Categori: MineraleNutrienti

Cuprul – rol in organism si surse alimentare

Cuprul – iata ce beneficii are cuprul in organism, care este doza zilnica recomandata, in ce alimente se gaseste cea mai mare concentratie de cupru si care sunt efectele date de un deficit, respectiv un exces de cupru.

Cuprins:

1. Ce este cuprul si ce rol are in organism?
2. Beneficiile cuprului pentru sanatate
3. Doza zilnica recomandata de cupru
4. Surse alimentare de cupru
5. Deficitul de cupru
6. Suplimentele de cupru
7. Excesul de cupru in organism

Ce este cuprul si ce rol are in organism?

Cuprul este un mineral esential necesar pentru buna functionare a organismului. Se gaseste in toate tesuturile din corp si joaca un rol in formarea globulelor rosii si in sanatatea celulelor nervoase si a sistemului imunitar. In primul rand, ajuta la formarea de celule sangvine rosii si albe si la declansarea eliberarii fierului pentru a forma hemoglobina. Ambele sunt elemente fundamentale pentru un corp sanatos, deoarece avem nevoie de oxigen pentru a functiona, iar globulele rosii sunt modul in care acesta este transportat in corp. In plus, ajuta organismul sa produca un nivel optim de colagen si sa absoarba fierul si joaca un rol in productia de energie.

Cea mai mare parte a cuprului se gaseste in ficat, creier, inima, rinichi si musculatura scheletica. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista un risc mai mare de deficienta de cupru decat de toxicitate data de cupru, chiar si in zone dezvoltate. Deficitul de cupru poate duce la probleme de sanatate, cum ar fi anemie, probleme cardiace si de circulatie, anomalii osoase si complicatii in functionarea sistemului nervos si imunitar, buna functionare a plamanilor, a tiroidei, a pancreasului si a rinichilor.

Beneficiile cuprului pentru sanatate

Cuprul are numeroase beneficii pentru sanatate si este implicat in numeroase functii ale organismului. Exista o multime de minerale si vitamine de care corpul nostru are nevoie pentru a functiona corect. Cuprul este unul dintre nutrientii mai putin cunoscuti, dar vitali, de care avem nevoie.

Cuprul si sanatatea creierului

Organismul are nevoie de un echilibru al nivelului de cupru pentru a putea functiona cat mai bine. Cuprul ajuta la functionarea creierului, permitand transmiterea impulsurilor nervoase. Modul in care corpul nostru utilizeaza cuprul la nivel cerebral dicteaza buna functionare a creierului, impreuna cu alte elemente.

Cuprul si productia de colagen

Cuprul joaca un rol important in mentinerea colagenului si a elastinei, componente structurale majore ale corpului. Cuprul poate avea proprietati antioxidante si impreuna cu alti antioxidanti, un aport sanatos poate ajuta la prevenirea imbatranirii pielii.  Niveluri suficiente de cupru ajuta organismul sa inlocuiasca tesuturile conjunctive deteriorate si asigura colagenul necesar pentru a mentine oasele sanatoase si sudate. Colagenul este principala structura din spatiul dintre tesuturile conjunctive si oase. Nivelurile insuficiente de colagen pot duce la disfunctii ale articulatiilor si la descompunerea tesuturilor conjunctive.

Cuprul si densitatea osoasa

Deficitul sever de cupru a fost legat de un risc mai mare de osteoporoza, osteopenie si scaderea densitatii osoase. Osteoporoza este o afectiune care se caracterizeaza prin oase slabite si sensibile la fracturi. Osteopenia face ca densitatea minerala osoasa sa fie mai mica decat ar trebui sa fie si este considerata un precursor al osteoporozorei.

Cuprul si sanatatea cardiovasculara

Nivelurile scazute de cupru au fost legate de un nivel mai mare de colesterol si tensiune arteriala ridicata. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetari aprofundate in acest sens. Desi legatura dintre cupru si afectiunile cardiace nu este inca prea clara, exista totusi o baza care va duce cel mai probabil la studii mai ample in acest sens, privind utilizarea cuprului in medierea sau vindecarea insuficientei cardiace si a bolilor cardiace.

Cuprul si imunitatea

Deficitul de cupru poate duce la neutropenie. O persoana cu un nivel scazut de neutrofile este mai probabil sa dezvolte o boala infectioasa. Mai sunt, insa, necesare studii suplimentare pentru a putea dovedi eficienta cuprului in mentinerea imunitatii.

Cuprul si artrita

Unele cercetari pe animale sugereaza ca un nivel optim de cupru poate intarzia sau chiar preveni artrita. Acesta este motivul pentru care unii pacienti apeleaza la bratari pe baza de cupru sau alte accesorii din cupru. Cu toate acestea, studiile efectuate pana in prezent nu dovedesc eficienta acestora. Bratarile de acest tip au fost promovate de mult timp ca tratament pentru durerea data de artrita. In unele studii s-au testat bratarile de cupru – comparativ cu placebo. Rezultatele au aratat ca bratarile ofereau prea putine beneficii terapeutice. Mai mult, unii participanti la studiu au prezentat iritatii ale pielii din cauza acestor bratari. Este important sa se asigure necesarul de cupru din dieta, fara a apela la suplimente sau alte terapii.

Doza zilnica recomandata de cupru

Doza zilnica recomandata de cupru este de aproximativ 900 µg pe zi pentru tineri si adulti.
Pentru copii, dozele zilnice recomandate sunt:

  • 0-3 ani – 200-340 µg;
  • 4-8 ani – 440 µg;
  • 9-13 ani – 700 µg;
  • 14-18 – 890 µg.

Surse alimentare de cupru

Cele mai importante surse alimentare de cupru includ:

  • carne si organe – ficat, rinichi, inima;
  • fructe de mare – stridii, homar, calamar, midii, scoici;
  • ciocolata 70-85% cacao;
  • oleaginoase – nuci, caju, migdale, fistic, nuci pecan, alune, nuci de macadamia;
  • leguminoase – linte soia, fasole;
  • seminte de floarea soarelui etc.

Absorbtia cuprului este puternic influentata de nivelul de cupru din dieta. Biodisponibilitatea variaza de la 75% din cuprul alimentar atunci cand dieta contine cam 400 µg / zi pana la 12% cand dieta contine 7,5 mg / zi. Apa de la robinet si alte bauturi pot fi, de asemenea, surse de cupru, desi cantitatea de cupru din aceste lichide variaza in functie de sursa (variaza in general de la 0,0005 mg / L la 1 mg / L).

De obicei, oamenii beneficiaza de aportul recomandat de cupru din dieta. Unii oameni pot fi expusi riscului de deficit, si anume cei cu anumite boli. Astfel de boli includ boala celiaca, boli renale, boli de pancreas, stres continuu intens, arsuri pe corp, boala Menkes – o tulburare genetica ce ingreuneaza absorbtia cuprului etc. In caz de deficit sau risc sever de deficit, medicul va poate prescrie suplimente de cupru sau multivitamine ce contin cupru. Doza va depinde de starea de sanatate. In caz de boala Menkes, medicul poate recomanda adesea cupru injectabil.

Deficitul de cupru

Desi deficitul de cupru este rar, unele probleme de sanatate si alti factori pot creste riscul. Acestea includ:

  • defecte genetice ale metabolismului cuprului;
  • probleme de absorbtie;
  • un aport prea mare de suplimente de zinc sau vitamina C;
  • unele afectiuni, cum ar fi demielinizarea sistemului nervos central (SNC), polineuropatia, mielopatia si inflamatia nervului optic.

Deoarece cuprul este depozitat in ficat, deficientele se dezvolta lent in timp. Un aport ridicat de zinc (150 mg pe zi sau mai mult) si vitamina C (peste 1.500 mg pe zi) poate induce deficienta de cupru prin concurenta cu nivelul de cuprul pentru absorbtia in intestin.

Deficitul de cupru a fost observat adesea la sugarii care consuma lapte de vaca in loc de formula de lapte praf. Laptele de vaca are un continut scazut de cupru. Copiii sub 1 an ar trebui sa fie in mod ideal alaptati la san si, daca nu e posibila alaptarea la san din diferite motive, se recomanda formula de lapte praf. Retineti ca laptele de vaca nu are nutrientii necesari pentru sugari.

Efecte si complicatii date de deficitul de cupru

Nivelurile scazute de cupru pot duce la:

  • anemie;
  • temperatura corporala scazuta;
  • risc de fracturi osoase si osteoporoza;
  • probleme tiroidiene;
  • afectarea pigmentarii pielii.

Boala Menkes

Boala Menkes este o problema genetica ce afecteaza negativ modul in care organismul metabolizeaza cuprul. Poate duce la probleme de crestere si intarzieri de neurodezvoltate la sugari cu varsta cuprinsa intre 6 – 8 saptamani. Injectiile subcutanate pe baza de cupru pot ajuta la normalizarea nivelului de cupru din sange, dar eficienta depinde de tipul mutatiei genetice implicate. In general, tratarea inainte de inceperea simptomelor poate ajuta la imbunatatirea abilitatilor motorii, imbunatatirea abilitatilor sociale si neurodezvoltarea limbajului la copii.

Nivelul de cupru si sanatatea creierului

Un nivel prea mare sau prea mic de cupru poate deteriora tesutul creierului. La adulti, neurodegenerarea poate aparea ca urmare a unui dezechilibru de cupru. Acest lucru poate fi din cauza unei probleme cu mecanismele implicate in metabolizarea cuprului pentru utilizare in creier. Nivelurile prea mari de cupru pot duce la deteriorarea oxidativa a creierului.

Suplimentele de cupru

Cuprul este disponibil in suplimente dietetice care contin numai cupru, in suplimente care contin cupru in combinatie cu alte ingrediente si in multe multivitamine. Aceste suplimente contin mai multe forme diferite de cupru, inclusiv oxidul cupric, sulfatul cupric, chelatii de aminoacizi de cupru si gluconatul de cupru.

In timp ce suplimentele pot fi o optiune pentru a asigura cuprul necesar, cea mai buna metoda este sa incercati sa obtineti cupru din surse alimentare – acest lucru reduce riscul de dezechilibre si toxicitate. Datorita raritatii deficientei de cupru, medicii prescriu rareori suplimente de cupru. Majoritatea multivitaminelor contin mai putin de 2 mg de cupru, ceea ce este considerata o doza sigura. Discutati cu medicul inainte de a lua suplimente de cupru.

Interactiuni medicamentoase

Suplimentele de cupru pot interactiona cu anumite medicamente si pot provoca un dezechilibru. Unele medicamente pot interactiona negativ cu nivelul de cupru. Acestea includ:

  • terapii hormonale si anticonceptionale;
  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul;
  • alopurinol, un medicament pentru guta;
  • penicilamina, un medicament utilizat pentru a reduce nivelul de cupru la persoanele cu boala Wilson;
  • suplimente de zinc;
  • medicamente pentru tratarea ulcerelor gastrice si a bolii de reflux gastric.

Excesul de cupru in organism

Un exces de cupru in organism este rar, dar este posibil. Excesul poate aparea in caz de administrare de suplimente fara sa fie necesare. De asemenea, poate aparea uneori cand cuprul in exces ajunge accidental in alimente – de exemplu, daca se consuma apa ce trece prin tevi de cupru cu diferite probleme de sistem, uneori. Nivelul mare de cupru din apa potabila duce adesea la schimbari de gust ale apei si chiar schimbari de culoare. Boala Wilson este o afectiune care provoaca o acumulare de cupru in creier, ochi, ficat si rinichi. Daca aveti aceasta boala sau afectiuni genetice, cum ar fi toxicoza idiopatica cuprica, nu ar trebui sa luati suplimente de cupru.

Excesul de cupru poate cauza simptome precum:

  • greata si varsaturi – uneori varsaturi cu sange;
  • dureri de stomac;
  • dureri de cap;
  • ameteli si slabiciune;
  • diaree;
  • gust metalic in gura.

O acumulare severa de cupru in corp poate provoca toxicitate data de cupru. Aceasta este o afectiune rara, dar care poate pune viata in pericol. Poate provoca insuficienta cardiaca, insuficienta renala, afectarea ficatului, ingalbenirea pielii, probleme cerebrale si chiar coma.

Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/288165
(2) https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/copper-your-health
(3) https://ods.od.nih.gov/factsheets/Copper-HealthProfessional/
(4) https://www.healthline.com/health/heavy-metal-good-for-you-copper
(5) https://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/chemicals/copper.pdf

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma