O fractura de tibie este o ruptura sau fisura care apare oriunde in regiunea centrala  a tibiei.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Simptome
3. Incidenta
4. Cauze
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Preventie
8. Complicatii

Informatii generale

Fractura de tibie este, de obicei, cauzata de leziuni directe / traumatisme la nivelul piciorului, data de caderi, participarea la activitati sportive de contact sau accidentele rutiere.

Exista 2 oase in partea inferioara a piciorului (sub genunchi), numite tibia si fibula. Cel mai mare si mai puternic dintre cele doua oase (tibia) este situat chiar sub genunchi. Osul mai mic (fibula) este situat pe partea laterala a piciorului.

Tipuri de fracturi

Exista mai multe tipuri diferite de fracturi, unele fiind clasificate pe baza fortei de impact a accidentarii. Tipurile de fracturi includ:

  • fractura stabila: in acest tip de fractura, segmenele osoase sunt usor deplasate, dar capetele osoase rupte raman in pozitie si stau aliniate, cat timp ranile se vindeca;
  • fractura deplasata: in acest tip de fractura, osul se poate fragmenta in jurul punctului de rupere si se poate alinia gresit, astfel ca interventia chirurgicala este, de obicei, necesara;
  • fractura transversala: apare atunci cand osul se fractureaza orizontal, de-a lungul lungimii;
  • fractura oblica: apare atunci cand osul este fracturat sub un unghi inclinat;
  • fractura in spirala: implica de obicei o rasucire violenta a osului;
  • fractura cu sfaramare: osul este rupt in trei sau mai multe bucati (una dintre cele mai instabile tipuri de fracturi);
  • fractura deschisa: osul taie si perforeaza pielea, necesitand un tratament medical imediat;
  • fracturi inchise: in acest tip, oasele nu strapung pielea, dar pot aparea leziuni ale tesuturilor moi sub piele.

Simptome

Semnele si simptomele pentru fractura de tibie includ:

  • durere intensa ai brusca la nivelul piciorului, imediat dupa aparitia leziunii;
  • umflare, sensibilitate si posibila vanataie in jurul locului de leziune;
  • deformarea piciorului;
  • gama redusa de miscare a genunchiului sau a gleznei;
  • imposibilitatea de a pune greutate sau presiune pe piciorul ranit;
  • dificultate de mers pe jos;
  • in unele cazuri, poate exista o proeminenta a osului prin piele.

Incidenta

Fractura de tibie poate aparea la orice persoana, de orice varsta sau gen. Tinerii si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 15-19 ani au cea mai mare rata de fracturi de acest fel, conform statisticilor. Pe locul 2 sunt adultii de varsta mijlocie si varstnicii cu osteoartrita.

Apar atat in traumatisme de mare intensitate, cum ar fi in accidente rutiere, sporturi de iarna (de exemplu, ski), accidente de ciclism si caderi. Leziunile cauzate de traumatisme usoare, cum ar fi caderi usoare, conduc mai des la fracturi de tibie simple transversale sau lineare.

La adulti si copii, fractura de tibie inchisa este printre cele mai frecvente fracturi ale oaselor lungi.

Cauze

Cele mai frecvente cauze pentru fractura de tibie sunt:

  • coliziuni de intensitate  mare – implica de obicei accidente de motociclete sau automobile si pot duce la fracturile cele mai severe, dar cauzele pot fi si lupte, rani prin impuscaturi, violenta domestica etc.;
  • caderile, in special de la inaltimi mari si pe suprafete dure (mai ales la varstnici, care nu au stabilitate, si sportivi);
  • accidente sportive, cum e in snowboarding, ski si sporturile de contact.

Unele boli pot creste, de asemenea, riscul de fractura a tibiei. Acestea includ diabetul de tip 2 si afectiunile osoase preexistente, cum ar fi osteoartrita.

Factori de risc pentru fractura de tibie

Factorii de risc asociati cu fractura de tibie includ:

  • participarea la sporturi de contact dure, de mare impact, cum ar fi fotbalul, baschetul;
  • varsta inaintata;
  • densitatea osoasa redusa (osteoporoza);
  • masa musculara redusa;
  • excesul de greutate corporala asociat cu obezitatea, care poate cauza o presiune crescuta asupra articulatiilor.

Este important sa retineti ca a avea un factor de risc nu inseamna ca cineva va dezvolta fracturi de acest timp, dar creste riscul de a suferi de o astfel de problema in comparatie cu o persoana fara factori de risc. De asemenea, lipsa unui factor de risc nu inseamna ca o persoana nu va avea aceasta problema la un moment dat.

Diagnostic

Metodele diagnostice pe care medicul le poate utiliza pentru a diagnostica o fractura a tibiei:

  • Examinarea fizica: examinarea fizica detaliata este importanta in identificarea deformarilor, edemelor, contuziilor, hemoragiilor etc. Este important sa se cunoasca exact cauza care a dus la fractura, circumstantele si un istoric medical complet.
  • Radiografiile – sunt cea mai comuna metoda imagistica utilizata pentru evaluarea unei fracturi. Poate oferi o imagine clara a osului, poate identifica locatia exacta a leziunii si sa determine gradul de fractura.
  • Tomografia computerizata (CT): O scanare CT confera o serie de imagini ale tesuturilor din mai multe unghiuri diferite, pentru a crea imagini transversale ale oaselor si tesuturilor moi ale piciorului, care ajuta la evaluarea severitatii leziunii.

Tratament

Fractura de tibie se poate trata neoperator sau chirurgical si ambele metode de tratament includ anumite riscuri si beneficii. Antecedentele clinice, mecanismul traumatismului, varsta si bolile asociate influenteaza deciziile de tratament. Tratamentul pentru fracturile de tibie urmareste reducerea anatomica a suprafetei articulare si stabilizarea pentru a permite mobilizarea timpurie, pentru a preveni complicatiile cum ar fi rigiditatea articulara si artroza post-traumatica.

Tratament nechirurgical pentru fractura de tibie

Metodele de tratament non-chirurgicale pentru fractura de tibie pot include:

  • E necesara imobilizarea completa a piciorului cu atela sau gips. Pot fi necesare sisteme ortopedice (scaun cu rotile, carje, bastoane de mers, cadru de mers etc.), pentru a scadea orice greutate / presiune asupra osului, pana cand se vindeca.
  • Medicamentele orale, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul, pot ajuta la scaderea durerii
    Pot fi prescrise medicamente mai puternice pe baza de reteta, cum ar fi codeina sau o combinatie de hidrocodona-acetaminofen, cand medicamentele fara prescriptie medicala nu au succes in ameliorarea durerii.
  • Terapia fizica este indicata aproape de fiecare data. E posibil ca persoanele fizice sa aiba nevoie de exercitii de terapie fizica dupa ce sistemele de imobilizare sunt eliminate. Scopurile acestor exercitii sunt intarirea musculaturii piciorului, imbunatatirea flexibilitatii si scaderea rigiditatii. Poate dura cateva luni pentru ca un individ sa finalizeze programul de terapie fizica si sa-si recastige forta si functionalitatea

Tratament chirurgical pentru fractura de tibie

Metodele de tratament chirurgical pentru fractura de tibie includ:

  • Reducere inchisa a osului: Reducerea inchisa este o operatie non-invaziva care presupune manipularea osului inapoi in pozitia initiala, fara a face o incizie. Aceasta procedura se efectueaza, de obicei, sub anestezie locala.
  • Intinderea intramedulara: In timpul unei proceduri intramedulare, odata ce osul este aliniat, o bara de metal speciala este plasata in interiorul canalului maduvei osoase (intramedulare) a tibiei. Aceasta bara este conceputa pentru a mentine osul tibiei in pozitia initiala.
  • Reducerea deschisa si fixarea interna: Este o procedura chirurgicala pentru alinierea osului fracturat, in pozitia initiala. Materialele chirurgicale (cum ar fi placile, suruburile sau tijele) sunt apoi folosite pentru a stabiliza osul fracturat sub piele.

Tijele si placile osoase

O tija este plasata in cavitatea medulara in centrul osului, in timp ce o placa este plasata pe suprafata exterioara a osului. Placile sunt utilizate frecvent pentru fracturile care intra in articulatie. Uneori poate fi necesara ridicarea fragmentelor osoase pentru a restabili functia articulara. Ridicarea acestor fragmente, totusi, creeaza un orificiu, sau o gaura, in osul spongios din regiune.

Aceasta gaura (orificiu) trebuie sa fie umpluta cu material pentru a mentine imbinarea. Acest material poate fi o grefa osoasa de la pacient sau de la alt pacient. Se pot utiliza, de asemenea, produse sintetice sau naturale care stimuleaza vindecarea oaselor. Pentru a stabiliza in continuare aceasta zona, se aplica o placa cu suruburi.

Recuperarea fizica dupa interventie

Dupa 10 – 12 saptamani, se preconizeaza vindecarea osului. Obiectivele terapiei fizice sunt de a restabili cat mai devreme domeniul de miscare, de a imbunatati si de a restabili forta musculara si de a restabili stabilitatea genunchiului. Dupa tratamentul chirurgical, indicatiile pentru pornirea mobilizarii pasive sunt extensia la 0 ° si flexia la 90 ° a genunchiului. Pacientul nu poate suporta greutatea pe picior timp de 3 luni. Initial este permisa o flexie de la 40 ° la 60 °. Dupa o saptamana este posibil sa se mareasca pana la flexia de 90 °.

Riscul de infectii in fractura de tibie

Daca pielea este lezata si exista o rana deschisa, exista riscul ca fractura de baza sa fie expusa la bacterii care ar putea provoca infectii. Tratamentul chirurgical timpuriu serveste la curatarea suprafetelor de fractura si a tesuturilor moi pentru a diminua riscul de infectare. In mod frecvent, umflarea tesuturilor moi poate fi atat de severa incat sa afecteze circulatia sangelui la nivelul piciorului, ceea ce poate necesita o interventie chirurgicala de urgenta in care se realizeaza incizii verticale pentru a elibera stratul extern al pielii si muschilor.

Preventie

Pentru a preveni fractura de tibie, persoanele trebuie sa fie atente si constiente, in timp ce desfasoara activitati fizice, cum ar fi sportul, sau chiar unele activitati zilnice normale care ar putea duce la situatii care implica accidente.
Daca participati la anumite sporturi, purtati echipamentul corespunzator. De asemenea, daca lucrati in medii unde exista riscul de fracturi, purtati echipamentul potrivit de protectie. Purtarea de incaltaminte adecvata (cum ar fi dimensiunea corecta a incaltamintei) poate ajuta la prevenirea accidentelor. Consumul de alimente bogate in calciu, cum ar fi laptele, iaurtul si branza, ajuta la cresterea rezistentei osoase.

Sfaturi pentru a preveni fractura de tibie:

  • Consumati alimente bogate in calciu, ca lapte, iaurt, branzeturi, pentru oase puternice si sanatoase si crestere fortei osoase.
  • Algeti incaltaminte potrivita in functie de activitatea desfasurata.
  • Faceti miscari de incalzire inainte de activitatea fizica.
  • Cresteti treptat intensitatea activitatilor fizice efecuate.
  • Evitati sau aveti grija la suprafetele care predispun la caderi si accidentari.

Complicatii

Complicatiile unei fracturi de tibie pot include:

  • complicatii de la interventii chirurgicale(infectii, cheaguri de sange, pierderi de sange etc.) sau necesitatea unor interventii chirurgicale suplimentare;
  • procesul de vindecare poate fi prelungit sau intarziat, din cauza altor afectiuni medicale;
  • sindromul de compartiment – cresterea presiunii anormale in muschii picioarelor, care poate reduce fluxul sangvin si poate preveni hranirea si oxigenarea celulelor nervoase si musculare;
  • se poate dezvolta artrita daca impactul fracturii afecteaza articulatia gleznei sau genunchiului sau daca osul este aliniat incorect;
  • poate ramane o lungimea inegala a piciorului;
  • riscul alinierii incorecte sau incapacitatea de a pozitiona corect fragmentele rupte;
  • complicatii la nivelul nervilor, musculaturii sau leziuni ale vaselor sangvine, de multe ori din cauza capetelor osoase rupte si ascutite;
  • osteomielita – infectie osoasa.

In general, cele mai multe cazuri de fractura de tibie se vindeca fara complicatii grave. O recuperare completa si o intoarcere la activitatile zilnice normale necesita, de obicei, 6-16 saptamani, in functie de gravitatea leziunii.

Referinte::

(1) Tibial Shaft Fractures Treatment & Management, link: https://emedicine.medscape.com/article/1249984-treatment
(2) Everything You Need to Know About a Tibia Fracture, link: https://www.healthline.com/health/tibia-fracture
(3) Fracture, Tibial Plateau, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470593/
(4) In Brief: Closed Tibial Shaft Fractures, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210280/
(5) Tibial Plateau Fractures, link: https://www.physio-pedia.com/Tibial_Plateau_Fractures
(6) Open reduction internal fixation (ORIF) of tibial plateau fracture, link: https://www.clinicalpainadvisor.com/anesthesiology/open-reduction-internal-fixation-orif-of-tibial-plateau-fracture/article/582599/
(7) Overview of tibial fractures in adults, link: https://www.uptodate.com/contents/overview-of-tibial-fractures-in-adults

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma