Nimfomania se caracterizeaza prin ganduri sexuale intruzive si comportamente sexuale impulsive. Aflati mai multe despre nimfomanie din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce inseamna nimfomanie?
  2. Simptome
  3. Cauzele nimfomaniei
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza nimfomania?
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce inseamna nimfomanie?

Nimfomania mai poarta denumirile de comportament sexual compulsiv, hipersexualitate, tulburare de hipersexualitate sau dependenta sexuala. Aceste persoane se confrunta in mod constant cu fantezii, porniri sau comportamente sexuale dificil de controlat. Nimfomania provoaca stres sau afecteaza in mod negativ sanatatea, activitatea profesionala, relatiile sau alte aspecte ale vietii.

Care sunt caracteristicile tulburarii

Nimfomania poate fi caracterizata de o serie de experiente sexuale obisnuite. Printre exemple se numara masturbarea, partenerii sexuali multipli, utilizarea pornografiei sau a sexului platit. Atunci cand persoana incepe sa puna un accent major pe aceste comportamente sexuale, ele devin dificil de controlat si perturba sau afecteaza in mod evident viata persoanei si a celor din jur. Aceste comportamente sunt diagnosticate drept nimfomanie.

Indiferent de natura exacta sau denumirea comportamentului, un comportament sexual compulsiv netratat poate afecta stima de sine, relatiile, cariera, sanatatea pacientului, dar si viata celorlalte persoane. Persoanele cu nimfomanie au la dispozitie tratament si metode auto-ajutor pentru a invata cum sa-si gestioneze trairile.

Simptome

Cautati ajutor daca simtiti ca ati pierdut controlul asupra comportamentului sexual, mai ales daca acesta va pune in situatii nefavorabile. Nimfomania tinde sa avanseze in timp, asa ca cereti ajutor atunci cand simtiti prima data ca poate exista o problema.

Daca va ganditi sa solicitati ajutor specializat, puneti-va urmatoarele intrebari:

  • Imi pot gestiona impulsurile sexuale?
  • Sunt deranjat/a de comportamentele mele sexuale?
  • Comportamentul meu sexual imi afecteaza relatiile, munca sau duce la consecinte negative, cum ar fi arestarea?
  • Incerc sa-mi ascund comportamentul sexual?

Cat de greu este sa cereti ajutor in aceste cazuri

Unui nimfoman ii poate fi foarte greu sa ceara ajutor, deoarece aceasta reprezinta o problema personala. Cu toate acestea, incercati sa:

  • Lasati deoparte orice rusine sau jena si concentrati-va asupra beneficiilor tratamentului.
  • Nu uitati ca nu sunteti singuri – multi oameni se lupta cu nimfomanie. Specialistii in sanatate mintala sunt instruiti pentru a fi intelegatori si discreti. Insa nu toti acesti profesionistii au experienta in tratarea comportamentului sexual compulsiv. De aceea, asigurati-va ca gasiti un terapeut competent in acest domeniu.
  • Retineti ca lucrurile pe care i le spuneti unui medic sau unui specialist in domeniul sanatatii mintale vor ramane confidentiale, cu exceptia cazurilor in care sustineti ca aveti de gand sa va raniti pe voi insiva sau pe altcineva, ca va ganditi sa abuzati sexual un copil sau o alta persoana vulnerabila.

Solicitati imediat tratament

Cautati tratament imediat daca:

  • Traiti cu senzatia ca puteti provoca vatamari din cauza comportamentului sexual necontrolat
  • Aveti si alte probleme privind controlul impulsurilor si simtiti ca pornirile sexuale scapa de sub control
  • Aveti tendinte sinucigase – daca o persoana se gandeste la suicid, este rugata sa sune la numarul de urgenta

Cauzele nomfomaniei

Desi cauzele declansarii nimfomaniei nu sunt cunoscute pe deplin, printre acestea se numara:

Un dezechilibru de substante chimice naturale la nivelul creierului

Anumite substante chimice din creier (neurotransmitatori), cum ar fi serotonina, dopamina si norepinefrina ajuta la reglarea starii de spirit. Nivelurile ridicate ale acestor substante pot provoca nimfomanie.

Modificari ale cailor neuronale

Nimfomania poate fi o dependenta care, in timp, ar putea provoca schimbari in circuitele neuronale ale creierului. Ca si in cazul altor dependente, e nevoie de continut sexual si stimulare intensiva de-a lungul timpului pentru a obtine satisfactie sau usurare.

Conditii care afecteaza creierul

Anumite boli sau probleme de sanatate, cum ar fi epilepsia si dementa, pot cauza daune unor parti ale creierului care afecteaza comportamentul sexual. In plus, tratamentul pentru boala Parkinson cu unele medicamente denumite agonisti dopaminergici poate provoca un comportament sexual compulsiv sau nimfomanie.

Factori de risc

Nimfomania poate aparea atat la barbati (nimfoman), cat si la femei (nimfomana), cu toate ca poate fi mai frecvent la barbati. De asemenea, poate afecta pe oricine, indiferent de orientarea sexuala. Factorii care pot creste riscul de comportament sexual compulsiv sunt:

  • Accesul facil la continut sexual. Avansarea tehnologiei si aparitia site-urilor de social media a permis un acces facil la imagini si informatii sexuale din ce in ce mai intensive.
  • Secretul si confidentialitatea activitatilor sexuale compulsive tind sa facilitieze agravarea acestor probleme in timp.

De asemenea, un risc crescut de nimfomanie poate aparea la persoanele care au:

  • Probleme cu consumul de alcool sau droguri
  • O alta afectiune psihica, cum ar fi o tulburare de dispozitie (de exemplu depresia sau anxietatea) sau o dependenta de jocuri de noroc
  • Conflicte in familie sau membri ai familiei cu probleme care sufera de anumite dependente
  • Istoric de abuzuri fizice sau sexuale

Diagnostic

Medicul sau un alt specialist in sanatate mintala pot efectua o evaluare psihologica, in cadrul careia pacientul trebuie sa raspunda la intrebari despre:

  • Sanatatea fizica si psihica, precum si nivelul emotional general
  • Ganduri, comportamente si compulsii sexuale greu de controlat
  • Utilizarea de droguri si alcool
  • Familie, relatii si situatia sociala
  • Probleme cauzate de comportamentul sexual

Cu permisiunea pacientului, doctorul ar putea solicita, de asemenea, pareri ale membrilor familiei si prietenilor.

Stabilirea diagnosticului

Comunitatea psihiatrica inca dezbate cum sa defineasca un comportament sexual compulsiv, deoarece nu este intotdeauna usor de determinat momentul in care comportamentul sexual devine problematic.

Multi specialisti in sanatate mintala folosesc Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM-5), publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie, ca ghid pentru diagnosticarea problemelor psihice. Nimfomania nu are propria categorie de diagnostic in DSM-5. De aceea, conditia poate fi diagnosticata ca o subcategorie a unei alte afectiuni de sanatate mintala, cum ar fi o tulburare de controlare a impulsurilor sau o dependenta comportamentala.

Unii experti descriu nimfomania ca fiind o activitate sexuala dusa la extrem, cu consecinte semnificative si negative. Desi este nevoie de mai multe cercetari pentru a clarifica si clasifica toate criteriile, diagnosticul si tratamentul stabilite de catre un profesionist in domeniul sanatatii mintale, care are expertiza in dependente si comportamente sexuale compulsive, va genera probabil cele mai bune rezultate.

Cum se trateaza nimfomania?

Tratamentul pentru nimfomanie implica, de obicei, psihoterapie, administrare de medicamente si includerea in grupuri de auto-ajutor. Un obiectiv principal al tratamentului este de a-l ajuta pe pacient sa-si gestioneze nevoile si sa-si diminueze comportamentele excesive, mentinand in acelasi timp activitati sexuale sanatoase.

Daca sufera de nimfomanie, cel mai probabil pacientul va avea nevoie si de tratament pentru o alta afectiune mintala. Persoanele cu nimfomanie au adesea probleme cu consumul de alcool sau droguri sau alte probleme mentale, precum anxietatea sau depresia, iar aceste tulburari au nevoie de tratament.

Persoanele cu alte dependente sau probleme psihice grave sau care prezinta un pericol pentru altii pot fi internati la inceput pentru a fi supusi tratamentului. Indiferent daca pacientul este internat sau tratat in regim ambulatoriu, remediile pot fi intense la inceput. In plus, persoanele in cauza ar putea primi un tratament periodic si continuu de-a lungul anilor, pentru a preveni recidivele.

Psihoterapie

Psihoterapia poate fi de mare ajutor pentru ca ii poate invata pe pacienti cum sa-si gestioneze comportamentul sexual compulsiv. Printre tipurile de psihoterapie se numara:

Terapia cognitiv comportamentala

Terapia cognitiv comportamentala (TCC), care va ajuta sa identificati gandurile, convingerile si comportamentele nesanatoase, negative si sa le inlocuiti cu alte metode de a face fata situatiilor. Invatati strategii prin care aceste comportamente sa fie mai putin private. In plus, deprindeti mijloace prin care nu veti mai accesa continutul sexual atat de usor.

Terapia prin acceptare si angajament

Aceasta este o forma de TCC care accentueaza acceptarea gandurilor si indemnurilor, dar si angajamentul fata de strategii necesare pentru a alege actiuni care sunt mai in concordanta cu valorile importante.

Psihoterapia psihodinamica

Psihoterapia psihodinamica, care este o terapie care se concentreaza pe cresterea constientizarii gandurilor si comportamentelor inconstiente, dezvoltand noi perspective asupra motivatiilor si rezolvarea conflictelor.

Aceste terapii pot fi furnizate in format individual, de grup, in familie sau de cuplu.

Medicamente

Pe langa psihoterapie, pot fi de ajutor si anumite medicamente, deoarece actioneaza asupra substantelor chimice ale creierului care influenteaza gandurile si comportamentele obsesive. Acestea reduc ”recompensele” chimice pe care le ofera aceste comportamente atunci cand actionati asupra lor sau, pur si simplu, reduc nevoile sexuale. Doctorii aleg medicamentele potrivite in functie de situatia pacientului si daca acesta sufera si de alte afectiuni psihice.

Medicamentele utilizate pentru a trata nimfomania sunt adesea prescrise in primul rand pentru alte afectiuni. Printre acestea se numara:

Antidepresivele

Anumite tipuri de antidepresive utilizate in tratarea depresiei, anxietatii sau tulburarilor obsesiv-compulsive pot ajuta in caz de nimfomanie.

Naltrexona

Naltrexona este folosita in general pentru a trata dependentele de alcool si opiacee, blocand partea creierului care simte placere in cazul anumitor comportamente de dependenta. Acest medicament poate fi de ajutor in tratarea dependentelor comportamentale, cum ar fi nimfomania sau dependenta de jocuri de noroc.

Stabilizatori ai starii de spirit

Aceste medicamente sunt utilizate in general pentru a trata tulburarile bipolare, insa pot reduce si pornirile sexuale compulsive.

Anti-androgeni

Aceste medicamente reduc efectele biologice ale hormonilor sexuali (androgeni) la barbati. Aceste substante reduc nevoile sexuale. De aceea, anti-androgenii sunt adesea folositi in cazul barbatilor al caror comportament sexual compulsiv este periculos pentru altii.

Grupuri de sprijin

Grupurile de sprijin pot fi de ajutor in cazul persoanelor care sufera de nimfomanie si pentru tratarea unor probleme pe care aceasta afectiune le poate provoca. Multe grupuri sunt modelate dupa programul Alcoolicilor Anonimi (AA).

Aceste grupuri va pot ajuta sa:

  • Aflati mai multe despre tulburare
  • Gasiti sprijin si intelegere privind aceasta stare
  • Identificati variantele suplimentare de tratament, comportamentele si resursele de rezolvare a problemelor
  • Gasiti ajutor pentru evitarea recidivelor

Aceste grupuri sunt disponibile online, in unele cazuri, pacientii se pot intalni fata in fata, sau ambele variante. Daca sunteti interesati de un grup de sprijin, cautati unul care are o reputatie buna si care va face sa va simtiti confortabil. Astfel de grupuri nu sunt pe gustul tuturor.

Complicatii

Nimfomania poate avea multe consecinte negative care ii afecteaza atat pe pacienti cat si pe ceilalti. Persoana in cauza:

  • Se poate lupta cu sentimente de vinovatie, rusine si stima de sine scazuta
  • Poate dezvolta alte tulburari mintale, cum ar fi depresia, gandurile suicidale, stresul puternic si anxietatea
  • Isi poate neglija sau minti partenerul si familia, afectand sau distrugand relatii esentiale
  • Isi poate pierde atentia cautand imagini pornografice pe internet la birou, riscandu-si locul de munca
  • Poate acumula datorii financiare din cauza materialelor pornografice cumparate si serviciilor sexuale platite
  • Poate contracta HIV, hepatita sau o alta infectie cu transmitere sexuala sau poate transmite o astfel de infectie
  • Poate incepe sa consume droguri recreationale sau alcool in exces
  • Poate fi arestat pentru infractiuni sexuale

Prevenire

Deoarece cauza nimfomaniei nu este cunoscuta, expertii nu stiu cum poate fi prevenita. Cu toate acestea, exista cateva lucruri care pot mentine acest tip de comportament sub control:

Obtineti ajutor din timp pentru problemele de comportament sexual

Identificarea si tratarea precoce a simptomelor poate ajuta la prevenirea agravarii in timp a nimfomaniei sau declansarea unor sentimente de rusine, unor probleme de relatie si acte nocive.

Cautati tratament precoce pentru tulburarile psihice

Nimfomania poate fi agravata de depresie sau anxietate.

Identificati si solicitati ajutor pentru problemele legate de consumul de alcool si droguri

Abuzul de substante poate provoca o pierdere a controlului si o stare de nefericire care pot duce la o lipsa de judecata si il pot impinge pe pacient catre comportamente sexuale nesanatoase.

Evitati situatiile riscante

Nu puneti in pericol sanatatea voastra sau a celorlalti, punandu-va in situatii in care veti fi tentati sa va implicati in practici sexuale riscante.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/compulsive-sexual-behavior/symptoms-causes/syc-20360434
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/326410
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma