Coama leului (Hericium erinaceus) – beneficii si utilizari

Iata ce proprietati are ciuperca Hericium erinaceus sau Coama leului, ce beneficii poate avea pentru sanatatea creierului si nu numai, precum si alte recomandari.

Cuprins:

1. Ce este Coama leului?
2. Proprietati
3. Coama leului – beneficii pentru sanatate
4. Efecte adverse posibile
5. Utilizare

Ce este Coama leului?

Coama leului (Hericium erinaceus) este o ciuperca terapeutica folosita frecvent in medicina traditionala chineza. Este o ciuperca medicinala si comestibila. Are o serie de proeminente albe, lungi, fine si subtiri, ce dau aspectul unei coame de leu. Are efect neuroprotector, sustinand functia cognitiva, memoria si capacitatea de atentie. In ultimii ani, coama leului (in engleza Lion’s Mane) a devenit frecvent utilizata in suplimentele pentru creier si functia cognitiva. Poate fi si gatita, consumata sub forma de ceai, extract sau suplimente. Se considera ca are aroma asemanatoare fructelor de mare. Desi sunt considerate in general un singur tip de ciuperca, exista trei specii diferite, Hericium erinaceus fiind cea mai disponibila.

Proprietati

Coama leului este caracterizata ca o ciuperca functionala pentru gama sa larga de beneficii potentiale pentru sanatate. Contine substante bioactive care au efecte benefice asupra organismului, in special asupra creierului, inimii si intestinului. Este bogata in vitamine ca tiamina, riboflavina si niacina. De asemenea, este o sursa de minerale esentiale, cum ar fi mangan, zinc si potasiu.

Aceasta este o ciuperca bogata in antioxidanti, are efect antiinflamator, neuroprotector si ajuta la stimularea sistemului imunitar. Ingredientele active din coama leului includ polizaharide, erinacine, hericerine, steroizi, alcaloizi si lactone. Aceste ingrediente protejeaza organismul de daunele cauzate de radicalii liberi si de inflamatie si favorizeaza cresterea si regenerarea celulelor nervoase. De asemenea, aceasta ciuperca a fost asociata cu stimularea unei proteine cunoscute sub numele de factor de crestere a nervilor (NGF). Factorul de crestere a nervilor este esential pentru sanatatea creierului si functiile neuronilor – capacitatea nervilor de a transmite impulsuri prin sistemul nervos. Coama leului este, de asemenea, folosita pentru a sustine sanatatea inimii.

Coama leului – beneficii pentru sanatate

Coama leului are mai multe beneficii pentru sanatate, fiind utilizata mai ales in medicina traditionala chineza. Beneficiile asociate includ cresterea energiei, reducerea simptomelor de depresie, beneficii pentru creier etc. Din pacate, nu exista suficiente date concrete care sa sustina utilizarea acestor ciuperci sau suplimente si sunt necesare cercetari amanuntite.

Iata cateva dintre posibilele beneficii date de coama leului:

Poate ajuta la reducerea depresiei si anxietatii

Desi exista multe cauze ale anxietatii si depresiei, inflamatia cronica ar putea fi un factor care contribuie. Unele cercetari au aratat ca aceasta ciuperca poate avea efecte antiinflamatorii care pot reduce simptomele de anxietate si depresie. Alte studii pe animale au aratat ca extractul de coama leului poate ajuta la regenerarea celulelor creierului si la imbunatatirea functiei hipocampului, o regiune a creierului responsabila de procesarea raspunsurilor emotionale.

Adesea, simptomele depresive sunt insotite de inflamatie care serveste ca declansator, precum si ca indicator al agravarii starii de sanatate. Efectele antiinflamatorii ale acestei ciuperci pot ajuta la scaderea inflamatiei cronice si la imbunatatirea sanatatii mentale. Conform studiilor de laborator, ingredientele active din aceste ciuperci pot reduce nivelurile de citokine inflamatorii, cum ar fi factorul de necroza tumorala-α si interleukina-10 – indicatori ai inflamatiei – precum si simptomele depresive.

Poate sustine sanatatea creierului

Mai multe studii in vitro au sugerat ca polizaharidele din coama leului pot proteja neuronii si ii pot face sa functioneze mai bine. Alti acizi grasi din ciuperci pot reduce riscul de moarte celulara indusa de boli neurodegenerative.  Unul dintre cele mai importante beneficii pentru sanatate date de coama leului este ca poate ajuta la mentinerea functiei neuronilor si a sanatatii creierului.

Coama leului poate ajuta la mentinerea sanatatii creierului si formarea de noi celule nervoase. Acest lucru se datoreaza celor doua tipuri de compusi bioactivi cunoscuti sub numele de hericenone si erinacine gasiti in aceasta ciuperca. Imbunatatesc formarea celulelor nervoase in regiunea hipocampului care este implicat in memorie si emotii.

Coama leului este o sursa de compusi neurotrofici, o familie de biomolecule ce favorizeaza cresterea, supravietuirea si cateva functii fiziologice atat ale neuronilor noi, cat si ale celor maturi. Acesti compusi neurotrofici au un impact pozitiv asupra celulelor nervoase. Se crede ca pot oferi protectie impotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer si boala Parkinson, si pot preveni disfunctiile cognitive si de memorie. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a determina efectele protectoare ale acestei ciuperci asupra sanatatii creierului si a functiei mentale.

Citeste si: 10 sfaturi pentru un creier sanatos

Poate imbunatati calitatea somnului

Coama leului poate fi eficienta in reducerea stresului si a insomniei. Poate reduce oboseala, anxietatea, iritabilitatea si poate imbunatati calitatea somnului. Se crede ca acest lucru se datoreaza capacitatii sale de a sustine sanatatea si cresterea nervilor prin productia de NGF in creier. Proteinele NGF protejeaza neuronii existenti si stimuleaza formarea de noi celule nervoase. Studii recente au aratat ca NGF pot ajuta, de asemenea, la reglarea ritmului circadian, promovand starea de veghe si somnul de calitate.

Efect antiinflamator

Inflamatia cronica este legata de multe afectiuni medicale, inclusiv diabet, boli de inima si boli autoimune. Coama leului are o puternica activitate antioxidanta.

Sustinerea imunitatii

Ciupercile de coama leului pot sustine sistemul imunitar, prin reducerea inflamatiei si prevenirea stresului oxidativ.

Poate sustine sanatatea inimii

Factorii majori de risc pentru bolile de inima includ obezitatea, trigliceridele marite, nivelul crescut de colesterol si tendinta crescuta de a forma cheaguri de sange. Cercetarile arata ca extractul de coama leului poate influenta unii dintre acesti factori si poate reduce riscul de boli de inima.

Extractul de coama leului poate imbunatati sanatatea inimii, dar cercetarile de pana acum au fost de obicei studii de laborator pe animale. Se crede ca ar putea avea un efect de scadere a colesterolului. In plus, ar putea ajuta la scaderea nivelului de trigliceride. Contine si un compus special numit hericenona B. Acest compus ajuta la scaderea ratei de coagulare a sangelui, ceea ce duce la un risc mai mic de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Ar putea ameliora simptomele diabetului

Coama leului poate fi benefica pentru scaderea simptomelor diabetului, prin imbunatatirea controlului glicemiei si prin reducerea unor efecte secundare ale diabetului. O modalitate prin care coama leului scade glicemia este prin blocarea activitatii enzimei alfa-glucozidaza, care descompune carbohidratii. Cand aceasta enzima este blocata, organismul nu poate digera si absorbi carbohidratii la fel de eficient, ceea ce duce la scaderea nivelului glicemiei. Pe langa scaderea glicemiei, extractul de coama leului poate reduce durerile nervoase diabetice in maini si picioare. Insa, trebuie administrata doar la indicatiile medicului.

Poate sustine sanatatea digestiva

Coama leului poate sustine sanatatea digestiva prin combaterea inflamatiei, cum ar fi in caz de boala inflamatorie intestinala. Un alt beneficiu este capacitatea de a imbunatati sanatatea digestiva/intestinala. Lupta impotriva inflamatiei poate duce la cresterea bacteriilor bune in intestin, care poate aduce beneficii persoanelor cu sindrom de colon iritabil. De asemenea, se considera ca are proprietati antibacteriene, ceea ce inseamna ca ajuta la prevenirea cresterii unei anumite bacterii numite H. pylori. Aceasta bacterie are efecte daunatoare asupra sistemului digestiv, inclusiv risc mai mare de ulcere gastrice.

Poate accelera recuperarea dupa leziuni ale sistemului nervos

Leziunile la nivelul creierului sau ale maduvei spinarii pot provoaca adesea paralizie sau pierderea functiilor creierului. Unele cercetari au aratat ca extractul de coama leului poate ajuta la accelerarea recuperarii dupa aceste tipuri de leziuni, stimuland cresterea si repararea celulelor nervoase. De asemenea, se considera ca poate ajuta la reducerea severitatii leziunilor cerebrale dupa un accident vascular cerebral. Erinacinele din compozitia acestei ciuperci si hericenonele sunt substante naturale ce au o serie de beneficii farmacologice asupra sistemului nervos central, conform studiilor efectuate in laborator. Pot fi utile in recuperarea dupa un accident vascular cerebral ischemic. Insa, sunt necesare mai multe studii in acest sens.

Efecte adverse posibile

Nu exista multe cercetari disponibile in prezent care sa evalueze siguranta acestui produs, mai ales pe termen lung. In general, insa, coama leului este considerata o ciuperca sigura, cu putine riscuri. Suplimentele sunt de obicei bine tolerate, daca se respecta recomandarile. Studiile au aratat insa ca pot fi asociate si efecte adverse, ca disconfort abdominal, greata. De asemenea, coama leului poate incetini coagularea sangelui si poate reduce nivelul glicemiei. Din acest motiv, poate interactiona cu medicamentele de coagulare a sangelui si cu tratamentele pentru diabet. Au fost documentate si cateva cazuri de dificultati de respiratie sau eruptii cutanate dupa expunerea la aceasta ciuperca, probabil legate de alergii.

Utilizare

Nu exista suficiente informatii cu privire la utilizarea acestei ciuperci pentru a putea stabili o doza recomandata. Poate fi consumata proaspata gatita, sub forma de ceai, dar cel mai frecvent sub forma de extracte si suplimente. In general, suplimentele sunt sub forma de capsule de 300-500 mg si se administreaza de 1-3 ori pe zi. Respectati recomandarile de pe ambalaj si recomandarile medicului.

Referinte:
(1) https://restorativemedicine.org/wp-content/uploads/2017/12/lions-mane.pdf
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6982118/
(3) https://psychcentral.com/health/lions-mane-mushroom-benefits
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5237458/
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6044372/
(6) https://www.webmd.com/diet/what-are-the-health-benefits-of-lions-mane-mushrooms
(7) https://www.healthline.com/nutrition/lions-mane-mushroom

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma