Semintele de pin – beneficii, proprietati, recomandari

Semintele de pin sunt importante surse de proteine, grasimi sanatoase, fibre, vitamine, calciu, magneziu si alte substante nutritive. Afla totul despre beneficii seminte de pin si o serie de recomandari privind consumul lor.

Cuprins:

  1. Ce sunt semintele de pin?
  2. Ce contin semintele de pin?
  3. Beneficiile semintelor de pin
  4. Cum se consuma semintele de pin?
  5. Posibile reactii adverse

Ce sunt semintele de pin?

Semintele de pin sunt ingrediente care se adauga de obicei in salate, supe, sosuri de tip pesto sau in produse de panificatie. Ele provin din conurile speciilor de pini care produc muguri comestibili. Printre acestia se numara pinul mexican (Pinus cembroides), pinul de Colorado (P. edulis), pinul italian (P. pinea) si pinul chinezesc (P. koraiensis). Semintele de pin au o forma alungita de aproximativ 13 mm si sunt de culoarea fildesului, crem deschis.

Oamenii consuma seminte de pin inca din perioada paleolitica. Europenii, asiaticii si nativii americani cunosc si apreciaza deopotriva semintele de pin ca sursa de hrana. Bogate in substante nutritive, semintele de pin sunt considerate alimente-medicament datorita proprietatilor antiinflamatoare si antioxidante remarcabile. De asemenea, sunt surse foarte bune de energie si vitalitate.

Semintele de pin au gust dulceag, usor amarui si o savoare deosebita. Cand sunt consumate ca atare sau prajite ofera o latura crocanta preparatelor, iar cand sunt macinate au o textura untoasa si gust fin, intens.

Ce contin semintele de pin?

In seminte de pin se gasesc rezerve valoroase de macronutrienti si micronutrienti. Din prima categorie fac parte: carbohidrati buni si proteine vegetale de calitate, grasimi omega 3 si omega 9. Micile seminte de pin contin un compus unic – acidul pinolenic – care intervine in reglarea poftei de mancare, optimizarea digestiei si scaderea colesterolului. De retinut ca semintele de pin sunt singurele surse de acid pinoleic din natura.

Stiati ca? Semintele de pin nu contin gluten, motiv pentru care sunt foarte populare in randul celor care au o dieta fara gluten. Faina din seminte de pin poate fi o alternativa sanatoasa pentru preparea unor retete fara gluten.

Seminte de pin – vitamine

In privinta micronutrientilor, seminte pinului se fac remarcate pentru cantitatile mari de vitamine liposolubile: vitamina E, vitamina K. O cantitate de 100 g de seminte de pin furnizeaza aproximativ 60% din doza zilnica recomandata de vitamina E. Iar o portie de 30 g de seminte de pin furnizeaza 15 micrograme de vitamina K, respectiv 12% din doza zilnica recomandata pentru barbati si 17% pentru femei. De asemenea, aceste seminte de pin sunt o sursa excelenta de vitamine din grupul B, precum tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic (B5), piridoxina (B6) si acidul folic (B12). Alte vitamine aflate in compozitia semintelor de pin sunt vitamina A si vitamina C.

Seminte de pin – minerale

Semintele de pin asigura doze generoase de minerale si oligoelemente. O portie de 28 g de seminte de pin ofera 2,8 mg de mangan, adica intreaga doza zilnica recomandata. Aceeasi portie contine 16% din aportul zilnic recomandat de zinc pentru barbati si 23% din necesarul de zinc pentru femei. Continutul de fier si magneziu al semintelor de pin se ridica la cote ridicate. Alte minerale incluse in seminte de pin sunt calciul (16 mg/100 g), potasiul, fosforul (575 mg/100 g), seleniul.

Beneficiile semintelor de pin

Pentru ce sunt bune semintele de pin? Iata cum pot imbunatati sanatatea organismului micile, dar valoroasele seminte de pin si care sunt principalele proprietati si beneficii ale semintelor de pin.

Energizeaza organismul

Compozitia speciala alcatuita din proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale ofera semintelor de pin un efect energizant puternic. Totodata, fierul ajuta la stocarea energiei si ajuta celulele sa functioneze normal. Asa ca, in perioadele solicitante, cand simti ca oboseala te doboara, adauga seminte de pin in dieta.

Reduc riscul cardiovascular

Fibrele, antioxidantii, mineralele si acizii grasi sanatosi ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Consumul de seminte de pin se asociaza cu reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare. Astfel, semintele pinului duc la scaderea colesterolului „rau” si la reglarea tensiunii arteriale.

Au efect antiaging

Antioxidantii, in special vitamina E si omega 3, au rolul de a preveni efectele negative ale radicalilor liberi, care accelereaza imbatranirea. Fiind generoase in antioxidanti, semintele pinului protejeaza celulele de atacul radicalilor liberi, prevenind imbatranirea precoce.

Imbunatatesc vederea

Semintele de pin contin luteina, antioxidant implicat in prevenirea bolilor degenerative ale ochiului, cum ar fi degenerescenta maculara legata de varsta sau cataracta.

Alunga depresia

Continutul mare de fosfor din seminte de pin le recomanda celor care se confrunta cu stari depresive si epuizare nervoasa.

Amelioreaza memoria

Deoarece contin in doze optime magneziu si vitamine B, semintele de pin sunt utile in prevenirea declinului cognitiv.

Intaresc sistemul imunitar

Grasimile si manganul, care se afla intr-o concentratie insemnata in seminte de pin, sunt nutrienti care ajuta sistemul imunitar sa fie mai rezistent in fata agentilor infectiosi.

Ajuta in curele de slabire

Desi doza de calorii din seminte de pin este mare, ele sunt utile persoanelor care doresc sa slabeasca. 100 g de seminte de pin contin 673 calorii (seminte de pin calorii), motiv pentru care trebuie consumati cu moderatie. Si totusi cum ajuta la slabit? Explicatia se datoreaza acidului pinoleic, un tip unic de grasime care are capacitatea de a elibera in tubul digestiv a unui hormon numit colecistokina (CCK), responsabil cu suprimarea senzatiei de foame. Cu alte cuvinte, semintele de pin te ajuta sa te simti satul si nu vei fi tentat sa mananci mai mult. Astfel vei reusi sa scazi in greutate.

Cum se consuma semintele de pin?

Semintele de pin au inceput sa fie consumate de tot mai multe persoane si in tara noastra. Pot fi incluse intr-o varietate de preparate, de la salate, sosuri pentru paste, humus pana la supe, feluri principale sau chiar deserturi.

Pentru a fi mai savuroase pot fi folosite seminte de pin prajite, fara grasime, intr-o tigaie sau coapte, intr-o tava. Se adauga un pumn de seminte de pin prajite in orice salata proaspata, supa sau chiar in diverse sendivisuri. O alta varianta ar fi consumarea semintelor de pin ca atare, pe post de gustare, alaturi de alte fructe oleaginoase (nuci, migdale, caju, alune).

Sos pesto cu seminte de pin

Una dintre cele mai cunoscute retete cu seminte de pin este sosul pesto. Sunt necesare doar cateva ingrediente sanatoase: busuioc, parmezan, seminte de pin, ulei de masline, usturoi. Se omogenizeaza toate in blender. Sosul din seminte de pin este excelent in combinatie cu paste, pizza, lipii sau cu bastonase de ardei gras, telina, morcovi, castraveti.

Posibile reactii adverse

Exista foarte putine efecte secundare cunoscute ale semintelor de pin. In general, aceste seminte pot fi mancate in siguranta de majoritatea persoanelor, inclusiv copii de la varsta de 3 ani. Totusi este bine sa fie consumate in cantitati moderate si in combinatie cu alte alimente sanatoase.

O posibila reactie adversa a semintelor de pin poate fi alterarea gustului. Tulburarea se numeste sindromul semintelor de pin. Unele persoane dupa ce consuma seminte de pin pot ramane cu un gust metalic, amarui, care se mentine cateva zile. Aceasta reactie secundara este temporara si nu pune in pericol sanatatea.

Seminte de pin contraindicatii

Semintele de pin sunt contraindicate persoanelor care sufera de alergii sau intolerante alimentare. De asemenea, nu se recomanda consumul de seminte de pin in cantitati mari de catre cei cu boli gastrointestinale, diaree, constipatie.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma