Astragalus – beneficii si utilizari

Citeste in articolul de mai jos mai multe despre Astragalus, ce proprietati are, beneficii posibile, mod de administrare si efecte adverse.

Cuprins:

1. Ce este Astragalus si ce proprietati are?
2. Beneficii
3. Efecte secundare si interactiuni
4. Recomandari de administrare

Ce este Astragalus si ce proprietati are?

Astragalus este o planta cu proprietati medicinale folosita in principal pentru a intari imunitatea. Desi exista numeroase specii de astragalus, doar doua sunt folosite in principal in suplimente – acestea sunt Astragalus membranaceus si Astragalus mongholicus. Radacina plantei este transformata in forme diferite de suplimente, inclusiv capsule, pulberi, extracte lichide si ceaiuri.

Astragalus are efect adaptogen, mai precis ofera protectie organismului impotriva stresului fizic, mental sau emotional. Contine antioxidanti care protejeaza celulele impotriva deteriorarii. Este folosita pentru a proteja si sustine sistemul imunitar, pentru a preveni raceala si infectiile cailor respiratorii superioare, pentru scaderea tensiunii arteriale si protejarea ficatului. Are proprietati antibacteriene, antiinflamatorii, antivirale si stimuleaza sistemul imunitar. Poate fi, de asemenea, un diuretic usor, ceea ce inseamna ca ajuta la eliminarea excesului de lichid din organism.

Astragalus contine trei componente principale cu beneficii asupra sanatatii: saponine, flavonoide si polizaharide. Saponinele sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a reduce colesterolul, de a imbunatati sistemul imunitar si de a preveni cancerul. Flavanoizii au efecte antioxidante, controleaza si elimina radicalii liberi si pot ajuta la prevenirea bolilor de inima si a altor probleme. Polizaharidele au efecte antimicrobiene, antivirale si antiinflamatorii.

Beneficii

In medicina traditionala chineza, aceasta planta a fost folosita in principal ca protector impotriva stresului, atat mental, cat si fizic. In general, se crede ca ajuta la prevenirea si protejarea celulelor impotriva mortii celulare si a altor elemente daunatoare, cum ar fi radicalii liberi si oxidarea.

Iata cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale acestei plante:

Efect antiinflamator si adaptogen

Inflamatia sta la baza majoritatii bolilor. Saponinele si polizaharidele din aceasta planta pot reduce raspunsul inflamator legat de o serie de boli si afectiuni, pot ajuta la vindecarea ranilor si a leziunilor pana la reducerea inflamatiei. Radacina de astragalus este considerata un element cu efect adaptogen – adica ajuta la construirea si restabilirea sanatatii generale a organismului. Este utilizata in special pentru cazurile de oboseala suprarenala, mai ales atunci cand simptomele se manifesta ca sindrom de oboseala cronica si fibromialgie.

Sustine imunitatea

Pe langa rolul antiinflamator, astragalus este cunoscuta in principal si pentru efectul benefic in sustinerea imunitatii. Este un imunostimulant (adica un agent care stimuleaza sistemul imunitar) care poate creste numarul de globule albe si stimuleaza productia de anticorpi, intarind astfel rezistenta organismului la virusuri si bacterii. Poate ajuta la echilibrarea sistemului imunitar si la reducerea incidentei racelilor si a virozelor respiratorii.

Datorita capacitatilor antivirale, aceasta planta este folosita uneori pentru a trata raceala si gripa. Este de obicei combinata cu alte ierburi precum ginseng si lemn dulce. La fel ca in cazul multor alte remedii naturale pentru raceala, se pare ca functioneaza mai bine atunci cand este utilizata in mod regulat pentru a preveni boala inainte de a aparea.

Poate proteja sistemul cardiovascular

Flavonoidele din aceasta planta au efecte cardioprotectoare, ajutand la prevenirea formarii de placi in artere si ingustarea peretilor vaselor de sange. De asemenea, aceste elemente pot reduce tensiunea arteriala si pot sa scada trigliceridele. Astragalus poate sustine astfel sanatatea inimii, poate reduce tensiunea arteriala, nivelul trigliceridelor si colesterolului.

Poate ajuta in caz de diabet

Astragalus a fost studiata ca un posibil element antidiabetic. Se crede ca poate avea capacitatea de a ameliora rezistenta la insulina si de a gestiona diabetul, datorita continutului de saponine, flavonoide si polizaharide. Studiile de laborator au aratat ca polizaharidele din astragalus pot regla glicemia si pot imbunatati sensibilitatea la insulina. Compusii activi din radacina de astragalus pot ajuta la scaderea glicemiei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Are efecte antioxidante

Oxidarea cauzata de deteriorarea radicalilor liberi este componenta principala a bolilor si imbatranirii, iar multe elemente gasite in astragalus pot lupta impotriva radicalilor liberi si previn stresul oxidativ. Polizaharidele din aceasta planta au efecte benefice asupra sistemului imunitar si pot ajuta la imbunatatirea functiei creierului, ambele putand prelungi durata de viata.

Beneficii pentru sistemul respirator

Astragalus se crede ca poate fi o terapie suplimentara si un remediu natural pentru astm. Se crede ca poate reduce hipersensibilitatea la nivelul cailor respiratorii, productia de mucus si inflamatia. Alte cercetari sugereaza ca poate fi eficienta in caz de BPOC.

Poate sustine longevitatea

Astragalus a fost folosita de secole in medicina traditionala chineza pentru longevitate si pentru a intari organismul. Se crede ca are proprietati puternice anti-imbatranire, incetinind procesul de imbatranire la nivel celular. Poate reduce stresul oxidativ si neurodegenerarea. De asemenea, poate actiona ca un tonic pentru a construi rezistenta si pentru a sustine functia imunitara.

De asemenea, se crede ca aceasta planta poate sustine sanatatea sexuala, functia renala si poate avea unele efecte antitumorale. In plus, Astragalus contine unele ingrediente active care pot fi utile in caz de boli hepatice.

Efecte secundare si interactiuni

Astragalus este de obicei administrat in combinatie cu alte suplimente pe baza de plante. Poate interactiona cu unele medicamente care suprima sistemul imunitar. Aceasta planta nu este indicata in sarcina si alaptare. De asemenea, nu este recomandata in caz de probleme ale sistemului imunitar, cum ar fi scleroza multipla, lupus, artrita reumatoida sau o alta boala autoimuna. La fel ca in cazul oricarui supliment pe baza de plante, consultati intotdeauna medicul inainte de a lua suplimente de astragalus.

Unele reactii adverse posibile includ eruptii cutanate, mancarime, simptome nazale sau disconfort gastric, precum greata si varsaturi, oboseala, dureri de cap etc.

Astragalus poate avea efect imunomodulator, adica produce o modificare sau crestere a raspunsului imun al organismului. Nu ar trebui sa utilizati astragalus fara recomandarea unui medic daca aveti boli autoimune, cum ar fi boala Crohn, scleroza multipla, psoriazis, artrita reumatoida, diabet de tip 1, lupus. De asemenea, nu ar trebui sa utilizati astragalus daca ati suferit un transplant de organe.

Astragalus poate interactiona cu mai multe clase de medicamente, inclusiv antivirale ca aciclovir, medicamente pentru tensiune arteriala, tratamente impotriva cancerului, unele diuretice, imunomodulatoare etc. Astragalus poate interactiona, de asemenea, cu alte plante si suplimente care au efecte similare cu medicamentele mentionate mai sus.

Recomandari de administrare

Suplimentele de astragalus se recomanda sa fie luate doar la indicatiile medicului. Radacina acestei plante poate fi gasita in multe forme diferite. Suplimentele sunt disponibile sub forma de capsule, extracte lichide si ceai. Nu exista un consens oficial privind dozele recomandate. Acestea variaza in functie de afectiune. Dozele mai mari pot afecta sistemul imunitar.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/heart/astragalus-root-heart-benefits-side-effects
(2) https://www.nccih.nih.gov/health/astragalus
(3) https://www.healthline.com/health/rehmannia-traditional-chinese-medicine
(4) https://www.mountsinai.org/health-library/herb/astragalus
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/astragalus-benefits

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma