Constipatia apare atunci cand miscarile intestinale devin mai putin frecvente si mai dificile decat este normal. Exista o serie de remedii naturiste in acest sens. Iata care sunt acestea.

Cuprins:

1. Ce este constipatia?
2. Simptome
3. Cauze
4. Complicatii
5. Diagnostic
6. Solutii naturiste pentru a reduce constipatia
7. Alte tratamente

Ce este constipatia?

Constipatia este mai degraba un simptom si nu o boala. In general, constipatia este definita ca trecerea a mai putin de 3 scaune pe saptamana sau dificultate si durere in timpul defecarii. In timpul constipatiei, de obicei scaunele au dimensiuni mici, sunt uscate si dificil de eliminat.

Constipatia este cel mai frecvent cauzata de consumul insuficient de fibre sau de o dieta necorespunzatoare. Constipatia cronica poate fi cauzata de o dieta deficitara, de deshidratare, de anumite medicamente (cum ar fi antidepresive, medicamente analgezice puternice), stresul sau presiunea altor activitati care te forteaza sa tot amani mersul la toaleta. Constipatia poate fi data si de unele boli, ca cele tiroidiene sau diabetul, cancerul colorectal, cand de obicei apar si alte semne, ca sange in scaun si scadere in greutate.

Simptome

Simptomele constipatiei sunt:

  • defecarea este dureroasa si dificila;
  • nevoia de a defeca, dar imposibilitatea de eliminare a scaunului;
  • senzatia de intestin sau rect blocat;
  • scaun dur si uscat, dificil de eliminat;
  • mai putin de 3 scaune pe saptamana.

Simptomele mai grave includ:

  • constipatia este frecventa;
  • episoade de constipatie care persista de trei saptamani, in ciuda schimbarilor alimentare;
  • pierdere in greutate;
  • dureri abdominale;
  • sange sau mucus in scaun;
  • constipatia nu se amelioreaza cu schimbarile de dieta sau tratament.

Complicatiile constipatiei pot deveni grave daca sunt lasate netratate. Pot necesita interventii chirurgicale.

Cauze

Cand alimentele parasesc stomacul, corpul reabsoarbe lichid din alimentele inca nedigerate sau incomplet digerate care ajung in colon. Astfel, in mod normal fecalele sunt de consistenta potrivita, dar cu cat stau mai mult in colon, cu atat se usuca si sunt mai dificil de eliminat. Acumulandu-se si mai multe fecale, scaunul este si mai dificil de eliminat.

Pe scurt, cauzele constipatiei sunt:

  • dieta saraca in fibre;
  • consumul redus de apa;
  • sedentarismul;
  • calatoriile si schimbarile rutinei;
  • consumul mare de lapte sau branzeturi;
  • stresul si abtinerea de la a elimina scaunul;
  • medicamente (analgezice, antidepresive, antacide, fier, medicamente antialergice, medicamente pentru tensiunea arteriala, unele suplimente);
  • sarcina;
  • boli neurologice ce includ leziuni ale maduvei spinarii sau scleroza multipla;
  • un intestin lenes.

Constipatia – simptom pentru alte boli

Constipatia poate fi si un simptom al unor afectiuni, cum ar fi:

Constipatia cronica vs. Constipatia acuta

Constipatia cronica poate dura luni sau ani. Este de obicei cauzata de dieta deficitara, de o alta boala sau de intarzierea mersului la toaleta. Dieta saraca in fibre si aportul insuficient de apa sunt cauze comune ale constipatiei.
Constipatia acuta incepe brusc si dureaza cateva zile. Poate fi cauzata de un blocaj, inactivitate prelungita, anumite medicamente, deshidratare. Femeile gravide pot dezvolta constipatie atunci cand uterul apasa asupra intestinului.

Medicamente care pot cauza constipatie

Exemple de medicamente care pot provoca constipatie acuta includ:

  • anticonvulsive pentru epilepsie;
  • antidepresive;
  • anumite diuretice;
  • medicamente pentru boli cardiace;
  • suplimente de fier;
  • unele analgezice ca morfina;
  • unele antitusive si mendicamente pentru raceala ca dextrometorfan;
  • unele antiacide.

Utilizarea excesiva a laxativelor face ca intestinele sa fie mai putin sensibile la necesitatea de a elimina fecalele si pot provoca constipatie cronica.

Factori de risc

Factorii care pot declansa sau creste probabilitatea de a dezvolta constipatie includ:

Complicatii

Complicatiile date de constipatia netratata pot include:

Diagnostic

Diagnosticarea constipatiei poate include:

  • Istoricul medical – se va analiza constipatia, simptomele constipatiei, includiv durata, frecventa defecarilor etc.
  • Examinare fizica – un examen fizic poate include, de asemenea, un examen digital rectal pentru a evalua musculatura anala.

Alte teste de diagnosticare pot include:

  • radiografie abdominala;
  • clisma cu bariu;
  • colonoscopie;
  • sigmoidoscopie.

Solutii naturiste pentru a reduce constipatia

Medicina traditionala si fitomedicina au fost intotdeauna o solutie importanta pentru tratarea si prevenirea diferitelor boli. Ingredientele lor active pot avea activitati antioxidante si efecte terapeutice. Iata care sunt principalele solutii naturiste la aceasta problema extrem de neplacuta:

Prunele pentru constipatie

Prunele (proaspete sau deshidratate) sau sucul de prune sunt un remediu excelent pentru constipatie. In plus fata de fibre, prunele contin sorbitol cu efect natural laxativ. Daca sunteti constipat, prunele ar putea fi cea mai usoara solutie naturala disponibila. Se considera ca doza eficienta este de aproximativ 50 de grame (aproximativ 7 prune de dimensiune medie) de doua ori pe zi. La fel de eficiente ar putea fi si smochinele.

Tarate de Psyllium

Psylliumul poate accelera frecventa scaunului si poate imbunatati consistenta lui, deoarece are un continut ridicat de fibre si mucilagiu ce contribuie la o actiune laxativa. Este adesea utilizata pentru tratarea constipatiei cronice si poate fi combinata cu alte laxative, atat naturale, cat si sintetice. Poate provoca anumite efecte secundare, cum ar fi reactii alergice, greata, dureri de stomac, varsaturi. Pentru adulti se recomanda o lingura/zi, cu o cantitate suficienta de apa.

Seminte de chia si seminte de in

Grasimile sanatoase din compozitia lor si fibrele pot ajuta la prevenirea constipatiei. Uleiurile din aceste seminte pot ajuta la lubrifierea colonului. Consumati aproximativ 2-3 lingurite de seminte de chia (inmuiate in mod ideal pentru a ajuta la eliberarea substantelor nutritive) zilnic cu apa sau alte lichide si cate o lingurita de seminte de in macinate.

Catina

Catina este un laxativ popular ce actioneaza prin „iritarea” colonului pentru a favoriza miscarile intestinului. Utilizarea pe termen scurt este de obicei bine tolerata, dar poate provoca dureri abdominale sau dezechilibru electrolitic. Utilizarea pe termen lung poate provoca afectare hepatica, de la insuficienta hepatica usoara pana la acuta.

Senna

Senna este utilizata pentru a trata constipatia si pentru a elimina continutul intestinal. Fructele sunt considerate a fi mai blande decat frunzele. Totusi, trebuie utilizat doar pe termen scurt si in dozele recomandate. Consumul pe termen lung, prelungit, poate afecta ficatul. Senna contine un numar de compusi specifici numiti glicozide, care stimuleaza nervii din intestin si accelereaza miscarile intestinului. Senna, de obicei, nu este recomandata persoanelor care sunt insarcinate, alapteaza sau au anumite boli, cum ar fi boala inflamatorie intestinala.

Crusin

Crusinul este intalnit in multe ceaiuri si suplimente naturale, avand rol laxativ usor, datorita continutului de antrachinone ce actioneaza asupra colonului, stimuland miscarile intestinale. Alte denumiri ale lui sunt lemn cainesc, spinul cerbului sau salba moale. Interactioneaza cu microflora bacteriana si favorizeaza eliminarea mai rapida a scaunului.

Cafeaua pentru constipatie

Pentru unii oameni, cafeaua poate creste nevoia de a merge la baie. Aceasta deoarece cafeaua stimuleaza muschii din sistemul digestiv. Cafeaua poate contine, de asemenea, cantitati mici de fibre solubile care ajuta la prevenirea constipatiei prin imbunatatirea echilibrului bacteriilor intestinale. Retineti insa faptul ca are si efect diuretic, eliminand mai usor apa din corp, astfel ca este nevoie si de un consum mai mare de apa.

Gelul de aloe vera

Sucul de aloe vera are capacitatea de a regla metabolismul si actioneaza asupra musculaturii intestinale, favorizand eliminarea bolului fecal. Aloe vera contine numerosi compusi benefici, inclusiv mucilagii care previn inflamatia, favorizeaza peristaltismul si reduc constipatia. Se recomanda in general 1-2 linguri de gel/suc de aloe vera pe zi.

Consumati multa apa

Deshidratarea constanta poate duce cu usurinta la constipatie. Pentru a preveni acest lucru, beti suficienta apa si mentineti-va hidratat. In caz de constipatie, cresteti consumul de apa pentru a regla tranzitul. Beti cel putin 8 pahare, aproximativ 2 litri de apa pe zi, pentru a asigura hidratarea adecvata a continutului intestinului. Lichidele calde vor favoriza peristaltismul, in timp ce lichidele reci pot inhiba functia intestinala adecvata si pot cauza crampe musculare incomode.

Cresteti consumul de fibre

Consumul mai mare de fibre poate reduce constipatia, prin cresterea si accelerarea miscarilor intestinale, favorizand eliminarea bolului fecal. Exista multe fibre dietetice diferite, dar, in general, ele se incadreaza in doua categorii: fibrele insolubile (gasite in tarate de grau, legume si cereale integrale, care favorizeaza trecerea scaunului) si fibrele solubile (gasite in tarate de ovaz, orz, nuci, seminte, fasole, linte si mazare, precum si unele fructe si legume, care absorb apa si formeaza o pasta asemanatoare gelului, care inmoaie scaunele si imbunatateste consistenta bolului fecal). Pentru a preveni constipatia, ar trebui sa incercati sa consumati un amestec de fibre solubile si insolubile. Cantitatea totala recomandata de fibre pe zi este de 25 de grame pentru femei si de 38 de grame pentru barbati.

Faceti mai mult sport

Sedentarismul poate creste riscul de constipatie, in timp ce un stil de viata activ poate preveni aceasta problema si poate fi chiar eficient in reducerea ei. Daca sunteti constipat, incercati sa faceti plimbari regulate. Cu siguranta merita o incercare.

Invatand sa va relaxati musculatura pelvisului, ceea ce va poate ajuta sa eliminati mai usor scaunul cand vine vremea sa mergeti la baie.

Probiotice

Probioticele pot ajuta la prevenirea constipatiei cronice. Persoanele care au constipatie cronica pot avea un dezechilibru al bacteriilor in intestin. Se crede ca alimentele si suplimentele probiotice ar putea contribui la imbunatatirea acestui echilibru si la prevenirea constipatiei. Acestea ar putea de asemenea ajuta la tratarea constipatiei prin producerea de acid lactic si acizi grasi cu lant scurt, ce modifica usor consistenta scaunului si favorizeaza eliminarea lui. Iaurtul este o sursa importanta de probiotice naturale.

Dieta low-FODMAP

Constipatia poate fi un simptom al sindromului intestinului iritabil (IBS). Dieta low-FODMAP este o dieta de eliminare care este adesea folosita pentru a trata aceasta problema si care ar putea fi eficienta pe termen mai lung. FODMAP reprezinta oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli. Dieta implica limitarea unor alimente bogate in elemente FODMAP pentru o perioada de timp inainte de a le reintroduce, pentru a determina care dintre ele produc simptome si care sunt bine tolerate.

Alte tratamente

Evitati alimentele care pot intensifica si agrava constipatia:

  • alimentele procesate, cu „calorii goale”, cu putin efibre, branzeturile in exces, cerealele indulcite, chipsurile, fast-food-ul, dulciurile etc.;
  • alimentele prajite;
  • alcoolul;
  • produse lactate in exces;
  • produse cu faina rafinata.

De asemenea, un sfat important este sa nu ignorati nevoia de a merge la baie si sa nu amanati nevoia de a defeca, pentru a nu cauza modificari ale tranzitului si constipatie.

Pe langa aceste tratamente naturiste si care vizeaza stilul de viata, uneori pot fi necesare medicamente pentru a preveni complicatiile.

Exista mai multe tipuri de laxative. Fiecare functioneaza oarecum diferit pentru a facilita miscarea intestinala.

Tipuri de laxative

  • suplimente de fibre – psyllium (Metamucil), policarbofil de calciu si fibre de metilceluloza;
  • stimulentele -bisacodil (Dulcolax) si laxative pe baza de sena;
  • laxative osmotice – hidroxid de magneziu oral, citrat de magneziu, lactuloza, polietilenglicol;
  • lubrifianti – ulei mineral etc.;
  • balsamuri pentru constipatie – elemente de dedurizare a scaunelor, cum ar fi docusat de sodiu si docusat de calciu;
  • enema si supozitoare – fosfat de sodiu, supozitoare cu bisacodil etc.

Referinte:
(1) Constipation, link: https://familydoctor.org/condition/constipation/
(2) Constipation and defecation, link: http://patients.gi.org/topics/constipation-and-defection-problems/
(3) Complementary and Alternative Therapies for Chronic Constipation, link: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/396396/
(5) Constipation (Relief, Home Remedies, Treatment Medications), link: https://www.medicinenet.com/constipation/article.htm
(6) Concise review: Herbal remedies and herbal plants for constipation in children, link: http://www.bmrat.org/index.php/BMRAT/article/view/438
(7) Thirteen home remedies for constipation, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318694.php
(8) Nutritional aids and herbal remedies will prevent and eliminate constipation, link: https://achs.edu/resource/theses-and-capstone-projects/nutritional-aids-and-herbal-remedies-will-prevent-and-eliminate-constipation.pdf

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma