Astenia de primavara este o stare de oboseala generala, care apare in perioada de tranzitie de la anotimpul rece la cel cald. Iata de ce apare astenia, cum se manifesta si ce metode de tratament sunt recomandate.

Cuprins:

  1. Ce este astenia de primavara?
  2. Cauze
  3. Semne si simptome
  4. Alimente care combat astenia de primavara
  5. Tratament: cura de vitaminizare
  6. Apiterapie contra asteniei
  7. Alte sfaturi utile

Ce este astenia de primavara?

Odata cu venirea primaverii, sunt persoane care resimt o stare de oboseala generala, aparent fara motiv, care afecteaza sfera fizica, psihica, intelectuala, emotionala si sexuala. Aceasta este astenia de primavara, care apare la schimbarea de anotimp, la sfarsit de martie-inceput de aprilie, cand luminozitatea din timpul zilei creste brusc.

Astenia are diferite forme de manifestare. Cel mai adesea persoanele afectate acuza dureri de cap sau migrene, palpitatii, ameteli, stari de nervozitate, scaderea capacitatii de memorare si adeseori un comportament labil. Toate aceste manifestari fiziologice se produc din cauza eforturilor organismului de a se adapta la noile conditii meteorologice.

Cauze

Termenul de „astenie de primavara” nu este recunoscut oficial in medicina si nici nu este considerata o boala aceasta stare. Specialistii sunt de parere ca este o stare fiziologica relativ normala dupa lunile de iarna, in care organismul a fost solicitat din cauza variatiilor de temperatura, umiditate, presiune atmosferica, vant.

O cauza a asteniei de primavara este, asadar, suprasolicitarea organismului din punct de vedere fizic si psihic. Este lipsit de vitalitate si forta, pentru ca sufera de carente de vitamine si minerale din sezonul rece. Alimentatia din toata aceasta perioada a fost mai saraca in fructe si legume proaspete, si mai bogata in grasimi si alimente conservate. Cu toate ca acum sunt disponibile in supermarket fructe si legume tot timpul anului, acestea nu sunt la fel de bogate in nutrienti ca acelea de sezon. Aparitia asteniei de primavara poate fi un semnal ca organismul are nevoie de hrana noua, proaspata si bogata in nutrienti.

In plus, lumina redusa din timpul iernii ne influenteaza negativ starea psihica, insa nici expunerea brusca la lumina puternica nu este benefica. Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta, iar astenia de primavara poate fi o reactie a acestui proces de adaptare.

Semne si simptome

Cele mai frecvente manifestari ale asteniei de primavara sunt:

Deseori apar si simptome psihice, cum ar fi:

  • anxietate
  • deprimare
  • ingrijorare nejustificata
  • tristete
  • nervozitate
  • incapacitate de concentrare

In cazul in care prezentati aceste simptome, este recomandat sa mergeti la medicul de familie pentru un control de rutina. Eventual, dupa anamneza, un examen clinic si un set de analize medicale, va poate indruma catre un medic specialist. Un consult amanuntit e necesar pentru a exclude unele cauze grave care pot provoca starea de astenie (cancer, boli endocrine, boli metabolice).

Alimente care combat astenia de primavara

Alimentatia este foarte importanta in aceasta perioada. Trebuie sa profitam de bogatia verdeturilor de primavara si sa le consumam din belsug, deoarece au un rol esential in combaterea asteniei si ajuta la intarirea sistemului imunitar. Includeti in dieta: urzici, leurda, spanac, loboda, stevie, salata verde, ceapa si usturoi verde, patrunjel, marar, leustean, in stare proaspata (salate sau sucuri), singure sau in combinatie.

Consumati-le in special in stare proaspata, cat mai putin prelucrate termic, cu adaos de ulei de masline presat la rece, samburi de struguri, de in si zeama de lamaie. Au actiune detoxifianta, depurativa, diuretica, ajutand la reglarea tranzitului intestinal. Intaresc imunitatea, scad colesterolul, imbunatatesc metabolismul. Si, in acelasi timp, sunt o sursa naturala bogata in vitamine, minerale, enzime si substante antioxidante cu actiune tonica generala.

Condimentele aromate (busuiocul, maghiranul, leusteanul, rozmarinul, menta, ghimbirul) sunt tonice si energizante. Ele combat depresia si stresul, revigorand psihicul.

Bogate in vitamine si minerale sunt si fructele (capsuni, citrice, mere, banane), sub forma de sucuri sau salate, consumate cel putin o data pe zi.

Fructele uscate sunt si ele o sursa excelenta de energie. Consumati curmale, smochine, stafide, prune uscate – contin multe vitamine, inclusiv din grupul B, minerale, combat astenia, anemia, energizeaza si revitalizeaza. Totodata au si proprietati antioxidante intarziind aparitia semnelor de imbatranire.

Tratament: cura de vitaminizare

Vitamina C este foarte importanta pentru a va recapata vitalitatea si energia. Consumati multa vitamina C din surse naturale: fructe de padure, macese, afine, catina. Acestea sunt tonice, vitaminizante si mineralizante. In plus, contin bioflavonoide, cu rol in cresterea imunitatii si actiune antioxidanta. Bioflavonoidele combat cu succes starea de oboseala cronica si astenia de primavara.
Alte surse de vitamina C sunt: kiwi, papaya, mango, lamaile, grapefruitul, portocalele, pepenele galben, ardeiul iute, rosiile, guliile, spanacul, patrunjelul, cartofii dulci, varza de Bruxelles, conopida si broccoli.

Vitaminele din complexul B contribuie de asemenea la combaterea asteniei si refacerea sistemului nervos. Ca sursa naturala de vitamina B poate fi folosita drojdia de bere. Este indicata, zilnic, o lingurita de drojdie de bere amestecata cu miere, timp de 30 de zile.

Suplimente alimentare

Suplimentele alimentare cu extracte din diferite plante cu efect tonic-adaptogen pot fi consumate in aceasta perioada la recomandarea unui medic apifitoterapeut.

Ginkgo Biloba. Preparatele de ginkgo biloba imbunatatesc circulatia periferica si centrala, au efect tonic cerebral si stabilizator psihoemotional. Cresc capacitatea de concentrare, memorare, randamentul intelectual.

Coenzima Q10. Creste nivelul energetic al organismului, intensifica metabolismul, amelioreaza performantele fizice si intelectuale. Combate depresiile.

Plante adaptogene

Ginseng. Eeste una dintre cele mai bune plante adaptogene, care ajuta organismul sa se adapteze la stres din punct de vedere fizic, psihic, emotional. Creste rezistenta la stresul fizic si psihic, capacitatea de concentrare si memorare, reduce senzatia de oboseala, imbunatateste nivelul energiei vitale si functia sexuala. Are si proprietati antioxidante puternice neutralizand efectele nocive ale radicalilor liberi.

Rhodiola rosea. Este o alta planta adaptogena cu proprietati deosebite, care imbunatateste starea psihica, stimuleaza capacitatea de adaptare a organismului la stres si lupta contra depresiei, anxietatii, atacului de panica. Energizeaza si dinamizeaza.

Terapii alternative

Gemoterapia. Este foarte benefica in combaterea asteniei. Se pot folosi extractele din muguri sau mladite de stejar, catina, mesteacan, rozmarin, coacaz negru, zmeur sau maces, in cure de 1-2 luni.

Aromoterapia. Poate creste nivelul de energie fizica si psihica. Se recomanda: ulei esential de trandafir, lamaie, rozmarin, busuioc. Pentru relaxare: ulei esential de lavanda, musetel, muscata, bergamota, adaugate in apa de baie, seara, inainte de culcare.

Pentru reechilibrarea energetica pot fi foarte utile metode alternative precum reflexoterapia, acupunctura, masajul terapeutic. Acestea ajuta la refacerea tonusului fizic si psihic al organismului, redau vitalitatea si bunadispozitia.

Apiterapie contra asteniei

Stupul cu intreaga sa paleta de produse ofera o complementaritate valoroasa la o alimentatie sanatoasa, gratie bogatiei de compusi biologic si farmacologic activi. Produsele apicole contin: zaharuri simple direct asimilabile – glucoza si fructoza, aminoacizi si proteine si enzime, vitamine, in special cele ale grupului B (in acest sens laptisorul de matca poate fi definit ca un veritabil cocktail de astfel de vitamine), elemente minerale (macro si oligoelemente), compusi naturali cu actiune antioxidanta (acizi fenolici si flavonoizi, carotenoizi), acizi grasi (acidul 10-HDA din laptisorul de matca).

Mierea, un dulce sanatos

Mierea ca atare, sau consumata pe tartine de paine prajita la micul dejun, folosita pentru indulcirea unor bauturi, fie ca este vorba de bauturi reci sau calde ofera o sursa directa de energie. In cazul bauturilor se prefera mierea de salcam, datorita starii sale fluide, dar si pentru ca nu schimba gustul. Nu trebuie sa neglijam nici celelalte sortimente de miere, in special cele poliflore (faneata, delta) sau mierea de padure (mana), care exceleaza prin bogatia de principii active, mai ales compusi fenolici cu puternica actiune antioxidanta.

Laptisor de matca, pentru energie si imunitate

Laptisorul de matca poate fi consumat la alegere. Fie in stare proaspata (crud) in cantitate de 1,2 grame pe zi primele doua saptamani, apoi numai 1 gram in urmatoarele 4 saptamani, pe cale sublinguala, dimineata pe nemancate. Fie sub forma liofilizata in gelule (capsule) in doze de 400 mg, apoi 300 mg pe zi, in priza unica, se iau cu putina apa, intotdeauna dimineata pe nemancate. Amestecurile de miere cu laptisor de matca (2%) reprezinta de asemenea un excelent suport energetic, dar si pentru imunitate.

Polenul, remediu anti-stres

Polenul recoltat de albine reprezinta in acelasi timp un excelent remediu pentru starile de oboseala si anxietate, dar si un supliment alimentar deosebit de bogat in compusi biologic activi (aminoacizi esentiali, proteine, zaharuri simple, fosfolipide etc.). Factorii naturali cu actiune antioxidanta din polen (carotenoizi, polifenoli, oligoelemente, enzime si vitamine) au de asemenea ca efect reducerea efectelor stresului, care nu este de putine ori incriminat pentru instalarea starii de boala in cazul asteniei de primavara.

Doza zilnica este de 2 linguri pline cu varf cu granule naturale (cca. 30 g) care sunt dezintegrate intr-un pahar mare cu apa, sau mai bine in suc de fructe proaspete, sau in iaurt. Polenul astfel dizolvat se indulceste cu o lingurita de miere de salcam si se consuma dimineata la inceputul micului dejun oferind un suport nutritiv si energetic deosebit pentru intreaga zi.

Se recomanda de asemenea cure alternative de tratament cu pudra de ginseng, timp de 45 de zile, dupa care se face o cura de inca 45 de zile cu 1g de laptisor de matca proaspat, sublingual, sau laptisor de matca liofilizat in capsule ce se inghit cu putina apa.

Alte sfaturi utile

Desi poate parea paradoxal, solutia pentru a scapa de oboseala cronica nu este somnul, ci sportul. Exercitiul fizic zilnic moderat, plimbarile in aer liber, mersul pe jos sau mersul cu bicicleta, exercitiile de fitness sau Pilates pot ajuta foarte mult la fortificarea organismului.

Miscarea revigoreaza trupul si psihicul, ajutand la eliberarea endorfinelor, asa-numitii hormoni ai fericirii.

O alta recomandare este sa consumati cat mai multe lichide, minimum 1,5 litri de apa pe zi, pentru o buna detoxifiere a organismului. Citeste aici care este cea mai buna apa de baut.

Nu uitati de resursele interioare: zambiti cat mai des, bucurati-va de viata, faceti fapte bune si cultivati-va inteligenta emotionala.

Referinte:

https://www.medihelp-assistance.com/blog/stay-healthy/spring-asthenia-symptoms-and-treatments/

https://en.wikipedia.org/wiki/Springtime_lethargy

https://www.femininbio.com/sante-bien-etre/actualites-nouveautes/fatigue-printemps-79494

 

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma