Luxatia protezei de sold apare in general la 2% dintre pacientii care au suferit o interventie de inlocuire a articulatiei soldului sau artroplastia soldului.

Cuprins:

1. Ce este operatia de inlocuire a soldului – artroplastia soldului?
2. Protezele de sold
3. Cand e necesara proteza de sold?
4. Luxatia protezei de sold – cauze
5. Cum se manifesta luxatia protezei de sold?
6. Cum se trateaza luxatia protezei de sold?
7. Prevenirea luxatiei protezei de sold

Ce este operatia de inlocuire a soldului – artroplastia soldului?

Interventia de inlocuire a soldului (artroplastia soldului) este o interventie chirurgicala care inlocuieste articulatia soldului uzata sau deteriorata. Chirurgul inlocuieste articulatia veche cu o articulatie artificiala (proteza de sold). Aceasta interventie chirurgicala poate fi o alegere dupa o fractura de sold sau pentru o durere severa din cauza artritei. Inlocuirea totala a soldului este o procedura chirurgicala in care ambele suprafete deteriorate ale articulatiei soldului sunt inlocuite cu inlocuitori protetici. A fost prima data efectuata in anii 1960.

O inlocuire traditionala a soldului implica o incizie de cativa centimetri lungime peste articulatia soldului. O abordare mai noua utilizeaza 1 sau 2 incizii mai mici pentru a face operatia. Aceasta se numeste interventie minim invaziva a soldului.

In timpul inlocuirii soldului, capul femurului este inlocuit cu un cap protetic, iar suprafata articulatiei acetabulului este captusita cu o suprafata de imbinare sintetica in forma de bol. O inlocuire partiala se poate face si pentru gatul fracturilor femurului (in majoritatea cazurilor deplasate), unde se inlocuieste numai partea femurala.

Anatomia soldului

Soldul este o articulatie cu bila si soclu, astfel capul femurului se potriveste in acetabulul bazinului. Capul femural se potriveste in soclu, partea acetabulara a bazinului. Acest aspect de bila si soclu permite miscarea poli-axiala din sold. Acetabulul este in forma de cupa sau bol, oferind o suprafata articulara incat capul femurului sa se miste in interior. Capul femurului si interiorul acetabulului sunt acoperite cu un strat de cartilaj hialin. Uzura acestui cartilaj sau deteriorarea lui duc la expunerea osului, durere, rigiditate si chiar scurtarea piciorului afectat.

Inlocuirea acestor suprafete are rolul de a reduce durerea si rigiditatea.

Protezele de sold

Proteza de sold este de obicei din titan, cu cap de ceramica si cupe acetabulare din polietilena. Componentele importante ale protezei sunt coeficientul de frecare, durata de viata, stabilitatea impotriva luxatiei si fixarea in tesutul osos.

Dispozitivele de inlocuire a soldului se incadreaza in cateva categorii mari:

  • Metal cu Metal (MOM) – Ambele componente sunt realizate din otel inoxidabil, titan, crom, cobalt sau o combinatie a acestora. Un subtip de proteza de sold MOM este un model minim invaziv, care de obicei este mai mic, astfel incat poate fi inserat printr-o incizie mai mica.
  • Polietilena si metal pe polietilena (MOP) – Polietilena este in principiu din material plastic, astfel incat aceste proteze au piese metalice si o captuseala din plastic unde se intalnesc. De asemenea, pot avea o minge metalica cu o captuseala din plastic.
  • Ceramica pe metal (COM), ceramica pe ceramica (COC), ceramica pe polietilena (COP) – Protezele ceramice sunt fabricate din variante mai speciale si mai durabile de acelasi tip de material din care sunt facute farfuriile. Aceste tipuri de proteze pot fi insa mai vulnerabile la fracturi si rupere sub tensiuni mari.

Cand e necesara proteza de sold?

Anumiti factori pot cauza afectarea functiei soldului, inclusiv artrita, unele accidente sau leziuni, chisturi, tumori sau afectiuni circulatorii. Chirurgia de inlocuire a soldului presupune indepartarea articulatiei afectate urmata de inlocuirea cu o articulatie protetica – proteza, de obicei realizata din ceramica, portelan, plastic sau o combinatie a acestora. Dupa o perioada de recuperare, interventia chirurgicala de inlocuire a soldului creste in mod semnificativ mobilitatea si reduce durerea de sold.

Operatia de inlocuire a soldului sau artroplastia soldului se efectueaza cel mai frecvent la pacientii cu artrita severa la nivelul articulatiei soldului. Se foloseste un implant pentru a inlocui articulatia normala a soldului cu bila si soclu. Se va indeparta osul si cartilajul uzat si se vor inlocui cu o serie de componente metalice sau plastice.

De obicei aceasta interventie este indicata in caz de durere persistenta si pierderea mobilitatii, dar dupa ce sunt folosite alte tratamente care nu au dat insa rezultate. Alte indicatii sunt cand exista complicatii cu fixarea interna a unei fracturi la nivelul gatului femural, in special atunci cand cartilajul articular din acetabul este afectat sau cand endoproteza nu a dat rezultate.

Principalele afectiuni si probleme care sunt asociate cu necesitatea unei proteze de sold sunt:

  • osteoartrita;
  • artrita post-traumatica;
  • artrita reumatoida incluzand artrita reumatoida juvenila;
  • necroza avasculara;
  • probleme dupa fixarea fracturilor de sold;
  • dislocari de sold congenitale;
  • fracturi de sold.

Riscurile chirurgiei de inlocuire a soldului

Orice interventie chirurgicala poate avea complicatii. Unele complicatii posibile apar imediat dupa procedura sau dupa ceva vreme si pot include:

  • hemoragii;
  • infectii;
  • tromboza nevoasa;
  • embolism pulmonar;
  • cheaguri de sange;
  • diferene intre lungimea picioarelor;
  • necesitatea unei interventii suplimentare;
  • leziuni nervoase ce duc la slabiciune, amorteala etc.;
  • luxatia protezei de sold etc.

Luxatia protezei de sold – cauze

Luxatia protezei de sold apare in 1-3% dintre cazuri, iar 70% dintre acestea apar in prima luna de la interventie.

Cauzele sunt date de miscarile gresite facute de pacient, adica extensii si rotatii, flexii etc. Factorii de risc includ chirurgia anterioara a soldului, genul feminin (femeile sunt mai predispuse la aceste complicatii), varsta mai mare de 70-80 ani.

Articulatia normala dispune de structuri inconjuratoare care confera stabilitate, inlusiv muschi, ligamente si structura osoasa normala. Cand se efectueaza interventia chirurgicala de inlocuire a soldului, acesta devine mai putin stabil. Prin pierderea unor structuri de stabilizare, articulatia ramane predispusa la luxatii de acest gen.

Luxatia protezei de sold se refera in general la miscarea componentei cu bila a protezei din componenta numita soclu. Cel mai frecvent apare in primele sase luni de la interventie (in special in prima luna), deoarece muschii si ligamentele care sustin in mod normal soldul sunt slabiti din urma procedurii.

Cauzele majore ale luxatiei protezei de sold sunt dislocarea articulatiei, slabirea tijei si ruperea tijei. Luxatia protezei de sold poate sa apara imediat dupa interventia chirurgicala daca faceti o miscare brusca si gresita cu piciorul. Prin urmare, este necesar sa se evite rotatiile interne, flexia inainte si adductia timp de aproximativ 12 saptamani, pana cand se formeaza in jurul articulatiei o capsula groasa e confera protectie.

Cum se manifesta luxatia protezei de sold?

In cazul unor articulatii ale soldului afectate, operatia de inlocuire a soldului poate creste semnificativ mobilitatea, imbunatatind calitatea vietii. Protezele de sold pot fi insa ulterior afectate de o luxatie, desi in rare cazuri. Chiar si asa, este important sa se recunoasca la timp simptomele luxatiei protezei de sold, pentru a se interveni prompt.

Simptomele luxatiei protezei de sold pot include un sunet specific in momentul luxatiei sau ruperii, insotit de dureri la nivelul soldului, feselor si regiunii superioare a piciorului. Uneori apare imposibilitatea de sprijin in piciorul respectiv, piciorul poate parea rasucit spre exterior sau poate parea mai scurt sau mai lung decat celalalt picior.

Daca ati suferit o interventie de inlocuire a articulatiei soldului cu o proteza si va confruntati cu unul dintre simptomele de mai sus, este recomandat sa va prezentati la medic pentru a se efectua o radiografie care sa confirme sau sa infirme un diagnostic de luxatie a protezei.

Cum se trateaza luxatia protezei de sold?

Doua treime dintre cazuri sunt tratate neinvaziv, prin repozitionarea manuala a protezei.

In general luxatia protezei de sold se trateaza neinvaziv, medicul repozitionand manual cele doua componente ale protezei. Daca aceasta interventie nu da randament, poate fi necesara o interventie chirurgicala suplimentara. Luxatia protezei de sold necesita asistenta medicala imediata. Daca apar luxatii repetate va fi nevoie neaparat de o procedura numita chirurgie de revizie, adica trebuie inlocuita complet proteza de sold.

Tratamentul de substitutie a articulatiei soldului depinde de mai multi factori. Primul pas este, de obicei, repozitionarea articulatiei soldului. Aceasta procedura se efectueaza sub anestezie – fie sedarea usoara, fie anestezia generala. In timpul procedurii, chirurgul va manipula piciorul pentru a repozitiona proteza corespunzator. Se vor efectua radiografii pentru a confirma repozitionarea corecta a protezei si pentru a vedea daca exista vreun risc identificabil de luxatie.

Noile abordari in tratamentul luxatiei protezei de sold presupun folosirea de implanturi mai mari (bila sa fie mai mare pentru un contact mai fix), folosirea unei bile cu diametrul mai mare de 3 cm etc.

Prevenirea luxatiei protezei de sold

Luxatia protezei de sold este o complicatie majora a interventiei chirurgicale de inlocuire a soldului. Prevenirea acestei complicatii poate fi facuta prin anumite indicatii si prin utilizarea implanturilor specializate si a tehnicilor chirurgicale moderne. Cu toate acestea, luxatia poate sa apara oricum, fiind necesara o a doua interventie. Din fericire, rata de aparitie a luxatiilor protezei de sold dupa interventia de inlocuire a soldului este destul de mica, dar cand apare, e nevoie de interventie medicala imediata si poate necesita o interventie chirurgicala suplimentara.

Cei care au suferit o interventie de inlocuire a soldului pot lua o serie de masuri de precautie pentru a reduce riscul de luxatii. In primul rand, trebuie sa incerce sa evite indoirea articulatiei soldului la mai mult de 90 de grade, mai ales in primele luni de la interventie. Trebuie evitat statul cu picioarele incrucisate si dormitul pe o parte.

Un risc major al luxatiei protezei este faptul ca pot ramane resturi din proteza care sa cauzeze inflamatii in tesuturile din jur, ceea ce poate duce la pierdere osoasa care, la randul ei, conduce la slabirea protezei.

Precautiile pentru reducerea riscului de luxatie a protezei soldului pot afecta activitatile zilnice. De exemplu, statul pe vasul de toaleta poate face ca soldul sa se indoaie la un unghi mai mare de 90 de grade, fiind recomandata utilizarea unui vas de toaleta mai inalt dupa operatie. In primele cateva saptamani dupa interventia chirurgicala, medicul va poate recomanda sa dormiti cu o perna in forma de triunghi plasata intre picioare.

Alte sfaturi dupa interventie

  • Dormiti pe spate in primele 6 saptamani dupa interventie. Daca alegeti sa dormiti pe o parte, evitati sa dormiti pe partea cu piciorul afectat, pentru ca astfel creste riscul de luxatie.
  • Pentru a va ridica din pat lasati greutatea in brate, stati pe marginea patului si ridicati usor piciorul fara a face miscari bruste. Asezati-va si ridicati-va de pe scaun, pat sau de pe toaleta prin miscari usoare.
  • Aveti grija sa aveti covoare antiderapante, mai ales la baie.
  • Nu ridicati obiecte grele.
  • Nu faceti rotiri sau alte miscari bruste din sold.
  • Evitati statul prelungit in aceeasi pozitie.
  • Mergeti usor si cu pasi mici.
  • Cand stati pe scaun, acesta trebuie sa permita ca picioarele sa stea pe podea fixata si genunghii sa nu fie la un unghi mai mic de 90 grade.
  • Respectati programul de antrenamente fizice prescrise si recomandate de medic si kinetoterapeut.
  • Evitati excesul de greutate corporala, care este un factor de risc pentru luxatia protezei de sold.
  • Evitati spatiile intunecoase sau aglomerate care predispun la caderi.
  • Nu sunt indicate activitatile fizice intense ca baschetul, fotbalul, sariturile in sus, sariturile la trambulina, echitatia.

Contraindicatii pentru persoanele cu proteza de sold in primele luni dupa operatie

Cele mai multe luxatii au loc in primele luni dupa interventie. Iata cateva sfaturi pentru a preveni aceste efecte in primele 12 saptamani de la interventia chirurgicala:

  • NU indoiti soldul afectat la mai mult de 90 de grade.
  • Nu incrucisati picioarele si nu stati picior peste picior.
  • Nu aduceti genunchiul spre piept.
  • Nu va indoiti in jos.
  • Nu stati pe scaune, paturi sau suprafete joase.
  • Nu va aplecati dupa obiecte de pe podea.
  • Nu rotiti si nu rasuciti piciorul afectat.
  • Nu mergeti cu pasi mari.
  • Nu stati in aceeasi pozitie pentru o perioada lunga de timp.
  • Nu stati in genunchi.

Durata de viata a unei proteze de sold

Durata de viata a unei proteze de sold depinde de multi factori. Din pacate, pot aparea complicatii chirurgicale si, in unele cazuri, implanturile dureaza doar o perioada scurta de timp. Cu toate acestea, marea majoritate a implanturilor dureaza ani de zile, oferind pacientilor reducerea durerii si imbunatatirea functiei locomotorii.

Deoarece implanturile de inlocuire a soldului sunt fabricate din metal si plastic, aceste materiale incep sa se uzeze cu timpul.

Unii dintre factorii care par sa influenteze longevitatea implanturilor de inlocuire a soldului includ:

  • varsta pacientului;
  • activitatea pacientului – evitarea activitatilor care pun presiune excesiva pe sold;
  • greutatea pacientului – mentinerea unei greutati corporale normale este extrem de importanta atunci cand aveti proteza de sold.

Referinte::
(1) Surgical management of recurrent dislocation after total hip arthroplasty, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877056813002764
(2) Hip Replacement Dislocation – A Possible Complication of Hip Replacement Surgery, link: https://www.verywellhealth.com/hip-replacement-dislocation-2549760

(3) THA Dislocation, link: https://www.orthobullets.com/recon/5012/tha-dislocation
(4) Dislocation after total hip arthroplasty, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4094102/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma