Vitamine si suplimente recomandate in perioada sarcinii – iata care este rolul vitaminelor prenatale si incepand de cand trebuie administrate pentru sanatatea mamei si a copilului.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Vitaminele obisnuite vs vitaminele prenatale
  3. Ce trebuie sa mai contina suplimentele prenatale
  4. Rolul vitaminelor prenatale
  5. Cand e momentul sa administrezi vitamine prenatale
  6. Atentie la calitatea produselor
  7. Alte indicatii/sfaturi

Informatii generale

Sarcina este asociata cu modificari fiziologice ce determina cresterea volumului plasmatic si a celulelor rosii din sange si scaderea concentratiilor de proteine si elemente care leaga substantele nutritive circulante. De multe ori apare riscul de deficit de nutrienti, ca anemia, ce pot afecta considerabil mama si fatul. Trebuie sa stii totul despre sarcina, si anume ca ai nevoie de o dieta echilibrata si completa pentru a preveni deficitele. Tocmai de aceea, medicii recomanda administrarea unor vitamine si suplimente prenatale, pentru a sustine dezvoltarea optima a fatului si sanatatea lui si a mamei – vitamine gravide.

De exemplu, acidul folic inainte de conceptie se considera ca protejeaza suplimentar impotriva defectelor de tub neural la fat, reduce riscurile de nastere prematura sau greutate mica la nastere etc. Astfel, pentru femeile care planifica sa ramana gravide si in primele 3 luni de sarcina se recomanda ca din categoria vitamine si suplimente sa nu lipseasca un supliment de acid folic de cel putin 400 μg pe langa alimentele consumate, care trebuie sa fie de asemenea bogate in folat sau fortificate cu acid folic, in functie de sarcina pe luni.

Vitamine si suplimente in timpul sarcinii asigura energie suplimentara, precum si proteine, vitamine sau minerale care nu pot fi aduse din aportul alimentar. Necesarul de vitamine si suplimente variaza in functie de statusul nutritional al femeii, de sanatatea generala, de alimentatie.

Vitaminele obisnuite vs vitaminele prenatale

Diferite vitamine si suplimente pe perioada sarcinii difera in compozitie si cantitate de alte suplimente si multivitamine. Acestea contin vitamine si minerale ca acid folic, fier, iod, calciu, zinc, vitamina D, vitamina C, complex de vitamine B etc. Care sunt insa cele mai bune vitamine si suplimente pentru femei? Continutul principal al vitaminelor prenatale este de acid folic, ce este implicat in sinteza proteinelor, formarea de celule sangvine si dezvoltarea normala a copilului. Suplimentele sunt recomandate in functie de sanatatea mamei, de dezvoltarea copilului si de nevoile nutritionale. De multe ori se administreaza mai multe suplimente pentru femeile cu risc de deficit de vitamine si minerale. Comparativ cu suplimentele obisnuite, suplimentele prenatale contin o cantitate mai mare de acid folic si fier. Acest lucru are principal scop protectia de defecte de tub neural si favorizeaza dezvoltarea corecta a fatului.

Aceste vitamine si suplimente pentru sarcina pot sa reduca si anumite simptome neplacute in sarcina, cum ar fi starile de oboseala persistente, problemele de concentrare si chiar greturile matinale.

Acidul folic

Acidul folic este un tip de vitamina B ce ajuta la reducerea riscului de spina bifida. Utilizarea acidului folic suplimentar poate, de asemenea, reduce riscul de defecte ale inimii sau ale membrelor si reduce riscul pentru o serie de tumori cerebrale in copilarie. Doza zilnica recomandata este de 400 μg. In mod ideal, se recomanda acid folic inainte de sarcina. Ar trebui ca o femeie sa inceapa sa ia suplimentar acid folic inainte de a ramane insarcinata si sa continue pana cel putin in a 13-a saptamana de sarcina. Daca nu ati luat acid folic inainte de a ramane gravida, incepeti sa luati suplimentele la indicatiile medicului de indata ce aflati de sarcina.

Daca medicul considera ca aveti un risc mai mare de a avea un copil cu spina bifida, vi se va recomanda sa luati o doza zilnica mai mare de acid folic in sarcina, de 5 mg. Este posibil sa vi se recomande sa luati o doza crescuta si daca ati avut o sarcina anterioara afectata de spina bifida, daca unul dintre parteneri are spina bifida, daca mama ia anumite medicamente pentru epilepsie, daca are boala celiaca sau diabet, anumite forme de anemie sau talasemie etc.

Beneficiile acidului folic

  • sustine dezvoltarea corespunzatoare a coloanei vertebrale;
  • reduce riscul pentru unele afectiuni ca spina bifida, un defect de tub neural ce afecteaza dezvoltarea coloanei.

O meta-analiza publicata in Cochrane (2015) sugereaza ca suplimentarea cu acid folic in sarcina reduce considerabil riscul de defecte de tub neural.

Se recomanda sa luati un comprimat zilnic de acid folic timp de cel putin 12 saptamani inainte de a ramane insarcinata si mai ales in primele 12 saptamani de sarcina. Acidul folic este, de asemenea, gasit in unele alimente, cum ar fi legumele verzi, in special cu frunze verzi, cum ar fi varza de Bruxelles, kale, broccoli si verdeturi de primavara, cereale fortificate cu acid folic, citrice, leguminoase etc.

Fierul

Fierul este responsabil de producerea de celule rosii sangvine pentru mama si copil. Nu sunt recomandate pentru orice femeie gravida, asfel ca e indicat sa fie administrate doar la indicatiile medicului. Celulele rosii din sange transporta oxigenul in jurul corpului la organe si tesuturile mamei si copilului. In timpul sarcinii, cantitatea de sange din organism creste cu aproape 50%. Poate aparea anemia ce poate fi depistata la testele de rutina. Anemia se manifesta prin lipsa de energie si stari de oboseala. Anemia este mai frecventa in cazul sarcinilor multiple.

Vitaminele prenatale trebuie sa asigure in gneral 30 mg fier.

Cea mai mare nevoie de fier in sarcina este dupa saptamana 20 de sarcina cand necesarul matern si fetal este mai mare. O femei cu anemie va suporta mai greu hemoragiile eventuale din timpul nasterii si pierderile de sange, ceea ce creste riscul de afectare cardiaca. De asemenea, o femeie cu anemie are un risc mai mare de infectii dupa nastere.

Surse de fier

Care sunt cele mai importante surse de fier alimentar? Alimentele care contin fier includ carnea rosie, pestele uleios, ouale, leguminoasele, painea si cerealele integrale, fructele oleaginoase, legumele cu frunze verzi, fructele uscate, unele cereale pentru mic dejun fortificate cu fier.

Suplimentele si orice surse de fier trebuie luate intre mese si niciodata cu lapte, ceai sau cafea deoarece acestea interfera cu absorbtia lui. Bauturile cu vitamina C pot favoriza absorbtia. Suplimentele de fier cu mai mult de 56 mg fier per doza interfera cu absorbtia zincului si trebui evitate. Dozele excesive de fier trebuie evitate si pentru ca pot fi implicate in preeclampsie sau diabet gestational. Nivelurile foarte mari de hemoglobina sunt asociate si cu un risc mai mare de hipertensiune materna.

Ce trebuie sa mai contina suplimentele prenatale?

Vitamina C

Cand vine vorba de vitamina C, in sarcina se recomanda cu 10 mg/zi mai mult pentru femeile gravide. De obicei, necesarul este asigurat din alimentatie, dar uneori pot fi necesare si suplimente. Unele cercetari sugereaza o legatura intre nivelul redus de vitamina C in sarcina si preeclampsie si ruptura prematura a membranelor. Desi suplimentele de rutina ale vitaminei C nu sunt recomandate in mod special atunci cand sunteti insarcinata, aceasta vitamina ajuta la absorbtia fierului. Acest lucru poate fi benefic in timpul sarcinii, cand femeile sunt expuse riscului de a suferi de anemia. Pentru femeile gravide sub varsta de 18 ani, se recomanda 80 mg fier/zi, iar pentru cele peste 18 ani, se recomanda 85 mg/zi.

Vitamina D

Recomandarile privind vitamina D sugereaza 5-10 μg pe zi pentru femeile gravide. Vitamina D este implicata in echilibrul calciului in sarcina si este implicata in mentinerea functiei imune si dezvoltarea creierului. De asemenea, poate proteja sarcina, reduce riscul de preeclampsie. Deficitul matern de vitamina D este asociat cu hipocalcemie neonatala si afectarea smaltului dentar. Mineralizarea osoasa fetala poate fi afectata de deficitul matern de vitamina D. Este importanta astfel in timpul sarcinii, deoarece ajuta la dezvoltarea oaselor, dintilor, rinichilor, inimii si sistemului nervos al bebelusului.

Vitamina D se gaseste in mod natural in unele alimente si, de asemenea, obtinem vitamina D din lumina soarelui. Doar 15 minute pe zi de expunere la soare, de 2 sau 3 ori pe saptamana, ar trebui sa fie suficiente pentru vremea insorita si e suficient sa expunem doar bratele.

Toate femeile gravide ar trebui sa ia un supliment de vitamina D in fiecare zi pentru a-i oferi copilului suficienta vitamina D pentru primele cateva luni de viata. Alimentele care contin vitamina D includ oua, peste uleios (de exemplu, somon si sardine), cereale fortificate etc.

Vitamina K

Doza zilnica recomandata de vitamina K in sarcina este de 90 μg /zi. De obicei necesarul este obtinut din dieta, rareori fiind necesare suplimente de vitamina K. Vitamina K este implicata si in mentinerea sanatatii oaselor.

Calciu

Factorii hormonali influenteaza puternic metabolismul pentru calciul in sarcina. Aproximativ 30 g de calciu este acumulat in sarcina, majoritatea in scheletul fetal. O alta cantitate serveste ca rezerva pe durata alaptarii. Doza recomandata de calciu in sarcina este de 1300 mg/zi pentru fete mai tinere de 18 ani si 1000 mg/zi pentru femei de 19 ani sau mai mult. Dozele sunt de obicei mai crescute in cazul sarcinii multiple. Excesul de calciu poate duce la indigestii, arsuri gastrice, boala de reflux gastroesofagian etc.

Fosfor

Doza zilnica recomandata de fosfor este aceeasi ca la femeile care nu sunt gravide: 1250 mg/zi pentru fetele mai tinere de 19 ani si 700 mg/zi pentru cele de 19 ani sau peste. Fosforul se gaseste intr-o varietate de alimente. Nivelul redus de fosfor poate fi asocat cu hiperemesis gravidarum. Fosforul este extrem de important pentru metabolismul energetic.

Zinc

Doza zilnica recomandata de zinc in sarcina e de 11-13 mg/zi. Zincul este esential pentru dezvoltarea normala a creierului la fat si reglarea comportamentului. Deficitul de zinc matern creste riscul de greutate mica la nastere, mai ales la mamele adolescente.

Magneziu

Doza zilnica recomandata de magneziu este de 350-400 mg pe zi. Fatul acumuleaza aproximativ 1 g magneziu in timpul sarcinii. Magneziul in doze optime este asociat cu reducerea riscului de preeclampsie.

Iod

Iodul este un mineral necesar pentru productia de hormoni tiroidieni. Acesti hormoni controleaza metabolismul corpului, favorizeaza dezvoltarea oaselor si creierul copilului. In cazul iodului, femeile insarcinate au nevoie cu 70 μg mai mult fata de doza zilnica recomandata care e de 150 μg pe zi. Iodul este implicat indirect in metabolismul macronutrientilor. Deficitul poate afecta dezvoltarea fetala, cauzand intarzieri de dezvoltare. Femeile gravide si care alapteaza au un necesar mai mare de iod.

Vitamina A

Excesul de vitamina A poate dauna dezvoltarii sistemului nervos al bebelusului. In timpul sarcinii, evitati orice suplimente care contin mai mult de 700 μg de vitamina A si nu consumati in exces alimente cum ar fi ficat, produse din ficat (pateu) sau ulei de ficat de peste care pot contine aceasta vitamina la niveluri ridicate.

Cercetarile sugereaza ca vitamina A joaca un rol in expresia genica pentru activatori implicati in spermatogeneza. In sangele din cordonul ombilical, concentratiile de vitamina A par a fi corelate cu greutatea la nastere, circumferinta craniana, lungime si durata gestatiei. Studiile sugereaza ca doze excesive de vitamina A ar putea creste riscul de anomalii fetale. In sarcina femeile au nevoie de o cantitate destul de mica de vitamina A si ar trebui sa fie obtinuta doar din alimentele pe care le consuma. Deoarece vitamina A este stocata in corp, asta inseamna ca este posibil sa fie stocata in cantitate prea mare, ceea ce poate afecta copilul. Nu se recomanda in general suplimente de vitamina A in sarcina decat in rare cazuri.

Vitamina E

In prezent nu exista dovezi care sa recomande suplimentarea vitaminei E in timpul sarcinii. Doza recomandata zilnic este de 15 mg alfa tocoferol.

Complex de vitamine B

Rareori se recomanda doze mari de suplimente de vitamina B in timpul sarcinii sub forma unui complex de vitamine B. Uneori, piridoxina (vitamina B6) este prescrisa pentru a reduce starea generala de rau in prima marte a sarcinii.

Colina (vitamina B4) este un nutrient esential ce nu poate fi siuntetizat in cantitati suficiente pentru nevoile metabolice. Este implicata in mentinerea structurii celulelor, transmiterea impulsurilor nervoase etc. Se recomanda 450 mg/zi in timpul sarcinii, cu 25 mg mai mult decat inainte de sarcina. Surse alimentare de colina includ ficatul de vita, porc, pui, curcan, peste, oua, lecitina de soia, germeni de greu.

Vitamina B6 – Doza zilnica recomandata de vitamina B6 in sarcica este de 1,9 mg/zi, cu 0,6 mg mai mult decat inainte de sarcina. Asigura sinteza de aminoacizi ne-esentiali. De asemenea, poate fi eficienta in reducerea starii severe de greata si voma in sarcina, desi mai sunt necesare cercetari in acest sens.

Rolul vitaminelor prenatale – vitamine si suplimente

Consumul de nutrienti adecvati este important in fiecare etapa a vietii, dar este deosebit de importanta in timpul sarcinii, deoarece femeile gravide trebuie sa-si asigure si lor necesarul de nutrienti, dar si fatului. Sarcina presupune un aport suplimentar de nutrienti.

Vitaminele si mineralele sustin cresterea materna si fetala in fiecare etapa a sarcinii si sunt necesare pentru a sustine functiile esentiale cum ar fi cresterea celulelor si semnalizarea celulara. In timp ce unele femei pot beneficia de necesarul de vitamine si minerale din dieta, altele nu reusesc.

De ce sunt necesare suplimentele

Unele femei gravide ar putea avea nevoie sa ia vitamine si suplimente de minerale din diverse motive, printre care:

  • Deficiente nutritive – Unele femei ar putea avea nevoie de un supliment dupa ce un test de sange arata o deficienta a unei vitamine sau a unui mineral.
  • Hiperemesis gravidarum – Este o complicatie a sarcinii ce se caracterizeaza prin greata si varsaturi severe. Poate duce la pierderea in greutate si deficiente nutritive.
  • Restrictii dietetice – Unele femei care urmeaza anumite diete, inclusiv cele vegane si cu intolerante alimentare si alergii, pot necesita suplimentarea cu vitamine si minerale pentru a preveni deficientele de micronutrienti.
  • Fumatul – Desi este absolut esential ca femeile sa evite tigarile in timpul sarcinii, cele care continua sa fumeze au o nevoie crescuta de nutrienti specifici, cum ar fi vitamina C si acid folic.
  • Sarcini multiple – O sarcina multipla inseamna o nevoie mai mare de micronutrienti.
  • Alimentatie deficitara – Aceasta poate necesita suplimentarea cu vitamine si minerale pentru a evita deficientele.

In plus, in general li se recomanda tuturor femeilor gravide sa ia vitamine prenatale  si un supliment de acid folic. Acest lucru este recomandat pentru a asigura si umple golurile nutritionale si pentru a preveni defectele congenitale precum spina bifida.

Vitamine si suplimente – NU inlocuiesc alimentatia sanatoasa!

Un aport nutritional echilibrat este cel mai bun mod de a primi nutrientii necesari, dar suplimentele de vitamina pot fi, de asemenea, benefice. Suplimentele vitale sunt recomandate, plus orice vitamine sau minerale suplimentare daca medicul constata deficiente. Amintiti-va ca suplimentele nu inlocuiesc o dieta sanatoasa, ci mai degraba ii asigura unei femei necesarul de substante nutritive zilnice. Este important sa retineti ca femeile gravide ar trebui sa ia suplimente de vitamine numai la recomandarea directa a medicului.

Cand e momentul sa administrezi vitamine si suplimente prenatale

In mod ideal, se recomanda sa incepeti sa luati vitamine prenatale inainte de conceptie. De fapt, este in general indicat ca femeile de varsta reproductiva sa ia in mod regulat anumite vitamine prenatale. Tubul neural al bebelusului, care devine creierul si maduva spinarii, se dezvolta in prima luna de sarcina – probabil inainte de a sti chiar ca sunteti insarcinata. Suplimentele trebuie administrate cu 12 saptamanai inainte de conceptie in mod ideal, sau din momentul aparitiei sarcinii, pentru ca rolul vitaminelor in sarcina este extrem de important.

Pe ce perioada?

Cel mai bine este sa luati vitamine prenatale pe tot parcursul sarcinii. Este posibil ca medicul sa va recomande sa continuati sa luati vitaminele prenatale dupa nasterea bebelusului – mai ales daca alaptati. Se recomanda astfel sa fie administrate pe toata peridoada sarcinii, iar uneori se continua si pe perioada alaptarii.

Atentie la calitatea produselor

Care sunt cele mai bune vitamine? In general toate suplimentele prenatale contin cam aceleasi ingrediente, in aceleasi doze, dar uneori un supliment poate avea eficienta mai mare datorita moleculelor folosite pentru transportul la nivel celular si intestinal. Acest lucru se traduce ca rata de absorbtie, care trebuie in general sa fie mentionata pe ambalaj de catre producator.

Alte indicatii / sfaturi

  • Nu lua suplimente de vitamine si minerala in sarcina fara recomandarea medicului.
  • Respecta planul de tratament impus de medic si nu inceta administrarea suplimentelor fara indicatii medicale.
  • Adopta o dieta echilibrata pentru a beneficia din surse naturale de nutrientii necesari. Suplimentele nu trebuie sa inlocuiasca alimentatia sanatoasa, ci sa o completeze.
  • Evita regimurile de slabit sau dietele pe perioada sarcinii.
  • Unele suplimente pot cauza contipatie, balonare, greata, varsaturi, retentie de apa. Se recomanda sa consumi multa apa si sa fii activa, impreuna cu adoptarea unui stil alimentar sanatos si adaptat nevoilor tale zilnice. Constipatia in sarcina poate fi reduca prin consumul crescut de fibre si apa.
  • Retine ca excesele de suplimente pot afecta negativ sanatatea ta si a fatului.

Referinte:
(1) Australian Dietary Guidelines (Eat for Health) – 2013
(2) Krause Food and Nutrition Therapy, Edition 12
(3) Effects and safety of periconceptional oral folate supplementation for preventing birth defects, link: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD007950.pub3/full/es
(4) Nutrients and vitamins for pregnancy, link: https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/nutrients-vitamins-pregnancy/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma