E-urile sunt aditivi alimentari alcatuiti din substante chimice cu scopul de a modifica culoarea, gustul, textura si termenul de valabilitate al produselor alimentare.

Cuprins:

1. Ce sunt E-urile?

2. Categoriile E-urilor

3. E-uri periculoase

4. Exista si E-uri bune?

5. Invatati sa cititi eticheta alimentelor

6. E-urile din alimentele copiilor

Ce sunt E-urile?

E-urile din lista ingredientelor alimentare care sunt ambalate inlocuiesc denumirea chimica sau comuna a anumitor aditivi alimentari. Acestea sunt folosite pentru a spori culoarea, aroma, textura sau pentru a impiedica fermentatia.

Aditivii alimentari au fost folositi de secole. Inca din Antichitate, romanii foloseau condimentele, cum ar fi sofranul, pentru a da alimentelor o culoare galbena bogata. Sarea si otetul erau folosite pentru conservarea carnii si legumelor pentru calatorii lungi.

E-urile din alimente

In anii 1960, autoritatile de reglementare au decis sa faca o lista standardizata a acestor aditivi. In Europa, acestea sunt denumite cu litera E si un cod numeric (E reprezinta Europa). In Australia, se foloseste doar codul lor.

Deci, vitamina C este numita E300 in Europa. In Australia poate fi gasita pe etichete cu codul 300, cum ar fi „acidul alimentar 300”, „acidul ascorbic (300)” sau „vitamina C (300)”.

Numele de E-uri prezente in alimente reprezinta un cod pentru fiecare substanta ce este autorizata pentru a fi utilizata ca aditiv alimentar in produsele din Uniunea Europeana.

Categoriile E-urilor

E-urile se gasesc in mai multe categorii, precum:

  • Coloranti alimentari
  • Conservanti
  • Antioxidanti si corectori de aciditate
  • Emulgatori, stabilizatori, agenti de ingrosare si agenti de afanare
  • Indulcitori
  • Agenti antiaglomeranti
  • Potentatori de aroma
  • Agenti de tartare a fainii
  • Agenti de glazurare
  • Gaze de ambalare

E-uri periculoase

Lista E-uri cancerigene

  1. Coloranti

  • E102 – tartrazina (colorant galben, se gaseste in dulciuri, bauturi, gemuri, cereale, supe la plic, mustar, snacks-uri)
  • E104 – galben de chinolina (folosit pentru produse cosmetice, parfumuri, medicamente, colorant galben pentru inghetata, prafuri de budinca)
  • E110 – galben apus de soare (colorant pentru sucuri, bauturi, medicamente, conserve de peste, snacks-uri)
  • E122 – azorubin sau carmoizina
  • E124 – ponceau sau rosu cochineal
  • E128 – rosu 2G
  • E129 – rosu de alura

  1. Conservanti

  • E211 – benzoat de sodiu (conservant folosit impotriva drojdiilor, bacteriilor in produse acide, dressing-uri pentru salate, bauturi aromate si carbogazoase cu diferite arome de citrice, sucuri de fructe citrice, gemuri, condiment, muraturi si apa de gura ce are in componenta alcool)
  • E212 – benzoat de potasiu
  • E216 – probil paraben
  • E217 – derivate sodic al esterului propilic al acidului p-hidroxibenzonic
  1. Antioxidanti

  • E321 – butilhidroxitoluen (BHT) – folosit pentru a preveni rancezirea in grasimi si produse alimentare, pentru produse cosmetice
  1. Indulcitori

  • E952 – acid ciclamic si saruri de Na si Ca (ciclamat de sodiu si ciclamat de calciu) – zaharina
  • E535 – ferocianura de sodiu (folosit in produse alimentare sub forma de praf pentru branza tare, guma de mestecat, orez, carnati, jeleuri)
  • E536 – ferocianura de potasiu (folosit in sare, faina, lapte praf – asociat cu declansarea bolii Alzheimer)
  1. Agenti de tratare a fainii

  • E924 – bromat de potasiu

E-uri toxice

Detalii despre cei mai folositi aditivi in produsele alimentare:

E621 – glutamat monosodic

Altfel cunoscut sub numele de MSG, mono-glutamatul de sodiu, E621 este un agent de imbunatatire a aromei, utilizat in mod obisnuit pentru a imbogati produsele alimentare si pentru a le face mai gustoase. Din nefericire, se stie ca provoaca probleme pentru unii oameni – iar anumiti oameni par a fi mai sensibili la efectele sale decat altii. Printre efectele secundare cunoscute, mono-glutamatul de sodiu poate provoca simptome cum ar fi dureri de cap, greturi, ameteli, dureri musculare, palpitatii si chiar cancer.

E951 – aspartam

Aspartamul E951 este un indulcitor artificial care este folosit in mod obisnuit ca ingredient indulcitor. In special, acesta se gaseste adesea in produse destinate dietelor sau diabeticilor, cum ar fi deserturi, alimente cu continut scazut de grasimi, bauturi cu continut scazut de zahar, gustari si dulciuri. Reactiile adverse, cum ar fi durerile de cap, au fost adesea raportate in urma consumul de alimente ce contineau aspartam.

E211 – benzoat de sodiu

E211, benzoat de sodiu, este folosit ca un conservant si se gaseste in produse cum ar fi margarina, salata, sos de soia, dulciuri si bauturi racoritoare. Studiile au constatat ca benzoatul de sodiu este asociat cu hiperactivitate la copii. In plus, poate provoca reactii la persoanele care sufera de afectiuni alergice sau astm.

E151 – PN negru / negru stralucitor

Negru PN, E151 este o forma de vopsea neagra sintetica care este utilizata ca si colorant alimentar in unele produse. Cu toate acestea, preocuparile au fost ridicate in alte tari, deoarece au fost legate de reactii alergice la unii oameni. Este deja interzisa in Australia, Austria, America, Germania, Norvegia, Suedia, Elvetia, Belgia si Franta.

E133 – albastru stralucitor

Albastru stralucitor, E133 este un alt colorant albastru sintetic, care adauga o culoare albastra unor produse. Unii oameni s-au dovedit a avea reactii alergice dupa consumarea produselor care contin E133, iar acest numar E este deja interzis in Austria, Suedia, Elvetia, Franta, Germania si Norvegia.

E213 – benzoat de calciu

Benzoat de calciu, E213 este o forma de conservant care se utilizeaza pentru a prelungi termenul de valabilitate a alimentelor si bauturilor. Este adesea descoperit in produsele cu continut scazut de zahar, dar se asociaza cu efecte secundare la persoanele care sufera de afectiuni alergice.

E-urile care produc dermatita

Exista aditivi alimentari care sunt responsabili pentru declansarea mancarimilor de piele, a urticariei, dermatitei si a altor boli de piele.

Iata care sunt E-urile care produc declanseaza diferite afectiuni ale pielii:

  • E230 – bifenil sau definil
  • E231 – ortofenilfenol sau ortoxilen
  • E232 – ortofenilfenol de sodiu
  • E233 – tiabendazol

E-urile si sistemul nervos

Lista cu E-urile care pot ataca sistemul nervos:

  • E311 – galat de octil
  • E312 – galat de dodecil

E-uri si vitaminele

Exista si aditivi alimentari care pot distruge vitamin B12 din organism, iar acesta este E200 – dioxid de sulf.

Exista si E-uri bune?

Din fericire exista si E-uri bune pe care trebuie sa le luati in considerare si de care nu trebuie sa va feriti. Acestia sunt:

  • E306 – tocoferol sau vitamina E – este un antioxidant care are ca scop principal regenerarea celulelor din organism
  • E407 – caragenanul
  • E322 – lecitina – este un antioxidant puternic, natural care se gaseste si in ciocolata
  • E421 – manitolul – este folosit in cofetarii pentru prepararea prajiturilor
  • E300 – riboflavin sau vitamina B2
  • E440 – acid ascorbic sau vitamina C pura, naturala
  • E140 – clorofila – substanta folosita drept colorant in cofetarii, pentru produse cosmetice si pasta de dinti

Invatati sa cititi eticheta alimentelor

In timp ce anumiti aditivi alimentari provoaca reactii adverse in organism, exista si alti aditivi care trebuie luati in calcul si care pot fi consumati in siguranta in cadrul unei diete bazate pe un plan alimentar sanatos.

De aceea, este foarte important sa va familiarizati cu tipurile de aditivi si sa incepeti sa cititi de fiecare data cand mergeti la cumparaturi etichetele alimentelor si ingredientelor inainte de a le achizitiona.

In plus, daca incercati sa eliminati din dieta dumneavoastra acele produse alimentare procesate si care sunt gata ambalate in locul alimentelor si ingredientelor proaspete, atunci organismul va fi mult mai sanatos si veti chiar si o stare generala mai buna.

E-urile din alimentele copiilor

Daca sunteti dornici sa mentineti o dieta bazata pe un plan alimentar cat mai natural, atunci trebuie sa va familiarizati cu lista E-urilor periculoase pentru le putea recunoaste si evita.

E-urile pot avea efecte majore asupra sanatatii copiilor, ba chiar asupra comportamentului acestora.

E-urile si hiperactivitatea

Exista multe studii conform carora exista multe legaturi intre colorantii alimentari si hiperactivitate la copii. S-a constatat faptul ca atunci cand copiii consuma anumite alimente ce contin culori artificiale in componenta lor se poate manifesta in scurt timp o crestere a hiperactivitatii sau chiar deficient de concentrare (ADHD).

Colorantii artificiali si hiperactivitatea

E-urile care provoaca schimbarea de comportament la copii constau in colorantii alimentari cum ar fi:

  • Galben – portocaliu (cunoscut si sub numele de sunset yellow – galben apus de soare) – E110
  • Galben de chinolina – E104
  • Carmoizina sau azorubin – E122
  • Alura rosie – E129
  • Tartrazina – E104
  • Rosu cochineal sau ponceau – E124

Alimentele si bauturile care contin oricare dintre acesti sase coloranti trebuie sa aiba un avertisment pe ambalaj, conform caruia produsul alimentar poate avea un efect negativ asupra activitatii si atentiei la copii.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/how-to-read-food-labels#section1
  2. https://www.healthline.com/nutrition/common-food-additives#section13
  3. http://theconversation.com/explainer-what-are-e-numbers-and-should-you-avoid-them-in-your-diet-43908
  4. http://www.exploreenumbers.co.uk/top-10-e-numbers-try-avoid.html
  5. http://www.exploreenumbers.co.uk/childrens-food-thats-free-from-e-numbers.html

 

Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma