Stresul si caderea parului – poate stresul sa cauzeze caderea parului? Afla care poate fi mecanismul din spate, tipuri de cadere a parului legata de stres si solutii.

Cuprins:

1. Stresul poate cauza caderea parului?
2. Tipuri de cadere a parului legata de stres
3. Solutii si sfaturi

Stresul poate cauza caderea parului?

Este normal sa pierdem fire de par in fiecare zi, insa o cadere excesiva a parului indica anumite probleme. Cu totii pierdem aproximativ 100 de fire de par pe zi, uneori si mai mult. Caderea excesiva a parului poate avea numeroase cauze, iar stresul este una dintre ele. Alte cauze pentru caderea parului includ carente nutritive, modificari hormonale, factori de mediu, unele medicamente etc. Cresterea parului presupune trei etape – etapa de crestere (anagena), etapa in care parul nu mai creste si incepe degradarea firelor, o etapa de tranzitie scurta (catagena) si etapa de repaus complet (telogena).

Stresul provoaca o crestere a hormonului cortizol („hormonul stresului”). Cand cortizolul excesiv este prezent in organism, acesta poate cauza multe probleme. De exemplu, poate forta parul sa intre si sa ramana in faza de repaus (telogena), deoarece nutrientii sunt redirectionati catre alte zone vitale ale corpului – un mecanism de supravietuire.

Cand apare un nivel ridicat de stres, efectele la nivelul parului nu se vad de obicei imediat. Parul incepe sa cada aproximativ 3-6 luni mai tarziu. Caderea parului poate continua pana cand cauza de baza a stresului va fi abordata si rezolvata.

Stres cronic vs Stres acut

Unul dintre cele mai grele aspecte ale caderii parului din cauza stresului este modelul ciclic – stresul duce la caderea parului, care la randul sau duce la mai mult stres, ce intensifica si mai mult caderea parului.

Simptomele de stres sunt legate de raspunsul organismului tip „lupta sau fugi”. Acesta este un raspuns de supravietuire la situatii stresante sau potential periculoase. Corpul elibereaza hormoni de stres care ne ajuta sa trecem prin aceasta situatie particulara. Insa, daca stresul este continuu (cunoscut si ca stres cronic), este posibil sa apara un exces de hormoni de stres care circula prin corp. Acest lucru poate avea un efect negativ asupra corpului – si poate provoca, de asemenea, caderea parului.

Stresul cronic poate provoca o cadere a parului treptat si intensifica progresiv caderea parului. Cu toate acestea, stresul acut poate duce la caderea semnificativa a parului dupa un eveniment traumatic sau neasteptat. Cand apare un factor de stres acut major, cum ar fi pierderea unei persoane dragi sau o despartire majora, se poate manifesta printr-o schimbare brusca si mare a echilibrului hormonal si neurochimic. Aceasta schimbare a hormonilor de stres poate semnala un numar semnificativ din foliculii de par sa treaca prematur de la faza de crestere (anagena) la faza de repaus (telogena). In general, parul tinde sa cada la aproximativ 3 luni dupa episodul de stres acut.

Tipuri de cadere a parului legata de stres

Efluvium telogen

Aceasta modificare are loc la nivel folicular. Un factor de stres face ca o parte dintre foliculii de par de pe scalp sa intre prematur in faza de repaus a ciclului de crestere a parului (telogena), care este apoi urmata cateva luni mai tarziu de pierderea firelor de par. Acest tip de cadere a parului este comun la femei, in special in jurul inceperii sau opririi contraceptivelor orale si dupa nastere. Efluvium telogen poate fi, de asemenea, cauzat de o alimentatie deficitara si de modificari ale nivelurilor hormonale.

Efluvium telogen este cel mai frecvent tip de cadere a parului indusa de stres, dar nu este permanenta. Parul tinda sa cada dupa 2-3 luni de la factorul de stres, apoi creste din nou in 6-9 luni.

Alopecia areata

Alopecia areata este un alt tip de cadere a parului care poate fi declansata de stres. Se crede ca acest tip de alopecie este legat de sistemul imunitar. De obicei, provoaca un tip foarte distinct de cadere a parului, in care apar mici pete fara par de marimea unei monede pe scalp si corp. Nu este clar de ce se intampla acest lucru, dar o teorie este ca hormonii de stres afecteaza sistemul imunitar, determinand celulele imunitare sa tinteasca foliculii de par.

Aceasta forma de cadere a parului indusa de stres este mai severa decat efluvium telogen. Implica un atac al globulelor albe din sange asupra foliculilor de par. Parul tinde sa cada in cateva saptamani (de obicei in pete), dar poate implica intregul scalp si chiar parul de pe corp.

Tricotilomania

Tricotilomania este un impuls de a smulge firele de par de pe scalp, sprancene sau alte zone ale corpului. Poate fi o modalitate de a face fata sentimentelor negative sau incomode, cum ar fi stresul, anxietatea, tensiunea, singuratatea, oboseala sau frustrarea.

Citeste si: Caderea parului la femei – cauze si solutii

Solutii si sfaturi

In general, caderea parului cauzata de stres este o problema temporara. Parul inceapa sa creasca din nou de obicei odata ce factorul de stres a disparut, dar poate dura de la cateva luni pana la 2 ani in unele cazuri. Rata de regenerare va fi diferita pentru fiecare persoana in parte.

In caz de caderea parului indusa de stres, iata cateva recomandari:

Gestionarea eficienta a stresului

Modul in care gestionati stresul poate avea un impact asupra caderii parului. Masurile de gestionare si ameliorare a stresului pe care le puteti aplica includ:

  • axati-va pe ceea ce puteti controla;
  • invatati sa spuneti „nu” si sa puneti limite in relatii;
  • invatati sa va faceti timp pentru voi si nevoile voastre;
  • practicati grija de sine si iubirea de sine;
  • practicati yoga, meditatie, mindfulness, tehnici de respiratie;
  • tineti cont de principiile slow-living sau viata intr-un ritm mai lent;
  • tineti un jurnal – inclusiv un jurnal al recunostintei;
  • petreceti timp in aer liber;
  • folositi aromaterapie;
  • masaj.

De asemenea, este important sa va faceti timp pentru hobby-uri si alte activitati placute, timp pentru sine si grija de sine. In plus, se recomanda sa apelati la sprijinul unui psiholog atunci cand simtiti ca nu puteti gestiona stresul doar prin metodele de mai sus.

Cand vine vorba despre caderea parului legata de stres, principalul lucru pe care trebuie sa il abordati este evident stresul. Apoi, trebuie sa tineti cont de alimentatie. Trebuie tratata cauza caderii parului, din interior, nu simptomul.

Adoptati o dieta sanatoasa

Malnutritia si aportul inadecvat de nutrienti sunt printre principalele cauze pentru efluvium telogen. Se recomanda un aport optim de alimente integrale si hranitoare – fructe si legume, cereale integrale, proteine, grasimi sanatoase. O dieta sanatoasa si echilibrata poate ajuta la atenuarea stresului si in acelasi timp sustine cresterea si sanatatea parului. Alimentele bogate in biotina si proteine, cum ar fi ouale si laptele, pot sprijini cresterea sanatoasa a parului si a unghiilor.

Uneori pot fi necesare suplimente

De multe ori, caderea parului indusa de stres poate fi cauzata de anumite deficiente nutritionale, inclusiv lipsa de fier, de vitamina D, zinc, vitamina B12.

Program sanatos de somn

Stresul si anxietatea pot perturba foarte mult somnul, provocand insomnie si alte tulburari de somn. Acestea pot schimba si mai mult echilibrul hormonal din organism. Incercati sa dormiti 7 – 9 ore in fiecare noapte si sa aveti o buna igiena a somnului – adica un program de somn sanatos, un mediu de somn optim, o rutina relaxanta de seara.

Exercitii fizice

Exercitiile fizice regulate ajuta la atenuarea stresului. Stabiliti o rutina consecventa de sport si asigurati-va ca includeti antrenamente cardiovasculare si de forta pentru cele mai bune rezultate.

Recomandari privind ingrijirea parului

Aveti grija la metodele de ingrijire a parului si coafare. Evitati sa tineti parul prea mult strans in coada sau coc, pentru a preveni ruperea si caderea firelor. Aveti grija cand descurcati parul ud, cum ar fi dupa dus sau dupa inot. Parul ud este mai sensibil si mai predispus la rupere decat parul uscat, asa ca periati parul usor abia dupa ce este uscat. Daca parul este foarte incalcit, incepeti de jos – eliberati usor varfurile si mergeti in sus pe lungimea parului, descurcandu-l putin cate putin. Este util si sa tundeti varfurile sau chiar sa scurtati parul pana incepe sa creasca din nou.

De asemenea, evitati expunerea crescuta la surse de caldura – uscator de par, ondulator, placa de par etc. Folositi un produs de protectie termica in astfel de cazuri. Evitati sa spalati parul cu apa fierbinte, ce deshidrateaza scalpul si poate creste riscul ca firele de par sa se rupa. De asemenea, folositi produse de ingrijire a parului sigure, fara ingrediente dure si care sa incarce si sa ingreuneze firele de par.

Pot fi utile si diferite uleiuri pentru hidratarea firelor de par, seruri si tratamente pentru cresterea parului sau masti de par – cu uleiuri naturale, ca ulei de jojoba, ulei de ricin, ulei de cocos, ulei de rozmarin etc. De asemenea, poate fi de ajutor masajul scalpului – nu ajuta doar la imbunatatirea circulatiei la nivelul scalpului, ci si la ameliorarea stresului, ca orice forma de masaj.

Retineti!

Daca observati caderea brusca sau neregulata a parului sau o cadere mai mare decat de obicei atunci cand va pieptanati sau spalati parul, discutati cu medicul. Caderea brusca a parului poate semnala o afectiune medicala subiacenta care necesita tratament. Daca este necesar, medicul va poate sugera si optiuni de tratament pentru caderea parului.

Referinte:
(1) https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-stress-causes-hair-loss
(2) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/expert-answers/stress-and-hair-loss/faq-20057820
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28925637/
(4) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24486-telogen-effluvium
(5) https://www.verywellmind.com/is-stress-a-cause-of-hair-loss-3144822
(6) https://www.healthline.com/health/stress/stress-hair-loss

Surse foto: Pexels

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma