Bolile osteoarticulare sunt insotite de dureri, afectarea mobilitatii, fragilitate la nivelul oaselor si articulatiilor, ceea ce poate predispune la stari emotionale si mentale negative, cum ar fi nesiguranta, teama, furie, tristete sau chiar depresie.

Cuprins:

1. Bolile osteoarticulare – simptome
2. Cele mai comune tipuri de probleme osteoarticulare
3. Emotiile si durerile
4. Relatia dintre minte si corp
5. Stresul si bolile osteoarticulare
6. Imbunatatirea starii emotionale si fizice

Bolile osteoarticulare – simptome fizice si emotionale

Durerea este cel mai frecvent simptom in ceea ce priveste bolile osteoarticulare. La nivel cerebral, durerea este partial o experienta emotionala. Durerea si emotiile sunt interconectate si se influenteaza reciproc; intensitatea durerii dicteaza gradul de afectare emotionala, gradul de stres etc., si in plus, emotiile pot duce la perceptia diferita a unor simptome fizice, inclusiv durerile.

In cazul osteoporozei si a altor boli ce afecteaza rezistenta osoasa si mobilitatea, poate aparea teama constanta de caderi si fracturi, care poate face ca pacientul sa evite sa iasa din casa sau sa efectueze anumite activitati cu risc mai mare. De asemenea, scaderea in greutate data de unele astfel de boli sau curbaturile coloanei pot afecta imaginea de sine si perceptia personala cu privire la propriul corp, ce poate avea un impact negativ inclusiv asupra relatiilor sociale.

Poate aparea furia si ingrijorarea cand pacientul nu mai poate efectua anumite miscari sau activitati, sau cand acestea devin mai dificil de realizat. Poate aparea frustrarea din cauza nevoii continue de a depinde de ajutorul altcuiva, cum ar fi caratul unor bagaje, urcatul scarilor sau condusul autovehiculelor. De asemenea, apar temeri asociate cu eventuale modificari ale veniturilor (aspecte sociale) care ar putea periclita relatiile de familie. In unele cazuri, diagnosticul poate limita programul de lucru obisnuit, poate afecta cariera pacientului, ceea ce atrage dupa sine o serie de aspecte negative din punct de vedere emotional si mental.

Pot fi afectate relatiile sociale sau familiale, poate aparea tendinta de izolare si distantare, apar sentimente de singuratate, depresie si tristete.

Cele mai comune tipuri de probleme osteoarticulare

Artrita (sau osteoartrita) este cel mai frecvent tip de problema comuna la persoanele in varsta – poate cea mai cunoscuta dintre bolile ostroarticulare. De obicei afecteaza genunchii, soldurile, mainile, coloana vertebrala sau, uneori, umerii.

Artrita reumatoida este al doilea tip cel mai frecvent de artrita cronica. Aceasta problema este cauzata de o reactie auto-imuna in care sistemul imunitar al corpului ataca gresit tesuturile. De obicei, aceasta implica articulatiile din degete de la maini, incheieturi, coate, genunchi, glezne si degetele de la picioare. Alte tipuri de artrita includ guta.

Tipurile de probleme articulare care afecteaza tesuturile moi cum ar fi muschii, tendoanele si ligamentele includ si tendinita, bursita, fibromialgia etc.

Emotiile si durerile

Deoarece emotiile sunt in stransa legatura cu centrii senzoriali ale creierului, ceea ce simtim emotional poate determina, in parte, ceea ce traim fizic in corp. Starea emotionala negativa duce la lipsa interesului pentru un stil de viata sanatos, de exemplu. Persoanele cu dureri cronice evita adesea exercitiile fizice si interactiunea sociala, doua activitati care uneori pot aduce multiple beneficii.

In plus, durerea insasi poate provoca emotii negative. Durerile si starea de rau pot duce la stari emotionale negative, ca frustrare, suparare, stres. Cei care se confrunta cu dureri cronice au un risc mai mare de tulburari de dispozitie sau anxietate. In acelasi timp, pacientii deprimati au de trei ori riscul de a dezvolta dureri cronice.

Emotiile pot fi, de cealalta parte, solutia pentru reducerea durerilor. Somnul de calitate, gestionarea stresului sau meditatia pot ameliora durerea.

Relatia dintre minte si corp

Mintea si corpul conlucreaza si nu pot fi separate. Modul in care mintea controleaza gandurile si atitudinile afecteaza modul in care corpul controleaza durerea. Durerea in sine si teama de durere ne pot face sa evitam activitatea fizica sau interactiunea sociala. Stresul are efecte fizice si emotionale asupra corpului nostru. Poate creste tensiunea arteriala, creste rata respiratorie si ritmul cardiac si creste tensiune musculara. Aceste lucruri pot duce la oboseala, probleme de somn si modificari ale apetitului.

Emotiile negative pot duce la stres cronic, care afecteaza echilibrul hormonal al organismului, reduc nivelul de substante chimice cerebrale si afecteaza sistemului imunitar. Stresul cronic poate diminua, de fapt, durata vietii in timp, dupa cum arata unele cercetari. Furia reprimata este, de asemenea, legata de o serie de probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare, tulburarile digestive si infectiile. Stresul poate duce, de asemenea, la anxietate, depresie, dependenta de ceilalti sau dependenta nesanatoasa de medicamente.

Depresia si bolile osteoarticulare

Depresia este foarte frecventa in randul persoanelor care sufera de durere cronica asociata inclusiv cu bolile osteoarticulare. Durerea poate provoca depresie sau poate face depresia existenta mai grava. Depresia poate, de asemenea, intensifica durerile sau modul in care durerea e resimtita.

Modul in care ne simtim la nivel mental poate avea un impact major asupra starii fizice. Conform Arthritis Fundation, persoanele cu tendinte depresive sau anxioase sunt mai susceptibile la a se confrunta cu dureri osoase sau articulare. Unele cercetari arata ca persoanele diagnosticate cu osteoartrita, artrita reumatoida, lupus, fibromialgie sau osteoporoza care se confrunta cu stari mentale sau emotionale negative resimt o durere mai intensa.

Semnele de depresie includ:

  • sentimente persistente de tristete, furie, lipsa de sparenta etc.;
  • lipsa de energie;
  • lipsa de interes pentru aproape orice activitate;
  • probleme de somn;
  • probleme cu apetitul;
  • probleme de concentrare si memorie;
  • ganduri de suicid etc.

Stresul si bolile osteoarticulare

Stresul afecteaza si nivelul de magneziu din organism, care scade si duce la aparitia crampelor musculare, a oboselii si a afectarii starii generale de bine. De asemenea, poate intensifica simptomele de durere. In astfel de situatii este influentat si nivelul de zinc din organism, implicat in reglarea proceselor inflamatorii. Nivelul de zinc influenteaza modul in care sistemul imunitar raspunde la inflamatiile din corp. Stresul duce la reducerea asimilarii zincului si implicit la cresterea raspunsului inflamator la nivel celular, producand dereglari la nivelul citokinelor.

Bolile osteoarticulare pot avea ca simptome si oboseala constanta, afectarea somnului din cauza durerilor, afectare cognitiva, emotionala si mai ales fizica.

Stresul si cortizolul

La nivel biochimic si molecular, stresul si starile emotionale negative duc la eliberarea unor elemente necesare formarii osoase in circuitul sangvin, fiind utilizate de alte tesutur. Astfel, oasele devin private de anumiti nutrienti esentiali. Tot la nivel biochimic si molecular, organismul elibereaza cortizol in periodele de stres, care, desi are efecte benefice, in cantitati crescute poate inhiba functiile de reparare ale organismului si poate astfel afecta articulatiile.

Cortizolul in cantitati mici este esential pentru dezvoltarea normala a oaselor, dar in cantitati crescute blocheaza aceste procese de formare si dezvoltare osoasa, Acest hormon al stresului actioneaza intr-o maniera indirecta asupra oaselor blocand absorbtia de calciu si implicit procesele de dezvoltare a celulelor osoase, ceea ce duce la resorbtie osoasa si scaderea densitatii minerale osoase.

Vitamina D si bolile osteoarticulare

In cazul unor afectiuni osoase poate fi prezent deficitul de vitamina D, care, pe de alta parte, poate fi asociat cu unele afectari mentale, mai ales tulburarile afective sezoniere. Vitamina D regleaza productia de serotonina si dopamina care pot reduce simptomele depresiei. In ceea ce priveste articulatiile, vitamina D are capacitatea de a creste nivelul de citokine anti-inflamatorii si de a reduce astfel citokinele pro-inflamatori.

Osteoporoza si aspectele emotionale

Osteoporoza poate afecta postura si aspectul. Poate provoca modificari fizice care intensifica aspectul imbatranirii. Schimbarea cea mai evidenta este in curbura care apare uneori in coloana vertebrala superioara, de obicei ca urmare a fracturilor. Aceasta curbura se numeste cifoza. Dintre toate modurile in care osteoporoza afecteaza calitatea vietii, consecintele sociale pot fi cele mai putin recunoscute. Apare de multe ori dependenta de alte persoane, care poate afecta considerabil calitatea vietii. Teama de fracturi poate duce la anxietate persistenta, stari depresive si poate afecta relatiile cu familia sau prietenii.

Cercetarile arata si ca anxietatea crescuta poate fi legata de scaderea densitatii minerale osoase atat in zona inferioara a spatelui (coloana lombara), cat si in zona capului femural (zona articulatiei soldului).

Imbunatatirea starii emotionale si fizice

Dupa stabilirea diagnosticului, este important sa urmezi tratamentul si recomandarile medicului, pentru a preveni progresul bolii si pentru ameliorarea simptomelor. Adopta o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ, in functie de cat iti permite organismul.

Bolile osteoarticulare si sportul

Este dovedit stiintific faptul ca exercitiile fizice imbunatatesc starea generala de bine, prin eliberarea de endorfine. Stilul de viata activ creste nu doar rezistenta oaselor si a musculaturii, ci imbunatateste si flexibilitatea. Ai grija si la postura, evita pozititiile vicioase care pun presiune pe coloana sau pe umeri.

Bolile osteoarticulare si dieta

Adopta un stil alimentar sanatos, variat si echilbrat, cu un aport suficient de vitamine si minerale din toate grupele alimentare. Evita alimentele cu rol inflamator, ca zaharul, grasimile saturate si excesul de carne rosie. Ai grija la aportul de calciu din lactate. Calciul este un mineral care sustine sanatatea oaselor si reduce riscul de fracturi si degenerare osoasa.

Grupurile de suport si bolile osteoarticulare

Inscrie-te in grupuri de suport speciale pentru pacientii cu un astfel de diagnostic. Acest lucru nu te ajuta doar sa fii mai informat si la curent cu metodele de tratament si reabilitare, dar ajuta la o mai buna interactiune sociala, mai ales ca toti cei din grup au aceeasi problema ca tine.

In cazul in care te confrunti cu simptome ale depresiei sau ale altei tulburari mentale, solicita ajutorul specializat, ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut care te poate ajuta, pentru a evita agravarea problemei si aparitia altor afectiuni mentale. Terapia cognitiv comportamentala poate fi eficienta in reducerea simptomelor de depresie, oboseala, epuizare la persoanele care se confrunta cu afectiuni osteoarticulare.

Desi bolile osteoarticulare vin cu o serie de limitari in ceea ce priveste efectuarea anumitor activitati, incearca sa iti mentii anumite hobby-uri, atat timp cat acestea nu iti pericliteaza sanatatea, sau sa adopti alte obiceiuri care sa iti faca placere.

Incearca sa reduci nivelul de stres. Poti apela la exercitii fizice, meditatie, yoga sau angrenarea in activitati relaxante.

Referinte:
1. How osteoporosis can affect your emotional health, link: https://www.everydayhealth.com/hs/osteoporosis-bone-health/emotional-effects-osteoporosis/
2. Pain and emotion: A biopsychosocial review of recent research, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3152687/
3. The mental and emotional toll of rheumatic diseases, link: http://simpletasks.org/mental-and-emotional-toll-of-rheumatic-diseases/
4. The emotions, muscle tension and rheumatism, link: http://bjgp.org/content/bjgp/8/2/156.full.pdf
5. The emotion-pain connection, link: https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/pain-management/understanding/arthritis-pain-emotions.php

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma