Depresia se poate caracteriza prin simptome complexe ce variaza foarte mult de la om la om. In cazul depresiei, simptomele persista timp de cateva saptamani sau luni si interfera cu activitatea zilnica obisnuita.
1. Ce este depresia?
2. Cauze
3. Simptome
4. Tipuri de depresie
5. Tratamentul depresiei
Sa fii suparat sau trist nu este acelasi lucru cu depresia. Tristetea si supararea sunt termeni folositi adesea pentru a descrie modul in care ne simtim dupa o saptamana proasta la serviciu sau cand trecem printr-o despartire sau o pierdere. In schimb, tulburarea depresiva majora – un tip de depresie – este mult mai complexa. Exista simptome specifice care arata daca suntem tristi doar sau e vorba de depresie.
Depresia este o tulburare de dispozitie care afecteaza modul in care ne simtim cand ne raportam la viata noastra si relatiile noi noi insine si cei din jur. Apare o pierdere a interesului sau retragerea de la activitatile pe care inainte le faceai cu drag – sport, hobby-uri sau iesiri cu prietenii. Aici intra si lipsa interesului pentru sex, pierderea libidoului, scaderea dorintei sexuale si chiar impotenta si frigiditate.
In timp ce depresia nu s-a dovedit ca provoaca anxietate, cele doua probleme apare, adesea, impreuna. Simptomele de anxietate pot include:
Intr-un minut esti fericit, si in secunda 2 incepi sa plangi si esti furios. Schimbarile bruste de dispozitie sunt un semn de afectare emotionala si pot indica depresie. Depresia este uneori legata de riscul de suicid.
Depresia poate avea multiple cauze de cele mai multe ori, desi poate fi vorba si de un singur factor implicat. Alteori, cauzele depresiei nu sunt cunoscute.
Factorii implicati pot include:
Depresia afecteaza modul in care oamenii gandesc, simt si actioneaza. Aceasta problema face mai dificila gestionarea activitatilor de zi cu zi si afecteaza viata sociala, munca si studiile. Este posibil ca o persoana sa fie depresiva daca pentru mai mult de doua saptamani se simte trista, indurerata in cea mai mare parte a timpului sau si-a pierdut interesul sau dorinta de a efectua majoritatea activitatilor obisnuite.
Depresia poate sa apara treptat, astfel incat poate fi dificil de observat anumite semne distinctive. Multi oameni continua sa incerce sa faca fata simptomelor fara sa constientizeze ca e vorba de depresie.
De asemenea, persoana poate avea ganduri cum ar fi:
Simptomele si simptomele comune ale depresiei la copii si adolescenti sunt similare cu cele ale adultilor, insa pot exista diferente.
• La copiii mai mici, simptomele depresiei pot include tristete, iritabilitate, agitatie, ingrijorare, refuzul de a merge la scoala sau excesul de greutate corporala.
• La adolescenti, simptomele pot include tristete, iritabilitate, neglijenta, senzatie de lipsa de valoare, furie, performante slabe la scoala sau absenteim, sentimentul ca sunt neintelesi, sensiblitatea extrema, consumul de droguri sau alcool, excesul alimentar, somnul prelungit, afectarea interactiunii sociale.
Anii adolescentei sunt o perioada extrem de stresanta, cu multe schimbari care se petrec in jurul lor si in viata lor, astfel incat nu este neobisnuit ca adolescentii sa se simta agitati sau cu schimbari bruste de dispozitie. De asemenea, adolescentii tind sa reactioneze exagerat atunci cand lucrurile merg prost in viata lor, simtindu-se ca si cum nu li se va face niciodata dreptate sau nu se vor imbunatati lucrurile in viata lor, simt ca doar ei sunt in acea situatie si este cel mai rau lucru care li se putea intampla vreodata.
Depresia nu este o parte normala a inaintarii in varsta si nu ar trebui sa fie trecuta cu vederea. Din pacate, depresia este adesea nediagnosticata si netratata la adultii mai in varsta si acestia se pot simti reticenti in a solicita ajutor. Simptomele depresiei pot fi diferite sau mai putin evidente la adultii in varsta, cum ar fi:
Tulburarea depresiva majora este termenul tehnic folosit de profesionistii din domeniul sanatatii si de cercetatori pentru a descrie tipul cel mai frecvent de depresie. Alti termeni folositi uneori includ depresia unipolara sau depresia clinica. Tulburarea depresiva majora este cea mai severa forma de depresie.
Este caracterizata de sentimente persistente de tristete, de lipsa de speranta si de lipsa de valoare, care nu dispar de la sine. Depresia clinica este data de 5 sau mai multe dintre simptomele mentionate mai sus pe o perioada de 2 saptamani sau mai mult.
Exista diferite subtipuri de tulburare depresiva majora, incluzand:
Tulburarea depresiva persistenta a fost numita distimie. Simptomele distimiei sunt similare cu cele ale depresiei majore, dar sunt mai putin severe si mai persistente. Este o forma usoara, dar cronica, de depresie. Simptomele dureaza adesea de cel putin doi ani. Simptomele includ lipsa interesului pentru activitatile zilnice, lipsa de speranta, lipsa productivitatii, stima de sine redusa, spirit critic excesiv.
Uneori, persoanele cu o stare depresiva pot pierde contactul cu realitatea. Acest lucru poate duce la halucinatii sau iluzii, cum ar fi ca sunt urmarite sau ca toata lumea este impotriva lor.
Femeile prezinta un risc crescut de depresie in timpul sarcinii (cunoscuta ca perioada antenatala – prenatala) si in anul care urmeaza dupa nastere (cunoscuta ca perioada postnatala). Cauzele depresiei postnatale sunt adesea rezultatul unei combinatii de factori.
In zilele de dupa nastere, multe femei se confrunta cu „baby blues”, o problema influentata de modificarile hormonale, ce afecteaza pana la 80% dintre femeile care au nascut. Defineste mai exact strestul general dat de nastere si adaptarea la viata cu un copil, fiind simptome diferite de depresia clinica. Depresia dureaza mai mult si poate afecta nu numai mama, ci si relatia cu copilul, dezvoltarea copilului, relatia mamei cu partenerul si cu alti membri ai familiei. Pana la 10% dintre femei se confrunta cu depresie dupa nastere sau in timpul sarcinii.
Tulburarea bipolara este cunoscuta sub numele de „depresie maniacala” deoarece persoana se confrunta cu perioade de depresie si perioade maniacale, cu episoade de stari de normalitate. Simptomele maniacale includ nivel crescut de energie, nevoie redusa de somn, vorbit repede, probleme de concentrare, iritabilitate etc. Uneori, persoana pierde contactul cu realitatea si experimenteaza halucinatii sau iluzii.
Este o tulburare de dispozitie care are un model sezonier. Cauza este neclara, dar poate fi legata de variatia expunerii la lumina in diferite anotimpuri. Simptomele apar in general intr-un anumit sezon din an. Se manifesta prin lipsa de energie, nevoia crescuta de a dormi, cresterea apetitului etc.
Este greu de distins uneori intre doliu si depresie. Multe caracteristici sunt similare celor doua, dar exista difernete clare in acelasi timp intre ele.
Doliul este un raspuns complet natural dupa o pierdere, in timp ce depresia este o boala. Oamenii care sunt indurerati traiesc sentimentele de pierdere si tristete, dar dupa o perioada reinvata sa se bucure de lucruri si privesc spre viitor cu optimism. In schimb, persoanele care sunt deprimate au un sentiment constant de tristete, nu se bucura de nimic si le este greu sa fie pozitivi cu privire la viitor.
Depresia afecteaza milioane de oameni, dar exista diferite tratamente disponibile, de la modificarile stilului de viata la medicamente. Indiferent de tipul tratamentului pe care il alegeti, solicitarea ajutorului profesional este primul pas pentru restabilirea cursului normal al vietii.
Tratamentul depresiei va fi adaptat in functie de fiecare individ si poate implica mai multe abordari:
Terapiile complementare se pot dovedi, de asemenea, benefice pentru unele persoase. Exista o varietate de terapii complementare si alternative disponibile, inclusiv masaj, hipnoterapie, acupunctura, yoga, suplimente alimentare si remedii pe baza de plante.
Acestea sunt poate cea mai eficienta solutie pentru tratarea depresiei. Exista o serie de tehnici de terapie psihologica diferite:
Antidepresivele sunt principalele medicamente pentru depresie. Cu toate acestea, alte medicamente, cum ar fi antipsihoticele si sedativele pot fi utilizate impreuna cu medicamente antidepresive in unele cazuri.
In general, medicamentele antidepresive functioneaza prin cresterea nivelului neurotransmitatorilor din creier. Doi neurotransmitatori comuni care afecteaza starea de spirit sunt serotonina si noradrenalina. Nivelele lor tind sa fie reduse atunci cand o persoana are depresie.
Antidepresivele incep sa isi faca efectul in general dupa 2-4 saptamanai si dureaza pana la 12 saptamani pentru a ajunge la efectul complet.
Iata cateva antidepresive utilizate in mod obisnuit pentru a trata depresia:
Referinte:
(1) What are the signs of mild depression?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321385.php
(2) Symptoms, link: https://adaa.org/understanding-anxiety/depression/symptoms
(3) Depression, link: https://www.nimh.nih.gov/health/topics/depression/index.shtml
(4) Depression Symptoms And What You Should Be Looking For, link: https://www.betterhelp.com/advice/depression/depression-symptoms-and-what-you-should-be-looking-for/
(5) What Is Depression?, link: https://www.psychiatry.org/patients-families/depression/what-is-depression
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…