Eczema este o inflamatie cutanata ce se manifesta prin piele foarte uscata cu prurit (mancarimi) si aspect solzos.

Cuprins:

1. Simptome
2. Cauze
3. Tipuri de eczeme
4. 6 remedii naturiste pentru eczema
5. Sfaturi pentru gestionarea eczemelor

Simptome

Desi simptomele si semnele de eczema pot varia de la o persoana la alta, cele mai frecvente manifestari sunt pielea uscata, mancarime, inrosire si iritatie. Mancarimea este semnul distinctiv al bolii. De obicei, zonele afectate ale pielii includ pliurile cutanate, partea din spate a genunchilor, incheieturile, fata si gatul.

Eczema tinde sa apara mai frecvent pe fata, maini, spate si pe picioare.

Initial se manifesta prin piele uscata si cu mancarimi, eruptia poate deveni rosie, umflata si inflamata, si se poate agrava treptat. Se formeaza deseori cruste si poate sa aiba aspect solzos.

Mancarimea data de eczema

Mancarimea este un factor important in eczema, deoarece zgarierea si frecarea pot agrava inflamatia pielii care este caracteristica acestei boli. Persoanele cu eczema par a fi mai sensibile la mancarime si simt nevoia sa se scarpine, ceea ce duce la dezvoltarea ciclului „mancarime-zgarietura”. Mancarimea extrema a pielii face ca persoana sa se scarpine, ceea ce, la randul sau, agraveaza mancarimea si asa mai departe. Mancarimea este o problema frecventa in timpul somnului, cand controlul constient al scarpinarii scade.

Majoritatea oamenilor vor avea primele semne de eczeme inainte de a avea 5 ani. Sugarii pot avea zone de piele rosie pe obraji, pe scalp sau pe partea din fata a bratelor si picioarelor. Atat copiii, cat si adultii au, de obicei, eruptii cu mancarime intensa, rosie pe partea din spate a gatului si a genunchilor, precum si in zona coatelor. Pot sa apara si mici umflaturi sau pustule asociate cu pielea inflamabila. Daca pielea este scarpinata, poate deveni mai groasa, se pot dezvolta cicatrici.

Scarpinarea excesiva poate duce la infectii, daca se observa pustule rosiatice care cauzeaza durere.

Alte simptome ale eczemei includ:

  • scalp uscat si piele uscata;
  • piele cu regiuni cu aspect solzos – cruste;
  • leziuni rosiatice, maronii sau gri pe piele;
  • piele crapata care produce durere si uneori sangereaza;
  • piele sensibila care se irita si se umfla usor;
  • imbatranirea si intarirea pielii pe palme sau in coate;
  • piele mai inchisa in jurul ochilor etc.

Cauze

Cand vorbim de cauze, poate fi vorba de un factor ereditar, insa trebuie subliniat ca eczema nu este contagioasa si nu se poate lua de la alte persoane.

Exista o serie de factori care contribuie la aparitia eczemelor, printre care se numara:

  • Factori genetici – Riscul de eczema poate fi transmic ereditar.
  • Bariera pielii – Stratul exterior al pielii (epiderma) formeaza o bariera de protectie care ajuta la mentinerea umiditatii si protejeaza impotriva iritantilor (substante care pot irita pielea). Daca aceasta bariera este afectata, pielea devine uscata si mai vulnerabila la iritanti.
  • Alimentatia, factorii de mediu, stresul si depresia contribuie la riscul de a dezvolta eczeme.

Factori de risc pentru eczema

Factorii de risc pentru eczema includ:

  • predispozitia genetica;
    varsta – cei mici sunt mai expusi riscului de eczeme;
  • deficiente nutritionale;
  • expunerea la sapunuri, detergenti si spumanti;
  • inot in piscine clorurate;
  • tesaturile aspre si din lana;
  • alergiile alimentare;
  • contactul cu iarba si nisipul;
  • supraincalzirea si transpiratia;
  • medii cu umiditate scazuta.

Majoritatea persoanelor cu eczema afirma ca simptomele lor sunt agravate de aspectele comune ale vietii cotidiene, cum ar fi canicula si vremea calda, in general, dusurile frecvente, cosmeticele si produsele de ingrijire, supraincalzirea etc. Pielea afectata de eczema este mai vulnerabila la o serie de infectii, inclusiv impetigo etc.

Incidenta

Eczema este foarte frecventa la nivel mondial. Afecteaza barbatii si femeile in mod egal. Apare cel mai frecvent la sugari si copii, iar debutul acesteia scade substantial odata cu varsta. Dintre cei afectati, 65% dezvolta simptome in primul an de viata si 90% dezvolta simptome inainte de varsta de 5 ani. Debutul dupa varsta de 30 de ani este mai putin frecvent si apare adesea dupa expunerea pielii la anumiti factori duri de mediu.

Tipuri de eczeme

  • Eczema de contact – este o reactie localizata care include inrosire, mancarime si senzatie de arsura in cazul in care pielea intra in contact direct cu un iritant, cum ar fi un acid, un agent de curatare sau alt produs chimic;
  • Eczema alergica de contact – o reactie a pielii caracterizata de inrosire, mancarime, in locul in care pielea a intrat in contact cu o substanta pe care sistemul imunitar o recunoaste ca straina, cum ar fi iedera otravita sau anumite substante chimice sau antibiotice;
  • Eczema seboreica (numita si dermatita seboreica sau seboree) – este o forma foarte frecventa de inflamatie usoara a pielii, ce are cauza necunoscuta, care apare pe scalp, fata, urechi si, ocazional, in alte parti ale corpului (adesea acest lucru se mai numeste si matreata la adulti);
  • Lichen cronic (neurodermita localizata) – este o dermatita localizata intr-o anumita zona anatomica indusa de leziuni de contact, zgarieturi etc., iar cauza care sta la baza poate fi o senzatie sau o iritare care declanseaza o serie de episoade de mancarime;
  • Dermatita de staza – este o iritare a pielii la picioare, in general legata de problemele circulatorii si de congestia venelor picioarelor.

6 remedii naturiste pentru eczeme

Aloe Vera

Aloe Vera este printre cele mai simple remedii pentru eczema, ajuta la reducerea inflamatiei, pastreaza pielea hidratata si o protejeaza. Se foloseste gelul din planta de Aloe Vera, care se aplica pe zona afectata, spalata si uscata cu un prosop. Dupa 15 minute, zona se spala pentru a indeparta gelul. Are capacitatea de a calma inflamatia si de a oferi un efect de calmare a pielii.

Aloe vera are proprietati antioxidante, antimicrobiene, favorizeaza imunitarea si vindecarea ranilor. Poate fi folosita in asociere cu alte remedii naturiste, cum ar fi ulei de cocos, uleiuri esentiale, ulei de masline sau turmenic.

Uleiul de cocos

Un alt ingredient pe care il poti folosi pentru a eczema este uleiul de nuca de cocos. Este o sursa importanta de vitamine si minerale, protejeaza pielea si poate reduce inflamatia. Hidrateaza pielea, umple spatiile intercelulare, previne uscarea pielii, iritatia si mancarimile.

Se aplica pe pielea curata si se lasa sa actioneze cel putin 15 minute, dupa care se spala cu apa curata.

Uleiul de cocos poate reduce simptomele eczemei, dar nu trebuie sa inlocuiasca tratamentele conventionale. Exista o serie de studii care arata ca uleiul de cocos poate calma pielea afectata de eczema. Unele cercetari sugereaza ca uleiul de cocos poate fi util si in reducerea infectiei cu Stafilococ auriu, dar cercetarile in acest sens au fost de dimensiuni mici, pe un numar redus de participanti.

Uleiul de cocos, la fel ca alte uleiuri, face parte din categoria produselor ocluzive si emoliente, care formeaza un strat de protectie la suprafata pielii si previne deshidratarea.

Uleiul de jojoba

Uleiul de jojoba patrunde profund in piele, mentinand-o umeda si hidratata. Este foarte hidratant deoarece este alcatuit din alcooli grasi, acizi grasi si uleiuri. Alcoolii grasi din uleiul de jojoba nu sunt tipul de alcooli care usuca, cum ar fi alcoolii izopropilici. Nutrientii din uleiul de jojoba sunt eficienti in tratarea pielii uscate si cu prurit, simptome prezente in caz de eczema. Asigura hidratare si reduce inflamatia datorita ingredientelor nutritive benefice. Jojoba contine nutrienti ca vitamina E si vitamina B, precum si minerale ca crom, cupru si zinc, ce hranesc si protejeaza pielea de efectele imbatranirii.

Se maseaza o cantitate mica de ulei de jojoba pe zona afectata, pana este absorbit de piele partial (uleiul acesta este foarte bogat si dens, astfel ca nu poate fi masat pana intra complet in piele, ca alte uleiuri). Se aplica de 3 ori pe zi.

Musetelul

Cu totii cunoastem ce efecte minunate are ceaiul de musetel, care relaxeaza si induce o stare de bine. Musetelul poate fi benefic si in cazul excemelor. Ceaiul de musetel contine o cantitate crescuta de flavonoizi ce combat inflamatiile pielii, reduc simptomele ca durerea, mancarimea, eruptia si aspectul uscat. Ceaiul de musetel are si efecte antimicrobiene, distruge anumiti germeni si bacterii care agraveaza eczemele.

Se adauga cateva flori uscate de musetel in apa clocotita, se lasa la infuzat cateva minute si apoi se scurge. Se aplica ceaiul racit sub forma de comprese sau se unge pur si simplu piele cu ceai, lasand sa actioneze 10 minute, dupa care se spala pielea.

Sigur ca ceaiul poate fi si consumat ca atare, crescand imunitatea si reducand inflamatiile.

Uleiul de masline

Uleiul de masline este foarte eficient in imbunatatirea sanatatii pielii, deoarece poate hidrata pielea si previne inflamatiile. Acesta este motivul pentru care uleiul de masline poate fi sigur si eficient in tratarea eczemelor. Se aplica pe piele, se lasa actioneze 15 minute si apoi se spala cu apa calda. Uleiul de masline contine cantitati mari de acizi grasi Omega 3 care pot reduce inflamatia. Uleiul terebuie usor incalzit inainte de aplicare pe pielea cu aspect solzos.

Unguente cu galbenele

Unguentele cu galbenele sunt folosite de mult timp ca remediu pentru a reduce inflamatiile pielii, in arsuri sau leziuni ale pielii. Compusii din florile de galbenele favorizeaza circulatia sangvina in zona unde este aplicat produsul, ajuta la hidratare si previne infectiile. Unguentele pe baza de galbenele se gasesc la farmacii sau magazine naturiste. Petalele contin o serie de rasini ce contin numerosi antioxidanti puternici. Acestia protejeaza pielea de radicalii liberi nocivi si favorizeaza vindecarea. Pot creste nivelul de colagen si elastina din piele, necesare pentru prevenirea leziunilor.

Sfaturi pentru gestionarea eczemelor

In plus pe langa tratamentul prescris de medic si eventualele remedii naturiste mentionate anterior, puteti lua o serie de masuri pentru a reduce mancarimea si severitatea eczemelor, sau pentru prevenirea lor.

Aceste masuri includ:

  • Mentineti-va unghiile taiate scurt si evitati zgarierea pielii.
  • Ingrijiti frecvent pielea cu unguente, creme si lotiuni care nu contin alcool, parfumuri sau coloranti.
  • Folositi un umidificator, in special daca aerul este uscat.
  • Evitati hainele de pot irita pielea, cum ar fi lana sau fibre sintetice. Purtati imbracaminte din bumbac moale.
  • Evitati spalarea hainelor cu sapunuri si detergenti puternici si evitati factorii chimici care pot irita pielea.
  • Evitati alergenii in aer, cum ar fi polenul, parul de animale de companie si praful.
  • Faceti bai scurte cu apa calduta si evitati dusurile si baile fierbinti. Folositi produse de ingrijire a corpului delicate, pentru piele sensibila, hipoalergenice si testate dermatologic. Evitati frecarea pielii cu prosopul dupa baie. Aplicati imediat dupa baie o lotiune emolienta calmanta. Uleiurile de baie pot contribui la hidratarea pielii in timpul dusului.
  • Evitati piscinele clorurate. Daca trebuie sa inotati intr-o piscina cu clor, hidratati bine pielea atunci cand iesiti din piscina.
  • Evitati parfumurile, lotiunile de piele parfumate si sampoanele puternic parfumate. Atunci cand utilizati un nou produs cosmetic, incercati mai intai sa il testati pe o zona mica a pielii, cum ar fi antebratul.
  • Iarna evitati temperaturile crescute in interior, iar vara evitati sistemele de aer conditionat care pot usca aerul si pot irita pielea.
  • Evitati activitatea fizica puternica in vremea calda.

Tehnici de relaxare pentru ameliorarea eczemelor

Stresul este un factor declansator comun al eczemelor. Desi nu este clar exact de ce, se considera ca stresul joaca un rol important in dezvoltarea inflamatiei. Este util, de aceea, sa invatam sa facem fata situatiilor stresante folosind tehnici de relaxare ce pot ajuta la reducerea aparitiei eczemelor.

Tehnicile de relaxare care pot fi utile in astfel de cazuri includ:

Combinatia dintre remedii naturale si evitarea factorilor ce declanseaza eczemele pot fi o solutie eficienta pentru o gestionare eficienta a problemei. Eczemele severe, cu toate acestea, pot necesita medicamente pe baza de steroizi topici sau antihistaminice.

Referinte:
(1) Alternative, Complementary, and Forgotten Remedies for Atopic Dermatitis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4518179/
(2) Eczema, link: https://irishskin.ie/wp-content/uploads/2016/08/Eczema-at-School-Complete-Pack.pdf
(3) Treatment – atopic eczema, link: https://www.nhs.uk/conditions/atopic-eczema/treatment/
(4) Home remedies: What can relieve itchy eczema?, link: https://www.aad.org/public/diseases/eczema/eczema-resource-center/skin-care/home-remedies
(5) What is eczema?, link: https://www.aad.org/public/kids/skin/eczema/what-is-eczema
(6) Natural and Alternative Treatments for Eczema, link: https://nationaleczema.org/natural-treatments-for-eczema/
(7) 8 Natural Remedies to Reduce Eczema Symptoms, link: https://www.healthline.com/health/natural-remedies-to-reduce-eczema-symptoms#1

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma