Nervozitatea si iritabilitatea – Iritabil pe tot parcursul zilei? Exista multe motive pentru care o persoana se poate simti asa, si sunt o serie de metode de gestionare a acestor stari.

Cuprins:

1. Ce inseamna nervozitate si iritabilitate?
2. Posibile cauze pentru nervozitate si iritabilitate
3. Efectele nervozitatii
4. Simptome de nervozitate si iritabilitate
5. Metode de tratament

Ce inseamna nervozitate si iritabilitate?

Nervozitatea este un sentiment obisnuit generat de raspunsul la stres al corpului. Implica o serie de raspunsuri hormonale si fiziologice care va ajuta sa va pregatiti pentru a face fata unei amenintari percepute sau imaginate. Corpul se pregateste pentru lupta sau fugi, stimuland productia de adrenalina. Aproape instantaneu, inima incepe sa bata mai repede, tensiunea arteriala creste si respiratia se accelereaza, crescand vigilenta si energia. Acest raspuns poate duce la sentimente de nervozitate si anxietate.

Orice persoana poate experimenta nervozitatea excesiva la un moment dat – o combinatie de anxietate, spaima si emotie simultan. Palmele pot transpira, ritmul cardiac poate creste si se poate simti senzatie de disconfort in stomac. Diferiti factori pot provoca aparitia acestor episoade si sentimente de nervozitate – experiente bune si negative, cum ar fi o prima intalnire, un interviu pentru un nou loc munca sau participarea la un anumit eveniment.

Nervozitatea, starea iritabila si anxioasa poate fi un simptom al unei afectiuni de sanatate mentala precum depresia, anxietatea sau tulburarea bipolara.

Posibile cauze pentru nervozitate si iritabilitate

Posibilele cauze pentru astfel de trairi includ:

  • Comportament invatat – Putem invata moduri inutile de a face fata situatiilor care pot duce la sentimentele de furie. Daca nu reusiti sa va exprimati sentimentele, in special furia, s-ar putea sa apara probleme de dispozitie ca urmare a neexprimarii furiei sau frustrarii intr-un mod sigur si responsabil. Copilaria sau experientele din trecut pot fi motivul pentru acest lucru.
  • Evenimente de viata stresante – Acestea pot fi situatii neplacute sau traumatizante, cum ar fi agresivitate din parte celor din jur, abuzuri, divort etc.
  • Presiune – Poate fi vorba de presiuni din partea celor din jur pentru a rezolva anumite situatii, constrangeri etc.
  • Gandirea negativa – Uneori este posibil sa incepeti sa ganditi negativ din cauza unui eveniment sau a unei situatii, acest lucru poate deveni apoi un obicei si o parte a perspectivei generale (uneori o persoana nici nu este constienta de nivelul de gandire negativa si modul in care acesta afecteaza).
  • Tipul de personalitate anxioasa – Este posibil sa aveti anumite stiluri de gandire care fac parte din personalitate care pot duce la sentimentul de anxietate.
  • Lipsa de somn – Corpul are nevoie de odihna pentru a procesa ganduri, amintiri, stres si emotii din viata de zi cu zi.
  • Tulburari de atentie – ADHD si alte tulburari de atentie pot face ca o persoana sa fie iritabila, cu dificultati de concentrare etc.
  • Anxietate si depresieAnxietatea si depresia pot avea impact asupra capacitatii unei persoane de a socializa si de a gestiona problemele si dificultatile pe parcursul zilei. O persoana cu depresie usoara isi poate indeplini sarcinile de zi cu zi, dar se poate confrunta cu pesimism sau „lipsa de dispozitie”.
  • Emotii neprocesate – Iritabilitatea poate aparea din emotii neprocesate – sentimente reprimate sau neintelese.
  • Depresie si emotii distructive – Persoanele care sufera de depresie au probleme cu procesarea informatiilor din jur si cu modul in care vad lumea, sunt mai sensibile la stari de tristete si tind sa interpreteze lucrurile din jur intr-un mod mai negativ.
  • Afectiuni fizice precum stare generala de rau, infectii, raceli, menopauza, sindromul ovarelor polichistice, hipertiroidism, dureri de dinti si infectii ale urechii etc.

Efectele nervozitatii

Nervozitatea si iritabilitatea duc adesea la un temperament dificil si pot provoca frustrari excesive in relatiile cu ceilalti. Iritabilitatea excesiva poate provoca o reactie extrema la factori de stres exteriori si poate fi indreptata catre persoane fara legatura, in special in perioadele de depresie, anxietate sau stres sau cand sentimentul pare sa nu aiba o cauza directa.

Adesea, o persoana cu nervozitate sau iritabilitate este evitata de ceilalti. Acestia prefera sa evite o persoana iritabila, iar iritabilitatea frecventa poate interfera cu relatiile de prietenie si relatiile cu toti ceilalti, si poate duce, de asemenea, la probleme la locul de munca. Incercarile de a face fata acestor trairi pot de asemenea cauza stres, mai ales atunci cand iritabilitatea este internalizata si nu este indreptata spre exterior.

Simptome de nervozitate si iritabilitate

Furia, starile de confuzie, respiratie rapida, transpiratii si cresterea ritmului cardiac sunt toate simptomele normale ale iritabilitatii. In timp ce sentimentele de iritabilitate trecatoare si aceste simptome pot aparea oricand, sentimentele de iritabilitate prelungita sau nervozitate pot genera simptome mai puternice. Acestea includ bufeuri, caderea parului, durerile de cap si chiar ciclurile menstruale neregulate la femei.

In unele cazuri, sentimentele de iritabilitate pot fi insotite sau precedate de alte simptome. De exemplu, aceste simptome pot include:

  • transpiratie intensa;
  • palpitatii;
  • respiratie rapida;
  • stare de confuzie;
  • furie.

Daca un dezechilibru hormonal provoaca iritabilitatea, este posibil sa apara si alte simptome precum:

  • febra;
  • dureri de cap;
  • bufeuri;
  • dereglari menstruale;
  • scaderea libidoului;
  • caderea parului.

Nervozitate vs Tulburari de anxietate

Nervozitatea este un raspuns natural la un eveniment stresant. Este temporara si se reduce odata ce stresul a trecut. Poate fi controlata, chiar daca esti vorba de o persoana care este mai predispusa la sentimente de acest tip. Desi nervozitatea este un simptom comun al tulburarilor de anxietate, nu sunt acelasi lucru. Tulburarile de anxietate sunt tulburari psihice care se dezvolta dintr-o serie de factori complexi, incluzand genetica, chimia creierului si evenimentele de viata. Tulburarile de anxietate sunt de lunga durata si necesita tratament.

Persoanele cu o tulburare de anxietate resimt adesea sentimente severe de nervozitate sau griji. Principalele simptome ale unor tulburari de anxietate includ:

  • dureri de cap;
  • senzatii ciudate in corp;
  • iritabilitate;
  • insomnie;
  • probleme de concentrare;
  • presiune in piept;
  • oboseala;
  • transpiratii intense etc.

Nervozitatea si iritabilitatea – metode de tratament

Una dintre cele mai eficiente moduri de a preveni iritabilitatea este de a gasi sursa problemei. Daca puteti opri iritabilitatea inainte de a incepe, e cel mai bine. Cea mai buna modalitate de a reduce iritabilitatea este sa ne dam seama ce ne face iritabili si apoi sa abordam cauza. Identificati cand ati devenit iritabil si luati in considerare ceea ce ar fi putut opri acest lucru. Este important sa retinem ca, in timp ce reactiile s-ar putea simti complexe in acest moment, problema care le-a declansat poate fi simpla.

Constientizarea poate fi o tactica importanta pentru a combate nervozitatea si iritabilitatea. Constientizarea emotiilor poate ajuta la oprirea starii de iritabilitate inainte de a deveni coplesitoare sau inevitabila. Timpul poate fi un factor necesar pentru a depasi iritabilitatea. In timp ce incercati sa calmati emotiile, poate fi util sa faceti exercitii fizice, sa evitati interactiunile care pot duce la nervozitate si sa incercati sa gasiti o activitate pentru imbunatatirea starii de spirit.

Identificarea declansatorilor

Combaterea iritabilitatii incepe cu gasirea cauzei care sta la baza. Primul pas este sa intelegi care sunt situatiile ce iti declanseaza aceste stari. Tot ce trebuie sa faci este sa faci un pas inapoi pentru a regrupa si evalua situatia pentru a rezolva problema.

Terapia psihologica

Terapia pentru iritabilitate si nervozitate se concentreaza pe identificarea cauzei care sta la baza acesteia, care poate fi un factor extern sau o afectiune de sanatate mintala, abordand problema si stabilind moduri de a face fata. Tehnicile cognitiv comportamentale, de exemplu, pot ajuta la intelegerea emotiilor pentru imbunatatirea comportamentului. In plus, invatarea abilitatilor si tehnicilor eficiente de gestionare a stresului, cum ar fi meditatia, precum si folosirea unor metode de ajutor utile pentru stres, anxietate si frustrare ar putea fi toate aspecte ale terapiei pentru nervozitate si iritabilitate.

In cazul unei afectiuni de sanatate mintala, cum ar fi tulburarea bipolara sau depresia, medicamentele impreuna cu terapia pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea iritabilitatii, precum si a altor simptome.

Reducerea cafeinei / alcoolului

In ciuda popularitatii alcoolului si a cofeinei, aceste bauturi pot creste iritabilitatea pentru multe persoane. Acest lucru nu inseamna ca nu ar trebui sa beti niciodata o ceasca de cafea sau sa savurati un pahar de vin, dar se recomanda consum limitat.

Scapati de energia negativa

Energia toxica are tendinta de a se manifesta, mai ales atunci cand este lasata necontrolata. Uneori, mersul pe jos, un antrenament intens la sala, sau chiar un dus cu aburi ne pot ajuta sa eliberam energia negativa care a predispus la iritabilitate.

De multe ori ne stresam din lucruri marunte. Luati-va cateva minute pentru a privi imaginea de ansamblu, pentru a intelege ca situatia nu e asa drastica pe cat pare si ca lucrurile se vor regla. Deoarece iritabilitatea activeaza seturile noastre de raspuns la „lupta sau fugi”, s-ar putea sa fie o idee buna sa faceti o plimbare rapida sau sa alergati, pentru a va elibera de excesul de energie care ar putea sa alimenteze iritabilitatea.

Puteti gasi un loc linistit in care sa analizati lucrurile sau sa va deconectati de agitatia si activitatea din jur. Iritabilitatea poate fi modalitatea mintii de a ne avertiza ca avem nevoie de o pauza, asa ca una e bine-meritata. Ascultati muzica, faceti niste stretching sau yoga, meditati sau faceti o baie calda.

Recunoasterea emotiilor

Auto-compasiunea si iubirea de sine ne pot ajuta sa ne calmam emotiile. Recunoaste-ti emotiile, trairile si renunta la auto critica. Nervozitatea inexplicabila sau gandurile nervoase pot fi rezultatul suprimarii gandurilor – tendinta de a incerca sa ignori, sa reprimi, sa scapi de anumite ganduri, dar efectul fiind tocmai invers. Una dintre strategiile de reducere a efectelor suprimarii gandurilor este de a accepta gandurile. .

Desensibilizarea

Sunteti nervos in situatii specifice? Desensibilizarea este actul de a reduce nivelul de nervozitate pe care il resimti cu fiecare parte a unei activitati pana cand activitatea in sine nu provoaca anxietate. Inseamna expunerea treptata la stimul, cu pasi mici. Initial e dificil, dar in timp apare obisnuinta si se reduce starea negativa. Incearca sa iti controlezi gandurile negative, mai ales cu privire la ce parere au ceilalti si obisnuieste-te cu procesul. Psihologii folosesc acest tip de tehnica pentru anxietate.

Miscarea fizica

Cel mai important instrument pentru reducerea nervozitatii este exercitiul fizic. Exercitiul fizic ne poate ajuta sa reducem nervozitatea, deoarece creste productia de neurotransmitatori relaxanti, in timp ce se reduc hormonii legati de stres si muschii obosesc, astfel incat simptomele de anxietate sunt mai putin severe.

Somn de calitate

Privarea de somn poate sa nu para o problema legata de anxietate, dar are un efect profund asupra nervozitatii. De fapt, lipsa de somn poate provoca de fapt simptome fizice si mentale semnificative care pot duce la stari de nervozitate si stres profund. Incearca sa stabilesti un program de somn si odihna.

Tehnici de relaxare

Ori de cate ori recunosti semnele timpurii de iritabilitate, nervozitate sau tensiune, ai putea sa incerci cateva tehnici de relaxare pentru a vedea daca acestea iti imbunatatesc starea de spirit. Invata tehnici de relaxare pentru depasirea starii de nervozitate si gestionarea stresului in general. Exercitiile de respiratie sunt doar o modalitate de a practica relaxarea. Alte modalitati de a face fata stresului sunt yoga, meditatia, mindfulness, masaj, muzica, aromaterapie, citit, o baie relaxanta, ceva creativ (desen, pictura etc.) etc. Relaxarea este o abilitate pe care o poti invata in timp. Ceea ce functioneaza pentru o persoana poate sa nu functioneze pentru alta, dar in timp poti descoperi lucrurile care functioneaza pentru a te ajuta sa te relaxezi.

Alte sfaturi:

  • Incearca sa te obisnuiesti cu gandul ca anumite situatii pot cauza nervozitate si e normal.
  • Nu te indoi de abilitatile tale de a face fata acestor situatii. Foloseste o abordare pozitiva, ofera-ti incredere si imagineaza-ti rezultatul dorit.
  • Impartaseste-ti sentimentele, grijile cu cineva drag. Te poate ajuta sa vezi situatia intr-o lumina mai rationala.

Referinte:
(1) What’s the Difference Between Nerves and Anxiety?, link: https://healthblog.uofmhealth.org/health-management/whats-difference-between-nerves-and-anxiety
(2) 7 Quick Ways to Stop Being Irritable, link: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-squeaky-wheel/201510/7-quick-ways-stop-being-irritable
(3) What Causes Irritability?, link: https://www.healthline.com/health/irritability
(4) Nervousness: How You Can Deal with It and Feel Better, link: https://www.healthline.com/health/anxiety/nervousness
(5) Anxiety vs. Nervousness 101: Managing ‘Mild’ Anxiety, link: https://www.promisesbehavioralhealth.com/addiction-recovery-blog/anxiety-vs-nervousness-101-managing-mild-anxiety/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma