Anxietatea sociala e numita si tulburarea de anxietate sociala sau fobie sociala, si este o teama de durata si coplesitoare de situatii sociale. Este o problema comuna care incepe de obicei in perioada adolescentei.
1. Ce este anxietatea sociala?
2. Simptome
3. Factori declansatori
4. Cauzele anxietatii sociale
5. Cum poti depasi anxietatea sociala?
6. Tratament de specialitate
7. Anxietatea sociala la copii
8. Complicatiile anxietatii sociale
Multe persoane devin nervoase sau constiente de sine ocazional, cum ar fi atunci cand tin un discurs sau sunt la un interviu pentru un nou loc de munca. Insa, anxietatea sociala sau fobia sociala este mai mult decat simpla timiditate sau nervozitate ocazionala. Implica o teama intensa de anumite situatii sociale – in special situatii care nu sunt cunoscute sau in care simti ca vei fi urmarit sau evaluat de catre altii. Aceste situatii pot fi atat de infricosatoare incat te sperie doar gandul, astfel ca apare evitarea.
Cauza de la baza pentru tulburarea de anxietate sociala este frica de a fi in centrul atentiei, judecat sau jenat in public. Este posibil sa iti fie teama ca oamenii isi vor face o parere proasta despre tine sau ca nu vei fi la fel de bun in comparatie cu ceilalti.
Sentimentele de timiditate sau disconfort in anumite situatii nu sunt neaparat semne de tulburare de anxietate sociala, in special la copii. Nivelurile de confort in situatii sociale variaza, in functie de trasaturile de personalitate si experientele de viata. Unii oameni sunt rezervati in mod natural, iar altii sunt mai confortabili cu astfel de situatii. Spre deosebire de nervozitate, tulburarea de anxietate sociala include frica, anxietatea si evitarea care interfera cu rutina zilnica, munca, scoala sau alte activitati. Anxietatea sociala incepe de obicei de la inceputul pana la mijlocul adolescentei, desi poate incepe uneori la copii mai mici sau la adulti.
Semnele si simptomele tulburarii de anxietate sociala pot include:
Semnele si simptomele fizice pot insoti uneori tulburarea de anxietate sociala si pot include:
Experientele obisnuite, cotidiene, care pot fi greu de suportat atunci cand aveti tulburare de anxietate sociala tind sa fie evitate. Acestea includ:
Simptomele tulburarii de anxietate sociala se pot schimba in timp. S-ar putea sa se reduca daca va confruntati cu mult stres sau solicitari. Desi evitarea situatiilor care produc anxietate va poate face sa va simtiti mai bine pe termen scurt, anxietatea este probabil sa continue pe termen lung daca nu se primeste tratament.
Desi simtiti ca sunteti singurul cu aceasta problema, anxietatea sociala este de fapt destul de comuna. Multi oameni se lupta cu aceste temeri, dar situatiile care declanseaza simptomele tulburarii de anxietate sociala pot fi diferite.
Unii oameni simt anxietate in majoritatea situatiilor sociale. Pentru altii, anxietatea este legata de situatii sociale specifice, cum ar fi vorbitul cu strainii, mersul la petreceri sau vorbitul in public.
Ca multe alte afectiuni de sanatate mintala, tulburarea de anxietate sociala apare probabil dintr-o interactiune complexa a factorilor biologici si de mediu. Cauzele posibile includ:
Cativa factori pot creste riscul de a dezvolta anxietatea sociala, inclusiv:
Anxietatea sociala poate fi dificil de depasit, dar exista lucruri pe care le poti incerca singur. Exista, de asemenea, tratamente eficiente si grupuri de sprijin care te pot ajuta. Notiunea de auto-ajutorare sau self-help nu te poate ajuta sa vindeci anxietatea sociala, dar o poate reduce.
Incercati sa intelegeti anxietatea, de ce apare si ce o declanseaza. Constientizati ce va trece prin minte, ce situatii sociale vi se par cele mai dificile si cum actionati in aceste situatii. Acest lucru va va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre anumite zone sau factori declansatori ce va sunt mai dificili.
Evalueaza-ti convingerile si presupunerile despre o situatie. Intreaba-te daca nu e posibil sa fie nerealiste. De exemplu, cand simti ca o situatie sociala a mers prost, intreaba-te daca chiar intreaga situatie a mers prost sau doar o parte din ea.
Acest lucru poate fi greu la inceput. Incepe cu tinte mici si avanseaza catre activitati mai de temut treptat. Stabileste o lista cu situatiile care iti provoaca anxietate – de la cea mai infricosatoare situatie pana la o situatie care provoaca doar putina anxietate.
Alte sfaturi includ:
Tulburarea de anxietate sociala este o afectiune de-a lungul vietii pentru multe persoane, schimbandu-se de obicei doar in ce priveste severitatea. Tratamentele pot ajuta oamenii sa-si controleze simptomele si sa capete incredere. Psihoterapia si medicamentele sunt considerate a fi cele mai eficiente tratamente. Mai multe tipuri de tratament sunt disponibile pentru tulburarea de anxietate sociala. Rezultatele tratamentului difera de la persoana la persoana. Unii oameni au nevoie de un singur tip de tratament. Cu toate acestea, altii pot necesita mai mult de unul.
Acesta este un tratament psihologic care foloseste o mare varietate de tehnici pentru a ajuta persoana sa se vada pe sine si problemele sale intr-o lumina mai realista, sa le depaseasca si sa le faca fata eficient. Exista multe tipuri de psihoterapie, incluzand terapia cognitiv comportamentala, terapia interpersonala, terapia psihodinamica si terapia familiala.
S-a demonstrat ca terapia cognitiv comportamentala (CBT) imbunatateste foarte mult simptomele. Aceasta ajuta pacientul sa-si dea seama ca propriile ganduri, mai degraba decat alte persoane, determina modul in care reactioneaza sau se comporta. In acest tip de psihoterapie, pacientul invata cum sa recunoasca si sa schimbe gandurile negative despre sine. Acest tip de terapie are doua parti principale:
Individul poate primi, de asemenea, terapie de expunere, in care lucreaza treptat pentru a face fata situatiilor de care se teme.
Aceasta terapie va ajuta sa invatati abilitati si tehnici sociale pentru a interactiona cu oamenii din mediul social. Participarea la terapia de grup cu altii care au aceleasi temeri te poate face sa te simti mai putin singur. Asta va oferi o sansa de a va exersa noile abilitati prin jocul de rol.
Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sunt cele mai frecvente medicamente prescrise persoanelor cu tulburari de anxietate sociala. Se crede ca este cel mai sigur si eficient tratament pentru simptomele persistente. Exemple pot include:
Efectele secundare posibile pot include:
Un medic poate prescrie serotonina si inhibitori de recaptare a noradrenalinei (SNRI), cum ar fi venlafaxina (Effexor, Effexor XR). De obicei, se va incepe prin a prescrie o doza mica, care este crescuta treptat. Poate dura pana la 3 luni pentru ca orice imbunatatire a simptomelor sa fie vizibila. Benzodiazepinele sunt o clasa de medicamente utilizate si ca medicamente anti-anxietate. Exemple includ alprazolam (Xanax) si clonazepam (Klonopin). Cursurile de benzodiazepine sunt de obicei scurte, deoarece pot provoca dependenta.
Efectele secundare pot include:
Anxietatea sociala poate afecta si copiii. Semnele anxietatii sociale la un copil includ:
Tratamentele pentru anxietatea sociala la copii sunt similare cu cele pentru adolescenti si adulti, desi medicamentele nu sunt utilizate in mod normal. Terapia va fi adaptata la varsta copilului si va implica adesea ajutor din partea parintilor.
Lasata netratata, anxietatea sociala poate afecta viata. Anxietatea pot interfera cu munca, scoala, relatiile sau calitatea vietii. Tulburarea de anxietate sociala poate provoca:
Referinte:
(1) Social anxiety (social phobia), link: https://www.nhs.uk/conditions/social-anxiety/
(2) Social Anxiety Disorder, link: https://www.helpguide.org/articles/anxiety/social-anxiety-disorder.htm
(3) What is Social Anxiety?, link: https://socialanxietyinstitute.org/what-is-social-anxiety
(4) Social anxiety disorder (social phobia), link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/social-anxiety-disorder/symptoms-causes/syc-20353561
(5) What Is Social Anxiety Disorder?, link: https://www.webmd.com/anxiety-panic/guide/mental-health-social-anxiety-disorder#1
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…