Sucuri naturale – bauturi care contin un aport ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti prezente in mod natural in fructe si legume. Afla care sunt beneficiile sucurilor naturale si cele mai bune retete de sucuri naturale.
2. De ce e bine sa bei sucuri naturale facute acasa?
4. Sucuri naturale pentru slabit
5. Sucuri naturale pentru detoxifiere
6. Sucuri naturale pentru copii
7. Atentie la continutul de zahar din sucuri naturale
Sucurile naturale si proaspete obtinute prin stoarcerea fructelor reprezinta o solutie ideala de hrana temporara, fie ca doriti sa inlocuiti din cand in cand o masa principala a zilei, fie le puteti savura ca o gustare intre mese.
Inlocuirea unei mese cu sucuri este un obicei raspandit in toata lumea, de la celebritati si specialisti care se ocupa de cercetarea obiceiurilor sanatoase, pana la persoane obisnuite preocupate de sanatatea lor. Fructele proaspat stoarse nu sunt doar delicioase, ci si usor de digerat si sunt ideale pentru stilul de viata modern.
Iata o lista cu toate sucurile de fructe care au beneficii multiple pentru sanatate organismului:
Acest fruct rosu colorat cu seminte mici este incarcat cu beneficii incredibil de pozitive. Kanchan Patwardhan, un expert nutritionist, spune ca sucul de rodie : „Este un suc de fructe bogat in polifenoli, cu un continut mare de antioxidanti. Studiile au aratat, de asemenea, ca sucul de rodie are efecte anti-aterogenice, antioxidante, antihipertensive si antiinflamatoare. ”
Fiind bogat in antioxidanti, ajuta la inlaturarea blocajelor din artere si scade riscurile de boli de inima si hipertensiune arteriala. Totodata, sucul de rodie poate ajuta la combaterea cancerului. Extractele din fructe contin polifenoli care inhiba raspandirea celulelor canceroase. Fito-chimicalele din rodie lucreaza in special pentru limitarea cresterii aromatazei – enzimei responsabile de cresterea cancerului de san. Sucul de rodie este, de asemenea, cunoscut ca are abilitati puternice antiinflamatoare.
Merele sunt unul dintre cele mai bune fructe ce contin o cantitate mare de fibre. Nutritionistul Neha Sahaya spune ca: „Merele ajuta la curatarea toxinelor din ficat si la mentinerea nivelurilor de pH al corpului”.
Fibra din sucul de mere accelereaza metabolismul si previne constipatia. Totodata, fibrele din sucul natural de mere contribuie la scaderea riscului de aparitie a numeroaselor afectiuni cronice, cum ar fi artrita, astmul si boala Alzheimer. Acidul clorogenic prezent in mere combate cu succes atat bolile cardiovasculare, cat si cancerul de san.
Sucul de portocale mentine pielea frumoasa si sanatoasa. Cercetarile au aratat ca un consum moderat de suc de portocale poate inversa procesul de imbatranire si asta datorita proprietatilor antioxidante din fructe. Continutul redus de calorii din sucul de portocale il face o gustare ideala intre mese.
Fiind una dintre cele mai bune surse de vitamina C, va imbunatateste imunitatea si controleaza rezultatul pentru afectiuni cum ar fi pneumonia, malaria si diareea.
Totodata, sucul natural de portocale „este considerat unul dintre cele mai sanatoase bauturi datorita gamei sale largi de beneficii pentru sanatate, care includ capacitatea sa de a stimula imunitatea, reduce semnele de imbatranire, previne cancerul, stimuleaza reparatia celulara si metabolismul, detoxifiaza organismul, imbunatateste circulatia si tensiunea arteriala, reduce inflamatia si reduce nivelul de colesterol „, spune nutritionistul Patwardhan. In comparatie cu alte fructe, portocalele au un continut scazut de calorii si sunt bogate in vitamina C si minerale cu antioxidanti.
Nu indepartati pulpa din sucul de portocale deoarece este incarcata cu fibre.
Sfecla rosie contine un numar scazut de grasimi, este bogata in antioxidanti puternici, vitamin C si ajuta la absorbtia fierului.
Un pahar de suc de sfecla rosie va ofera toate vitaminele si mineralele necesare organismului intr-o forma concentrata. In plus, „un suc de sfecla combinat cu morcovi si amla este foarte sanatos, mai ales pentru cei care sufera de anemie. Ajuta la cresterea nivelului de fier in mod natural”, spune Dr. Simran Saini, nutritionist in cadrul Universitatii Delhi. Alte fructe care merg combinate cu sfecla rosie ar putea fi portocalele si ananasul.
Sucul de merisoare este cunoscut pentru prevenirea si tratarea infectiilor tractului urinar. Este recomandat sa se bea cate un pahar pe zi din suc 100% natural de merisoare si neindulcit. Cu antioxidanti puternici si nutrienti antiinflamatori, sucul ajuta si la scaderea riscului unor tipuri obisnuite de cancer cum ar fi cancerul de san, cancerul pulmonar si cancerul de prostata. Optimizeaza echilibrul dintre bacteriile din tractul digestiv.
Beneficiile antioxidante conduc la un risc scazut de boli cardiace, incluzand tensiune arteriala ridicata si un nivel ridicat de colesterol.
Un alt suc de fructe care contine un aport ridicat in antioxidanti este kiwi. Sucul de kiwi ofera mai multe beneficii pentru sanatate si este o combinatie excelenta de vitamina C, minerale si fitonutrienti. Este, de asemenea, cunoscut pentru furnizarea substantei de serotonina (hormonul fericirii) pe care il ofera si ajuta persoanele sa trateze depresia.
Sucul de kiwi este cunoscut pentru ca ajuta la reducerea emotiilor negative cu 30%. Continutul de serotonina din kiwi sporeste nivelurile de energie si neurochimicele din creier, ajutand persoanele care sufera de depresie si anxietate. Vitaminele din suc ajuta la scaderea nivelului de colesterol si la lupta impotriva radicalilor liberi. Polizaharidele din suc impiedica sinteza colagenului din organism, care mentine pielea, muschii, oasele si tendoanele pe masura ce imbatranim. Kiwi are in componenta, de asemenea, un antioxidant puternic si esential numit luteina, care este incredibil de benefic pentru sanatatea pielii deoarece ofera protectie impotriva radiatiilor UV.
Sucurile naturale facute in casa sunt bogata in multivitamine si nutrienti.
In schimb, o multime de sucuri ce contin etichete precum, “suc proaspat stors din fructe” sau “suc 100% natural” sunt de fapt sucuri pasteurizate (incalzite pentru a ucide bacteriile si pentru a-si extinde durata de pastrare) si imbuteliate care contin un aport ridicat de zahar. Sucurile imbuteliate pot contine foarte putina vitamina C (nutrientul se descompune mai mult pe un raft), dar „diferenta probabil ca nu este suficient de mare pentru a avea un impact semnificativ asupra sanatatii dumneavoastra”, spune Luke Howard, PhD. om de stiinta de la Universitatea din Arkansas din Fayetteville.
De aceea, este recomandat sa va faceti acasa sucurile cu ajutorul unui stocartor sau blender.
Potrivit Clinicii Mayo, consumand sucuri proaspat facute, corpul dumneavoastra poate absorbi nutrientii mai bine decat atunci cand mancati fructe si legume intregi. Se spune ca sucurile naturale facute acasa pot reduce riscul de cancer, stimuleaza sistemul imunitar, ajuta la eliminarea toxinelor din corp, ajuta la o buna digestie si este ideal daca vreti sa scapati de cateva kilograme in plus. Sucurile proaspete va pot da o sursa de energie si o minte clara.
Unele dintre cele mai populare legume pentru sucuri sunt morcovii, castravetele, telina, kale, spanacul si sfecla rosie. Cele mai populare fructe de utilizat in sucuri sunt lamai, portocale si mere. Alti aditivi care sunt indicati sa-i adaugati in fiecare reteta sunt ghimbirul proaspat si patrunjelul.
Iata care sunt beneficiile fructelor si legumelor pe care le puteti obtine din prepararea sucurilor naturale acasa:
Iata cateva combinatii de sucuri naturale din fructe si legume
Sucurile pentru slabit trebuie sa fie proaspat stoarse inainte sa le consumati. Ideal este daca puteti sa beti cate un pahar pe zi cu fructele sau legumele stoarse simple fara sa adaugati alte ingrediente.
Ingrediente:
Ingrediente
Ingrediente
Ingrediente
Ingrediente
Ingrediente
Compozitia nutritionala a fructelor depinde de fiecare soi in parte, de conditii climatice in timpul fazelor de maturare si conditiile de depozitare si conservare. In general, fructele sunt o sursa importanta de carbohidrati sub forma de zaharuri simple si fibre dietetice. In fructele intregi, fructoza reprezinta o proportie semnificativa din zaharurile simple, urmata de glucoza si zaharoza. Continul si proportiile acestor zaharuri simple variaza considerabil in functie de fiecare tip de fructe. Iata care sunt fructele cu cel mai mare continut de zahar:
Este recomandat consumul moderat de sucuri naturale. Cantitatile de zaharuri simple in majoritate sucurilor sunt mult mai mici decat nvielurile considerate a avea diverse efecte adverse asupra sanatatii.
Exista dovezi ale unor efecte favorabile ale sucurilor de fructe, in special asupra tensiunii arteriale. In ceea ce priveste asocierea dintre sucurile naturale de fructe, obezitate si diabet, exista foarte putine dovezi ale unui risc crescut daca consumul este moderat (150-200ml pe zi. Cele cateva studii disponibile privind efectele posibile asupra riscului cardiovascular si a cancerului sugereaza un impact neutru.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…