Ulei de rozmarin – iata ce este acest tip de ulei, ce beneficii poate avea din punct de vedere medical si cosmetic, precum si recomandari de utilizare.

Cuprins:

1. Ce este uleiul de rozmarin?
2. Ce beneficii are uleiul de rozmarin?
3. Recomandari de utilizare

Ce este uleiul de rozmarin?

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o planta aromatica, folosita intr-o varietate de retete. De asemenea, are numeroase proprietati medicinale. Uleiul de rozmarin este extras din frunzele de rozmarin. Contine mai multe elemente benefice, care ii confera proprietati antiinflamatorii, antibacteriene, antifungice, analgezice si expectorante. De asemenea, pot sustine digestia, circulatia si respiratia. Principalele sale componente chimice sunt α-pinen, borneol, β-pinen, camfor, acetat de bornil, camfen, 1, 8-cineol si limonen.

De obicei, uleiurile de acest fel pot fi folosite doar extern. Insa, o serie de uleiuri pot fi folosite si intern in cantitati foarte mici. Pentru uz extern se foloseste ulei de rozmarin pentru inhalatii, masaj, tratamente pentru piele si par etc. Unele tipuri de ulei de rozmarin sunt doar pentru uz extern, altele sunt doar pentru uz intern, in timp ce altele sunt potrivite in ambele cazuri. Cititi cu atentie de fiecare data eticheta produsului si respectati recomandarile producatorului.

Ce beneficii are uleiul de rozmarin?

Uleiul de rozmarin poate avea numeroase beneficii atat pentru sanatatea fizica, dar si pentru sanatatea mentala. Iata cateva dintre aceste beneficii:

Poate sustine imunitatea

Uleiul de rozmarin este folosit adesea sub forma de inhalatii pentru a sustine imunitatea. Contine mircen, o substanta ce actioneaza ca un puternic antioxidant, protejand organismul de infectii si boli. Astfel, inhalatiile cu ulei de rozmarin pot fi folosite pentru sustinerea imunitatii.

Efect antiinflamator

Uleiul de rozmarin poate fi aplicat topic prin masaj, pentru a ameliora umflarea si durerea, datorita efectului antiinflamator. Poate ameliora in principal durerile musculare si articulare, datorita continutului de 1,8-cineol, alfa-pinen si camfor. Datorita acestor elemente are efect antiinflamator si analgezic. Combinati cateva picaturi de ulei de rozmarin cu o lingurita de ulei de cocos. Masati acest amestec pe zonele cu probleme timp de cateva minute pentru a calma durerea.

Beneficii in caz de raceala si gripa

Uleiul de rozmarin sub forma de inhlalatii poate ajuta in caz de raceala si gripa. Actioneaza ca un agent antibacterian, imbunatateste respiratia si reduce congestia nazala. Continutul de 1,8-cineol si camfor din uleiul de rozmarin ajuta la dilatarea bronhiilor si la o mai buna circulatie a aerului.

Poate sustine digestia

Uleiul de rozmarin poate avea beneficii si asupra digestiei. Poate fi folosit pentru a ameliora o varietate de probleme gastrointestinale, inclusiv indigestie, gaze, crampe, balonare si constipatie. De asemenea, stimuleaza apetitul si ajuta la reglarea formarii bilei, care joaca un rol esential in digestie. Pentru astfel de probleme, combinati 1 lingurita de ulei purtator, cum ar fi ulei de cocos sau de migdale, cu 5 picaturi de ulei de rozmarin si masati usor amestecul pe abdomen.

Poate imbunatati circulatia

Utilizarea topica a uleiului de rozmarin poate imbunatati circulatia sangelui in acea zona. Daca aveti mainile si picioarele reci mai mereu, masajul cu ulei de rozmarin poate ajuta la incalzirea acestor zone. Uleiul de rozmarin poate ajuta prin extinderea vaselor de sange, imbunatateste circulatia, astfel incat sa ajunga mai usor la degetele de la maini si de la picioare.

Poate imbunatati functia cognitiva

Unele dintre cele mai importante beneficii pentru sanatate ale rozmarinului sunt legate de functia creierului. Acest tip de ulei poate ajuta la imbunatatirea puterii de concentrare si a memoriei. Cercetarile indica faptul ca inhalatiile cu ulei de rozmarin pot ajuta la prevenirea descompunerii acetilcolinei, o substanta chimica implicata in gandire, concentrare si memorie.

Poate ameliora stresul

Uleiul de rozmarin poate fi folosit in aromaterapie pentru ameliorarea stresului. Studiile au aratat ca inhalarea uleiului de rozmarin reduce semnificativ nivelul de cortizol la adulti. Cortizolul este un hormon care in exces poate avea efecte daunatoare asupra corpului. Puteti folosi un difuzor de aromaterapie cu ulei esential de rozmarin sau sa combinati intr-o sticla cu pulverizator 6 linguri de apa cu 2 linguri de alcool medicinal si 6 picaturi de ulei de rozmarin. Utilizati acest spray ca parfum de camera cu efect relaxant.

Beneficii pentru sanatatea mentala

Pe langa reducerea stresului, uleiul de rozmarin poate ajuta si la reducerea tensiunii nervoase si a oboselii. De asemenea, poate functiona ca un antidepresiv, datorita continutului de carnosol si acid betulinic. Nu doar impotriva depresiei poate avea efecte benefice, ci si impotriva starilor de anxietate.

Beneficii pentru piele

Aplicarea topica a uleiului de rozmarin poate reduce inflamatia cauzata de acnee, umflarea de sub ochi si imbunatateste circulatia. Proprietatile antimicrobiene ale uleiului de rozmarin il fac, de asemenea, eficient in tratarea problemelor pielii, cum ar fi dermatita si eczema. Pentru a trata zonele cu probleme, diluati 5 picaturi de ulei de rozmarin intr-o lingurita de ulei purtator si aplicati pe zonele dorite.

Beneficii pentru sanatatea parului

Uleiul de rozmarin poate avea mai multe beneficii pentru par. Actioneaza ca un hidratant natural, hraneste foliculul de par si favorizeaza cresterea sanatoasa a parului. Deoarece uleiul de rozmarin are proprietati antiinflamatorii, poate reduce daunele cauzate de radicalii liberi si iritarea scalpului, ceea ce ajuta la cresterea parului sanatos. Uleiurile esentiale, cum ar fi cel de rozmarin, pot stimula circulatia la nivelul scalpului, ceea ce ajuta la furnizarea de sange si nutrienti pentru foliculii de par. Acest ulei are si proprietati de purificare, reducand excesul de uleiuri, murdarie si toxine la nivelul scalpului si foliculilor de par. In plus, ofera stralucire si poate reduce matreata.

Ulei de rozmarin pentru a preveni caderea parului

Insa, in primul rand uleiul de rozmarin este cunoscut pentru efectele de sustinere a cresterii parului. Exista cateva cauze diferite ale caderii parului. Cea mai frecventa este alopecia androgenica. Alopecia androgenica poate afecta atat femeile, cat si barbatii. Unele studii chiar au aratat ca acest ulei poate avea rezultate asemanatoare cu minoxidilul (ingredientul activ din multe produse comerciale pentru cresterea parului) si ca poate reduce caderea parului cauzata de androgeni.

Uleiul de rozmarin poate avea beneficii in alopecia androgenica, impiedicand ca un produs secundar al testosteronului sa atace foliculii de par – cauza acestei afectiuni. Uleiul de rozmarin ajuta la cresterea parului blocand astfel efectele DHT, care este un tip de testosteron care este in mod normal responsabil pentru micsorarea foliculilor de par, ceea ce poate duce la caderea parului. Imbunatateste fluxul de sange catre foliculii de par, ceea ce sustine furnizarea de oxigen si nutrienti ce promoveaza cresterea parului.

Alte cercetari indica faptul ca uleiul de rozmarin poate combate caderea neregulata a parului sau alopecia areata. Alopecia areata este o alta cauza a caderii parului. Este diferita de alopecia androgenica. De asemenea, se manifesta diferit, provocand caderea parului in pete circulare in zona capului si in alte parti ale corpului.

Acest tip de ulei poate reduce si iritatia scalpului din cauza unor probleme precum matreata, deoarece are efect vasodilatator. Acest lucru inseamna ca poate creste fluxul de sange in zona scalpului, ceea ce imbunatateste circulatia. Dupa ce amestecati aproximativ 5 picaturi de ulei esential de rozmarin cu o lingurita de ulei purtator (cum ar fi ulei de jojoba sau ulei de cocos), masati uniform pe scalp. Lasati uleiul sa actioneze pe scalp cel putin 5 – 10 minute apoi clatiti.

Alte beneficii

  • Poate ajuta la eliminarea mirosurilor neplacute din locuinta.
  • Functioneaza ca un repelent pentru tantari si insecte, datorita continutului de limonen si camfor. Cimbrul este de asemenea util in acest scop.

Recomandari de utilizare

Uleiul de rozmarin se foloseste de obicei doar extern. Insa, unele tipuri de uleiuri sunt potrivite si pentru uz intern, in cantitati foarte mici si la recomandarile medicului.

Extern poate fi folosit pentru inhalatii, aromaterapie si pentru utilizare topica. Cel mai comun mod de utilizare este prin inhalatii. Se poate folosi si intr-un difuzor de aromaterapie. Uleiul de rozmarin este absorbit cu usurinta in fluxul sangvin atunci cand este aplicat pe piele. In general, se recomanda diluarea uleiurilor esentiale intr-un ulei purtator neutru, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de jojoba – de obicei 1-6 picaturi de ulei esential la 1 lingurita de ulei purtator. Acest lucru ajuta la prevenirea posibilelor iritatii ale pielii si a evaporarii premature a uleiului. Evitati aplicarea uleiului de rozmarin si a altor uleiuri esentiale pe pielea deteriorata sau in apropierea zonelor sensibile, cum ar fi ochii.

Uleiul de rozmarin nu este indicat in caz de alergii la aceasta planta si in caz de epilepsie. Nu aplicati produsul pe leziuni deschise si piele iritata. Uleiul de rozmarin nu trebuie folosit niciodata in apropierea ochilor, in interiorul nasului sau urechilor si nici pe orice alte zone deosebit de sensibile ale pielii.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/nutrition/rosemary-oil-benefits
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/319444
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25842469/

Surse foto: Pixabay, Pexels

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma