Cancerul pulmonar este un tip de cancer care se dezvolta in plamani, ramanand principala cauza a deceselor provocate de cancer in lume. Aflati care sunt cauzele, simptomele, diagnosticul si tratamentul in cazul cancerului pulmonar.

Cuprins:

  1. Ce este cancerul pulmonar?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Stadializarea cancerului pulmonar
  6. Tratament
  7. Sfaturi pentru prevenirea cancerului pulmonar

Ce este cancerul pulmonar?

Cancerul pulmonar este un tip de cancer care apare in plamani. Plamanii sunt organele care preiau oxigenul atunci cand inspiram si elibereaza dioxidul de carbon atunci cand expiram.

Cancerul pulmonar, cel mai ucigas

”Castiga timp! Cancerul pulmonar iti poate fura timpul” – acesta este mesajul campaniei anuale de informare asupra riscului acestei afectiuni, derulate in luna noiembrie de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Cele mai prestigioase asociatii din domeniu si-au unit fortele in aceasta luna pentru a trage un semnal de alarma asupra riscului cancerului pulmonar, considerat a fi ucigasul nr. 1 in randul afectiunilor maligne.

Incidenta cancerului pulmonar in lume

Cancerul la plamani ucide anual mai multe persoane decat cancerul de san si de prostata impreuna. ”Castiga timp! Cancerul pulmonar iti poate fura timpul” – este mesajul pe care il transmit pacientilor FABC, Liga Romana de Cancer, Societatea Nationala de Oncologie Medicala din Romania si Societatea Romana de Pneumologie.

”Impreuna cu partenerii nostri din aceasta campanie dorim sa atragem atentia asupra riscului acestei boli. Cancerul pulmonar este cel mai mare ucigas dintre toate. Numarul 1 in randul barbatilor, dar si boala oncologica cu cea mai mica durata medie de supravietuire… Este o afectiune care vine cu semne putine si ne lasa putin timp la dispozitie”, atrage atentia Cezar Irimia, presedintele FABC.

Un deces la fiecare 30 de secunde

”Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm in randul barbatilor si al patrulea ca frecventa la femei. In Romania, potrivit studiului Globocan din 2008, se inregistreaza o incidenta de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori“, subliniaza medicul Iustina Fusu, vicepresedintele Ligii Romane de Cancer.

”Mortalitatea in urma cancerului pulmonar nu este inca surclasata de nicio alta malignitate. La fiecare 30 de secunde, undeva in lume, o persoana moare din cauza cancerului pulmonar“, declara medicul pneumolog Dorin Vancea, presedintele Sectiunii de Cancer Pulmonar a Societatii Romane de Pneumologie.

Cauze

Fumatul si cancerul pulmonar

Aproximativ 85-90% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat. Persoanele care fumeaza mai mult de un pachet de tigari pe zi au risc de 20 mai mare de a face cancer decat cei care nu au fumat niciodata. O persoana care fumeaza 2 pachete de tigari pe zi sau mai mult de 20 de ani are 60-70% risc de a face cancer, comparativ cu un nefumator.

Deocarece unii fumatorii de trabuc si de pipa nu inhaleaza direct fumul, multi cred ca au risc mai scazut de a face cancer pulmonar decat fumatorii de tigari. Aceasta este doar in parte adevarat. Bolile corelate cu  fumatul sunt si ele mai frecvente la fumatorii de trabuc si de pipa decat la nefumatori.

Frecventa cancerului pulmonar

De obicei, cancerul pulmonar este mai frecvent la barbati decat la femei. Din nefericire, tot mai multe femei fumeaza, astfel ca incidenta cancerului pulmonar la femei este in crestere.  Cancerul pulmonar depaseste acum cancerul de san, care era cea mai frecventa cauza de deces provocat de cancer la femeile americane.

Gudronul din fumul de tigara contine numeroase substante ce produc cancer (carcinogene). Cancerul pulmonar cu celule mici si cancerul cu celule scuamoase sunt cel mai frecvent asociate cu fumatul de tigari.

Incidenta cancerului pulmonar la femei

Cancerul pulmonar ramane principala cauza de deces in lume, cu peste 80.000 noi cazuri diagnosticate in Statele Unite la femei. Peste 68.000 din ele mor anual. Neoplasmul pulmonar reprezinta circa 29% din decesele prin cancer la sexul feminin si este responsabil cu 20.000 decese/an mai mult ca neoplasmul mamar (SUA). Socant, mortalitatea prin cancer pulmonar la femei a depasit mortalitatea prin cancer mamar, ovarian si uterin.

Cate dintre femei fumeaza?

Marea incidenta a cancerului pulmonar la femei este legata, in primul rand, de fumat. Circa 22 milioane, mai precis 1 din 5 femei din Statele Unite fumeaza. Aproape toate femeile incep fumatul la varste tinere si, in ciuda tuturor consecintelor, 30% din liceenele din clasele terminale declara ca au fumat in ultimele 30 zile. Pe deasupra, desi multe femei au reusit sa scape de dependenta de tutun si, prin aceasta, au redus riscul dezvoltarii cancerului pulmonar, ele continua sa aiba un risc crescut. De fapt, numarul total al indivizilor cu risc de a dezvolta boli relationate de consumul de tutun (54,9 milioane fumatori active, 50 milioane fosti fumatori) ramane aproape neschimbat fata de 1960 din cauza cresterii populatiei Statelor Unite.

Ce arata studiile?

Se pune intrebarea daca femeile sunt mai mult sau mai putin susceptibile la efectul daunator al tutunului comparativ cu barbatii. Studiile din anii ‘90 au evidentiat o incidenta mai mare a cancerului pulmonar la femei fata de barbati (1993 – Canada: sex ratio femei:barbati = 27,9:9,6; 1996 – SUA: sex ratio femei:barbati=1,5:1). De asemenea, cercetatorii au dovedit existenta a numeroase diferente intre sexe. Acestea sunt legate de factori genetici, biologici si hormonali ce explica distributia histologica neuniforma a cancerului pulmonar. Adenocarcinomul pulmonar este mai frecvent la femeile fumatoare, in timp ce carcinomul scuamos este mai frecvent la barbati.

Diferentele genetice

Diferentele genetice intre sexe sunt prezente la nivelul catorva gene ce codifica enzimele implicate in metabolismul carcinogenilor (CYP1A1, GSTM1). S-a dovedit ca femeile prezinta o expresie crescuta a acestui tip de gene si ca aceasta este hormon-dependenta (sunt implicate mai ales estrogenii).

Carcinogenii prezenti in fumul de tigara formeaza complexe stabile cu ADN-ul celular din tesutul pulmonar, considerandu-se a avea rol in initierea carcinogenezei. S-a demonstrat ca femeile au o capacitate mai scazuta de reparare a ADN-ului, ceea ce este asociata cu un risc crescut de cancer pulmonar.

S-a evidentiat prezenta receptorilor β-estrogen in tesutul pulmonar neoplazic, ei fiind implicati in proliferarea celulelor NSCLC. Administrarea de antiestrogeni au blocat eficient acest efect.

Este tot mai mult dovedit rolul estrogenilor in carcinogeneza pulmonara, fie actionand ca liganzi ai receptorilor estrogenici si activand caile de proliferare celulara, fie prin activarea metabolica pentru a forma compexe ADN-carcinogeni si a cauza leziuni oxidative.

Fumatul ramane principala cauza a cancerului pulmonar

Aproape 14 milioane de femei de varsta reproductiva din Statele Unite fumeaza. Desi rata deceselor prin neoplasm pulmonar este stationara in ultimii ani, numarul femeilor care vor muri din aceasta cauza este alarmant de mare. Este imperioasa o mai buna intelegere a factorilor genetici, biologici si hormonali care afecteaza modul in care rectioneaza femeile la carcinogeni, pentru a imbunatati screening-ul si evaluarea pacientelor fumatoare, precum si a construi  programe de promovare a renuntatului la fumat si de prevenire a cancerului pulmonar.

Simptome

Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificila, deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei raceli persistente sau cu tusea cauzata de fumat. In majoritatea cazurilor, afectiunea este diagnosticata cand deja se inregistreaza metastaze.

Cancer pulmonar simptome

Medicii recomanda sa va prezentati imediat la medic daca aveti in mod repetat urmatoarele simptome:

  • tuse
  • sputa cu sange
  • dispnee
  • durere plamani
  • pneumonii sau bronsite repetate
  • oboseala
  • lipsa poftei de mancare si scadere in greutate
  • raguseala
  • transpiratii ale fetei si gatului.

Diagnostic

Un simplu test de sange poate detecta anomaliile genetice implicate in cancerul pulmonar.

O echipa de cercetatori francezi au pus la punct o tehnica care permite, cu ajutorul unui simplu test de sange, identificarea pacientilor susceptibili de a beneficia de un tratament tintit contra cancerului de plamani.

Cancerul de plamani se numara printre primele cauze de mortalitate prin cancer atat la femei, cat si la barbati.

Cancer la plamani durata de viata

In plus, supravietuirea la 5 ani dupa diagnosticul de cancer pulmonar este destul de redusa deoarece se plafoneaza la doar 14%. Dar aceste statistici sumbre se pot imbunatati datorita unei asa-numite ”biopsii lichide”, care a fost dezvoltata de cercetatori francezi.

Depistarea cancerului pulmonar cu ajutorul unei analize de sange

Mai exact, aceasta consta in efectuarea unei simple analize de sange care este suficienta pentru a identifica pacientii predispusi genetic la cancer pulmonar si care pot beneficia de un tratament tintit contra bolii. Primele teste, efectuate pe 32 de pacienti, s-au dovedit concludente detectand cu succes prezenta sau absenta genei ALK (cauza a 3-5% din cancerele pulmonare cele mai frecvente) in celulele tumorale circulante (CTC) din sange.

Pacientii in cazul carora a fost detectata mutatia acestei gene au fost rapid supusi unui nou tratament (crizotinib) si au beneficiat de prelungirea duratei de supravietuire. In schimb, acest tratament ramane ineficient pentru pacientii care nu prezinta mutatia genetica respectiva.

O tehnica mai putin invaziva si mai usor de folosit

Potrivit rezultatelor publicate la 15 mai in Journal of Clinical Oncology, biopsia lichida pusa la punct de Laboratorul de cercetare translationala Gustave-Roussy (IGR) Inserm s-a dovedit fiabila si prezinta o serie de avantaje. In fapt, aceasta simpla analiza de sange este ”mai putin invaziva si mai usor de utilizat decat o biopsie solida, riscanta si dificil de executat in anumite cazuri de cancere pulmonare”, a precizat Françoise Farace, coordonatoarea studiului, citata de AFP.

Mai mult decat atat, aceasta noua tehnica ar putea permite de asemenea depistarea mutatiilor genetice prezente in alte tumori canceroase cum sunt cele din unele cancere de prostata sau multiplicarea genei Her2 din unele cancere de san. Cancerele prezentand aceste mutatii genetice specifice dispun si ele in prezent de tratamente tintite.

Potrivit cercetatoarei Françoise Farace, noua metoda va putea fi utilizata si pentru ”a monitoriza efectul unui tratament si a detecta din vreme aparitia rezistentei la tratament”.

Alte teste

  • Teste de imagistica. O formatiune anormala sau un nodul pot aparea pe o radiografie la plamani. Leziunile mici din plamani care ar putea sa nu fie detectate de radiografie pot aparea in urma unei tomografii computerizate (CT).
  • Examenul citologic al sputei. Sputa produsa de pacienti in timpul tusei poate fi verificata sub microscop pentru a descoperi eventualele celule canceroase pulmonare.
  • Un tesut anormal poate fi extras din zona afectata in cadrul biopsiei.

Cancerul de plamani, diagnosticat rapid la Institutul ”Marius Nasta”

La Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” s-a deschis centrul de cercetare pentru diagnosticarea cancerului pulmonar. Aici, boala poate fi diagnosticata in 3 saptamani, fata de circa 6 luni cat erau necesare anterior.

In cadrul noului centru pot fi realizate toate evaluarile: pneumologica, bronhoscopica, imagistica, histologica, chirurgicala, functionala, oncologica, necesare pentru depistarea bolii. Orice pacient suspect de cancer trimis la Institutul ”M. Nasta” poate beneficia de serviciile oferite, a precizat dr. Irina Strambu, directorul centrului.

”Astfel, se ofera pacientului sansa la cel mai bun tratament pentru cancerul pulmonar: operatia. Orice intarziere poate permite bolii sa avanseze, iar pacientul risca sa piarda momentul operator. Tratamentul citostatic nu ofera sanse de vindecare in absenta operatiei”, a mai spus medicul.

Stadializarea cancerului pulmonar

Stadializarea presupune evaluarea dimensiunii cancerului si daca tumora s-a raspandit la tesuturile aflate in apropiere, precum si prezenta sau absenta metastazelor in ganglionii limfatici sau in alte organe. Stadializarea este importanta pentru determinarea modului in care trebuie tratat un anumit tip de cancer. Terapiile pentru cancer pulmonar sunt administrate in functie de stadiul maladiei.

Cancerul pulmonar cu celule mici (NSCLC) se incadreaza intre stadiile I la IV, in functie de severitate:

  • In stadiul I, cancerul este limitat la plamani.
  • In stadiile II si III, cancerul este limitat la zona pieptului (cu tumori mai mari si mai invazive in stadiul III).
  • Cancer in stadiul IV s-a raspandit si catre alte parti ale corpului.

Cancer pulmonar stadiul 4 speranta de viata

Stadializarea unui cancer este, de asemenea, esentiala in estimarea prognosticului in cazul pacientilor. Cancerul intr-un stadiu superior are in general un prognostic mai rezervat decat cancerele mai incipiente.

Tratament

Chirurgia cancerului pulmonar

Tumoarea la plamani este indepartata chirurgical (rezectie) si se realizeaza de obicei, la persoanele care au cancer pulmonar ce nu s-a extins in alte parti ale corpului. In functie de acest lucru, persoanele cu celule scuamoase, cu carcinom cu celule mari sau cu adenocarcinom sunt candidate pentru tratamentul chirurgical. Chirurgia este indicata in cazul cancerului cu celule mici, deoarece acestea se extind.

Procedura

Chirurgia indeparteaza tumora si tesutul din imediata sa vecinatate. Cea mai cunoscuta interventie chirurgicala este lobectomia, in care lobul afectat este indepartat. Alte tipuri de chirurgie pulmonara induc:

  • rezectie cuneiforma, in care o mica portiune din lob este rezecata
  • rezectie segmentara, care consta in indepartarea unei portiuni mai mari a unui lob
  • pneumectomia, care indeparteaza intregul plaman.

De obicei, chirurgul indeparteaza si acei ganglioni limfatici care dreneaza plamanul afectat.

Spitalizarea postoperatorie dureaza, de obicei, 5-7 zile, desi va va trebui mai mult timp pentru a va reface complet. Multe persoane sunt in stare sa-si reia activitatea in 4-6 saptamani. Totusi, ritmul si gradul vindecarii depind de starea generala a plamanilor, de cantitatea de tesutul pulmonar indepartat si de starea de sanatate.

Cat traiesti cu cancer pulmonar?

Dintre persoanele la care se depisteaza din timp cancerul, aproximativ 80% supravietuiesc 1 an, iar 75% sunt in viata si la 5 ani de la operatie. Dupa interventia chirurgicala, este important sa faceti controale medicale periodice pentru a depista o posibila recidiva a cancerului, atat in plaman cat si in alte parti ale corpului. Daca recidiveaza, chimioterapia sau radioterapia pot reduce dimensiunile tumorii, pot prelungi viata si ameliora durerea sau alte simptome.

Radioterapia

Radioterapia foloseste fascicule de energie de mare putere pentru a ucide celulele canceroase. In timpul terapiei cu radiatii, pacientul sta intins pe o masa in timp ce o masina se misca in jurul acestuia, directionand radiatiile catre zone precise din corp.

Chimioterapia

Chimioterapia foloseste medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Acestea pot fi administrate intravenos sau pe cale orala. O combinatie de medicamente este de obicei data intr-o serie de tratamente pe o perioada de saptamani sau luni.

Imunoterapia

Imunoterapia foloseste propriul sistem imunitar pentru a combate cancerul. Cu toate acestea, imunoterapia este in general rezervata in cazul persoanelor cu cancer pulmonar avansat.

Ingrijire paliativa

Pe langa simptome, persoanele cu cancer pulmonar se confrunta si cu efecte secundare ale tratamentului. Ingrijirea paliativa vizeaza ameliorarea semnelor si simptomelor.

In cat timp avanseaza cancerul pulmonar difera de la pacient la pacient, insa este cunoscut faptul ca maladia este agresiva si avanseaza cu rapiditate.

Sfaturi pentru prevenirea cancerului pulmonar

Riscul de cancer scade cand renuntati la fumat. La 10 ani dupa ce au renuntat, indivizii care au fumat mai mult de 20 de tigari pe zi se pot astepta ca rata decesului prematur sa le scada la   2/3. Din nefericire, multe persoane nu renunta pana nu au descoprit deja simptomele de boala respiratorie sau pana nu fac cancer pulmonar.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lung-cancer/diagnosis-treatment/drc-20374627
  2. https://www.medicinenet.com/lung_cancer/article.htm
  3. https://www.cancercenter.com/cancer-types/lung-cancer
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323701.php
  5. https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer/art-20044517

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma