Raceala la copii este cea mai frecventa afectiune acuta in copilarie. Medicii spun ca un copil poate raci chiar si de 6-7 ori pe an. Important este ca tratamentul pentru aceste raceli sa fie corect, pentru a se evita complicatiile. Iata ce trebuie sa stie parintii despre simptomele racelilor la copii, cauze, metode de tratament si preventie. 

Cuprins:

  1. Ce este raceala la copii?
  2. Cauze
  3. Raceala la copilul alergic
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Cand trebuie sa mergi cu copilul la medic?
  8. Masuri de preventie

Ce este raceala la copii?

Raceala comuna nu reprezinta o mare problema atunci cand ii afecteaza pe adulti. Exista insa motive de ingrijorare atunci cand cei mici se confrunta cu aceste episoade, mai ales daca sunt bebelusi.

Descoperirea antibioticelor, la jumatatea secolului trecut, i-a facut pe multi sa spuna ca bolile infectioase vor ramane doar o nota din cartile de istorie a medicinei. Microbii au evoluat, insa, la fel de repede ca antibioticele, iar in multe cazuri au aparut germeni rezistenti la medicamente, care ne aduc inapoi in timp cu cel putin un secol in ceea ce priveste rata de succes terapeutic. De aceea, tratamentele cu antibiotice trebuie prescrise conform unor reguli stricte mai ales in cazul copiilor.

De cate ori e normal sa raceasca un copil?

Cea mai frecventa patologie infectioasa la om o reprezinta infectiile respiratorii. La copii, acestea apar mult mai des (6-7 episoade/an), comparativ cu adultii (1-2 episoade/an). Ne explica de ce doamna prof. dr. Doina Anca Plesca, de la Clinica de Pediatrie si Neurologie pediatrica a Spitalului ”Victor Gomoiu”. In cursul evolutiei bolii poate aparea suprainfectia bacteriana care este un factor de agravare.

”Copiii, comparativ cu adultii, au o aparare antiinfectioasa imatura, care ii predispune la imbolnaviri frecvente si severe. Cu cat varsta este mai mica, creste riscul unor astfel de episoade. Acest aspect se reflecta in rata mare de imbolnaviri respiratorii la sugari si copiii mici, care, nu de putine ori, se soldeaza cu internare in spital”, ne spune prof. dr. Plesca. Copiii care merg la gradinita devin, la randul lor, un motiv de ingrijorare pentru bunicii care ii ingrijesc.

Cum se raspandesc infectiile respiratorii la copii?

”Copiii sunt cei care raspandesc cel mai mult infectia respiratorie, avand o concentratie crescuta de germeni in secretii si fiind purtatori de durata ai agentului infectios. Infectiile respiratorii se propaga din aproape in aproape, prin particulele de saliva pe care le imprastie un bolnav prin tuse, cascat sau vorbit, ne avertizeaza prof. Doina Plesca. Cum varstnicii au o patologie diversa, cu boli circulatorii sau diabet, infectiile pe care le iau de la cei mici ii expun la afectiuni grave.

Cauze

Virusuri responsabile pentru majoritatea imbolnavirilor aparatului respirator sunt:

  • virusul sincitial respirator (VSR)
  • virusurile gripale tip A si B
  • virusurile paragripale
  • adenovirusurile
  • rinovirusurile

”Incidenta cea mai semnificativa a imbolnavirilor respiratorii este in sezonul rece, precizeaza prof. Plesca. Cea mai frecventa cauza a imbolnavirilor care intereseaza aparatul respirator sunt virusurile. Intre 70-90% din afectiuni sunt asa-numitele viroze respiratorii. Acestea au o atractie deosebita pentru mucoasa respiratorie, mai ales in cazul copiilor.

raceala la copii

In primii doi ani de viata, aproximativ 80-90% din infectiile respiratorii au etiologie virala, in timp ce 10-20% recunosc o etiologie bacteriana (pneumococ, hemophilus, mycoplasma, etc.)”. Chiar daca sunt mai rare, infectiile microbiene sunt foarte grave si deseori necesita tratament in spital.

Mai mult de 200 de virusuri diferiti pot provoca aceasta infectie, dar, potrivit unor medici specialisti, infectia cu rinovirus este cea mai frecventa.

Raceala la copilul alergic

Multi parinti s-au alarmat in momentul in care cel mic a inceput sa stranute, sa tuseasca sau sa respire pe gura, crezand ca acesta a contractat un virus, iar raceala e pe cale sa se instaleze. Desi semnele erau evidente, s-a dovedit ca raceala era, de fapt, o alergie. Confuzia se produce pentru ca alergiile sezoniere si simpla raceala pot fi atat de asemanatoare incat uneori este greu sa le deosebesti.

Pentru a le diferentia, trebuia sa va raspundeti la urmatoarele intrebari:

S-a schimbat anotimpul?

Daca da, ar putea fi vorba de alergie. Alergiile sezoniere vin in acelasi timp, in fiecare an si in jurul aceluiasi set de conditii. De exemplu: cand frunzele incep sa cada toamna sau plantele incep sa se infloreasca primavara. Simptomele alergiei cum ar fi: stranutul sau congestia nazala sunt raspunsul organismului la inspirarea alergenilor din aer (cum ar fi polenul plantelor sau sporii mucegaiului).

In schimb, racelile sunt cauzate de virusuri care se pot dezvolta in orice mediu, in orice moment al anului, dar sunt cele mai frecvente in lunile de iarna.

Cum faci diferenta in functie de simptome

Simptomele au aparut brusc?

Daca da, ar putea fi vorba de alergie. Un alt semn ca ati putea avea de-a face cu alergii sezoniere este faptul ca simptomele apar brusc si dureaza mult timp. Simptomele racelii tind sa debuteze mai incet si, de obicei, sa dispara in decurs de sapte pana la zece zile. Alergiile dureaza atata timp cat cineva este expus la un alergen, iar acest lucru poate dura saptamani sau luni intregi.

Cel mic prezinta mancarimi si umezeala in zona ochilor? Daca da, ar putea fi vorba, de asemenea, despre o alergie. Multi copii cu alergii au parte de acest simptom atunci cand un alergen cauzeaza o inflamatie a conjunctivei (membrana care acopera pleoapele interioare si globul ocular).

A aparut febra?

Daca da, ar putea fi vorba de raceala. Alergia nu este niciodata insotita de febra.

Si-au facut aparitia secretiile nazale galben-verzui?

Daca da, ar putea fi vorba de raceala. In cazul alergiilor, lichidul care curge din nas este limpede si clar.

Simptome

Cum se manifesta o afectiune microbiana respiratorie? Potrivit prof. Plesca, agresiunea germenului asupra mucoasei respiratorii va produce o inflamatie locala, care se exprima clinic extrem de divers:

  • nas infundat (obstructie nazala) sau care curge (rinoree)
  • tuse
  • febra
  • raguseala
  • dificultati de inghitire
  • respiratie dificila.

Semnele si simptomele clinice mentionate pot sa fie expresia unei infectii respiratorii inalte (rinofaringita, angina/amigdalita, faringita, laringita) sau joase (traheobronsita, pneumonie, bronsiolita acuta etc).

Cu cat varsta copilului este mai mica, tabloul clinic este mai sever. Nu de putine ori, o infectie respiratorie inalta coboara, afectand plamanul. Atunci, micutul pacient prezinta febra mare (peste 39°), respira cu dificultate, uneori geme, poate sa aiba o respiratie suieratoare. Starea sa generala se modifica. Micutul devine somnolent, refuza alimentatia sau se alimenteaza cu dificultate, este agitat.

Boala are o perioada de latenta de cateva ore pana la 1-2 zile. La sugar boala debuteaza cu febra ridicata, urmata dupa cateva ore de agitatie, stranut, rinoree. Secretia nazala determina infundarea nasului, ceea ce determina ingreunarea alimentatiei. Unii sugari pot prezenta varsaturi si/sau scaune diareice.

La copii mai mari, simptomele caracteristice initial sunt:

  • uscaciunea si iritarea mucoasei nasofaringiene, urmata de stranut
  • rinoree apoasa
  • uneori tuse
  • cefalee
  • dureri musculare
  • lipsa poftei de mancare
  • febra moderata.

Secretiile nazale devin consistente dupa o zi, iar boala dureaza intre 3 si 4 zile.

Orice copil care prezinta semne si simptome de infectie respiratorie asociata cu febra trebuie sa fie examinat de un medic, pentru a se stabili diagnosticul corect, tratamentul si, nu in ultimul rand, necesitatea de a fi internat in spital. Reactia trebuie sa fie cu atat mai rapida cu cat copilul este mai mic. Stiind acest lucru, unii parinti se reped sa intervina cu antibiotice, chiar inainte sa aiba o recomandare medicala. ”Administrarea medicatiei in absenta unei recomandari medicale poate aduce grave prejudicii copilului bolnav, mentioneaza prof. Plesca.

Diagnostic

Un simplu stranut nu este, de obicei, un motiv serios pentru a-l duce pe cel mic la medic. Este usor sa autodiagnosticati o raceala deoarece apare atat de frecvent. Multi oameni au tendinta sa confunde si sa spuna ca este vorba de gripa cand, de fapt, cel mic se confrunta cu o raceala puternica.

Gripa se poate distinge prin faptul ca provoaca temperatura mare si dureri musculare si se dezvolta mai repede. Gripa nu produce, de obicei, infundarea nasului sau eliberarea secretiilor nazale.

Tratament

Nu exista tratament specific pentru raceala la copii. Administrarea de antibiotice  nu influenteaza evolutia si nu reduce rata complicatiilor.

Remedii la domiciliu

Un beneficiu important il are umidificarea aerului atmosferic. In cadrul tratamentul facut acasa, este indicata hidratarea copilului prin administrare de lichide pe cale orala, la intervale frecvente. Desfundarea nasului este benefica si presupune aspirarea secretiilor (cu o pompa nazala) sau indepartarea acestora cu ajutorul unor tampoane de vata umezite cu ser fiziologic. Plasarea sugarului pe burta asigura drenajul secretiilor. Picaturile de nas pentru copii se administreaza cu 15-20 de minute inaintea meselor si nu mai mult de 4-5 zile. Pentru combaterea febrei se poate folosi paracetamol pentru copii. Aspirina nu este indicata copiilor sub 2-3 ani intrucat poate produce sindrom Reye in cazul lor.

Alte indicatii:

  • Nu administrati acetaminofen copiilor cu varsta sub 3 luni. De asemenea, fiti deosebit de atenti atunci cand administrati acetaminofen bebelusilor si copiilor mai mari deoarece instructiunile privind dozajul pot fi confuze. Adresati-va medicului daca aveti intrebari referitoare la doza corecta pentru cel mic.
  • Ibuprofenul este, de asemenea, bun, dar numai daca micutul are varsta de 6 luni sau mai mult.
  • Nu administrati aceste medicamente copilului daca cel mic este deshidratat sau varsa continuu.
  • Copiii si adolescentii care se recupereaza dupa varicela sau prezinta simptome asemanatoare gripei nu ar trebui sa ia niciodata aspirina. Motivul este reprezentat de faptul ca aspirina a fost asociata cu sindromul Reye, o situatie rara, dar potential periculoasa pentru viata in cadrul acestor copii.

Tratament naturist

  • Picaturi nazale cu sare de mare
  • Miere
  • Supe cu legume
  • Lichide multe

raceala la copii

Cand trebuie sa mergi cu copilul la medic?

Adresati-va medicului dumneavoastra daca micutul prezinta unele dintre aceste semne:

Nu are pofta de mancare

Consultati medicul pediatru daca simptomele racelii sunt atat de grave incat copilul nu mananca. „O regula buna este sa va asigurati ca bebelusul umezeste un scutec la cel putin fiecare 6 ore”, spune Claire McCarthy, medic pediatru in Centrul de asistenta medicala primara din cadrul Spitalului de Copii din Boston.

Are probleme de respiratie

Daca bebelusul face zgomote ciudate atunci cand respira sau face zgomote puternice in timpul somnului, acesta este un motiv real de ingrijorare.

Are febra

Daca bebelusul are 3 luni sau mai putin, contactati imediat medicul daca temperatura lui este de 38 de grade sau mai mare. Copii sub 3 luni sunt expusi unui risc mai mare de a dezvolta probleme mai grave atunci cand se imbolnavesc, de aceea trebuie monitorizati in permanenta. In cazul copiilor mai mari, vizita la medic este obligatorie daca are febra mai mare de 39 de grade Celsius sau daca are febra mai mica, dar care dureaza mai mult de 72 de ore.

Este extrem de somnoros sau agitat

Nimanui nu-i place sa se simta rau, asa ca te poti astepta ca micutul sa fie putin agitat.

Tuseste puternic

Tusea ajuta la curatarea mucusului din plamanii copilului. Chemati, insa, medicul daca tusea este atat de puternica incat il face sa vomite.

Raceala nu dispare

Daca simptomele copilului nu se imbunatatesc dupa o saptamana, sunati la medic de urgenta pentru a va asigura ca nu este vorba despre un alt tip de infectie.

Masuri de preventie

Mult mai bine este sa prevenim infectiile respiratorii. Alimentatia, vitaminizarea copilului, exercitiul fizic, dar mai ales vaccinarea sunt metode prin care boala poate fi vindecata inainte sa se produca. Descoperirea vaccinurilor este mai importanta poate decat a antibioticelor. Vaccinarea impotriva infectiilor respiratorii asigura un raspuns imun specific si previne complicatiile infectiilor. Copiii cu boli cronice (afectiuni pulmonare, cardiace, hepatice, renale), cei distrofici sau cu handicapuri imunologice (innascute sau dobandite) reprezinta o categorie de risc. Acestia se imbolnavesc mult mai usor si dezvolta forme clinice de boala severe, amenintatoare de viata. Pentru acestia se impune, in mod deosebit, initierea vaccinarii antigripale si vaccinarea antipneumococica”.

Ce pot face parintii pentru a preveni infectiile respiratorii ale copilului

  • Sa asigure o alimentatie diversificata, bogata in legume si fructe, pentru a oferi un aport suficient de vitamine si saruri minerale, astfel asigurandu-se o stimulare a apararii impotriva infectiilor.
  • Sa administreze suplimente alimentare (vitamine etc.) in anotimpul rece.
  • Sa scoata copilul zilnic la plimbare (cu unele restrictii legate de temperatura de afara, in cazul sugarilor).
  • Sa incurajeze activitatile sportive de la varstele cele mai mici.
  • Sa vaccineze copilul conform calendarului de vaccinare.
  • Daca micutul merge la gradinita, la recomandarea medicului, parintii trebuie sa initieze vaccinarea antigripala si antipneumococica.
  • Daca apar semne de boala, copilul trebuie oprit sa mai intre in colectivitate.
  • Sa evite sa mearga cu copilul in spatii inchise, aglomerate (supermarket, mall) unde exista mari sanse de imbolnavire.
  • Sa evite contactul copilului cu o persoana bolnava.

 

Referinte:

https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/children_colds#1

https://www.medicinenet.com/cold_and_cough_medicine_for_infants_and_children/article.htm

https://kidshealth.org/en/parents/coldvsallergy.html

https://www.uptodate.com/contents/the-common-cold-in-children-clinical-features-and-diagnosis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold-in-babies/diagnosis-treatment/drc-20351657

https://www.webmd.com/parenting/baby/features/call-doctor-babys-cold#2

https://www.webmd.com/cold-and-flu/cough-home-remedies-babies-toddlers#1

https://www.parents.com/health/cold-flu/cold/natural-cold-cough-remedies/

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma