Multivitaminele au rolul de a trata sau a preveni deficientele de vitamine aparute din cauza unei diete precare, anumitor boli sau in timpul sarcinii. Aflati mai multe despre multivitamine din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce sunt multivitaminele?
  2. Clasificare
  3. Care sunt cele mai bune multivitamine?
  4. Cand sunt indicate multivitaminele?
  5. Indicatii speciale
  6. Precautii si contraindicatii
  7. Informatii utile

Ce sunt multivitaminele?

Multivitaminele sunt o combinatie de mai multe vitamine diferite care se gasesc in mod normal in alimente si in alte surse naturale.

Multivitaminele sunt folosite pentru a furniza aportul de vitamine care nu sunt obtinute prin alimentatie. Multivitaminele sunt, de asemenea, utilizate pentru tratarea deficientelor de vitamine (lipsei vitaminelor) cauzate de boala, sarcina, nutritie necorespunzatoare, tulburari digestive si multe alte afectiuni.

Clasificare

  • Multivitamine naturale
  • Multivitamine efervescente
  • Multivitamine liposolubile
  • Multivitamine antihemoragice
  • Multivitamine si minerale

Care sunt cele mai bune multivitamine?

Exista multivitamine special destinate pentru fiecare grup de varsta, pentru barbati si femei, unele care sunt pentru atleti, iar altele pentru sportivul de weekend.

Unele multivitamine contin suplimente de vitamina D, de vitamina C, de calciu sau de vitamina B. Plaja de astfel de multivitamine este extrem de larga, iar farmaciile si plafarurile sunt intesate de astfel de produse. Dar cum va puteti da seama care sunt cele mai bune multivitamine?

Potrivit specialistilor, multivitaminele includ ingrediente active si inactive, plus procentaje echivalente ale fiecarei componente de vitamine si minerale.

Ce ar trebui sa contina cele mai bune multivitamine:

  • Vitamina A – nu mai mult de 5000 UI
  • Vitamina C – 60 – 1000 mg
  • Vitamina D – 400 UI sau mai mult
  • Vitamina E – 20 – 100 UI
  • Vitamina K – 10 mcg sau mai mult
  • Tiamina (B-1) – 1,2 mg sau mai mult
  • Riboflavina (B-2) – 1,7 mg sau mai mult
  • Niacina (B-3) – 14 – 35 mg
  • Vitamina B 6 – 2 – 100 mg
  • Acid folic – nu mai mult de 400 mcg
  • Vitamina B 12 – 6 mcg sau mai mult
  • Calciu
  • Fier – nu mai mult de 10 mg sau 18 mg pentru femeile aflate in perioada premenopauzei
  • Magneziu – 50 – 350 mg
  • Zinc – nu mai mult de 30 mg
  • Cupru – 0,5 – 10 mg
  • Seleniu – 20 – 110 mcg
  • Crom – 35 micrograme sau mai mult
  • Potasiu

multivitamine

Cand sunt indicate multivitaminele?

Vitaminele nu protejeaza doar impotriva bolilor cardiovasculare. Consumand zilnic multivitamine (sau vitamine de tip B-complex) si folati acestea ajuta la scaderea riscului de cancer de colon si, deasemenea, scade riscul de malformatii daca sunt folosite de femei inainte sau in primele 12 saptamani de sarcina.

Vitaminele din grupul B (gasite in multivitamine cu folati si vitamine B-complex) reduc riscul dezvoltarii afectiunilor cardiovasculare. Consumand zilnic vitamine, oamenii se asigura ca organismul primeste tot ce are nevoie. Cu toate acestea, vitaminele nu pot inlocui o dieta sanatoasa. Este important sa existe si un aport de vitamine din fructe, legume si cereale pentru ca acestea contin elemente nutritive pe care nu le putem obtine dintr-o tableta.

Exista mai multe motive pentru care suplimentele de multivitamine sunt benefice atat pentru barbati, cat si pentru femei. Este necesar ca dieta sa contina toate substantele nutritive, astfel incat fiecare persoana sa se simta sanatoasa. Cei care consuma alimente sanatoase vor avea in permanenta o sursa buna de vitamine, substante nutritive si minerale. In acelasi timp, e important de stiut ca o tableta de multivitamine nu inlocuieste o dieta sanatoasa. Aceasta reprezinta doar o modalitate de a completa masa.

Substante nutritive care nu se gasesc in suplimentele multivitaminice

Potrivit cercetatorilor, exista un aport insuficient de vitamina D, calciu, potasiu si fibre dietetice la adulti si copii. Intr-un supliment de multivitamine pot fi gasite toate substantele nutritive, cu exceptia fibrelor. Este recomandabil ca aportul de fibre sa fie adus in timpul meselor zilnice. Cu toate acestea, exista si suplimente separate care contin fibre.

Si barbatii, si femeile prefera sa ia vitamine in cea mai mare parte pentru a-si imbunatati si mentine starea de sanatate. Scoala de Sanatate Publica de la Harvard a sugerat, de asemenea, ca administrarea zilnica a multivitaminelor cu supliment de vitamina D se dovedeste a fi o rezerva nutritionala pentru multi oameni. In acelasi timp, exista multi specialisti care nu sunt de acord cu efectele administrarii zilnice a multivitaminelor. S-a dovedit, insa, ca aceste suplimente ajuta la rezolvarea problemelor cronice si a altor riscuri pentru sanatate.

Indicatii speciale

Cele mai multe dintre multivitamine sunt facute pentru mai multe tipuri de persoane. De aceea, este foarte important ca suplimentele de multivitamine sa fie alese in functie de sexul persoanei si de varsta. Fiecare om are un fel diferit de nevoi nutritionale in functie de stadiul vietii in care se afla.

Multivitamine pentru gravide

Femeile gravide au nevoie de mai multe fier in perioada sarcinii, de aceea trebuie cautate multivitaminele care contin mai mult fier.

Cele mai bune suplimente de multivitamine pentru femei

Exista multivitamine special create pentru femeile care se afla in timpul varstei fertile. Suplimentele cu multivitamine includ substante nutritive care sunt special concepute pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani. Aceste multivitamine includ o cantitate adecvata de acid folic si fier, care va ajuta la prevenirea defectelor congenitale la femei.

Cele mai bune suplimente de multivitamine pentru barbati

Aceste multivitamine sunt produse pentru barbatii pana la varsta de 50 de ani. Aceste multivitamine contin doze mari de mai multe minerale si vitamine, care vor fi potrivite pentru ei.

Cele mai bune suplimente de multivitamine pentru persoanele in varsta

Persoanele trecute de varsta de 50 de ani au nevoie de multivitamine mai eficiente. Aceste suplimente trebuie selectate, de asemenea, in functie de sexul persoanei.

Multivitamine pentru copii

Multivitaminele nu sunt necesare in cazurile copiilor sanatosi, al caror proces de crestere se desfasoara normal. Pentru acestia, alimentele sunt cea mai buna sursa de nutrienti. Mesele regulate si gustarile pot oferi toate substantele nutritive de care au nevoie cei mici.

Desi multi copii mici pot fi pretentiosi la mancare, nu inseamna neaparat ca prezinta deficiente nutritionale. Multe alimente cunoscute, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, laptele si sucul de portocale, sunt fortificate cu substante nutritive importante, cum ar fi vitaminele B, vitamina D, calciu si fier. In concluzia, cei mici pot primi mai multe vitamine si minerale decat se crede.

In acelasi timp, multivitaminele pot prezenta anumite riscuri. Supradozarea cu vitamine si minerale poate fi toxica. In plus, unele vitamine si minerale pot interfera cu medicamentele pe care copilul le ia.

Parintii trebuie sa ia legatura cu un medic daca banuiesc ca juniorul prezinta deficiente de multivitamine.

Multivitaminele pot fi utile atunci cand copilul:

  • Creste si se dezvolta cu greutate
  • Are anumite boli cronice sau alergii alimentare
  • Are o dieta restrictiva, cum ar fi o dieta vegana stricta

Daca medicul recomanda administrarea unor multivitamine, sunt recomandate cele special concepute pentru grupul de varsta al copilului. De asemenea nu trebuie sa ofere mai mult de necesarul zilnic de vitamine si minerale. In plus, multivitaminele trebuie tinute departe de cel mic, iar acesta trebuie sa stie ca multivitaminele nu sunt bomboane.

Multivitamine pentru sportivi

Academia de Nutritie si Dietetica spune ca atletii trebuie sa se asigure ca isi indeplinesc aportul zilnic de vitamina C, D si B. Fiind un antioxidant, vitamina C protejeaza organismul de deteriorarea radicalilor liberi, in timp ce vitamina D este importanta pentru oasele sanatoase. Vitamina B ajuta la obtinerea energiei de care orice sportiv are nevoie din alimentele pe care le consuma.

Desi nu vor spori cresterea musculara, multivitaminele pot ajuta la mentinerea sanatatii.

Exista pe piata un numar mare de multivitamine dedidcate sportivilor, insa atletii trebuie sa se asigure ca multivitaminele contin:

  • Vitaminele C, A, E, K si D
  • Vitamina B (Thiamin, Riboflavin, B6, Acid Folic, etc.)
  • Potasiu
  • Zinc
  • Calciu
  • Magneziu

Multivitaminele trebuie sa furnizeze 100% din vitaminele si mineralele de care sportivii au nevoie in fiecare zi. Exista, de asemenea, multivitamine orientate in mod specific catre sportivi si sportive. Barbatii si femeile necesita din punct de vedere fiziologic doze diferite de vitamine si minerale.

In plus, medicii sugereaza ca persoanele ale caror alimentatie nu include peste, lapte, bauturi fortificate cu calciu, sa ia multivitamine care contin calciu.

multivitamine

Precautii si contraindicatii

Trebuie consultat de urgenta medicul daca cei care au luat multivitamine prezinta:

  • semne de reactie alergica: urticarie
  • respiratie ingreunata
  • umflarea fetei, a buzelor, a limbii sau a gatului.

Daca multivitaminele se administreaza conform instructiunilor, in mod normal acestea nu provoaca efecte secundare grave.

Reactiile adverse mai putin grave pot include:

  • stomac deranjat
  • durere de cap
  • gust neobisnuit sau neplacut in gura.

Interactiuni cu multivitamine

Trebuie evitata administrarea a mai mult de un singur produs multivitaminic in acelasi timp,  daca medicul nu a recomandat acest lucru. Administrarea simultana a mai multor produse multivitaminice poate duce la supradoza de vitamine sau la efecte secundare grave.

De asemenea, trebuie evitata consumarea regulata a inlocuitorilor de sare in dieta daca multivitaminele contin potasiu. Daca alimentatia are un continut scazut de sare, trebuie consultat medicul inainte de a lua un supliment de multivitamine sau minerale.

Aceste suplimente nu trebuie luate cu lapte, alte produse lactate, suplimente de calciu sau antiacide care contin calciu. Calciul poate ingreuna absorbtia anumitor ingrediente ale multivitaminei de catre corp.

Cum pot afecta multivitaminele tratamentele medicamentoase

Multivitaminele pot interfera cu anumite medicamente sau pot afecta modul in care acestea isi fac efectul in corp. Este esentiala consultarea unui medic sau a unui farmacist daca persoana in cauza ia oricare dintre urmatoarele medicamente:

  • tretinoina sau izotretinoina
  • antiacide
  • antibiotice
  • diuretice
  • medicamente pentru inima sau pentru tensiunea arteriala
  • medicamente care contin sulf
  • medicamente antiinflamatorii nesteroidiene – ibuprofen (Advil, Motrin), naproxen (Aleve), celecoxib, diclofenac, indometacin, meloxicam si altele.

Informatii utile

Exista mai multi factori care ar trebui luati in considerare de catre barbati si femei inainte de a alege cele mai bune multivitamine:

  • Cititi intotdeauna eticheta cu grija. In acest fel, puteti identifica substantele nutritive care sunt incluse in produs si cantitatea in care sunt continute.
  • Produsul trebuie sa contina toate mineralele si vitaminele de baza. Mineralele si vitaminele cum ar fi B2 (riboflavina), vitamina C, B3 (niacina), B1 (tiamina), B6, B12, acidul folic, B5 (acid pantotenic), E, ​​A2, D3 sau cholecalciferol, vitamina K, iod, potasiu, seleniu, calciu, zinc, mangan, magneziu, beta-caroten, molibden si fier.
  • Trebuie verificat intotdeauna procentul de vitamine si minerale care sunt incluse in supliment.
  • De asemenea, trebuie verificate suplimentar substantele nutritive care sunt incluse in tablete. Exista multe noi tipuri de multivitamine care contin minerale si vitamine specifice, special concepute pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni.
  • Multivitaminele specifice sunt concepute in functie de varsta si sexul persoanei.
  • Trebuie evitata supradozarea cu multivitamine, deoarece acestea se pot dezvolta in organism, devenind apoi toxice.

Ce preturi pot avea multivitaminele

Multivitaminele sunt extrem de accesibile, acestea putand fi gasite pe rafturile tuturor farmaciilor sau plafarurilor, sub diverse denumiri si la diferite preturi. De exemplu, un tub de tablete efervescente poate costa si 7,50 lei, in timp ce un borcan de multivitamine pentru femei poate ajunge pana la peste 70 de lei.

De asemenea, au fost inventate cateva solutii pentru cei mai ocupati dintre oameni, aceia care nu-si aduc aminte mereu sa-si ia multivitaminele.

Cateva trucuri care sa va ajute sa nu uitati sa va luati vitaminele:

  • obisnuiti-va sa faca parte din rutina
  • luati-le la aceeasi ora sau la aceeasi masa, zi de zi
  • pastrati flaconul la vedere, langa masa sau deasupra chiuvetei din bucatarie.

 

Referinte:

https://www.everydayhealth.com/drugs/multivitamin

https://www.healthguidance.org/entry/17670/1/everything-you-need-to-know-about-multivitamins-whether-they-work-and-how-to-take-them.html

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-18820-9038/multivitamin-oral/multivitamins-includes-prenatal-vitamins-oral/details

http://www.bullvet.com/vs/multivitamin-advantages-need-to-everyone-consider-multivitamins?gclid=CjwKCAiAodTfBRBEEiwAa1hauvsfaFHx7GV1Sr6Q4VDQTINMMfpQQ4NRieE77lyXsV2zqlJzJHcRbBoC1zoQAvD_BwE

https://www.epainassist.com/articles/choosing-the-right-type-of-multivitamins-supplements-for-men-and-women

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/multivitamins/faq-20058310

https://www.livestrong.com/article/212620-how-diet-affects-athletic-performance/?ajax=1&is=1

http://classifieds.usatoday.com/blog/sports-recreation/the-10-best-supplements-for-athletes/

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma