Accident ischemic tranzitor (AIT) – cauze, simptome, tratament

Un accident ischemic tranzitor este, adesea, denumit un mini-accident vascular cerebral, insa reprezinta un avertisment major. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru AIT.

Cuprins:

  1. Ce este accidentul ischemic tranzitor?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Masuri de prim ajutor
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Stil de viata si alimentatie

Ce este accidentul ischemic tranzitor?

Accidentul ischemic tranzitor (AIT), cunoscut si sub denumirea de AVC tranzitoriu, apare cand circulatia sangelui catre o parte a creierului este redusa sau chiar blocata pentru o perioada limitata de timp.

Un accident ischemic tranzitor este un semn care poate anunta aparitia unui accident vascular cerebral constituit. Accidentul ischemic tranzitor apare cand fluxul sanguin catre o parte a creierului este temporar redus sau blocat (obstructie partiala sau totala), adesea, din cauza unui cheag de sange. Aceasta obstructie produce aceleasi simptome cu cele ale unui accident vascular cerebral constituit. Diferenta este ca fluxul de sange se restabileste in cateva minute in cazul AIT, motiv pentru care simptomele dispar complet.

AIT – avertisment pentru pacient

Denumit deseori mini-accident vascular cerebral, un atac ischemic tranzitoriu poate fi un mare avertisment pentru persoana in cauza. Aproximativ 1 din 3 persoane care sufera un atac ischemic tranzitoriu va avea in cele din urma un accident vascular cerebral. Potrivit statisticilor, AVC-ul apare la aproximativ jumatate de an dupa atacul ischemic tranzitoriu.

Un atac ischemic tranzitoriu poate servi atat ca avertisment, cat si ca o mare oportunitate – un avertisment asupra unui accident vascular cerebral iminent si oportunitatea de a lua masuri pentru a preveni acest atac.

Cauze

Cea mai frecventa cauza a accidentului ischemic tranzitor este reprezentata de cheagurile sanguine care blocheaza temporar fluxul de sange catre creier. Cauza care sta la baza unui atac cerebral ischemic este adesea o acumulare de depuneri de grasime care contin colesterol numite placi (ateroscleroza) intr-o artera sau intr-una dintre ramurile sale care furnizeaza oxigen si nutrienti creierului.

Placile pot scadea fluxul sanguin printr-o artera sau pot duce la formarea unui cheag. Aceasta conditie poarta denumirea de ischemie cerebrala. Accidentul ischemic tranzitor mai poate fi provocat, de asemenea, de un cheag de sange care se deplaseaza la o artera care alimenteaza creierul dintr-o alta parte a corpului, cel mai adesea de la inima.

Cum se formeaza cheagurile de sange?

Cheagurile de sange se pot forma din diverse cauze, ele putand apare:

  • dupa un atac cardiac (infarct miocardic acut)
  • ca rezultat al fibrilatiei atriale cronice, al afectiunilor valvelor cardiace si al insuficientei cardiace
  • in afectiuni ale celulelor sanguine, cum sunt policitemia sau siclemia
  • inflamatii ale peretelui vascular (sifilis, tuberculoza sau alte boli inflamatorii cronice)

Factori de risc

Unii factori de risc ai accidentului ischemic tranzitor si ai accidentului vascular cerebral nu pot fi schimbati, spre deosebire de altii, care pot fi controlati.

Factori de risc pe care nu-i puteti schimba

Din pacate, urmatorii factori de risc ai un accident ischemic tranzitor si ai accidentului vascular cerebral nu pot fi schimbati. Dar faptul ca sunteti in situatie de risc va poate motiva sa va schimbati stilul de viata pentru a reduce alte riscuri.

Istoricul familial

Riscul poate fi mai mare daca unul dintre membrii familiei a suferit un AIT sau un accident vascular cerebral.

Varsta

Riscul creste odata cu inaintarea in varsta, mai ales dupa 55 de ani.

Sexul

Barbatii au un risc putin mai mare de a face un AIT si un accident vascular cerebral. Cu toate acestea, mai mult de jumatate din decesele cauzate de un accident vascular cerebral apar la femei.

Un accident ischemic tranzitor anterior

Daca ati suferit unul sau mai multe AIT, aveti de 10 ori mai multe riscuri sa aveti un accident vascular cerebral.

Siclemia sau boala celulelor ”in secera”

Un accident vascular cerebral este o complicatie frecventa a acestei tulburari mostenite, denumita, de asemenea, anemie cu celule in secera. Celulele sanguine in forma de secera transporta mai putin oxigen si, de asemenea, tind sa se agate de peretii arterelor, blocand astfel fluxul sanguin catre creier. Cu toate acestea, riscul de accident vascular cerebral poate fi redus semnificativ cu un tratament adecvat pentru boala celulelor secera.

Rasa

Persoanele de culoare sunt expuse unui risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral. Acest lucru este cauzat in mare parte de prevalenta ridicata a tensiunii arteriale si a diabetului in randul persoanelor de culoare.

Factori de risc care pot fi controlati

Puteti controla sau trata un numar de factori, cum ar fi anumite afectiuni, dar si stilul de viata, care cresc riscul de accident vascular cerebral. Riscul este mai mare in special daca aveti doi sau mai multi dintre acesti factori.

Afectiuni

Hipertensiune arteriala

Riscul unui accident vascular cerebral incepe sa creasca daca tensiunea arteriala are valori mai mari de 140/90 milimetri de mercur (mm Hg). Medicul va stabili ce tensiune arteriala trebuie sa aveti in functie de varsta, indiferent daca suferiti de diabet sau alti factori.

Colesterol ridicat

Cei care consuma mai putin colesterol si grasimi, in special grasimi saturate si grasimi trans, pot reduce nivelul placilor din artere. Daca nivelul colesterolului nu poate fi controlat numai prin schimbarea alimentatiei, medicul poate prescrie o statina sau un alt tip de medicament care scade colesterolul.

Boli cardiovasculare

Printre acestea se numara insuficienta cardiaca, un defect al inimii, o infectie cardiaca sau un ritm cardiac anormal.

Boala arteriala carotida

Vasele de sange din gat care transporta sange catre creier devin infundate.

Boala arteriala periferica (BAP)

Aceasta afectiune apare cand vasele sanguine care transporta sange catre brate si picioare sunt blocate.

Diabetul

Diabetul creste severitatea aterosclerozei – ingustarea arterelor produsa de acumularea depozitelor de grasime – si viteza cu care se dezvolta.

Niveluri ridicate ale homocisteinei

Nivelurile crescute ale acestui aminoacid in sange pot determina ingrosarea arterelor. Astfel, acestea ajung sa fie mai sensibile la formarea cheagurilor.

Greutate excesiva

Un indice de masa corporala (IMC) de 25 sau mai mare si o circumferinta a taliei mai mare de 89 de centimetri la femei sau 102 centimetri la barbati cresc riscul de accident ischemic tranzitor.

Stilul de viata ales

  • Fumatul creste riscul formarii cheagurilor de sange, creste tensiunea arteriala si contribuie la dezvoltarea aterosclerozei.
  • Sedentarismul. Riscul de AIT poate fi redus prin efectuarea de exercitii fizice, la o intensitate moderata, timp de 30 de minute in majoritatea zilelor.
  • Alimentatie precara. Consumul excesiv de grasimi si de sare, in special, creste riscul de aparitie a accidentului ischemic tranzitor si a accidentului vascular cerebral.
  • Consumul excesiv de alcool. Daca beti alcool in mod regulat, incercati sa va limitati la nu mai mult de doua bauturi pe zi daca sunteti barbat si o bautura pe zi daca sunteti femeie.
  • Consumul de droguri. Evitati cocaina si alte substante interzise.
  • Utilizarea pilulelor contraceptive. Toate contraceptivele orale maresc riscul de accident vascular cerebral. Unele dintre acestea, insa, pot fi mult mai riscante decat altele. Daca luati anticonceptionale, discutati cu medicul despre felul in care hormonii pot afecta riscul de AIT si de accident vascular cerebral.

Simptome

AVC ischemic simptome

Cele mai frecvente simptome ale accidentelor vasculare cerebrale tranzitorii sunt:

  • slabiciune musculara sau incapacitatea de a misca o regiune (mana, picior, fata) sau intreaga jumatate afectata a corpului
  • amorteli, furnicaturi, fasciculatii musculare sau resimtirea unei greutati la nivelul unei jumatati a corpului
  • tulburari de vedere manifestate prin vedere incetosata, dubla sau colorata (perceperea unor culori care nu exista) sau pierderea completa a vederii
  • dificultati de vorbire, de intelegere sau de gasire a unor cuvinte
  • vertij (ameteala) care poate fi atat de sever incat pacientul nu poate sta in picioare astenie, slabiciune, nesiguranta in mers
  • caderea pacientului, din cauza pierderii bruste a fortei musculare la nivelul membrelor inferioare

Masuri de prim ajutor

In primul rand, pacientul care are sau a avut un accident ischemic tranzitor trebuie evaluat imediat! Sunati urgent la numarul de urgenta si mentionati gravitatea cazului. Nu incercati transportul pe cont propriu si nu tergiversati! Medicii vor hotari conduita de urmat in acest caz.

Conduita corecta

Desi manifestarile accidentului ischemic tranzitor sunt temporare si dispar complet, pacientul necesita obligatoriu un consult medical pentru stabilirea diagnosticului si tratamentului corespunzator, care va impiedica aparitia unui accident vascular cerebral constituit. Multi pacienti nu stiu ca au avut un accident ischemic tranzitor pana la efectuarea unei consultatii medicale, in general pentru un alt motiv, ocazie cu care medicul, pe baza relatarilor pacientului, poate stabili un diagnostic retrospectiv.

Diagnostic

Medicii care pot diagnostica si trata un accident ischemic tranzitor sunt:

  • medicul de familie
  • medicul neurolog
  • medicul de urgenta
  • medicul internist.

Examen fizic si teste

Medicul poate verifica factorii de risc ai accidentului vascular cerebral, printre care hipertensiunea arteriala, nivelurile ridicate ale colesterolului, diabetul si nivelurile ridicate ale homocisteinei.

De asemenea, medicul poate folosi un stetoscop pentru a asculta daca exista un sunet care ar putea indica prezenta aterosclerozei. De asemenea, medicul poate utiliza un oftalmoscop pentru a observa fragmente de colesterol sau fragmente de trombocite in vasele mici de sange ale retinei din spatele ochiului.

Tomografie computerizata

Computerul tomograf poate fi folosit pentru a reda imagini detaliate asupra creierului.

Angiografie CT

Acest test este folosit pentru a evalua in mod neinvaziv arterele din zona gatului si a creierului. Angiografia CT este similara cu CT-ul standard, insa poate implica si injectarea unui material de contrast intr-un vas de sange.

Angiografia RMN

Angiografia RMN este asemanatoare cu RMN-ul clasic. Utilizeaza un camp magnetic puternic pentru o mai buna imagine asupra vaselor sanguine.

Ecocardiografia

Medicul poate efectua, de asemenea, o ecocardiografie transtoracica sau o ecocardiografie transesofagiana. Ecocardiografia transtoracica presupune pozitionarea pe piept a unui instrument numit traductor. Acesta emite valuri sonore care reflecta diferite parti ale inimii, creand o imagine cu ultrasunete.

Tratament

Medicamente

Pentru a reduce riscurile unui accident vascular cerebral dupa un atac ischemic tranzitoriu,  medicii folosesc mai multe tipuri de medicamente. Alegerea acestora depinde de locul, cauza, severitatea si tipul de AIT. Medicamente care pot fi prescrise:

Medicamente anti-trombocite

Aceste medicamente fac in asa fel incat trombocitele sa nu se mai acumuleze. Atunci cand vasele de sange sunt afectate, trombocitele incep sa formeze cheaguri.

Cel mai utilizat medicament anti-trombocite este aspirina. Aceasta este si cel mai ieftin tratament, avand si cele mai putine efecte secundare potentiale. Alternativa pentru aspirina este clopidogrelul.

Medicul poate recomanda administrarea ambelor medicamente simultan timp de aproape o luna dupa un AIT. Cercetarile arata ca ambele medicamente luate impreuna, in anumite situatii, reduc riscul unui accident vascular cerebral viitor mai mult decat aspirina luata singura.

In plus, pentru a reduce coagularea sangelui, specialistul mai poate prescrie Aggrenox, o combinatie de aspirina in doze mici si dipiridamol. Modul in care functioneaza dipiridamolul este putin diferit de al aspirinei.

Anticoagulantele

Aceste medicamente includ heparina si warfarina si sunt menite sa elimine proteinele din sistemul de coagulare. Heparina se utilizeaza pentru o perioada scurta de timp, in timp ce warfarina poate fi administrata pe termen mai lung.

Aceste medicamente necesita o monitorizare atenta. Daca exista fibrilatie atriala, medicul poate prescrie un alt tip de anticoagulant, dabigatran.

Tromboliza

In anumite cazuri, tromboliza este utilizata pentru a trata un accident vascular cerebral in curs de desfasurare prin dizolvarea cheagurilor de sange care blocheaza fluxul sanguin in creier.

Interventia chirurgicala

Daca artera carotida este moderat sau sever ingustata, medicul poate sugera efectuarea unei endarterectomii carotidiene. Aceasta operatie preventiva elibereaza arterele carotide de depozitele grase inainte de aparitia altor AIT sau AVC. In cadrul acestei proceduri, se face o incizie pentru a deschide artera, apoi placile sunt indepartate, dupa care, artera este inchisa.

Angioplastia

Angioplastia carotidiana sau stentarea sunt folosite in anumite cazuri. Aceasta procedura presupune utilizarea unui dispozitiv asemanator unui balon pentru a deschide o artera infundata si plasarea unui tub mic (stent) in artera pentru a o mentine deschisa.

AVC ischemic tratament naturist

Cel mai bun remediu naturist si metoda de prevenire a aaccidentului ischemic tranzitor include:

  • uleiul de peste
  • usturoiul
  • ginkgo

AIT recuperare

Dupa un AIT, cheagul de sange se dizolva de unul singur sau se disloca, iar fluxul sanguin este de cele mai multe ori repede restabilit catre creier. Acesta este motivul pentru care timpul de recuperare dupa AIT este adesea scurt si este urmat de recuperarea completa.

Citeste aici pe larg despre recuperarea dupa AVC.

Stil de viata si alimentatie

Persoanele care au suferit un accident ischemic tranzitor sau un accident vascular cerebral minor sunt expuse unui risc mai mare de a avea un alt AIT sau accident vascular cerebral. Tensiunea arteriala crescuta este deseori (desi nu intotdeauna) una dintre problemele pe care oamenii trebuie sa le rezolve. Schimbarea stilului de viata poate contribui la reducerea riscurilor. Acest lucru presupune:

  • renuntarea la fumat
  • reducerea consumului de alcool
  • mentinerea unei greutati sanatoase
  • adoptarea unei diete sanatoase
  • efectuarea de exercitii fizice regulate

Dieta dupa AIT

Unele persoane au fost sfatuite sa piarda in greutate, in timp ce altora li s-a transmis ca este important sa urmeze o dieta sanatoasa. Acest lucru presupune reducerea cantitatilor de sare, zahar si grasimi si consumarea multor fructe si legume. O dieta buna poate ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale bune si la reducerea nivelului de colesterol.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/transient-ischemic-attack/symptoms-causes/syc-20355679
  2. https://www.webmd.com/stroke/what-is-tia#1
  3. https://www.strokeassociation.org/en/about-stroke/types-of-stroke/tia-transient-ischemic-attack/what-is-a-tia
  4. https://www.webmd.com/first-aid/transient-ischemic-attack-mini-stroke-treatment
  5. https://www.organicfacts.net/home-remedies/transient-ischemic-attack.html
  6. http://www.healthtalk.org/peoples-experiences/nerves-brain/tia-and-minor-stroke/lifestyle-changes-after-transient-ischaemic-attack-tia
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma