Andrographis pentru imunitate – beneficii si utilizari

Iata ce beneficii poate avea Andrographis pentru imunitate, ce alte proprietati are, indicatii, posibile efecte adverse si contraindicatii.

Cuprins:

1. Ce este Andrographis?
2. Cum sustine functia imunitara?
3. Alte beneficii
4. Efecte adverse si contraindicatii
5. Recomandari de administrare

Ce este Andrographis?

Andrographis (Andrographis paniculata) este o planta terapeutica, ce are gust amar, folosita pentru imbunatatirea functiei imunitare, combaterea infectiilor si sanatatea gastrointestinala. In general, este folosita in medicina ayurvedica si medicina traditionala chineza. Principalii compusi biochimici din aceasta planta sunt numiti andrografolide. Acestea sunt extrem de amare si au proprietati antioxidante, antivirale si antiinflamatorii. Intreaga planta poate fi folosita in scopuri medicinale, dar radacinile si frunzele sunt partile utilizate in mod obisnuit.

Andrographis poate fi eficienta in stimularea sistemului imunitar. Se crede ca are o serie de proprietati benefice, inclusiv efect antiinflamator, antibacterian, antiviral, antioxidant. Frunzele, tulpinile si radacinile contin componente bioactive naturale, si anume diterpene, flavonoide, xantone si alti compusi, care pot sustine raspunsurile antiinflamatorii sanatoase, activitatea antioxidanta, sanatatea digestiva, functia imunitara si sanatatea inimii.

Cum sustine functia imunitara?

Sistemul imunitar este apararea naturala a organismului, care lupta impotriva agentilor patogeni si protejeaza astfel corpul de infectii si boli. Desi imunitatea este capacitatea naturala a unui individ de a lupta impotriva infectiilor, poate fi influentata de anumiti factori extrinseci, cum ar fi alimentatia si stilul de viata. Mai multe tipuri de plante pot sustine functia imunitara sanatoasa, iar Andrographis paniculata este una dintre acestea.

In general, Andrographis este folosita pentru a sustine sistemul imunitar si pentru a reduce severitatea unei infectii respiratorii. Se crede ca efectul este rezultatul activitatii antioxidante, antiinflamatorii si de sustinere imunitara. Andrographis poate ameliora simptomele racelii, inclusiv dureri de cap, tuse, febra si oboseala. De asemenea, poate ajuta la sustinerea functiei respiratorii sanatoase.

In mod traditional, aceasta planta a fost folosita pentru a ameliora simptomele infectiilor respiratorii si pentru a creste imunitatea. Are proprietati antimicrobiene si antivirale si poate lupta impotriva infectiilor. Continutul de andrografolide al acestei plante este responsabil in principal pentru capacitatile sale de sustinere a sistemului imunitar.

Vezi si: Echinacea – planta minune pentru stimularea imunitatii

Beneficii in caz de raceala si alte infectii respiratorii

Andrographis este utilizata pentru a scurta durata simptomelor de raceala, inclusiv durerea in gat si tusea. In mod traditional, planta a fost folosita in medicina indiana si chineza pentru raceli, gripa si tuse. Studiile indica faptul ca extractele din aceasta planta par a fi benefice si sigure pentru ameliorarea simptomelor respiratorii si pentru scurtarea timpului pana la reducerea simptomelor.

O serie de studii au aratat ca extractul de Andrographis paniculata poate reduce simptomele usoare ale infectiilor tractului respirator superior, inclusiv raceala si chiar COVID. Datorita proprietatilor antivirale, unele date au sugerat ca poate fi utila ca tratament complementar sau masura preventiva pentru COVID-19.

Alte beneficii

Studiile arata ca Andrographis contine antioxidanti ce protejeaza celulele de daunele oxidative. De asemenea, are capacitatea de a elimina radicalii liberi. Ajuta la sustinerea sanatatii inimii, sanatatii ficatului, sanatatii vezicii biliare si multe altele. Sustine functionarea normala a organelor si regleaza tensiunea arteriala, favorizeaza detoxifierea naturala, echilibrul hormonal si nivelul glicemiei.

Antioxidantii din Andrographis pot proteja organismul impotriva radicalilor liberi si pot sustine sanatatea generala. In plus, substantele fitochimice din frunze, si anume andrographolide, izoandrographolide si altele pot ajuta la mediarea raspunsului inflamator sanatos.

Poate sustine sanatatea intestinala

Elementele active din Andrographis pot sustine sanatatea gastrointestinala. Pot ajuta la calmarea intregului tract gastrointestinal si pot sustine organismul sa absoarba nutrientii. De asemenea, aceasta planta sustine intestinul gros si subtire si promoveaza un microbiom intestinal sanatos.

Poate imbunatati functia cognitiva

Se crede ca aceasta planta poate reduce inflamatia la nivelul creierului si stresul oxidativ, imbunatatind in acelasi timp memoria.

Poate reduce tensiunea arteriala

Unele studii sugereaza ca Andrographis poate scadea tensiunea arteriala. Poate reduce inflamatia miocardica si poate reduce colesterolul „rau” LDL. Insa, suplimentele de Andrographis pentru hipertensiune si alte probleme ale inimii trebuie folosite doar la indicatiile medicului.

Beneficii pentru colita ulcerativa

Colita ulcerativa este un tip de boala intestinala ce provoaca inflamatii si ulcere in mucoasa colonului. Unele cercetari arata ca efectele antiinflamatorii ale Andrographis pot imbunatati functia barierei intestinale ce protejeaza colonul, reducand severitatea bolii.

Dincolo de aceste beneficii, exista si studii care sugereaza ca elementele si compusii activi din aceasta planta pot avea activitate anticancerigenta, antidiabetica si hepatoprotectoare. Planta poate prezenta eficienta impotriva toxicitatii hepatice induse de alcool. Compusii amari stimuleaza fluxul de bila, ceea ce sustine functionarea sanatoasa a ficatului.

Vezi si: Sfaturi si remedii naturiste pentru sanatatea ficatului

Efecte adverse si contraindicatii

Aceasta planta poate interactiona cu medicamentele folosite pentru subtierea sangelui, deoarece poate creste riscul de sangerare in cazul acestor pacienti. Nu se recomanda persoanelor cu tulburari de sangerare. Andrographis poate interactiona, de asemenea, cu medicamentele pentru hipertensiune arteriala. Poate avea efecte hipotensive suplimentare. Se recomanda prudenta si in caz de boli autoimune, deoarece le poate agrava prin stimularea activitatii imune. Nu este indicata nici in sarcina si alaptare. In plus, se considera ca poate reduce fertilitatea masculina, conform studiilor pe animale.

Unele reactii adverse posibile pot include eruptii cutanate si simptome gastrointestinale, cum ar fi diaree. Efectele secundare posibile includ si dureri de cap, oboseala, ameteli, gust alterat. In rare cazuri poate cauza reactii alergice. Toxicitatea depinde de obicei de doza.

Recomandari de administrare

Andrographis este disponibila sub forma de ceai, capsule, tinctura si extract. Insa, de obicei se administreaza sub forma de capsule, continand cam 10 mg de andrographolide per 300 mg de extract. O doza obisnuita este de 400 mg de extract de pana la 3 ori pe zi. Pentru a determina doza potrivita pentru nevoile voastre, discutati cu medicul sau cu un specialist din domeniul sanatatii.

Referinte:
(1) https://www.jstage.jst.go.jp/article/jhs/54/4/54_4_370/_pdf
(2) https://nutraceuticalbusinessreview.com/news/article_page/Andrographis_paniculata_An_effective_natural_immune_modulator/168831
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032030/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8622020/
(5) https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/andrographis
(6) https://botanicalinstitute.org/andrographis/

Surse foto: Pixabay, Pexels

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma