Baia relaxanta – beneficii pentru sanatate si starea de bine

πŸ›€ Ce poate fi mai placut dupa o zi obositoare decat o baie relaxanta cu spuma? Iata ce beneficii are baia relaxanta, precum si cateva recomandari.

Cuprins:

1. Ce beneficii poate avea o baie relaxanta?
2. Recomandari si sfaturi

Ce beneficii poate avea o baie relaxanta?

Putine lucruri sunt la fel de linistitoare si relaxante ca o baie calda dupa o zi lunga. Cu siguranta un dus este mult mai rapid, dar beneficiile unei bai calde nu pot fi contestate. O serie de studii sugereaza ca persoanele care prefera baile calde in loc de dus tind sa se confrunte cu un nivel general mai redus de stres si mai putina oboseala. Inca din cele mai vechi timpuri baile au fost vazute ca un ritual terapeutic. Japonezii considerau ritualul de imbaiere o forma de mindfulness, cu denumirea β€žsento” pentru baile publice si β€žfuros” pentru baile private, ca o modalitate de curatare atat a corpului, cat si a mintii.

Citeste si: Talasoterapia – ce efecte vindecatoare are marea

Baia calda – beneficii fizice

O baie calda poate imbunatati respiratia. Temperatura apei si presiunea la nivelul pieptului cresc capacitatea pulmonara si aportul de oxigen. Se considera ca poate reduce in timp si riscul de boli cardiovasculare, prin imbunatatirea circulatiei sangvine. Relaxarea intr-o cada cu apa calda relaxeaza si vasele de sange, deoarece caldura le face sa se dilate, facilitand curgerea sangelui. Aceasta scadere temporara a tensiunii arteriale este similara cu efectele exercitiilor fizice si poate avea beneficii cardiovasculare similare.

In plus, baia poate avea efect antiinflamator si poate ajuta la controlul glicemiei. O baie calda poate ameliora, de asemenea, durerea si disconfortul muscular, precum si durerile de cap si migrenele. In plus, poate ajuta la detoxifierea organismului, poate ajuta la reglarea tranzitului intestinal si a digestiei, ameliorand constipatia.

Poate ajuta cu siguranta si la mentinerea sanatatii pielii, favorizand eliminarea celulelor moarte ale pielii. Insa, aveti grija ca apa sa nu fie fierbinte si sa hidratati bine pielea dupa baie. Baile calde deschid porii pentru o curatare mai eficienta. Este important insa sa alegeti produse de spalare din ingrediente sigure, care sa nu irite pielea.

Baile calde pot sustine si sistemul imunitar, avand beneficii in caz de raceala sau gripa. Pot favoriza curatarea cailor nazale, imbunatatirea respiratiei si ameliorarea simptomelor de raceala sau gripa.Β De asemenea, o baie calda poate imbunatati calitatea somnului si ne poate ajuta sa adormim mai repede. O baie calda ca parte a rutinei de seara ne poate ajuta sa imbunatatim considerabil calitatea somnului. Baile elibereaza tensiunea si au ca rezultat o odihna mai buna pe timpul noptii.

Baia calda – beneficii emotionale si mentale

Organismul elibereaza endorfine ca raspuns la apa calda, Astfel, baile calde pot avea efect terapeutic si revigorant, deoarece cresc fluxul de sange in piele. Baile pot imbunatati sanatatea mentala si emotionala. Pot ajuta la reducerea starilor de stres si anxietate, precum si a depresiei. O baie calda poate reduce hormonii de stres si echilibreaza nivelul serotoninei – o substanta chimica ce ajuta la reglarea starii de spirit. Exista unele dovezi ca o crestere a temperaturii centrale a corpului – de exemplu, printr-o cada calda – poate provoca modificari ale creierului care cresc hormonii ce regleaza starea de spirit, cum ar fi serotonina.

In plus, o baie relaxanta poate fi vazuta ca un moment de relaxare, de timp pentru sine si grija de sine. Daca aveti o cada acasa, puteti avea un ritual saptamanal -o baie relaxanta, cu saruri de baie sau uleiuri esentiale. Includerea bailor calde in rutina zilnica sau saptamanala poate ajuta la imbunatatirea starii generale si cresterea nivelului de fericire.

Vezi si: Timp pentru sine – importanta pentru starea de bine

Recomandari si sfaturi

O baie calda este o modalitate buna de a va relaxa dupa o zi lunga, iar beneficiile sunt multe, atat pentru corp, cat si pentru minte. Aveti nevoie in mod clar de o cada in locuinta, ceilalti fiind doar pasi simpli pentru a va bucura de o baie relaxanta. Creati o atmosfera asemanatoare unui SPA la voi acasa prin iluminare usoara, placuta, care sa creeze o atmosfera relaxanta – lumini ambientale, lumanari etc. La aceasta se poate adauga muzica relaxanta pe fundal.

Iata cateva recomandari suplimentare pentru a transforma baia calda intr-un ritual de relaxare:

Cum pregatim baia relaxanta?

  • Pregatiti la indemana prosoape si tot ce mai aveti nevoie, in avans.
  • Se recomanda sa lasati telefonul sau alte dispozitive electronice intr-o alta camera pentru a va rasfata cu o detoxifiere digitala in timp ce faceti baie. Eventual puteti folosi telefonul sau un alt dispozitiv doar pentru a pune muzica pe fundal.
  • Nu exista temperatura perfecta pentru baie in cazul adultilor. Insa, exista o temperatura de baie perfecta pentru fiecare persoana in parte. Este o chestiune de alegere individuala. Setati temperatura optima a apei, incat sa nu fie prea rece, dar nici prea fierbinte. Apa prea fierbinte poate provoca o crestere a ritmului cardiac, ameteli si uscarea pielii.
  • Se recomanda sa umpleti cada incat sa fie plina pe doua treimi, incat sa puteti fi complet scufundat in apa, evitand in acelasi timp revarsarea odata ce va aflati in cada.
  • Puneti un prosop sau o perna de baie la capul cazii pentru a va sustine capul si gatul odata ce intrati in cada.

Produse pentru baie

  • Adaugati spuma de baie, sare de baie, uleiuri sau bile efervescente de baie – aveti grija insa sa fie din ingrediente sigure, care sa nu cauzeze iritatii si sa nu usuce pielea. Spuma ofera o atmosfera relaxanta, sarurile, cum ar fi saruri Epsom, pot avea beneficii fizice si de reducere a anxietatii, iar uleiurile de baie pot hidrata pielea. Sarea Epsom poate chiar ajuta la calmarea muschilor obositi si la ameliorarea durerii in anumite zone ale corpului.
  • In plus, puteti folosi uleiuri esentiale pentru baie, pentru acel efect de aromaterapie si beneficii suplimentare – cum ar fi ulei esential de musetel pentru efect calmant, ulei esential de lavanda pentru efect relaxant, ulei de trandafir etc.

Citeste si: Periajul uscat al pielii – beneficii si recomandari

Alte recomandari si sfaturi

  • Puteti folosi momentul acesta pentru a face inclusiv exercitii de respiratie profunda si meditatie. Simtiti senzatiile pe care le aduce caldura apei. Asigurati-va ca stati in pozitie verticala si incepeti sa respirati lung si profund. Puteti urma un model natural sau puteti face un exercitiu de meditatie/respiratie, cum ar fi tehnica 4-7-8. Pentru acest lucru expirati, apoi inspirati timp de 4 secunde pe nas, va tineti respiratia numarand pana la 7 si apoi expirati numarand pana la 8, iar ulterior repetati.
  • Mindfulness poate fi o alta varianta, pentru a va aduce in momentul prezent. Cat timp faceti baie concentrati-va atentia pe ceea ce vedeti, pe mirosuri, sunete, atingerea apei. De asemenea, puteti citi cartea preferata in timpul baii.
  • In general se recomanda ca baia sa dureze intre 15 si 30 de minute, incat mintea si corpul sa aiba suficient timp pentru a se relaxa, dar fara a risca sa uscati pielea. Daca degetele incep sa se increasca este un semn bun ca baia a durat suficient de mult.
  • Dupa baie se recomanda un dus pentru a clati orice urme de spuma, uleiuri sau alte produse care raman pe piele. Ulterior uscati usor pielea prin tamponare folosind un prosop moale si hidratati bine pielea cu o lotiune intens hidratanta. Apa fierbinte poate usca pielea, asa ca dupa uscarea usoara cu prosopul folositi o crema hidratanta, o lotiune, un unt de corp sau ulei de corp pentru a pastra umiditatea ramasa si pentru a mentine pielea hidratata si catifelata.

Masuri de siguranta

  • Aveti grija la riscul de alunecare sau cadere, mai ales daca in cada folositi uleiuri de baie. Folositi un covoras de baie antiderapant langa cada pentru o pozitie ferma atunci cand va ridicati si iesiti.
  • Evitati apa fierbinte si evitati sa stati prea mult in baie.

Surse foto: Pexels

Β 

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma