Vaginita este o inflamatie a vaginului care poate duce la scurgeri vaginale anormale, mancarime si durere. Cauza este de obicei o modificare a echilibrului normal al bacteriilor vaginale sau o infectie.

Cuprins:

1. Ce este vaginita?
2. Semne si simptome
3. Tipuri de vaginite
4. Cauze si factori de risc
5. Metode de diagnostic
6. Tratamentul vaginitelor
7. Cum puteti preveni vaginita?

Ce este vaginita?

Vaginita, numita si vulvovaginita, este o inflamatie sau infectie a vaginului. Poate afecta si vulva, care este partea externa a organelor genitale ale femeii. Vaginita poate provoca mancarime, durere, scurgeri anormale si miros neplacut. De obicei, apare atunci cand exista o schimbare in echilibrul de bacterii care se gasesc in mod normal in vagin. Exista diferite tipuri de vaginite si au diferite cauze, simptome si tratamente.

Cele mai frecvente tipuri de vaginite sunt:

  • Vaginita bacteriana, care rezulta dintr-o schimbare a bacteriilor normale gasite in vagin de la supraaglomerarea altor organisme;
  • Infectii cu fungi, care sunt de obicei cauzate de o ciuperca naturala numita Candida albicans;
  • Trichomoniaza, care este cauzata de un parazit si este transmisa in mod obisnuit prin contact sexual.

Simptome

Printre simptome se numara:

Infectiile vaginale pot produce o varietate de simptome, cum ar fi secretii anormale sau crescute, mancarime, miros neplacut, iritare, urinare dureroasa. Vaginoza bacteriana provoaca o scurgere vaginala anormala, gri-albicioasa, cu un miros neplacut. Candida poate provoca mancarimi vaginale, secretie vaginala branzoasa, disconfort la nivelul deschiderii vaginale etc. Trichomonas poate cauza o secretie galben verzuie, mancarimi, iritatii, dureri vaginale etc.

Tipuri

Exista mai multe tipuri de vaginite, in functie de cauza. Cele mai frecvente sunt:

  • Vaginite atrofice – Endoteliul sau mucoasa vaginului devine mai subtire atunci cand nivelul de estrogen scade in timpul menopauzei, ceea ce il face mai predispus la iritatii si inflamatii.
  • Vaginoza bacteriana – Rezulta dintr-o supraaglomerare de bacterii normale in vagin. Pacientii au, de obicei, un nivel scazut al unei bacterii vaginale normale numite lactobacili.
  • Trichomonas vaginalis – Uneori, vaginita este cauzata de un parazit protozoar cu un singur nivel celular, Trichomonas vaginalis poate infecta alte parti ale tractului urogenital, inclusiv uretra, pe unde urina paraseste corpul.
  • Candida albicans – Provoaca o infectie fungica.

Cauze si factori de risc

Cauza depinde de ce tip de vaginita aveti:

Cauze pentru vaginoza bacteriana

Aceasta cauza cea mai frecventa a vaginitei rezulta dintr-o schimbare a bacteriilor normale gasite in vagin, pana la supraaglomerarea unor organisme. De obicei, bacteriile care se gasesc in mod normal in vagin (lactobacili) sunt depasite de alte bacterii (anaerobe) din vagin. Daca bacteriile anaerobe devin prea multe la numar, afecteaza echilibrul, provocand vaginoza bacteriana.

Acest tip de vaginita pare sa fie legat de actul sexual – mai ales daca aveti mai multi parteneri de sex sau un partener sexual nou -, dar apare si la femei care nu sunt active sexual.

Cauze pentru Candida

Apare atunci cand exista o supraagregare a unui organism fungic – de obicei C. albicans – in vagin. C. albicans provoaca, de asemenea, infectii in alte zone umede ale corpului, cum ar fi in gura, pliurile pielii si patul unghiilor. Ciuperca poate provoca, de asemenea, eruptii cutanate.

Cauze pentru trichomoniaza

Aceasta infectie cu transmitere sexuala obisnuita este cauzata de un parazit microscopic, unicelular, numit Trichomonas vaginalis. Acest organism se raspandeste in timpul actului sexual cu o persoana care are infectia. La barbati, organismul infecteaza de obicei tractul urinar, dar deseori nu provoaca simptome. La femei, trichomoniaza infecteaza de obicei vaginul si poate provoca simptome. De asemenea, creste riscul unei femei de a avea alte infectii cu transmitere sexuala.

Vaginite neinfectioase

Sprayurile vaginale, dusurile, sapunurile parfumate, detergentii parfumati si produsele spermicide pot provoca o reactie alergica sau irita tesuturile vulvare si vaginale. Obiectele straine, cum ar fi tampoanele, pot irita si tesuturile vaginale.

Sindromul genitourinar al menopauzei (atrofie vaginala)

Nivelurile de estrogen reduse dupa menopauza sau indepartarea chirurgicala a ovarelor pot face captuseala vaginala sa se subtieze, uneori rezultand iritare vaginala, senzatie de arsura si uscaciune.

Factori de risc

Factorii care cresc riscul de a dezvolta vaginita includ:

  • modificari hormonale, precum cele asociate cu sarcina, anticonceptionale sau menopauza;
  • activitate sexuala;
  • o infectie cu transmitere sexuala;
  • utilizarea spermicidelor pentru contraceptie;
  • diabet necontrolat;
  • utilizarea produselor de igiena, cum ar fi spumante de baie, spray-ul vaginal, deodorant vaginal;
  • dus vaginal;
  • imbracaminte sau lenjerie prea stransa;
  • steriletul.

Cand sa te prezinti la medic

Mergeti la medic daca aveti simptome vaginale neobisnuite, in special:

  • mancarimi vaginale sau o secretie vaginala cu miros neplacut;
  • nu ati mai avut infectie vaginala inainte;
  • ai avut infectii vaginale in trecut, dar de data aceasta simptomele sunt diferite;
  • ai avut o serie de parteneri sexuali sau un partener sexual nou – poti avea o infectie cu transmitere sexuala (ITS);
  • ai terminat un curs de medicamente pentru tulburari vaginale, dar simptomele persista.

Metode de diagnostic

Medicul va examina vaginul si va preleva probe de secretie vaginala. Esantionul poate fi testat intr-un laborator pentru a vedea care este cauza problemei.

Daca sunteti gravida, discutati cu medicul daca aveti simptome. Unele probleme va pot afecta sarcina, de aceea este important sa discutati cu medicul si sa primiti tratamentul potrivit. Medicul va efectua un examen fizic si va intreba despre istoricul medical, in special cu privire la orice infectii anterioare cu transmitere sexuala. Medicul poate efectua un examen pelvin pentru a verifica inflamatia si excesul de scurgeri din interiorul vaginului. Proba de secretie este uneori prelevata in incercarea de a determina cauza inflamatiei. Cauza vaginitei poate fi diagnosticata prin verificarea secretiei, a nivelului pH-ului vaginal, prezenta aminelor volatile (gazul care provoaca un miros urat) si detectarea microscopica a celulelor specifice.

Tratamentul vaginitelor

Tratamentul depinde de ce tip de vaginita aveti. Vaginita bacteriana este tratata cu antibiotice. Este posibil sa se ofere pastile orale sau creme/geluri ce se aplica la nivel vaginal. In timpul tratamentului, trebuie sa folositi prezervativ in timpul sexului sau sa nu aveti deloc relatii sexuale. Infectiile cu fungi sunt de obicei tratate cu o crema sau cu medicamente la nivel vaginal. Tratamentul pentru tricomoniaza este de obicei un antibiotic cu o singura doza.

Atat pacienta, cat si partenerul (partenerii) ar trebui sa fie tratati, pentru a preveni raspandirea infectiei catre ceilalti si pentru a nu dezvolta din nou problema. Daca vaginita e cauzata de o alergie sau sensibilitate la un produs, trebuie sa identificati exact cauza. Ar putea fi un produs pe care ati inceput sa il utilizati recent.

Medicamente

Tratamentele medicale pentru aceasta afectiune pot include:

  • antibiotice orale
  • creme cu antibiotice
  • creme antifungice
  • pastile antifungice orale
  • antihistaminice orale, daca o reactie alergica este o posibila cauza
  • creme cu estrogen

De asemenea, medicul va poate recomanda o rutina de igiena personala pentru a ajuta la vindecarea infectiei si pentru a preveni reaparitia acesteia. Aceasta poate include bai de sezut si stergerea corecta dupa utilizarea toaletei. Alte sugestii includ purtarea de haine lejere si lenjerie din bumbac pentru a permite circulatia aerului si pentru a reduce umiditatea din zona. Indepartarea lenjeriei la culcare poate ajuta, de asemenea, la prevenirea vulvovaginitei.

Remedii naturale

Daca ati avut o infectie cu fungi in trecut, este posibil sa puteti trata vulvovaginita folosind produse fara prescriptie, inclusiv: creme vaginale, supozitoare, unguente topice sau pastile orale.

Este posibil sa ameliorati unele dintre simptomele vulvovaginitei printr-o baie de sezut – o baie calda care acopera doar zona soldului. Adaugarea de ulei de arbore de ceai sau o cantitate mica de sare de mare in baie poate ajuta la distrugerea unor bacterii, daca aceasta este cauza simptomelor. Aveti grija sa nu stati prea mult timp in baie. Folositi un prosop curat entru a usca complet zona dupa baie.

Poate vaginita sa provoace alte probleme de sanatate?

Este important sa tratati vaginita bacteriana sau cu Thricomonas, deoarece oricare dintre ele va poate creste riscul de a contracta HIV sau o alta boala cu transmitere sexuala. Daca sunteti gravida, acestea creste riscul de nastere prematura.

Cum puteti preveni vaginita?

  • Nu luati antibiotice decat daca aveti nevoie cu adevarat.
  • Evitati dusurile vaginale.
  • Nu folositi spray-uri si deodorante feminine sau alte produse parfumate in jurul vaginului.
  • In timpul menstruatiei, schimbati tampoanele de cel putin 3 ori pe zi. Nu lasati tampoanele in interior mai mult de 8 ore si asigurati-va ca eliminati tampoanele.
  • Utilizati un prezervativ in timpul sexului. Limitati numarul de parteneri sexuali.
  • Evitati baile fierbinti sau cu spuma, cazile cu hidromasaj si spa-urile cu jacuzzi.
  • Evitati iritantii. Acestia includ tampoane, dusuri vaginale si sapunuri parfumate. Clatiti sapunul din zona genitala exterioara dupa un dus si uscati bine zona pentru a preveni iritarea. Nu folositi sapunuri dure, cum ar fi cele cu deodorant sau actiune antibacteriana sau spumantele de baie.
  • Stergeti din fata in spate dupa utilizarea toaletei. Facand acest lucru, evitati raspandirea bacteriilor fecale in vagin.
  • Purtati lenjerie de bumbac.

Transmitere

Relatia sexuala este cel mai frecvent mijloc de transmitere pentru vaginite, dar nu este singurul mijloc. Unii experti considera ca a avea mai multi parteneri sexuali poate creste riscul de vaginoza bacteriana, care este un tip particular de vaginita. Cu toate acestea, infectiile nu sunt neaparat transmise de la un partener la altul in timpul actului sexual.

Referinte:
(1) Causes, symptoms, and treatment of vaginitis, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/175101.php
(2) Vaginitis, link: https://medlineplus.gov/vaginitis.html
(3) Vaginitis (Vaginal Infection), link: https://www.webmd.com/women/guide/sexual-health-vaginal-infections
(4) Vaginitis, link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/zx1776
(5) What causes vaginitis?, link: https://www.nichd.nih.gov/health/topics/vaginitis/conditioninfo/causes

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma