Insuficienta ovariana este o cauza potentiala a infertilitatii feminine. Afecteaza ovulatia si fertilitatea. Iata care sunt cauzele, factorii de risc si metodele de tratament posibile.

Cuprins:

1. Ce este insuficienta ovariana?
2. Cauzele insuficientei ovariene
3. Complicatii
4. Simptome asociate
5. Diagnostic
6. Metode de tratament

Ce este insuficienta ovariana?

Femeile cu insuficienta ovariana prezinta semne clinice si uneori simptome ale menopauzei inainte de varsta de 40 de ani. Insuficienta ovariana NU este menopauza. In timp ce tulburarea a fost numita si „menopauza prematura”, acest nume este inexact. Femeile care au ajuns la menopauza nu au menstruatii, nu pot ovula si nu pot ramane insarcinate cu propriile lor ovule.

Insuficienta ovariana primara (uneori numita insuficienta ovariana prematura) apare atunci cand ovarele – care depoziteaza si elibereaza ovule – inceteaza sa functioneze inainte de varsta de 40 de ani. In functie de cauza, insuficienta ovariana primara se poate dezvolta inca din adolescenta, sau problema poate fi prezenta de la nastere. O femeie care are insuficienta ovariana primara este foarte probabil sa aiba menstruatii neregulate sau lipsa, probleme de fertilitate si simptome asemanatoare menopauzei. Este dificil, desi nu imposibil, ca femeile care au insuficienta ovariana primara sa ramana insarcinate.

Femeile cu insuficienta ovariana pot ovula ocazional si pot avea o revenire a menstruatiilor obisnuite (chiar si dupa ani de la diagnosticare). De asemenea, conceptia cu propriile ovule nu este complet imposibila. Riscul diagnosticului creste odata cu varsta:

  • 1 din 1.000 de femei cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani sunt diagnosticate cu aceasta problema
  • 1 din 250 pentru femeile cu varste cuprinse intre 30 si 35 de ani
  • 1 din 100 pentru femeile cu varste cuprinse intre 35 si 40 de ani

Cauzele insuficientei ovariene

Desi cauza exacta a insuficientei ovariene poate fi necunoscuta, un factor genetic sau o problema cu sistemul imunitar al organismului pot juca un rol la unele femei. Intr-o afectiune a sistemului imunitar, organismul poate ataca tesuturile – in acest caz, ovarele. Insuficienta ovariana primara se poate dezvolta dupa o histerectomie sau o alta interventie chirurgicala pelvina sau de la radioterapie sau chimioterapie pentru cancer. In unele dintre aceste cazuri, starea poate fi temporara, ovarele incepand din nou sa functioneze cativa ani mai tarziu.

Insuficienta ovariana primara poate fi cauzata de:

  • Defecte cromozomiale – unele afectiuni genetice sunt asociate cu insuficienta ovariana primara si includ sindromul Turner mozaic – in care o femeie are un singur cromozom X normal si un al doilea cromozom X modificat – si sindromul X fragil – in care cromozomii X sunt fragili si se rup;
  • Toxinechimioterapia si radioterapia sunt cauze comune ale insuficientei ovariene induse de toxine si pot deteriora materialul genetic din celule (alte toxine, cum ar fi fumul de tigara, substante chimice, pesticide si virusurile ar putea grabi insuficienta ovariana);
  • Un raspuns al sistemului imunitar la tesutul ovarian (boala autoimuna) – in aceasta forma rara, sistemul imunitar produce anticorpi impotriva tesutului ovarian, afectand foliculii care contin ovule si chiar ovulele;
  • Factori necunoscuti – cauza insuficientei ovariene primare este adesea necunoscuta (idiopatica).

Factori de risc

Factorii care cresc riscul de a dezvolta insuficienta ovariana primara includ:

  • varsta – riscul creste intre 35 si 40 de ani, dar poate sa apara chiar la adolescenti;
  • istoric familial de insuficienta ovariana;
  • chirurgie ovariana – interventiile chirurgicale la nivelul ovarelor cresc riscul insuficientei ovariene.

Complicatii

Complicatiile insuficientei ovariene primare includ:

  • Infertilitate – Incapacitatea de a ramane insarcinata poate fi o complicatie a insuficientei ovariene. In cazuri rare, sarcina este posibila pana la epuizarea ovulelor.
  • Osteoporoza – Hormonul estrogen ajuta la mentinerea oaselor puternice. Femeile cu un nivel scazut de estrogen au un risc crescut de a dezvolta oase slabe si fragile (osteoporoza), care sunt mai susceptibile sa se rupa decat oasele sanatoase.
  • Depresia sau anxietatea – Riscul de infertilitate si alte complicatii cauzate de nivelurile scazute de estrogen determina ca unele femei sa devina depresive sau anxioase.
  • Boli de inima – Pierderea timpurie de estrogen poate creste riscul de boli cardiace.

Simptome

Primul semn al insuficientei ovariene este de obicei dat de menstruatii neregulate sau ratate. Simptomele ulterioare pot fi similare cu cele ale menopauzei naturale:

  • bufeuri
  • transpiratii nocturne
  • iritabilitate
  • probleme de concentrare
  • lipsa dorintei sexuale
  • uscaciune vaginala

Pentru multe femei cu aceasta tulburare, probleme de a ramane insarcinata sau infertilitatea sunt motivul pentru care merg la medic. Ce alte probleme poate provoca insuficienta ovariana? Intrucat va duce la niveluri mai mici ale anumitor hormoni, apare un risc mai mare pentru alte afectiuni de sanatate, inclusiv anxietate si depreise, afectiuni oculare, boli de inima, infertilitate, probleme cu tiroida (hipotiroidism), osteoporoza etc.

Diagnostic

Daca menstruatiile devin neregulate sau se opresc, medicul va face un examen fizic si va va pune intrebari despre starea de sanatate generala si daca aveti alte simptome ale insuficientei ovariene primare. Se va face si un test de sarcina. De asemenea, se fac si teste de sange.

Se va testa nivelul de FSH – hormonul foliculo stimulator. FSH semnaleaza organismul sa elibereze un ovul in fiecare luna. Daca nivel de FSH din sange este mai mare decat in ​​mod normal in mai mult de o zi, este posibil sa fie vorba de insuficienta ovariana primara. Un alt test de sange poate fi, de asemenea, facut pentru a masura cantitatea de estradiol (sau estrogen) in sange. Estrogenul foarte scazut cu un FSH ridicat este un semn al insuficientei ovariene primare.

Tratament

Cum este tratata insuficienta ovariana? Tratamentul pentru insuficienta ovariana primara se concentreaza, de obicei, pe problemele care apar din cauza deficitului de estrogen. In prezent, nu exista un tratament dovedit pentru a restabili functia normala a ovarelor unei femei. Exista insa tratamente pentru unele dintre simptomele ce tin de ovulatie. Exista, de asemenea, modalitati de a reduce riscurile de sanatate si de a trata conditiile pe care le poate provoca afectarea ovulatiei:

Terapia de substitutie hormonala (HRT)

HRT este cel mai frecvent tratament. Ofera corpului estrogeni si alti hormoni pe care ovarele nu le mai formeaza. Imbunatateste sanatatea sexuala si scade riscurile pentru boli de inima si osteoporoza.

Terapia cu estrogen poate ajuta la prevenirea osteoporozei, precum si la ameliorarea bufeurilor si a altor simptome ale deficitului de estrogen. De obicei, medicul prescrie estrogeni cu hormon progesteron, mai ales daca uterul este intact. Adaugarea de progesteron protejeaza mucoasa uterului (endometru) de modificarile precanceroase care pot fi cauzate de administrarea de estrogen singur. Combinatia de hormoni poate duce la aparitia menstruatiilor, dar nu va restabili functia ovariana.

La femeile mai in varsta, estrogenul de lunga durata plus terapia cu progestin a fost legata de un risc crescut de boli cardiace si ale vaselor de sange (cardiovasculare) si cancer de san. Cu toate acestea, la femeile tinere cu insuficienta ovariana, beneficiile terapiei cu hormoni depasesc riscurile potentiale.

Suplimente de calciu si vitamina D

Deoarece femeile cu aceste probleme prezinta un risc mai mare de osteoporoza, ar trebui sa ia calciu si vitamina D in fiecare zi.

Ambii nutrienti sunt importanti pentru prevenirea osteoporozei si este posibil sa nu obtineti suficient din dieta sau de la expunerea la soare. Medicul poate sugera testarea densitatii osoase inainte de a incepe suplimentele pentru a obtine o masurare de baza. Pentru femeile cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani, expertii recomanda, in general, 1.000 de miligrame (mg) de calciu pe zi din alimente sau suplimente, crescand la 1.200 mg pe zi pentru femeile de 51 de ani si mai mari.

Doza optima zilnica de vitamina D nu este clara. Un bun punct de plecare pentru adulti este de 600 pana la 800 de unitati internationale (UI) pe zi, din alimente sau suplimente. Daca nivelul de vitamina D din sange este scazut, medicul va poate sugera doze mai mari.

Abordarea infertilitatii

Daca aveti astfel de probleme si nu reusiti sa ramaneti gravida, puteti incerca FIV. Nu s-a dovedit niciun tratament eficient care sa redea fertilitatea. Unele femei si partenerii lor urmaresc sarcina prin fertilizarea in vitro folosind ovule de la donatori. Procedura presupune prelevarea ovulelor de la un donator si fertilizarea lor cu sperma partenerului intr-un laborator. Ovulul fecundat (embrionul) este apoi plasat in uter.

De ce insuficienta ovariana afecteaza fertilitatea?

Ovarele unei femei adulte sanatoase contin zeci de mii de foliculi. In fiecare folicul este un ovul viabil. Doar un mic procent dintre acesti foliculi se va maturiza si va avea potentialul de a deveni un embrion. Este normal ca foliculii sa scada cu timpul. Dupa caz, o fetita sanatoasa se naste cu peste 1 milion de ovule, dar pana cand va ajunge la pubertate, va avea doar 300.000.

De asemenea, este normal ca foliculii sa nu mai raspunda in mod eficient la hormonii care declanseaza ovulatia. Aceasta este cauza infertilitatii legate de varsta, si de ce femeile de 40 de ani si mai mult sunt mai putin susceptibile de a concepe decat o femeie de 30 de ani.

Cu toate acestea, la femeile cu insuficienta ovariana primara, ovarele lor nu functioneaza asa cum era de asteptat. Ovarele pot avea mai putini foliculi decat e normal pentru o femeie de varsta lor. Numarul foliculilor va fi scazut. De asemenea, ovarele si foliculii nu raspund in mod eficient la hormonii meniti sa stimuleze maturizarea si ovulatia. Ovarele nu pot produce, de asemenea, niveluri normale de estrogen.

Medicamentele pentru fertilitate vor functiona numai daca exista o cantitate suficienta de foliculi in ovare si daca acesti foliculi vor raspunde atunci cand sunt expusi la hormoni care stimuleaza ovulatia. In aceasta tulburare, foliculii „ignora” sau cel putin nu raspund pe deplin la medicamentele pentru fertilitate. Chiar daca pot declansa ovulatia, ovulele pot avea o calitate slaba. Acest lucru face ca fertilizarea si sarcina sa fie mai putin probabile.

Referinte:
(1) Primary Ovarian Insufficiency, link: https://medlineplus.gov/primaryovarianinsufficiency.html
(2) Primary ovarian insufficiency, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premature-ovarian-failure/symptoms-causes/syc-20354683
(3) Premature Ovarian Failure (Primary Ovarian Insufficiency), link: https://www.hopkinsmedicine.org/gynecology_obstetrics/specialty_areas/fertility-center/conditions-we-treat/primary-ovarian-insufficiency.html
(4) Primary ovarian insufficiency, link: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(10)60355-8/fulltext
(5) What Is Premature Ovarian Failure?, link: https://www.webmd.com/menopause/premature-ovarian-failure#1

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma