Dintii sensibili reprezinta o problema intalnita la o multime de persoane. Sensibilitatea dentara apare in timp din cauza mai multor factori. Puteti afla mai multe despre dintii sensibili din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce este sensibilitatea dentara?
  2. Cum se manifesta?
  3. Cauze
  4. Dinti sensibili la copii
  5. Consecintele sensibilitatii dentare
  6. Solutii pentru dinti sensibili
  7. Sfaturi pentru prevenirea sensibilitatii dentare

Ce este sensibilitatea dentara?

Simti un disconfort in timp ce consumi bauturi sau alimente reci sau calde? Te dor dinti cand mananci cu pofta o inghetata sau ciorba preferata? Aceste semne pot fi simptome ale dintilor sensibili. Aceasta sensibilitate dentara este o problema extrem de uzuala si des intalnita la oameni din toate colturile lumii.

In timp ce durerea cauzata de alimentele fierbinti sau reci poate fi un semn al unei carii, aceasta poate fi, de asemenea, o caracteristica in randul persoanelor care au dinti sensibili.

Sensibilitatea dintilor, sau hipersensibilitatea dentinei, este o durere sau un disconfort al dintilor ca raspuns la anumiti stimuli, cum ar fi temperaturile calde sau reci.

Sensibilitatea dentara poate fi o problema temporara sau cronica si poate afecta un dinte, mai multi dinti sau toti dintii unei persoane. Acesta poate avea o serie de cauze diferite, dar majoritatea cazurilor de dinti sensibili sunt usor de tratat cu o schimbare a regimului de igiena orala.

Cum se manifesta?

Dupa cum mentionam si mai sus, persoanele cu dinti sensibili pot prezenta durere sau disconfort ca raspuns la anumiti factori declansatori. Pacientii pot simti aceasta durere la nivelul radacinilor dintilor afectati. Printre cei mai frecventi factori declansatori se numara:

  • alimente si bauturi calde
  • alimente si bauturi reci
  • aer rece
  • produse si bauturi dulci
  • alimente si bauturi acide
  • apa rece, in special in timpul curatarilor dentare de rutina
  • periajul sau folosirea atei dentare
  • apa de gura pe baza de alcool

Simptomele pot sa vina si sa treaca de-a lungul timpului fara un motiv evident. Durerile pot varia de la usoare la intense.

dinti sensibili

Cauze

Originea hipersensibilitatii dentinei

Interiorul dintelui este, in principal, alcatuit dintr-un material numit dentina, care contine tubule microscopice umplute cu mici terminatii nervoase. Un strat exterior dur de smalt protejeaza dentina, alaturi de coroana dintelui. Dentina care se extinde pana la radacina dintelui este protejata de un strat de cement. Potrivit site-ului American Dental Association (ADA) Mouth Healthy, hipersensibilitatea dentinei sau iritarea nervilor apare ori de cate ori dentina isi pierde acoperirea protectoare a smaltului sau cementului. Astfel, terminatiile nervoase sunt expuse la alimente fierbinti, reci, acide sau lipicioase.

Cauze cunoscute ale aparitiei durerii dentare

Deteriorarea dintelui

Durerea cauzata de deteriorarea dentara (caria dentara) este similara cu cea in cazul sensibilitatii dintelui. Deteriorarea dentara are loc atunci cand zaharurile din alimente si bauturi reactioneaza cu bacteriile din placa dintilor pentru a forma acizi. Acesti acizi pot inmuia si dizolva treptat smaltul si dentina. Periajul de doua ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor va contribui la intarirea dintilor.

Problema legata de cariile dentare este ca s-ar putea sa nu simtiti nicio durere pana cand acestea nu sunt destul de avansate. Cariile pot fi tratate in stadiile incipiente. Deci, chiar daca nu simtiti nicio durere, este important sa mergeti regulat la controalele dentare. In acest fel, medicul dentist va putea observa semnele precoce ale aparitiei cariilor dentare si vi le va putea trata.

Dinti sensibili dupa albire

Multi oameni se confrunta cu sensibilitatea dintilor in timpul si pentru o perioada dupa tratamentele de albire a dintilor. Aceste metode de albire a dintilor sunt tratamente profesionale aplicate sub supravegherea unui dentist care foloseste ingrediente de albire.

Sensibilitatea care poate fi experimentata in timpul si dupa tratamentul de inalbire este diferita de hipersensibilitatea dentinei. Potrivit specialistilor, componenta de albire din produs trece prin smalt si dentina si intra in pulpa, in centrul dintelui, unde poate provoca inflamatie si sensibilitate temporara.

Dinti sensibili dupa plombare si tratamente dentare

Nu este neobisnuit sa simtiti o anumita sensibilitate dentara pentru o perioada de timp dupa ce ati incheiat un tratament dentar. Cu toate acestea, daca durerile persista, este recomandat sa contactati medicul stomatolog pentru a rezolva aceasta problema.

Alte cauze cunoscute ale durerii dentare includ abcesele dentare si dintii crapati. Este important sa vizitati in mod regulat medicul dentist pentru a verifica sanatatea dintilor si a gingiilor. Daca simtiti durere sau disconfort, mai ales daca acestea persista, contactati medicul dentist pentru mai multe sfaturi.

Dinti sensibili dupa detartraj

Detartrajul dentar este o procedura efectuata in mod obisnuit pentru a ajuta pacientii cu boala gingivala si acumularea excesiva de tartru. In timp ce o curatare standard va aborda suprafata dintelui, detartrajul merge mult mai adanc.

Detartrajul poate fi inconfortabil, mai ales daca aveti gingii sensibile. Puteti, de asemenea, simti dureri si sensibilitate dupa procedura de detartraj. Unii pacienti pot suferi de umflaturi sau sangerari timp de cateva zile dupa aceasta operatiune.

Dinti sensibili la rece si la cald

Durerile aparute la rece si la cald apar, de obicei, din cauza eroziunii smaltului. Dintii sunt protejati de smalt, acesta fiind prima lor bariera de aparare impotriva alimentelor fierbinti, reci, lipicioase si abrazive.

Sensibilitatea la alimentele calde si reci este adesea un semnal de avertisment cu privire la formarea unei carii.

Indiferent de cauza, un dinte sensibil la cald sau la rece este intotdeauna un simptom al unei probleme mai mari de sanatate orala. Aceasta poate fi tratata cu schimbari ale obiceiurilor orale zilnice pentru a elimina durerile.

Dinti sensibili la copii

La fel ca in cazul adultilor, cauzele dintilor sensibili la copiii pot fi nenumarate. Diferenta este ca micutii percep mai puternic durerile. Alimentele si bauturile pline de zahar si periajul necorespunzator pot cauza carii dentare. Cea mai obisnuita cauza a durerii dentare este caria.

Periajul prea puternic poate deteriora treptat smaltul dintilor. Un dinte rupt sau crapat poate deveni sensibil. Macinarea sau inclestarea dintilor sau o muscatura gresita pot provoca fracturi mici ale dintilor.

Noii dinti care nu sunt expusi la aer si alimente pot deveni sensibili. Disconfortul ar trebui sa dispara pe masura ce dintii se obisnuiesc cu noul lor mediu.

Cand este recomandata vizita la doctor

Presiunea cauzata de problemele ale sinusurilor si alergiilor poate da nastere unei senzatii asemanatoare sensibilitatii dentare. De aceea este recomandata vizita la medicul pediatru, pentru a afla daca exista vreo legatura.

Tratamentele cu fluorura pot ajuta la prevenirea unei alte degradari. Fluorul consolideaza smaltul dintelui si reduce riscul de deteriorare.

De asemenea, cel mic trebuie incurajat sa se spele de doua ori pe zi si sa foloseasca ata dentara o data pe zi, pentru a reduce riscul aparitiei cariilor dentare si a bolii parodontale. Utilizarea unei periute de dinti cu peri moi poate reduce riscul de sensibilitate.

Ce se recomanda in cazul copiilor sub 3 ani

In cazul copiilor sub 3 ani, recomandabil este sa nu-i periati dintii pana cand cel mic nu este vazut de un stomatolog. Puteti folosi o carpa curata sau o bucata de tifon pentru a sterge dintii si gingiile copilului.

Daca juniorul are dinti sensibili si nu puteti afla cauza, sau daca durerea nu dispare dupa schimbarea obiceiurilor de periere, vizitati medicul dentist pediatru. Asa puteti afla sursa sensibilitatii si metodele de tratare a problemei.

Consecintele sensibilitatii dentare

Consecintele pot fi destul de grave daca aceasta afectiune nu este tratata. Dintii pot deveni atat de vulnerabili incat, in timp, se pot subtia, se pot ingalbeni, pot crapa din cauza cariilor sau pot cadea, pur si simplu.

Complicatiile sensibilitatii dentare sunt, in general, legate de deteriorarea avansata a dintilor. De aceea, daca aveti dinti sensibili, ar putea fi o indicatie precoce ca acestia sunt afectati. Atunci cand dintii se erodeaza, mestecarea, inghitirea si vorbirea devin dificile, bunastarea cavitatii bucale va fi zdruncinata. La copii, dar si la unii dintre adulti, sensibilitatea dentara ar putea duce la dificultati de hranire.

Sensibilitatea dintilor poate fi de doua feluri: sensibilitate normala si hipersensibilitate. Daca simtiti un disconfort cand dintii intra in contact cu alimente reci sau fierbinti, va confruntati cu o sensibilitate normala a dintilor. In schimb, daca intampinati probleme de mestecare si hranire, este posibil sa suferiti de hipersensibilitate a dentinei.

Solutii pentru dinti sensibili

Aveti mare grija de smaltul dintilor

Foarte important: nu periati prea tare! Apasati prea tare cand va curatati dintii? S-ar putea sa luati mai mult decat tartrul. Periajul dintr-o parte in alta a partii laterale a gingiei poate face ca smaltul sa dispara mai repede. Ar trebui sa utilizati o perie moale si sa periati la un unghi de 45 de grade fata de gingie pentru a pastra smaltul curat si puternic.

Alegeti cea mai buna pasta de dinti, etichetata ca fiind special creata pentru dinti sensibili. Aceste paste de dinti nu au componente iritante si pot contine ingrediente desensibilizante care ajuta la eliminarea disconfortului de la nivelul dintelui.

Cand vine vorba de apa de gura, alegeti un astfel de lichid care sa nu contina alcool, deoarece va fi mai putin iritant pentru dintii sensibili.

Ce v-ar putea recomanda stomatologul

De obicei, este nevoie de mai multe aplicari pentru ca aceste remedii sa dea roade. In mod normal, imbunatatirile ar trebui sa apara in termen de o saptamana.

Daca toate aceste tratamente la domiciliu nu functioneaza, puteti lua legatura cu medicul stomatolog. Acesta va poate recomanda cea mai buna pasta de dinti, dar si cel mai bun tip de periuta de dinti. De asemenea, specialistii va pot recomanda geluri pe baza de fluorura sau alti agenti de desensibilizare. Acestia pot ajuta la intarirea smaltului dentar si la protejarea dintilor.

dinti sensibili

Tratarea sensibilitatii dentare

Proceduri care pot reduce sensibilitatea dintilor:

  • Coroane sau incrustari. Acestea pot repara o deteriorare a dintelui care cauzeaza sensibilitate.
  • Aplicarea unui gel pe baza de fluorura sau o smaltuire.
  • Grefa de gingie. Acest lucru va proteja radacina si va reduce sensibilitatea dentara daca tesutul gingival a fost erodat pana la radacina.
  • Terapia canalului radicular. Acesta este un tratament recomandat si folosit in ultima instanta pentru tratarea sensibilitatii grave a dintilor. Se recurge la aceasta metoda in cazul in care nu alte solutii nu au dat roade.

Evitati alimentele si bauturile acide

Sucurile, bomboanele lipicioase, carbohidratii cu continut ridicat de zahar sunt alimente care ataca smaltul. Acestea pot fi inlocuite cu:

  • Fibre din fructe si legume
  • Branza
  • Lapte
  • Iaurt simplu

Acestea va vor umezi gura si va vor ajuta sa luptati cu acidul si bacteriile care va erodeaza dintii. Saliva este una dintre caile prin care gura se lupta cu acestea. De asemenea, puteti bea ceai verde sau negru sau puteti mesteca guma fara zahar. Daca mancati ceva acid, nu va grabiti sa va periati. Asteptati o ora inainte de a va curati.

Nu va mai scrasniti dintii. De-a lungul timpului, macinarea dintilor indeparteaza smaltul. Uneori, stresul poate fi de vina pentru aceasta problema orala. Daca acest lucru nu functioneaza, dentistul va poate recomanda folosirea unei protectii dentare.

Daca problema este severa, este posibil sa aveti nevoie de lucrari dentare pentru a va schimba pozitia dintilor sau de un relaxant muscular.

Renuntati o perioada la tratamentele de albire

Aceste proceduri pot provoca dureri la nivelul dintilor. Din fericire, sensibilitatea dupa albire este de obicei temporara. Discutati cu medicul dentist cu privire la modul in care tratamentul v-ar putea afecta si daca ar trebui sa il continuati.

Ceaiul verde

Este bine-cunoscut faptul ca ceaiul verde face adevarate minuni asupra sanatatii corpului. Mai nou s-a descoperit ca aceasta licoare poate ameliora sensibilitatea dentara. O ceasca simpla, delicioasa de ceai verde are beneficii reale pentru dinti. Antioxidantii se lupta cu inflamatia, in timp ce polifenolii distrug bacteriile care cauzeaza aparitia cariilor. Ceaiul verde contine fluoruri naturale care ajuta la atasarea mineralelor in smaltul tau.

Sfaturi pentru prevenirea sensibilitatii dentare

Periajul corect de doua ori pe zi, timp de doua minute, cu pasta de dinti care nu are niveluri ridicate de abraziuni si folosirea atei dentare o data pe zi poate ajuta la reducerea sanselor dezvoltarii sensibilitatii dentare.

De asemenea, o dieta in care se limiteaza alimentele si bauturile acide ajuta la prevenirea sensibilitatii dentare.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/sensitive-teeth

https://www.webmd.com/oral-health/guide/tooth-sensitivity#1

https://us.sensodyne.com/about-sensitivity/sensitive-teeth-symptoms/triggers-tooth-pain/

https://www.colgate.com/en-us/oral-health/conditions/tooth-sensitivity/what-causes-sensitive-teeth-0714

https://www.colgate.com/en-us/oral-health/life-stages/adult-oral-care/tooth-sensitive-to-hot-or-cold-what-it-means-and-how-to-help-1015

http://www.ctkidsdentist.com/ps-what-causes-kids-to-have-sensitive-teeth.php

https://www.osenieksddspc.com/what-are-the-side-effects-of-tooth-sensitivity/

https://www.colgate.com/en-in/oral-health/conditions/tooth-sensitivity

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma