Tulburarea de adaptare cuprinde un grup de simptome, emotionale si/sau de comportament, care pot sa apara in urma unui eveniment de viata puternic stresant. Afla cum se manifesta tulburarea de adaptare si ce solutii de tratament exista.
(1) Ce este tulburarea de adaptare?
(2) Simptome si tipuri de tulburari de adaptare
(3) Cauze ale tulburarilor de adaptare
(4) Tulburari de adaptare la copii
(5) Solutii de tratament
(6) Sfaturi pentru a invata sa te adaptezi usor noilor situatii
Tulburarea de adaptare, numita uneori si depresia situationala, se refera la reactia emotionala si/sau de conduita, excesiva sau anormala in fata unor evenimente stresante de viata, modificari importante ale stilului de viata, aparitia sau posibilitatea aparitiei unei boli grave, dezastre naturale. Aceasta reactie poate avea un impact ridicat asupra functionarii pe mai multe planuri – social, academic, ocupational.
Tulburarea de adaptare este considerata un sindrom al raspunsului la stres, fiind clasificata in DSM-5 (Manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale) si in ICD-11 (Clasificarea Internationala a Bolilor) alaturi de alte tulburari legate de stres.
Incapacitatea de adaptare consta intr-un grup de simptome precum tristetea, teama, ingrijorarea, lipsa de speranta, modificari ale comportamentului. Aceste manifestari apar intr-o perioada de pana la 3 luni de la evenimentul stresor si dispar in maximum 6 luni.
Tulburarea de adaptare este una dintre cele mai frecvente tulburari de natura psihica diagnosticate.
Tulburarea de adaptare poate aparea la orice varsta, ambele genuri fiind afectate in egala masura.
Daca tulburarea de adaptare nu este gestionata, poate evolua catre depresia majora.
Aceste doua tulburari pot avea unele simptome similare, insa diferentele dintre ele sunt:
Tulburarea de adaptare se caracterizeaza prin:
Aceste manifestari variaza ca intensitate si tablou simptomatic de la o persoana la alta. La copii si adolescenti pot fi mai frecvente simptomele la nivel comportamental (tulburari ale somnului, probleme la scoala, comportament ostil, violent), in timp ce la adulti pot fi mai frecvente simptomele emotionale.
In general, tulburarea de adaptare afecteaza functionalitatea pe mai multe planuri (de exemplu, poate face mai dificile socializarea, mersul la scoala, serviciul).
Specific pentru tulburarea de adaptare este faptul ca simptomele apar in decurs de 3 luni de la evenimentul stresor si nu dureaza mai mult de 6 luni de la trecerea/disparitia evenimentului (sau consecintele acestuia). Daca se depaseste aceasta perioada, simptomatologia este cel mai probabil explicata de o alta tulburare, intrucat diagnosticul de tulburare de adaptare nu mai este indeplinit. Frecvent, daca simptomele nu dispar in 6 luni, tulburarea de adaptare poate evolua catre depresie.
Conform DSM-5, exista 6 subtipuri ale tulburarii de adaptare:
In categoria factorilor stresori intra orice situatie care poate crea un nivel foarte ridicat de stres, pe care persoana nu il poate gestiona si la care nu se poate adapta. Acesti factori stresori pot fi negativi sau pozitivi (casatoria, achizitia unei case, nasterea unui copil).
Tulburarea de adaptare poate aparea in urma unui singur eveniment (divort, pensionarea, pierderea unui loc de munca, o boala grava, fie proprie, fie a unei persoane apropiate) sau a unei combinatii de factori (mutarea intr-o tara straina, unde persoana incepe si un nou job, probleme de cuplu care au loc simultan cu dificultati financiare).
Factorii stresori pot fi si:
Persoanele la care apare tulburarea de adaptare pot prezenta si o anumita vulnerabilitate la factorii de stres. Factorii de risc includ:
Si copiii pot dezvolta tulburari de adaptare, atunci cand trec prin situatii sau evenimente de viata puternic stresante pentru ei. Evenimentul stresor este extrem de important pentru un copil, in timp ce pentru ceilalti e posibil sa nu aiba un atat de mare impact ca pentru el.
Exemple de evenimente de viata sau schimbari majore cu potential stres pentru copii:
Tulburarea de adaptare la copii se poate manifesta prin deprimare, anxietate, ostilitate, refuzul de a merge la scoala, tulburari ale somnului, episoade de plans, iritabilitate, izolarea de familie si prieteni, comportamente care incalca normele sociale (vandalism, batai).
Netratate, tulburarile de adaptare la copii si adolescenti pot duce la aparitia depresiei, tulburarilor de anxietate sau abuzului de substante.
Psihoterapia este tratamentul de baza in tulburarea de adaptare. In cadrul terapiei, obiectivele principale sunt de ameliorare a simptomelor, redobandirea functionalitatii dinaintea evenimentului stresor si invatarea unor metode eficiente de a face fata evenimentelor stresante, actuale si viitoare.
Totodata, persoana este ajutata sa inteleaga rolul sau in evenimentul stresor si reactiile sale la acesta, precum si a invata sa priveasca factorii stresori dintr-o alta perspectiva (de exemplu, ca o posibilitate de dezvoltare personala). Invatarea unor tehnici de relaxare si/sau de mindfulness in terapie, cu practicarea acestora zilnic sau cat mai frecvent ajuta la reducerea simptomelor.
Pe langa psihoterapia individuala, terapia de grup este de asemenea utila.
Atunci cand un eveniment stresant marcheaza un copil, un adolescent sau intreaga familie, terapia de familie este foarte utila pentru a ajuta toti membrii sa gestioneze mai usor.
In unele cazuri, alaturi de psihoterapie se pot prescrie si medicamente pentru ameliorarea simptomelor depresive sau anxioase. Insa psihoterapia ramane tratamentul de prima intentie.
Confruntate cu acelasi factor stresor, persoane diferite vor avea reactii diferite, in functie de semnificatia evenimentului, varsta, implicatiile pe termen lung si scurt, abilitatile de coping (de a face fata), experienta anterioara cu factori stresori similari etc.
Tulburarea de adaptare nu poate fi prevenita, insa pot fi luate unele masuri pentru a putea gestiona mai usor evenimentele foarte stresante.
(1) Adjustment Disorder – https://medlineplus.gov/ency/article/000932.htm
(2) Adjustment Disorder Symptoms – https://psychcentral.com/disorders/adjustment-disorder-symptoms/
(3) Adjustment Disorder – https://www.psychologytoday.com/intl/conditions/adjustment-disorder
(4) Adjustment Disorder Basics – https://childmind.org/guide/guide-adjustment-disorder/
(5) Adjustment Disorder – https://ada.com/conditions/adjustment-disorder/
(6) Adjustment Disorder – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adjustment-disorders/symptoms-causes/syc-20355224?page=0&citems=10
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…