Unt Ghee sau unt clarifiat – ce este si ce beneficii are?

Iata care este diferenta dintre unt clasic si unt clarifiat sau unt ghee – ce beneficii are untul ghee, compozitie nutritiva, posibile efecte adverse si recomandari de consum.

Cuprins:

1. Ce este untul Ghee?
2. Beneficii unt ghee
3. Riscuri posibile
4. Utilizari culinare

Ce este untul Ghee?

Untul Ghee, cunoscut si sub denumirea de unt clarifiat, devine din ce in ce mai popular. Untul ghee este originar din India si este folosit in mod obisnuit in bucataria orientala si asiatica. Este o alternativa la unt sau uleiuri vegetale si un produs versatil, deoarece poate fi folosit atat in retete dulci, cat si sarate.

La fel ca majoritatea uleiurilor de gatit, ghee este aproape 100% grasime. O lingura de unt clarifiat are 15 g de grasime, dintre care 9 g sunt grasimi saturate. Continutul de grasimi ramase este impartit intre aproximativ 5 g grasimi mononesaturate si mai putin de 1 g grasimi polinesaturate. Ghee este mai concentrat decat untul obisnuit, asa ca are mai multe calorii si grasimi (inclusiv grasimi saturate). Ghee poate contine urme de proteine ce raman daca elementele solide din lapte (zerul) nu sunt complet indepartate in procesul de obtinere.

Continutul de micronutrienti din ghee poate varia in functie de marca si de alimentatia vacilor care au furnizat laptele. In general, o portie de o lingura ghee contine aproximativ:

  • 8-12% din aportul zilnic recomandat de vitamina A;
  • 2% din necesarul de vitamina E;
  • 1% din necesarul de vitamina K.

Cu siguranta pentru a obtine acesti nutrienti nu trebuie sa ne bazam pe untul ghee, ci pe legume, fructe si alte alimente sanatoase.

Cum se obtine untul ghee?

Ghee se obtine din unt din lapte de vaca – unt nesarat, tratat la foc mic pana cand apa se evapora, lasand in urma substantele solide din lapte. Solidele sunt indepartate sau strecurate daca este necesar. Ceea ce ramane este doar grasime lichida limpezita cunoscuta sub numele de ghee.

Untul traditional este format din grasime din lapte, substante solide din lapte si apa, in timp ce untul ghee este format numai din grasime din lapte (unt clarifiat). Prin procesul de obtinere a untului clarifiat se elimina substantele solide din lapte. Scade astfel continutul de lactoza si cazeina. Acest lucru poate oferi beneficii persoanelor care au alergie sau sensibilitate la proteinele din lapte.

Unt clasic vs Unt ghee

Deoarece untul clarifiat este produs prin incalzirea untului pentru a separa lichidul si substantele solide din lapte de grasime, are un profil nutritiv similar cu untul. Ambele sunt bogate in grasimi saturate si contin in cantitati reduse vitamine solubile in grasimi – A, E si K.

Ghee are un punct de ardere mai mare in comparatie cu untul clasic, asa ca nu se arde la fel de repede. Produce, de asemenea, mai putina acrilamida atunci cand este incalzit, comparativ cu alte uleiuri. Acrilamida este un compus chimic ce se dezvolta atunci cand alimentele cu amidon sunt preparate la temperaturi ridicate. Ghee are o concentratie putin mai mare de grasimi decat untul si mai multe calorii. O lingura de ghee are aproximativ 120 de calorii, in timp ce o lingura de unt are aproximativ 102 de calorii. Diferentele de continut de grasime variaza in functie de producatorul de alimente, dar de obicei ghee are putin mai multe grasimi.

Deoarece untul ghee nu contine aceleasi niveluri de proteine din lactate ca untul, poate fi mai util pentru persoanele care nu tolereaza bine produsele lactate. Se reduce mult sau complet continutul de lactoza, fiind indicat in caz de alergii sau sensibilitati la produsele lactate.

Ghee contine, de asemenea, 25% acizi grasi cu lant mediu si scurt, comparativ cu untul normal, care contine doar 12 -15%. Spre deosebire de acizii grasi cu lant lung, trigliceridele cu lant mediu sunt descompuse rapid si ajung direct la ficat. Acolo pot fi folosite ca sursa rapida de energie si este mai putin probabil sa fie stocate sub forma de grasime. In cele din urma, exista chiar si o diferenta de gust intre ghee si unt. In timp ce untul este de obicei descris ca fiind cremos si dulceag, ghee are o aroma de nuci, bogata si mai profunda, mai intensa.

Citeste si despre: Uleiul MCT – beneficii si utilizari

 

Grasimile saturate in dieta

Grasimile in general, inclusiv unele grasimi saturate, sunt importante pentru sanatatea si bunastarea noastra. La fel ca aproape toate alimentele, exista, desigur, un spectru de grasimi nesanatoase (procesate, rafinate si hidrogenate) si grasimi nutritive, cum ar fi cele gasite in peste, nuci, ghee, avocado etc. Insa, indiferent cat de sanastos este un tip de grasime, totul tine de moderatie. Orice aliment in exces, oricat de sanatos ar fi, poate face rau. In plus, ghee este format din grasime, iar grasimile trebuie consumate cu moderatie.

Grasimile sunt importante si trebuie incluse intr-o dieta sanatoasa. Grasimile mononesaturate si grasimile polinesaturate ajuta la mentinerea unui nivel sanatos de colesterol si ofera protectie impotriva bolilor de inima. Acesti acizi grasi esentiali provin din masline, nuci, seminte, peste etc. Grasimile saturate sunt cunoscute ca grasimi solide deoarece devin solide la temperatura camerei. Grasimile saturate includ produse de origine animala precum carnea de porc, puiul si vita etc. In general se recomanda limitarea aportului de grasimi saturate. In cantitate mare, pot creste riscul de boli de inima si de colesterol marit. Pentru o dieta sanatoasa, nu mai mult de 35% din totalul caloriilor zilnice ar trebui sa provina din grasimi. Grasimile saturate trebuie sa reprezinte mai putin de 10% din totalul caloriilor zilnice.

Beneficii unt ghee

Poate fi mai potrivit pentru cei cu intoleranta la lactoza

Untul ghee poate fi o alegere mai buna pentru persoanele care au intoleranta la lactoza. Acest lucru se datoreaza faptului ca acesta contine niveluri extrem de scazute de lactoza si cazeina (o proteina din lapte). Insa, depinde de fiecare persoana in parte, daca il poate tolera sau nu. Majoritatea persoanelor care au sensibilitati la cazeina si la lactoza nu au probleme cu untul ghee. Asta deoarece aceste elemente au fost indepartate prin degresare si filtrare. Insa, asa cum am mentionat anterior, depinde de fiecare persoana in parte cum poate tolera acest tip de unt.

Are un punct de ardere mai ridicat decat untul clasic

Grasimile si uleiurile incalzite peste punctul lor de ardere incep sa se descompuna si sa elibereze radicali liberi in alimente. Untul ghee are un punct de ardere de aproximativ 250°C. Punctul de ardere este temperatura la care uleiul incepe sa se arda si sa produca fum. Incalzirea grasimii de gatit deasupra punctului de ardere descompune si fitonutrientii importanti si duce la oxidare si formarea de radicali liberi daunatori. Acrilamida este un compus potential toxic si cancerigen care este produs atunci cand grasimile de gatit sunt expuse la caldura mare. Studiile arata ca, in comparatie cu uleiurile vegetale (si chiar cu alte grasimi saturate), ghee produce mult mai putina acrilamida cand este incalzit.

Vezi si: Alimentele prajite – riscuri pentru sanatate

Poate sustine sanatatea intestinala

Medicina ayurvedica promoveaza untul ghee ca mijloc natural de sustinere a digestiei sanatoase. Untul ghee este o sursa de butirat, acid gras cu lant scurt. Acesta este important pentru mentinerea sanatatii digestive. Butiratul ofera energie celulelor din colon, ajuta la sustinerea functiei de bariera intestinala si lupta impotriva inflamatiei. In plus, unele studii au sugerat ca butiratul poate ajuta la ameliorarea constipatiei. Acest acid gras important este produs de flora intestinala atunci cand consumam fibre. Ca sursa principala de energie pentru celulele din colon, butiratul este cheia pentru sustinerea unui microbiom intestinal sanatos, care joaca un rol esential in sanatate. Insa, exista si alte alimente care pot sustine productia de butirat, ca unt clasic si lactate, cereale integrale, leguminoase etc.

Te poate interesa si: Permeabilitatea intestinala crescuta – alimentatie si remedii utile

Retineti!

Unele date sugereaza ca untul ghee are un aport crescut de nutrienti – vitamine si minerale. Insa, este important sa retinem ca untul clarifiat contine in principal grasime si in cantitati foarte mici vitamine. Este important sa aducem in dieta vitamine si minerale din alte surse, ca legume, fructe, surse de proteine, cereale etc. De asemenea, desi unele analize sugereaza ca acest tip de unt poate accelera metabolismul si poate ajuta la pierderea in greutate, este important sa retinem ca are un aport caloric ridicat si contine grasimi in proportie de aproape 100%. Astfel, nu este cea mai buna modalitate de a slabi. Despre slabire intr-un mod sanatos puteti citi pe larg aici. Singurul mod in care ar putea fi de ajutor este prin inlocuirea altor surse de grasimi nesanatoase cu acest tip de unt, in cantitati moderate.

Untul ghee este compus exclusiv din grasimi. Astfel, consumul excesiv poate creste considerabil aportul de grasimi din dieta. Fiti atenti la aportul de unt ghee si consumati cu moderatie.

Riscuri posibile

Untul clarifiat este bogat in grasimi, asa ca cel mai bine este sa-l consumati ca parte a unui regim echilibrat, cu moderatie. In ciuda beneficiilor sale pentru sanatate, consumul in cantitate prea mare poate duce la cresterea in greutate. Deoarece grasimile saturate sunt implicate in dezvoltarea bolilor de inima, se recomanda limitarea aportului la 10% sau mai putin din caloriile zilnice. Pentru persoanele care trebuie sa reduca nivelul de colesterol, se recomanda reducerea grasimilor saturate la cel mult 5- 6% din totalul caloriilor zilnice.

De asemenea, desi continutul de cazeina si lactoza este redus mult, tot este posibil sa nu fie potrivit uneori in caz de alergii sau intolerante severe. In cazul celor cu o alergie la proteinele din lapte, ar putea provoca un raspuns imunitar, cum ar fi o eruptie cutanata, urticarie, varsaturi sau diaree. De asemenea, pentru persoanele cu intoleranta la lactoza, consumul de ghee poate duce la simptome de balonare, gaze sau disconfort la stomac. Insa, untul ghee este mai putin probabil sa provoace simptome alergice decat untul clasic, deoarece procesul de obtinere elimina cea mai mare parte a lactozei si cazeinei – componente care de obicei provoaca reactii adverse. Daca stiti ca aveti o alergie la proteinele din lapte sau intoleranta la lactoza, discutati cu medicul, dieteticianul sau alergologul daca untul ghee poate fi inclus in dieta voastra.

Utilizari culinare

Exista mai multe moduri de a folosi ghee atunci cand gatiti. Datorita punctului sau de ardere mai mare decat a untului clasic, poate fi folosit si pentru a gati la temperaturi mai mari. Poate fi folosit pentru sosuri, pentru a gati legume si carne, poate fi adaugat in piureuri, in produse de patiserie etc.

Untul ghee este disponibil de obicei in recipiente de sticla. Se pastreaza la loc racoros si intunecat (la temperatura camerei), putand fi consumat in aproximativ 3 luni. Pentru a prelungi termenul de valabilitate, pastrati-l la frigider.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/food-nutrition/ghee-vs-butter
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/321707
(3) https://www.healthline.com/nutrition/ghee
(4) https://www.webmd.com/diet/ghee-good-for-you
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5471386/

Sursa foto: Pexels

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma