Panaritiul este o inflamatie a pielii din jurul unghiei. Cele mai frecvente forme sunt cele cronice, aceasta afectiune fiind produsa de cauze multiple. Mai multe despre panaritiu aflati din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce inseamna panaritiu?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Panaritiu la bebelusi si copii
  6. Tratament
  7. Masuri de preventie

Ce inseamna panaritiu?

Panaritiul este o infectie a pielii care afecteaza partea inferioara a unghiei (cuticula), fiind cea mai cunoscuta infectie a unghiei. De asemenea, infectia se poate dezvolta dupa ce un colt al unghiei creste in tesutul pielii din apropiere.

Daca infectia este acuta (are un debut rapid), aceasta este de obicei cauzata de bacterii. Poate reactiona la tamponari umede si calde, insa deseori trebuie sa fie drenata de un medic.

Forma cronica a panaritiului apare atunci cand o cuticula devine inflamata sau iritata in timp. Uneori, bacteria profita de pielea deteriorata si infecteaza toata zona. Tratamentul necesita, in primul rand, pastrarea pielii uscate si fara umezeala. Daca problema persista, trebuie consultat un medic. Antibioticele nu sunt prea des recomandate, dar pot fi necesare in cazul unei infectii severe.

Detalierea panaritiului in functie de forma

Panaritiul poate fi acut sau cronic, in functie de cat de repede debuteaza, de durata si de agentii infectanti.

Forma acuta

Panaritiul acut se produce aproape intotdeauna in jurul unghiilor si se dezvolta rapid. Este de obicei rezultatul deteriorarii pielii din jurul unghiilor produsa de:

  • muscaturi
  • activitati casnice
  • pielite
  • manichiura
  • alte traume fizice

Stafilococul si bacteriile Enterococcus sunt agentii infectiosi in cazul panaritiului acut.

Forma cronica

Panaritiul cronic poate aparea la degetele de la maini sau de la picioare si se dezvolta mai lent. Aceasta forma dureaza cateva saptamani si revine destul de des. Este, in mod normal, cauzata de mai multi agenti de infectare, cum ar fi Candida si alte bacterii. Este mai frecventa in cazul persoanelor care lucreaza constant in apa. Pielea pastrata mereu umeda si inmuierea excesiva distrug bariera naturala a cuticulei. Acest lucru permite bacteriilor sa se dezvolte si sa ajunga sub piele pentru a crea o infectie.

Cauze

Panaritiul este produs de cauze multiple. Poate fi o boala infectioasa aparuta in urma contaminarii cu Candida albicans, piococi, streptococ, stafilococ, proteus sau treponema – bacteria sifilisului. De asemenea, panaritiul poate fi cauzat de un factor iritativ (substante chimice, detergenti). Un traumatism sau macerarea pielii prin tinerea prelungita a degetelor in apa pot duce la aparitia panaritiului.

panaritiu

Cauze ale aparitiei panaritiului:

  • Traumatisme urmate de infectie: curatarea necorespunzatoare a plagii, fara debridarea tesuturilor necrozate, drenarea ineficienta
  • Leziuni minore ale pielii: zgarieturi, arsuri, manichiura, rani provocate de rosul unghiei, piodermita, eczema, dermatita
  • Arsuri termice sau chimice care se pot infecta
  • Leziuni aparute in urma unor contuzii, care sunt considerate infectate de la inceput

Raspandirea infectiei poate fi cauzata de:

  • Anatomia regiunii respective, caracterizata prin structuri care sunt sarace in vasele de sange (tendoane, articulatii) sau sunt bogate in vasele de sange de tip terminal (varful degetului) care favorizeaza infectia
  • Ingrijirea precara a tegumentului atunci cand are loc agresiunea

Boli si conditii asociate cu panaritiul

  • Diabetul, corticoterapia, medicamentele imunosupresoare care favorizeaza prelungirea infectiei si intarzierea vindecarii
  • Bolile de sange care duc la o imunitate scazuta
  • Cancerul determina o pierdere a rezistentei organismului la infectie si intarzie vindecarea leziunii

Simptome

Simptomele panaritiului sunt asemanatoare atat in cazul formei acute, cat si in cazul formei cronice. Semnele se deosebesc in mare masura de viteza de debut a bolii si de durata infectiei. Infectiile cronice se dezvolta incet si dureaza multe saptamani. Infectiile acute apar mai repede si nu dureaza mult. Ambele infectii pot avea urmatoarele simptome:

  • piele inrosita in jurul unghiei
  • sensibilitatea pielii din jurul unghiei
  • basici
  • deget umflat si rosu
  • puroi la deget
  • unghie incarnata
  • modificari ale formei, culorii sau texturii unghiilor
  • ruperea sau detasarea unghiei

Diagnostic

Cand trebuie sa solicitati ingrijire medicala?

Apelati la un medic specialist daca roseata se extinde dincolo de pielea din jurul unghiei sau patului unghial. Aceasta roseata arata ca infectia unghiei ar putea forma o infectie mai grava a degetului, care poate da nastere la aparitia puroiului la nivelul tesuturilor adanci ale varfului degetului. Acest lucru poarta denumirea de panaritiu.

Contactati un medic specialist daca se formeaza un abces. In acest caz, este necesara drenarea lichidului de catre un medic. Incizia unui abces pentru a elimina puroiul nu trebuie sa fie facuta acasa.

Dupa aparitia primelor semne de puroi, este esential sa solicitati asistenta medicala pentru a drena lichidul. Daca observati ca umflatura si roseata s-au extins in jos pe degetul respectiv sau daca nu puteti misca articulatiile degetului afectat, trebuie sa mergeti de urgenta la medic. Aceasta conditie poate sau nu sa fie asociata cu simptome si semne precum febra sau frisoane, indicand o infectie grava.

Cum este diagnosticata afectiunea de catre medic?

De obicei, un medic va putea diagnostica panaritiul doar prin examinarea zonei infectate. In unele cazuri, un medic poate lua un esantion de puroi care sa fie examinat intr-un laborator, pentru a determina ce tip de germen a cauzat aparitia infectiei.

Pacientii care sufera de diabet zaharat trebuie sa-si informeze medicul daca observa semne ale panaritiului, chiar daca par usoare.

Abcesele nu trebuie incizate acasa. Acest lucru poate duce la o infectie mai grava sau la alte complicatii. Medicul este cel care poate elimina lichidul si, eventual, va poate prescrie medicamente antibiotice pentru a trata infectia. Odata ce abcesul este remediat, degetul de la mana sau de la picior aproape intotdeauna se vindeca foarte repede.

In cazul celor cu panaritiu fungic, medicul poate prescrie creme antifungice, lotiuni sau alte medicamente.

Panaritiu la bebelusi si copii

Cele mai multe cazuri de panaritiu la cei mici se imbunatatesc in cateva zile. Cu toate acestea, este esential sa urmariti simptomele copilului si sa urmati sfatul medicului. Desi mai rar, un caz usor poate deveni ceva mai grav si poate infecta intregul deget. De asemenea, este posibil ca o infectie sa revina.

Ingrijirea ulterioara este o parte esentiala a tratamentului si sigurantei copilului. Asigurati-va ca mergeti la toate intalnirile cu specialistul si adresati-va medicului daca cel mic prezinta probleme si complicatii. Este, de asemenea, o idee buna sa cunoasteti rezultatele testelor in cazul copilului si sa pastrati o lista cu medicamentele pe care cel mic trebuie sa le ia.

Cum sa aveti grija de copil acasa

Este foarte important sa urmati instructiunile si sfaturile medicului despre cum sa aveti grija de unghiile infectate ale copilului. In cazul in care nu ati primit astfel de instructiuni, urmati aceste sfaturi generale:

  • Spalati zona cu apa curata de doua ori pe zi. Nu utilizati peroxid de hidrogen sau alcool pentru ca pot incetini vindecarea.
  • Puteti acoperi rana cu un strat subtire de vaselina si cu un bandaj.
  • Aplicati mai multa vaselina si inlocuiti bandajul daca este necesar.
  • Dati-i copilului medicamente pentru calmarea durerilor, cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen. Aveti, insa, mare grija cu medicamentele. Cititi si urmati toate instructiunile de pe eticheta.
  • Ridicati degetul copilului astfel incat sa fie mai sus decat nivelul inimii. Acest lucru va fi de ajutor pentru a diminua durerile si umflaturile.
  • Inmuiati zona afectata in apa calda de doua ori pe zi, timp de 15 minute. Dupa inmuiere, uscati bine zona si aplicati un strat subtire de vaselina. Puneti un nou bandaj.

Sunati de urgenta la medic sau solicitati asistenta medicala imediata daca cel mic prezinta semne de infectie agravanta, cum ar fi:

  • Durere mare, umflaturi, caldura sau roseata
  • Dungi rosii care pornesc din zona pielii infectate
  • Zona respectiva supureaza
  • Febra

Urmariti indeaproape daca starea de sanatate a copilului se modifica si asigurati-va ca va adresati medicului daca starea celui mic nu se imbunatateste asa cum era de asteptat.

panaritiu

Tratament

Unul dintre tratamentele naturiste in cazul acestei boli este sucul 100% pur de aloe vera.

Se recomanda sa lasati la inmuiat degetul in putina apa cu 8 linguri (100 ml.) de suc pur 100% de aloe cu actiune antibacteriana si de calmare a durerii ceea ce ofera usurare imediata.

Se recomanda de mai multe ori pe zi bai fierbinti de musetel. Durata unei bai trebuie sa fie de cate o jumatate de ora. Imediat dupa aceea, trebuie pus un bandaj de lut sub care se aplica un unguent pentru abcese.

Leacuri si tratamente naturiste

Un vechi leac babesc spune: “usturoi fiert in lapte si se scalda o jumatate de ora mana in acest lichid”. Daca apare puroiul, trebuie sa puneti o compresa cu terci de seminte de in. Daca atunci abcesul se deschide, este recomandata ca degetul sa fie tinut intr-o baie cu ceai de musetel. Dupa aceea se pun comprese cu ulei de sunatoare.

Un alt leac vechi care poate fi administrat acasa se obtine amestecand in parti egale patrunjel de camp, nalba mare (nalba alba), radacini de feriga si flori de soc. Se pun 15 grame de plante la o jumatate de litru de vin alb, se lasa sa stea peste noapte in apa rece, iar a doua zi cantitatea se incalzeste pana ajunge la punctul de fierbere. Se introduce degetul timp de doua ore in vin caldut de plante. Se razuie niste praf de creta, iar acest praf se aplica local si se leaga deasupra o bucatica de panza.

Ce unguente pot fi aplicate?

Baneocinul si mibazonul sunt doua variante viabile pentru tratarea panaritiului. Cele doua se gasesc la farmacie si este necesara citirea etichetei pentru a afla cat mai multe despre cum pot fi aplicate si de cate ori pe zi.

Antibiotice

Medicul va poate prescrie un antibiotic daca infectia este mai severa sau daca nu raspunde la tratamentele la domiciliu.

De asemenea, este posibil ca medicul sa dreneze lichidul din basici sau abcese pentru a remedia disconfortul si pentru a vindeca mai repede afectiunea. Acest lucru trebuie facut doar de catre medic, pentru a evita raspandirea infectiei. Dupa ce lichidul este drenat, medicul poate lua, de asemenea, un esantion de puroi din rana pentru a determina ce cauzeaza infectia si cum se poate trata cel mai bine.

Cum este tratat panaritiul cronic?

Forma cronica a panaritiului este mai dificil de tratat. Este necesara deplasarea la medic pentru ca in acest caz tratamentul la domiciliu nu functioneaza. Medicul va va prescrie probabil un medicament antifungic si va va sfatui sa mentineti zona uscata. In cazurile severe, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala pentru a elimina o parte din unghii. Pot fi utilizate si alte tratamente topice care blocheaza inflamatia.

Masuri de preventie

Iata cateva lucruri care pot diminua riscurile de a dezvolta panaritiu:

  • Nu va muscati unghiile sau nu desprindeti zona de cuticule din jurul lor.
  • Nu va taiati unghiile prea scurt. Taiati-va unghiile de la maini si de la picioare cu instrumente speciale de taiat sau cu foarfece de manichiura. De asemenea, neteziti colturile ascutite cu o pila. Cel mai bun moment pentru a face acest lucru este dupa baie sau dus, atunci cand unghiile sunt mai moi.
  • Nu impingeti cuticulele inapoi, nu le taiati si nu folositi instrumente de indepartare a cuticulelor. Afectarea acestora poate provoca o cale de acces catre organism, prin care bacteriile pot patrunde si pot provoca o infectie.
  • Purtati manusi de cauciuc daca urmeaza sa spalati o multime de vase sau daca mainile ar putea intra in contact cu substante chimice.
  • Daca aveti diabet zaharat, asigurati-va ca il tineti sub control.
  • Mentineti o buna igiena: pastrati-va mainile si picioarele curate si uscate.
  • Daca urmeaza sa va faceti manichiura sau pedichiura intr-un salon de unghii, va puteti aduce de acasa propriile ustensile.
  • Pe cat posibil, incercati sa evitati ranirea unghiilor si pielea din jurul lor. Unghiile cresc incet. Orice deteriorare a acestora poate dura mult timp.

 

Referinte:

http://pathologyreviewer.blogspot.com/2014/03/panaritium.html

https://www.healthline.com/health/paronychia

https://www.medicinenet.com/fungal_nails/article.htm#what_other_conditions_can_be_mistaken_for_fungal_nails

https://www.emedicinehealth.com/paronychia_nail_infection/article_em.htm#what_is_a_nail_infection_paronychia

https://kidshealth.org/en/teens/paronychia.html

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma