Inteligenta emotionala – ghid despre emotii si alfabetizare emotionala

Inteligenta emotionala este una dintre cele mai importante abilitati pentru a avea o viata echilibrata si armonioasa. Sunt voci care afirma ca inteligenta emotionala (EQ) este mai pretioasa decat inteligenta academica (IQ). Afla din acest articol cum poate fi dezvoltat nivelul inteligentei emotionale si cum ajuta acest lucru la obtinerea succesului.

Cuprins:

  1. Despre emotii: ce sunt si cum ne influenteaza?
  2. Inteligenta emotionala: cum a aparut conceptul?
  3. Pilonii inteligentei emotionale
  4. Cum te ajuta inteligenta emotionala
  5. Inteligenta emotionala la copii, cel mai bun start in viata
  6. Strategii de a dezvolta inteligenta emotionala la copii
  7. Cum iti imbunatatesti inteligenta emotionala la maturitate?

Despre emotii: ce sunt si cum ne influenteaza?

Pentru a intelege ce reprezinta inteligenta emotionala este necesar sa pornim de la explicarea emotiilor.

Constient, dar mai ales inconstient, oamenii sunt guvernati de emotii – acele impulsuri care determina corpul sa reactioneze in diverse feluri. Chiar etimologia cuvantului emotie, care provine din latinescul „motere” – „a misca” plus sufixul „e”, adica „a te da la o parte”, sugereaza ca tendinta de a actiona este implicata in orice emotie.

Spre exemplu:

  • Cand te manii, sangele circula mai repede in maini pregatindu-ti corpul sa insface o arma sau sa loveasca un dusman.
  • Cand ti-e frica, sangele strabate muschii mari din picioare pentru a-ti fi mai usor sa fugi, bataile inimii cresc si se elibereaza hormoni de stres (adrenalina) care pun trupul in stare de alerta. Este asa-numita reactie „lupta sau fugi”.
  • Cand esti fericit, creierul inhiba gandurile negative si incurajeaza cresterea energiei, ceea ce ii confera corpului un fel de odihna generala, liniste, precum si dispozitia si entuziasmul pentru a indeplini diferite indatoriri.
  • Cand iubesti, sentimentele de tandrete determina o stare de calm si multumire care faciliteaza cooperarea.

Aceste inclinatii biologice de a actiona sunt modelate de experienta noastra de viata si de cultura noastra.

Cu cat vei intelege mai bine cum functioneaza emotiile si cu cat vei sti mai bine sa le interpretezi si sa le gestionezi, cu atat vei avea mai multe relatii de succes in viata, vei lua mai usor deciziile potrivite, vei castiga respectul si admiratia celor din jur. Asta inseamna inteligenta emotionala.

Inteligenta emotionala: cum a aparut conceptul?

Notiunea de inteligenta emotionala, cunoscuta si prin termenul de EQ sau IE, a fost popularizata de catre Daniel Goleman, care in anul 1995 a publicat cartea „Inteligenta emotionala”, publicata si in Romania de editura Curtea Veche, in 2001.

Cartea lui Daniel Goleman, jurnalist si cercetator in psihologie clinica si stiinte comportamentale, marcheaza o revolutie uluitoare in psihologie, care subliniaza importanta covarsitoare a emotiilor in dezvoltarea personalitatii umane.

Conceptul de inteligenta nu presupune doar nivelul IQ-ului, care masoara inteligenta umana innascuta, care nu prea poate fi ameliorat pe parcursul vietii si care nu garanteaza succesul in viata. Sunt persoane care au un IQ mediu sau relativ scazut si care totusi au cunoscut un mare succes. Aceste persoane au ceva foarte valoros: inteligenta emotionala – EQ.

Persoanele care reusesc sa inteleaga si sa gestioneze propriile sentimentele si pe ale celor din jur reusesc sa analizeze limpede situatiile in care se afla si sa actioneze adecvat.

Daniel Goleman defineste inteligenta emotionala ca fiind „abilitatea de a identifica si gestiona propriile emotii, dar si pe ale celorlalti, pentru a le putea exprima intr-un mod potrivit si eficient”.

Vestea buna este ca inteligenta emotionala poate fi invatata si dezvoltata de-a lungul vietii.

Pilonii inteligentei emotionale

Cele mai importante componente ale inteligentei emotionale sunt:

  • Constientizarea de sine
  • Autocontrolul emotional
  • Empatia
  • Arta de a construi relatii

In cartea „Inteligenta emotionala 2.0”, aparuta la editura Litera, 2016, autorii Travis Bradberry si Jean Greaves explica pe larg aceste componente.

Constientizarea de sine presupune cunoasterea propriilor emotii sau constientizarea unui sentiment atunci cand apare. Aceasta este piatra de temelie a inteligentei emotionale.

Autocontrolul emotional consta in amanarea recompenselor si stapanirea impulsurilor. Aceste aspecte stau la baza reusitelor.

Empatia este capacitatea de a intelege gandurile, emotiile si trairile celui de langa noi, de a ne pune in pielea celuilalt.

Arta de a construi relatii se bazeaza pe puterea noastra de conectare cu alte persoane si pe capacitatea de ascultare astfel incat sa cream si sa mentinem relatii de calitate cu cei din jur.

Cum te ajuta inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala influenteaza trei aspecte fundamentale:

  • Viata profesionala
  • Relatiile de cuplu
  • Educarea copiilor

Conform cercetarilor, EQ-ul este de doua ori mai important decat IQ-ul pentru a obtine ce vrei in viata.

Un IQ genial nu te poate ajuta sa avansezi in societate sau sa ai o familie fericita daca nu ai abilitatea de a te adapta la diverse situatii din mediul inconjurator si de a reactiona in mod adecvat.

Studiile arata ca un EQ, adica un coeficient ridicat al inteligentei emotionale se coreleaza cu:

  • Optimismul
  • Bucuria de a trai
  • Increderea in sine
  • Toleranta
  • Recunostinta
  • Starea de bine
  • Performante academice si profesionale crescute
  • Relatii sociale si de familie armonioase

Majoritatea oamenilor care avanseaza in cariera au competente profesionale, insa cei care ajung sa conteze cu adevarat sau sa devina lideri sunt cei care detin arta de a relationa cu oamenii.

Potrivit lucrarii „Inteligenta emotionala 2.0”, 90% dintre performerii de top la locul de munca au un EQ ridicat, in timp ce 80% din cei care au rezultate slabe au un EQ scazut.

Specialistii spun ca IQ-ul iti poate aduce un job, dar EQ-ul este acela care te face sa ramai si sa avansezi. Cu toate acestea, relatia intre IQ si EQ este una de interdependenta, cele doua capacitati nu se exclud reciproc, dimpotriva, intre ele exista corelatii si ideal este sa functioneze in egala masura.

Inteligenta emotionala la copii, cel mai bun start in viata

Una dintre cele mai importante preocupari in societatea actuala este dezvoltarea inteligentei emotionale in randul copiilor.

Studiile arata ca, „daca ii ajutam pe copii sa isi imbunatateasca constiinta de sine si increderea in sine, sa isi controleze emotiile si impulsurile suparatoare si sa-si dezvolte empatia, rasplata lor nu va consta doar intr-un comportament imbunatatit, ci si in performante academice masurabile”, arata Daniel Goleman, in lucrarea citata mai sus.

In prezent, inteligenta emotionala se preda in scoli si universitati din intreaga lume. In Romania, din pacate, doar unele institutii private de invatamant implementeaza programe educationale bazate pe dezvoltarea inteligentei emotionale.

„Invatatura nu se poate face izolat de sentimentele copiilor. Alfabetizarea emotionala este la fel de importanta ca invatarea matematicii si a cititului”, afirma Karen Stone McCown, fondatoare a Nueva School, San Francisco, o institutie de invatamant in care procesul educativ se bazeaza pe dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor.

Strategii de a dezvolta inteligenta emotionala la copii

Copilaria reprezinta o fereastra unica pentru a dezvolta inteligenta emotionala la copii. De ce? Pentru ca in copilarie are loc cea mai importanta etapa de dezvoltare a creierului. Obiceiurile dobandite in copilarie sunt incluse in arhitectura creierului si sunt mai greu de schimbat in viata. Astfel, daca obiceiurile privind manifestarea si gestionarea emotiilor sunt formate in mod adecvat inca din primele zile de viata, atunci acestea se vor dezvolta si mentine la fel si la maturitate.

Iata, concret, o serie de metode care te ajuta sa cresti un copil fericit si echilibrat din punct de vedere emotional:

  1. Tine-ti bebelusul in brate cand plange

Una din primele lectii emotionale invatate in primele zile de viata si slefuita pe parcursul anilor ce urmeaza o reprezinta raspunsul prompt al parintelui la nevoile copilului. A tine bebelusul in brate nu este un rasfat, ci indeplinirea unei nevoi reale a micutului. Cand il ajuti sa se linisteasca il ajuti sa-si dezvolte sentimentul de siguranta si incredere.

  1. Ajuta-ti copilul sa recunoasca emotiile

Vorbeste cu el despre ceea ce simti, denumeste emotiile si identifica-le in interactiunile zilnice. La varsta de 2-3 de ani, odata cu dezvoltarea limbajului, este bine sa aiba loc si alfabetizarea emotionala, care va continua si la varsta prescolaritatii.

  1. Stapaneste-ti propriile emotii

Copiii preiau din starile parintilor, au demonstrat cercetarile in domeniu. Privirea, vocea si comportamentul parintilor pot sa-i linisteasca pe copii sau, dimpotriva, sa le induca teama si anxietatea. Este important ca mai ales mama sa invete a se calma, astfel incat copilul sa dezvolte un sistem nervos linistit si echilibrat.

  1. Nu incerca sa reprimi emotiile copilului

Atunci cand copilul plange ori este furios, comportamentul de a-i distrage atentia, de a-l dezaproba sau de a-l critica este daunator. Copilul va fi derutat si nu va mai avea incredere in semnalele transmise de corp. Emotiile reprimate nu dispar, se blocheaza si reapar cand te astepti mai putin sau in moduri patologice (ticuri, cosmaruri). Lasa copilul sa-si exprime starile, asculta-l, empatizeaza cu el, da-i timp sa inteleaga ce se intampla. Emotiile exprimate in mod liber inseamna eliberare.

  1. Fii alaturi de copil in rezolvarea problemelor sale

Asta nu inseamna ca trebuie sa rezolvi totul pentru copil. Vorbeste despre ceea ce il preocupa, arata-i ca ai incredere in capacitatile si abilitatile lui, indruma-l spre gasirea unor solutii. Astfel ii demonstrezi ca intelegi cu ceea ce se confrunta, copilul se simte acceptat si sprijinit, iar emotiile negative isi pierd incarcatura. Tot in felul acesta sunt prevenite tulburarile de comportament ale copilului.

  1. Vorbeste deschis cu copilul despre ceea ce simti si ceea ce simte

Pe masura ce varsta copilului ii permite acest lucru, este bine sa incepi a vorbi deschis cu copilul tau despre trairile interioare si alte tale, nu doar ale lui, despre amintiri, intamplari placute sau neplacute, situatii fericite sau dificile.

Astfel copilul va invata sa vorbeasca deschis despre orice emotie, cu empatie si intelegere.

Cum iti imbunatatesti inteligenta emotionala la maturitate?

Adultii care doresc imbunatatirea abilitatilor emotionale se pot adresa unui specialist in dezvoltare personala pentru consiliere si indrumare in acest sens. In plus, pot fi implementate o serie de obiceiuri, dintre care enumeram:

  • Invata sa vorbesti deschis cu tine insuti despre dorintele tale, emotiile resimtite in anumite situatii. Daca esti sincer cu tine insuti/insati, vei reusi sa vorbesti deschis si cu cei din jur.
  • Nu-ti distrage mintea de la ceea ce simti. Seara, inainte de culcare, in loc sa butonezi telefonul, acorda-ti cateva minute pentru a analiza ceea ce s-a intamplat pe parcursul zilei, ce ai simtit si ce poti face in continuare.
  • Asculta-ti corpul si descopera ce te ajuta sa iti calmezi starile negative. O durere de stomac inaintea unui examen este o manifestare a emotiilor.
  • Asterne pe hartie sentimentele si gandurile, aceasta metoda are o valoare terapeutica si te ajuta sa te feresti de deprimare.
  • Asuma-ti responsabilitatea pentru ceea ce simti si pentru comportamentul tau, rezista tentatiei de a da vina pe altii.
  • Deprinde diverse tehnici de relaxare, cum ar fi exercitiile de respiratie, yoga, meditatia.
  • Protejeaza-ti sanatatea fizica. Hraneste-te sanatos, dormi suficient, include miscarea in stilul de viata, astfel incat sa ai destula energie pentru a-ti gestiona emotiile.
  • Asculta-i pe cei din jurul tau in mod activ, fara sa ii judeci sau sa ii critici. Ofera solutii, raspunsuri constructive si nu te lansa in atacuri personale si cautarea unor vinovati.
  • Foloseste calmul si creativitatea pentru a rezolva conflictele.
  • Pastreaza-ti sinceritatea, onestitatea si realismul in situatiile de zi cu zi.

 

Referinte:

Daniel Goleman, „Inteligenta emotional”, editia a III-a, Curtea Veche, 2008

Travis Bradberry, Jean Greaves, „Inteligenta emotionala 2.0”, Litera, 2016

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma