Iata ce beneficii pentru sanatate poate avea uleiul MCT, ce este acest tip de ulei si ce are in compozitie, precum si efecte adverse posibile si mod de consum.

Cuprins:

1. Ce este uleiul MCT?
2. Posibile beneficii pentru sanatate
3. Efecte adverse posibile
4. Mod de administrare

Ce este uleiul MCT?

In nutritie, nu toate grasimile sunt egale. Grasimile mai sanatoase sunt considerate de obicei cele mononesaturate si polinesaturate. De exemplu, acizii grasi EPA si DHA sunt grasimi polinesaturate care joaca un rol important in reglarea inflamatiei in organism. Grasimile sunt formate din lanturi de molecule legate intre ele si, in functie de numarul de atomi de carbon dintr-un lant, sunt clasificate ca fiind cu lant scurt, mediu sau lung. MCT inseamna trigliceride cu lant mediu (Medium Chain Triglycerides). Acestea sunt un grup de grasimi saturate care nu sunt stocate sub forma de grasimi, ci se absorb rapid si sunt transformate intr-o forma de energie usor disponibila. Grasimile saturate sunt in proportie de 90% trigliceride cu lant lung sau mediu.

Uleiurile MCT contin trei tipuri principale de acizi grasi: acizi lauric, capric si caprilic. Uleiul MCT este obtinut cel mai frecvent din uleiul de cocos, deoarece mai mult de 50% din grasimea din uleiul de cocos provine din MCT. Uleiul MCT este de obicei obtinut din ulei de nuca de cocos sau ulei de palmier. Ambele au MCT in compozitie. Acest tip de ulei se obtine printr-un proces numit fractionare ce separa MCT de uleiul original si il concentreaza. Spre deosebire de uleiul de cocos, uleiul MCT contine doar grasimi cu lant mediu, care sunt usor de transformat in energie.

Uleiul MCT este lichid, transparent, inodor si fara aroma.

Vezi si: Nuca de cocos – beneficii si recomandari de consum

Posibile beneficii pentru sanatate

Exista mai multe beneficii posibile ale uleiului MCT. Iata cateva dintre ele:

Poate sustine sanatatea creierului

Uleiul MCT poate sustine functia creierului si memoria. Poate influenta mai ales capacitatea de invatare si memoria. De asemenea, unele studii sugereaza ca uleiul MCT si o dieta keto pot ajuta la gestionarea unor afectiuni precum epilepsia, boala Alzheimer si autismul.

Poate creste nivelul de energie si rezistenta

Uleiul MCT poate ajuta la imbunatatirea rezistentei si poate creste nivelul de energie. Deoarece uleiul MCT este digerat rapid, unele studii sugereaza ca poate servi ca o sursa eficienta de energie in timpul exercitiilor fizice mai ales. Poate imbunatati atat performanta la efort, cat si rezistenta. Uleiurile MCT pot ajunge rapid de la intestin la ficat. Acest lucru face ca aceste uleiuri sa fie o sursa imediata de energie. In creier, ajuta la imbunatatirea capacitatii de concentrare.

Se crede si ca poate reduce acumularea de lactat in timpul exercitiilor fizice. Multi sportivi experimenteaza o acumulare de lactat in timpul exercitiilor fizice. Simptomele includ crampe, greata, stare de epuizare, senzatie de durere musculara si slabiciune. Cercetarile sugereaza ca uleiul MCT poate ajuta la reducerea nivelului de lactat atunci cand este administrat inainte de antrenament. De asemenea, poate sustine corpul sa foloseasca mai multe grasimi in loc de carbohidrati ca sursa de energie.

Sustine digestia

Uleiul MCT favorizeaza cresterea bacteriilor sanatoase si astfel sustine digestia si previne problemele digestive, cum ar fi balonarea, constipatia si diareea. Insa, retineti ca in doze mari, uleiul MCT poate provoca varsaturi, greata si diaree. Prin urmare, ar trebui sa respectati doza recomandata de medic pentru a evita tulburarile gastrointestinale.

Atat uleiul MCT, cat si uleiul de cocos sunt benefice pentru echilibrarea bacteriilor din microbiomul intestinal, care la randul sau imbunatateste functia digestiva si capacitatea de absorbtie a vitaminelor si mineralelor din alimente.

Vezi si: Alimentatia pentru microbiomul intestinal

Are proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si antiinflamatorii

Uleiul MCT are proprietati antimicrobiene naturale si poate ajuta la echilibrarea bacteriilor din intestin. Poate reduce bacteriile patogene fara a afecta nivelul bacteriilor benefice. Astfel, sustine si protejeaza sanatatea digestiva si intestinala. De asemenea, poate avea activitate antivirala si poate ajuta la controlul raspunsurilor inflamatorii. Inflamatia a fost legata de o gama larga de boli cronice, de la tulburari ale creierului pana la boli de inima. Uleiul MCT actioneaza ca un antiinflamator prin reglarea citokinelor proinflamatorii si cresterea citokinelor antiinflamatorii.

Poate favoriza pierderea in greutate

Inlocuirea altor grasimi cu ulei MCT poate duce la pierderea in greutate. Uleiul MCT poate ajuta la controlul apetitului. Creste productia de leptina si peptida YY, hormoni care ofera senzatia de satietate, controland astfel apetitul. Cand este utilizat pentru a pierde in greutate, doza recomandata de ulei MCT nu este de obicei mai mare de o lingura si trebuie luata cu o ora inainte de masa. Studiile experimentale arata si ca uleiurile MCT pot reduce depunerea de grasime prin imbunatatirea termogenezei si oxidarea grasimilor.

Poate ajuta la reducerea excesului de greutate corporala, reducerea circumferintei taliei si soldurilor, reducerea grasimii subcutanate si viscerale. Aceste efecte se pot datora capacitatii uleiului MCT de a modula hormonii care regleaza apetitul, care stimuleaza senzatia de satietate si sustin arderea caloriilor si a grasimilor. Efectele apar insa numai in asociere cu o dieta cu un continut mai redus de calorii.

Citeste si: Grasimea abdominala – cum o putem reduce?

Poate sustine sanatatea inimii

Multi factori cresc riscul de boli de inima. Acestia includ, printre altele, inflamatia, supraponderalitatea, hipertensiunea arteriala si nivelurile ridicate de colesterol, impreuna cu factori ce tin de stilul de viata precum dieta deficitara, lipsa exercitiilor fizice si fumatul. Uleiul MCT poate ajuta la pierderea in greutate, oferind astfel protectie impotriva bolilor de inima. Uleiul MCT poate proteja functia cardiovasculara si sanatatea inimii inclusiv prin scaderea colesterolului LDL sau colesterol rau si prin cresterea nivelului de colesterol bun sau HDL. Uleiul MCT poate ajuta, de asemenea, la prevenirea aterosclerozei – rigidizarea si ingustarea arterelor.

Efecte adverse posibile

Uleiul MCT nu trebuie folosit pentru gatit, deoarece are un punct de ardere scazut. De asemenea, retineti ca administrarea de ulei MCT ofera grasimi si calorii, astfel ca in exces poate duce la crestere in greutate. Efectele secundare ale uleiului MCT sunt de obicei minore si pot include greata, varsaturi, diaree si disconfort gastric. Pentru a evita efectele adverse, incepeti prin a lua o doza mica, cum ar fi o lingurita sau jumatate de lingurita, si cresteti treptat pana la una sau maximum doua linguri pe zi.

Desi poate creste eliberarea anumitor hormoni ce ofera satietate, poate stimula si eliberarea hormonilor responsabili de sanzatia de foame sau apetit – grelina si neuropeptida Y. Aceste efecte tind sa apara de obicei cand se administreaza mai mult de 6 g pe zi. Se crede si ca dozele prea mari pot duce la acumularea de grasime in ficat pe termen lung.

Uleiul MCT este bogat in calorii. Daca incercati sa va mentineti la o greutate sanatoasa sau sa reduceti excesul de greutate corporala, consumati ulei MCT cu moderatie, ca parte a cantitatii totale de grasimi si nu ca o cantitate suplimentara de grasime. Daca il adaugati in dieta in loc sa il utilizati ca inlocuitor pentru alte surse de grasime, caloriile suplimentare ar putea duce la kilograme in plus.

Mod de administrare

O doza tipica de ulei MCT este de obicei de 1 lingura pe zi. Incepeti cu o doza mica – aproximativ jumatate de lingurita, pentru a vedea cum il tolerati. Treptat puteti creste cantitatea, pana la cel mult 2 linguri pe zi de obicei. Nu exista un nivel maxim recomandat sau tolerabil, dar se estimeaza ca aceasta limita ce poate fi sigura si tolerata bine ar fi de 4-7 linguri.

Se recomanda sa fie consumat in prima parte a zilei si nu seara, deoarece poate da energie. Sportivii il pot folosi inainte de antrenamente sau dupa, inclusiv in shake-ul proteic.

Uleiul MCT este incolor si fara aroma, asa ca il puteti incorpora cu usurinta in dieta. Poate fi adaugat in alimente si smoothie-uri sau administrat singur, ca atare. De asemenea, poate fi adaugat in ceai, in cafea, in dressing-uri pentru salata, in salata de fructe, in sucuri de fructe etc.

Referinte:
(1) https://www.betternutrition.com/supplements/7-benefits-mct-oil/
(2) https://www.healthline.com/nutrition/how-to-lose-weight-as-fast-as-possible
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/320251
(4) https://health.clevelandclinic.org/mct-oil-benefits/
(5) https://www.webmd.com/diet/mct-oil-health-benefits-common-uses

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma