Ce inseamna un stil de viata sanatos? Sanatatea nu inseamna doar lipsa unei boli, faptul ca nu avem probleme de mobilitate sau ca ne putem misca. Iata ce inseamna conceptul de sanatate si cum ne putem mentine sanatosi.
1. Notiunea de stil de viata sanatos
2. Alimentatie sanatoasa si echilibrata
3. Stilul de viata activ
4. Mentinerea la o greutate sanatoasa
5. Socializarea
6. Sanatatea mentala si cognitiva
Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste sanatatea ca fiind „stare de bunastare fizica, mentala si sociala completa si nu doar absenta bolii”
Sanatatea (inclusiv un stil de viata sanatos) este influentata de mai multi factori, cum ar fi mediul in care traim, relatiile sociale, obiceiurile pe care le avem.
A avea grija de sanatatea personala si a avea un stil de viata sanatos inseamna a te simti mai bine, inseamna mai multa productivitate, inseamna scaderea riscului de boli si deces. Absenta unei boli nu inseamna neaparat ca suntem sanatosi. Sanatatea fizica si psihica sunt cele doua tipuri de sanatate cel mai frecvent discutate. De asemenea, vorbim despre sanatatea relationala, sanatatea spirituala, sanatatea cognitiva, sanatatea emotionala si sanatatea financiara.
Toate acestea sunt interconectate si functioneaza ca un intreg pentru un stil de viata sanatos. Sanatatea fizica este mentinuta mai ales prin sport, alimentatie, evitarea factorilor de risc ce ne predispun la boli, iar aceste elemente sunt piatra de temelie si pentru celelalte aspecte ale sanatatii.
Notiunea de wellness include mai multe componente, de la dieta, la sport sau calitatea somnului. Presupune chiar o abordare holistica implicand factori emotionali si psihologici, precum si factori fizici.
Notiunea de wellness include si:
Stilul de viata este deseori definit de urmatoarele sase componente:
Aceste elemente sunt toate interdependente. Putem spune ca ne bucuram de un stil de viata sanatos cu adevarat echilibrat cand suntem echilibrati cu privire la toate cele sase componente.
Stilul nostru de viata este modul in care traim. Un stil de viata activ este compus dintr-o varietate de elemente si obiceiuri: ceea ce mancam, ce bem, nivelul de exercitiu, cat de bine dormim, cat de bine gestionam stresul si adaptam situatiile stresante, comportamentul nostru si modul in care interactionam cu oamenii. Este, de asemenea, afectat de modul in care gandim si cum vedem viata in general.
Termenul de calitate a vietii se refera la bunastarea generala a indivizilor si a societatilor. Termenul este utilizat intr-o gama larga de contexte, inclusiv in domeniile dezvoltarii internationale, asistentei medicale si politicii. Calitatea vietii nu trebuie confundata cu conceptul de standard de viata, care se bazeaza in primul rand pe venit.
Iata ce inseamna un stil de viata sanatos si care sunt elementele care il descriu.
Pentru un stil de viata sanatos, se recomanda consumul crescut de fructe si legume, reducand adaosul de grasimi, zahar si sare.
Legumele si fructele contin cantitati crescute de nutrienti, cum ar fi vitamine si antioxidanti, care ajuta la stimularea sistemului imunitar si lupta impotriva bolilor care cauzeaza toxine. Antioxidantii ajuta la combaterea bolilor oculare, mentin sanatatea pielii si sanatatea generala. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumul de fructe si legume ca o parte obisnuita a alimentatiei.
Evitati consumul excesiv de alcool, renuntati la fumat sau la alte vicii care va pot periclita starea generala de sanatate. Astfel, va imbunatatiti sanatatea intregului organism. Efectele nocive ale fumatului includ:
Consumul cronic de alcool este principala cauza a cirozei hepatice. De asemenea, consumul de alcool este asociat frecvent cu decese in urma unor accidente auto si alte tipuri de decese cauzate de accidentari.
Apa este esentiala pentru sanatatea organismului, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, imbunatateste functia creierului, energizeaza muschii, controleaza cresterea in greutate si echilibreaza temperatura corpului. Se recomanda sa beti aproximativ 8 pahare de apa pe zi.
Apa potabila este o bautura naturala lichida, fara calorii, ofera substante nutritive si hidratare corpului.
Sportul este o modalitate foarte buna de a va mentine starea de bine si contribuie la imbunatatirea longevitatii si sanatatii generale. Incercati sa faceti exercitii fizice de cel putin trei ori pe saptamana. Asociatia Americana a Inimii recomanda 150 de minute de exercitii in fiecare saptamana sau o ora de antrenamente de cel putin trei ori pe saptamana. Activitatea fizica este o componenta esentiala a unui stil de viata activ.
Sedentarismul poate creste considerabil riscul de deces. Persoanele care sunt inactive din punct de vedere fizic sunt de doua ori mai susceptibile riscului de boli de inima sau accident vascular cerebral. Desi efectul protector al exercitiului asupra bolilor cardiovasculare este bine cunoscut, este mai putin apreciat faptul ca activitatea fizica reduce in mod semnificativ riscul unor forme de cancer.
Efectuati exercitii aerobe de intensitate variata de 3-4 ori pe saptamana, exercitii de rezistenta, exercitii de forta, exercitii de stretching si flexibilitate, exercitii de echilibru. Orice tip de antrenament este util si important pentru sanatatea generala si pentru un stil de viata sanatos.
Iata cateva sfaturi pentru a incepe sa fii mai activ:
Incercati sa va mentineti la o greutate sanatoasa (un IMC de 18,5-25) prin aportul alimentar sanatos si echilibrat si adoptarea unui stil de viata sanatos si activ. Indicele de masa corporala (IMC) este o modalitate de a arata daca greutatea unui individ este cea potrivita pentru inaltimea sa. Un IMC de 18,5 pana la 24,9 este in intervalul optim. O persoana cu un IMC de 25 pana la 29,9 este considerata supraponderala, iar cineva cu un IMC de 30 sau mai mare este considerat obez.
O alta modalitate de a afla daca sunteti in pericol pentru problemele de sanatate cauzate de excesul de greutate si de obezitate este masurarea taliei. La femei, circumferinta taliei mai mare de 35 de cm este considerata prea mare, iar la barbati vorbim de o circumferinta a taliei mai mare de 40 cm considerata prea mare.
Obezitatea creste riscul de diabet tip 2, boli de inima si accident vascular cerebral, hipercolesterolemie, hipertensiune, boli renale, boli hepatice, anumite forme de cancer.
Sanatatea nu include doar fizicul, ci si psihicul si emotiile. Relatiile sociale sunt absolut necesare oricarui individ. Se reduce astfel singuratatea si depresia, ceea ce poate duce la o viata mai lunga, mai sanatoasa si mai plina de satisfactii.
Obiceiurile sanatoase pentru construirea unor relatii puternice includ:
Sanatate mentala si cognitiva are beneficii pentru o gandire echilibrata, bunastare emotionala si un creier antrenat, componente ale unui stil de viata activ.
Emotiile negative si stresul joaca un rol important in numeroase boli. Stresul are efecte directe asupra functiilor corporale. Emotiile negative au, de asemenea, efecte indirecte, adesea conducand oamenii la fumat, dezvoltarea de obiceiuri alimentare proaste, cresterea consumului excesiv, senzatie de iritabilitate etc. Sanatatea mentala se refera la bunastarea emotionala, sociala si psihica a unei persoane. Sanatatea mentala este la fel de importanta ca sanatatea fizica pentru un stil de viata sanatos. Este mai greu sa definim sanatatea mentala decat sanatatea fizica, deoarece, in multe cazuri, diagnosticul depinde de perceptia individuala a experientei.
Sanatatea mentala depinde de modul in care un individ:
Starea de spirit este o parte importanta a sanatatii mentale si a bunastarii. Daca ai o dispozitie proasta atunci poti observa efecte negative in interactiunile cu ceilalti si experientele tale zilnice. Fii optimist, alege sa vezi partea plina a paharului fara a-ti pierde din realism, angreneaza-te in activitati placute, care te relaxeaza, antreneaza-ti fizicul si psihicul.
Gestionarea stresului te ajuta sa mentii un stil de viata sanatos si echilibrat. Daca esti stresat, asigura-te ca te poti relaxa dupa o zi lunga. Te poti relaxa ascultand muzica, meditand, citind, facand sport sau urmarind o comedie. Aceste activitati vor ajuta la eliberarea endorfinelor, stimuland starile de fericire si confort.
Fie ca citesti, inveti ceva nou, faci un rebus sau un puzzle, creierul tau se antreneaza si acest lucru nu poate aduce decat beneficii starii generale de sanatate. Antreneaza-ti memoria, capacitatea de atentie, atentia distributiva etc.
Referinte:
(1) Health Tips for Adults, link: https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/health-tips-adults
(2) What is health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917469/
(3) 7 components of good health, link: https://trimnutrition.com/7-components-of-good-health/
(4) Components of a healthy lifestyle, link: https://www.healthguidance.org/entry/10170/1/components-of-a-healthy-lifestyle.html
(5) Health: What does good health really mean?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/150999.php
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…
Vezi comentariile
Mulțumesc pentru tot foarte bine explicat