Sucuri naturale – bauturi care contin un aport ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti prezente in mod natural in fructe si legume. Afla care sunt beneficiile sucurilor naturale si cele mai bune retete de sucuri naturale.

Cuprins:

1. Sucuri naturale: beneficii

2. De ce e bine sa bei sucuri naturale facute acasa?

3. Retete

4. Sucuri naturale pentru slabit

5. Sucuri naturale pentru detoxifiere

6. Sucuri naturale pentru copii

7. Atentie la continutul de zahar din sucuri naturale

Sucuri naturale: beneficii

Sucurile naturale si proaspete obtinute prin stoarcerea fructelor reprezinta o solutie ideala de hrana temporara, fie ca doriti sa inlocuiti din cand in cand o masa principala a zilei, fie le puteti savura ca o gustare intre mese.

Inlocuirea unei mese cu sucuri este un obicei raspandit in toata lumea, de la celebritati si specialisti care se ocupa de cercetarea obiceiurilor sanatoase, pana la persoane obisnuite preocupate de sanatatea lor. Fructele proaspat stoarse nu sunt doar delicioase, ci si usor de digerat si sunt ideale pentru stilul de viata modern.

Iata o lista cu toate sucurile de fructe care au beneficii multiple pentru sanatate organismului:

Suc de rodie

Acest fruct rosu colorat cu seminte mici este incarcat cu beneficii incredibil de pozitive. Kanchan Patwardhan, un expert nutritionist, spune ca sucul de rodie : „Este un suc de fructe bogat in polifenoli, cu un continut mare de antioxidanti. Studiile au aratat, de asemenea, ca sucul de rodie are efecte anti-aterogenice, antioxidante, antihipertensive si antiinflamatoare. ”

Fiind bogat in antioxidanti, ajuta la inlaturarea blocajelor din artere si scade riscurile de boli de inima si hipertensiune arteriala. Totodata, sucul de rodie poate ajuta la combaterea cancerului. Extractele din fructe contin polifenoli care inhiba raspandirea celulelor canceroase. Fito-chimicalele din rodie lucreaza in special pentru limitarea cresterii aromatazei – enzimei responsabile de cresterea cancerului de san. Sucul de rodie este, de asemenea, cunoscut ca are abilitati puternice antiinflamatoare.

Suc de mere

Merele sunt unul dintre cele mai bune fructe ce contin o cantitate mare de fibre. Nutritionistul Neha Sahaya spune ca: „Merele ajuta la curatarea toxinelor din ficat si la mentinerea nivelurilor de pH al corpului”.

Fibra din sucul de mere accelereaza metabolismul si previne constipatia. Totodata, fibrele din sucul natural de mere contribuie la scaderea riscului de aparitie a numeroaselor afectiuni cronice, cum ar fi artrita, astmul si boala Alzheimer. Acidul clorogenic prezent in mere combate cu succes atat bolile cardiovasculare, cat si cancerul de san.

Suc de portocale

Sucul de portocale mentine pielea frumoasa si sanatoasa. Cercetarile au aratat ca un consum moderat de suc de portocale poate inversa procesul de imbatranire si asta datorita proprietatilor antioxidante din fructe. Continutul redus de calorii din sucul de portocale il face o gustare ideala intre mese.

Fiind una dintre cele mai bune surse de vitamina C, va imbunatateste imunitatea si controleaza rezultatul pentru afectiuni cum ar fi pneumonia, malaria si diareea.

Totodata, sucul natural de portocale „este considerat unul dintre cele mai sanatoase bauturi datorita gamei sale largi de beneficii pentru sanatate, care includ capacitatea sa de a stimula imunitatea, reduce semnele de imbatranire, previne cancerul, stimuleaza reparatia celulara si metabolismul, detoxifiaza organismul, imbunatateste circulatia si tensiunea arteriala, reduce inflamatia si reduce nivelul de colesterol „, spune nutritionistul Patwardhan. In comparatie cu alte fructe, portocalele au un continut scazut de calorii si sunt bogate in vitamina C si minerale cu antioxidanti.

Important!

Nu indepartati pulpa din sucul de portocale deoarece este incarcata cu fibre.

Suc de sfecla

Sfecla rosie contine un numar scazut de grasimi, este bogata in antioxidanti puternici, vitamin C si ajuta la absorbtia fierului.

Un pahar de suc de sfecla rosie va ofera toate vitaminele si mineralele necesare organismului intr-o forma concentrata. In plus, „un suc de sfecla combinat cu morcovi si amla este foarte sanatos, mai ales pentru cei care sufera de anemie. Ajuta la cresterea nivelului de fier in mod natural”, spune Dr. Simran Saini, nutritionist in cadrul Universitatii Delhi. Alte fructe care merg combinate cu sfecla rosie ar putea fi portocalele si ananasul.

Suc de merisoare

Sucul de merisoare este cunoscut pentru prevenirea si tratarea infectiilor tractului urinar. Este recomandat sa se bea cate un pahar pe zi din suc 100% natural de merisoare si neindulcit. Cu antioxidanti puternici si nutrienti antiinflamatori, sucul ajuta si la scaderea riscului unor tipuri obisnuite de cancer cum ar fi cancerul de san, cancerul pulmonar si cancerul de prostata. Optimizeaza echilibrul dintre bacteriile din tractul digestiv.

Beneficiile antioxidante conduc la un risc scazut de boli cardiace, incluzand tensiune arteriala ridicata si un nivel ridicat de colesterol.

Suc de kiwi

Un alt suc de fructe care contine un aport ridicat in antioxidanti este kiwi. Sucul de kiwi ofera mai multe beneficii pentru sanatate si este o combinatie excelenta de vitamina C, minerale si fitonutrienti. Este, de asemenea, cunoscut pentru furnizarea substantei de serotonina (hormonul fericirii) pe care il ofera si ajuta persoanele sa trateze depresia.

Kiwi si depresia

Sucul de kiwi este cunoscut pentru ca ajuta la reducerea emotiilor negative cu 30%. Continutul de serotonina din kiwi sporeste nivelurile de energie si neurochimicele din creier, ajutand persoanele care sufera de depresie si anxietate. Vitaminele din suc ajuta la scaderea nivelului de colesterol si la lupta impotriva radicalilor liberi. Polizaharidele din suc impiedica sinteza colagenului din organism, care mentine pielea, muschii, oasele si tendoanele pe masura ce imbatranim. Kiwi are in componenta, de asemenea, un antioxidant puternic si esential numit luteina, care este incredibil de benefic pentru sanatatea pielii deoarece ofera protectie impotriva radiatiilor UV.

De ce e bine sa bei sucuri naturale facute acasa?

Sucurile naturale facute in casa sunt bogata in multivitamine si nutrienti.

In schimb, o multime de sucuri ce contin etichete precum, “suc proaspat stors din fructe” sau “suc 100% natural” sunt de fapt sucuri pasteurizate (incalzite pentru a ucide bacteriile si pentru a-si extinde durata de pastrare) si imbuteliate care contin un aport ridicat de zahar.  Sucurile imbuteliate pot contine foarte putina vitamina C (nutrientul se descompune mai mult pe un raft), dar „diferenta probabil ca nu este suficient de mare pentru a avea un impact semnificativ asupra sanatatii dumneavoastra”, spune Luke Howard, PhD. om de stiinta de la Universitatea din Arkansas din Fayetteville.

De aceea, este recomandat sa va faceti acasa sucurile cu ajutorul unui stocartor sau blender.

Potrivit Clinicii Mayo, consumand sucuri proaspat facute, corpul dumneavoastra poate absorbi nutrientii mai bine decat atunci cand mancati fructe si legume intregi. Se spune ca sucurile naturale facute acasa pot reduce riscul de cancer, stimuleaza sistemul imunitar, ajuta la eliminarea toxinelor din corp, ajuta la o buna digestie si este ideal daca vreti sa scapati de cateva kilograme in plus. Sucurile proaspete va pot da o sursa de energie si o minte clara.

Retete

Sucuri din fructe si legume

Unele dintre cele mai populare legume pentru sucuri sunt morcovii, castravetele, telina, kale, spanacul si sfecla rosie. Cele mai populare fructe de utilizat in sucuri sunt lamai, portocale si mere. Alti aditivi care sunt indicati sa-i adaugati in fiecare reteta sunt ghimbirul proaspat si patrunjelul.

Beneficiile fructelor si legumelor

Iata care sunt beneficiile fructelor si legumelor pe care le puteti obtine din prepararea sucurilor naturale acasa:

  • Varza kale: contine un numar scazut de calorii, este un puternic antioxidant cu proprietati antiinflamatorii si este util pentru a trata artrita si diferite boli autoimune
  • Spanacul: contine multe vitamine, are proprietati anti-canceroase si este unul dintre cele mai sanatoase alimente
  • Castravete: compus din 95% apa, astfel este cel mai bun detoxifiant pentru organism, ajuta si mentine sanatatea rinichilor si a ficatului
  • Morcovii: sunt cunoscuti ca fiind o sursa buna de beta – carotene, vitamine, fibre si potasiu, ajuta la scaderea nivelului de colesterol si imbunatatesc sanatatea ochilor
  • Telina: scazuta in numarul de calorii, o buna sursa de fibre, vitamin A, vitamina C si vitamina K
  • Sfecla rosie: contine substante nutritive care pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale, lupta impotriva inflamatiilor si ajuta la detoxifierea organismului
  • Portocale: sunt un energizant pentru sistemul imunitar, deoarece sunt bogate in vitamina C si au un continut scazut de calorii
  • Ghimbirul: are proprietati antiinflamatorii, antioxidante, ajuta la o digestie buna si intareste sistemul imunitar
  • Banana: bogata in potasiu, fibre, ofera energie organismului
  • Seminte de chia: sunt bogate in Omega-3 si contin fibre

Retete fructe si legume

Iata cateva combinatii de sucuri naturale din fructe si legume

  • Suc verde sanatos: spanac, castraveti, telina, lamaie, ghimbir si mere (daca vrei puteti sa puneti si putin patrunjel)
  • Suc cu sfecla rosie: morcovi, lamaie, ghimbir, mere si bineinteles, sfecla rosie
  • Suc de portocale: morcovi, portocale, ghimbir
  • Suc de morcovi: mere, morcovi si patrunjel

Sucuri naturale pentru slabit

Sucurile pentru slabit trebuie sa fie proaspat stoarse inainte sa le consumati. Ideal este daca puteti sa beti cate un pahar pe zi cu fructele sau legumele stoarse simple fara sa adaugati alte ingrediente.

  • Sucul de morcovi
  • Sucul de castraveti
  • Sucul de rodie
  • Sucul de varza kale
  • Sucul de portocale
  • Sucul de ananas
  • Sucul de noni

Sucuri naturale pentru detoxifiere

Suc de telina

Ingrediente:

  • 3 tulpini de telina
  • 1/2 castraveti mari
  • 1 mar mediu verde
  • 1 para

Suc de ghimbir

Ingrediente

  • 2 mere medii
  • 5 morcovi (fara coaja)
  • 1/2 ghimbir proaspat
  • 1/4 lamaie (fara coaja)

Suc varza kale

Ingrediente

  • 1/4 de ananas proaspat
  • 4 frunze de kale
  • 1 banana coapta

Sucuri naturale pentru copii

Suc de avocado si mandarine

Ingrediente

  • 2 mandarine, decojite
  • 1 avocado copt
  • 1 banana
  • 1 ceasca de lapte
  • 2 cesti de spanac proaspat
  • 1 lingura de miere

Suc pentru imunitate

Ingrediente

  • 2 portocale
  • 1/4 lamaie
  • 1 mar mediu
  • 1/2 ghimbir proaspat

Suc remediu pentru raceala

Ingrediente

  • 1 banana
  • 1 portocala mare
  • 1/2 ceasca de iaurt grecesc
  • 1 morcov mic
  • 1/2 lingurita de ghimbir macinat
  • 1/2 ceasca de suc de portocale proaspat stors
  • 1/2 ceasca de suc de lamaie proaspat stors

Atentie la continutul de zahar din sucuri naturale

Zaharuri din fructe

Compozitia nutritionala a fructelor depinde de fiecare soi in parte, de conditii climatice in timpul fazelor de maturare si conditiile de depozitare si conservare. In general, fructele sunt o sursa importanta de carbohidrati sub forma de zaharuri simple si fibre dietetice. In fructele intregi, fructoza reprezinta o proportie semnificativa din zaharurile simple, urmata de glucoza si zaharoza. Continul si proportiile acestor zaharuri simple variaza considerabil in functie de fiecare tip de fructe. Iata care sunt fructele cu cel mai mare continut de zahar:

  • Cirese, mango, struguri, rodii, smochine si banana.

Consumul moderat

Este recomandat consumul moderat de sucuri naturale. Cantitatile de zaharuri simple in majoritate sucurilor sunt mult mai mici decat nvielurile considerate a avea diverse efecte adverse asupra sanatatii.

Exista dovezi ale unor efecte favorabile ale sucurilor de fructe, in special asupra tensiunii arteriale. In ceea ce priveste asocierea dintre sucurile naturale de fructe, obezitate si diabet, exista foarte putine dovezi ale unui risc crescut daca consumul este moderat (150-200ml pe zi. Cele cateva studii disponibile privind efectele posibile asupra riscului cardiovascular si a cancerului sugereaza un impact neutru.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/juicing/faq-20058020
  2. https://www.femina.in/wellness/juice-up-with-these-healthy-fruit-juices-91481.html
  3. https://www.livestrong.com/article/413868-list-of-health-benefits-from-drinking-natural-juices-extracted-from-raw-food/
  4. https://www.fitnessmagazine.com/recipes/drink/juicing-tips/
  5. https://www.healthline.com/health/birth-control-benefits
  6. https://fruitjuicematters.eu/en/consumption-and-behaviour/100-fruit-juices-and-sugar
  7. https://wholefully.com/8-easy-juice-recipes-to-get-you-started-juicing/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma