Tipuri de lapte – cum sa alegi laptele din comert

Tipuri de lapte – iata ce beneficii are laptele, de cate feluri poate fi laptele, cum alegem laptele de la raft si care sunt alternativele vegetale la lapte.

CUPRINS:

1. Beneficiile laptelui
2. Tipuri de lapte
3. Laptele si intoleranta la lactoza
4. Alternative vegetale la lapte

Beneficiile laptelui

Laptele este o sursa excelenta de vitamine si minerale, in special calciu. Are un rol important in mentinerea sanatatii oaselor. Nutritionistii recomanda consumul zilnic de lapte si alte produse lactate, cum ar fi iaurtul si branza, ca parte a unei alimentatii echilibrate. Laptele este un aliment versatil care poate fi adaugat cu usurinta in dieta. In afara de consumul de lapte ca atare, se poate folosi pentru a prepara smoothie-uri delicioase si sanatoase, se poate combina cu cereale pentru micul dejun, se poate adauga in cafeaua de dimineata etc.

Laptele si produsele lactate au un echilibru de proteine, grasimi si carbohidrati si reprezinta o sursa foarte importanta de nutrienti esentiali, inclusiv:

  • calciu;
  • fosfor;
  • vitamina A;
  • vitamina B12;
  • potasiu;
  • magneziu;
  • zinc.

Laptele – sursa de proteine si acizi grasi esentiali

Laptele si produsele din lapte contin „proteine ​​de inalta calitate” care se potrivesc nevoilor umane. In plus, sunt o sursa excelenta de acizi grasi diferiti, inclusiv acid linoleic conjugat (CLA) si Omega-3. Acidul linoleic conjugat si acizii grasi Omega-3 au multe beneficii pentru sanatate, inclusiv pentru reducerea riscului de diabet si boli de inima. Laptele este considerat o sursa de „proteine complete”, ceea ce inseamna ca acesta contine toti cei 9 aminoacizi esentiali necesari pentru ca organismul sa functioneze la un nivel optim. Exista doua tipuri principale de proteine ​​gasite in lapte – cazeina si proteina din zer. Ambele sunt considerate proteine ​​de inalta calitate. Cazeina constituie majoritatea proteinelor gasite in laptele de vaca, si cuprinde 70–80% din continutul total de proteine. Zerul reprezinta aproximativ 20%.

Consumul de lapte este asociat cu un risc mai mic de pierdere musculara legata de varsta. Consumul de lapte si produse lactate a fost legat de o mai mare masa musculara si de o performanta fizica mai buna la adultii in varsta.

Lapte pentru oase sanatoase si puternice

Laptele mentine sanatatea oaselor, datorita combinatiei de nutrienti, inclusiv calciu, fosfor, potasiu, proteine ​​si vitamina K2. Toti acesti nutrienti sunt esentiali pentru mentinerea oaselor puternice si sanatoase. Aproximativ 99% din calciul din corp este depozitat in oase si dinti. Consumul de lactate poate preveni boli osoase precum osteoporoza.

Laptele in alimentatia copiilor

Laptele este o sursa importanta de nutrienti pentru copii, in special calciu, pentru sanatatea si dezvoltarea oaselor si a dintilor. Se considera ca laptele si produsele lactate protejeaza impotriva cariilor dentare. Laptele de vaca nu este recomandat copiilor mai mici de 12 luni. Ulterior, acestia pot consuma lapte, doar pasteurizat sau fiert. Pentru copiii mai mici de 2 ani, este recomandat laptele integral. Ulterior, se poate trece la lapte cu continut mai redus de grasimi.

Tipuri de lapte

Laptele poate fi de mai multe tipuri in functie de:

  • origine – lapte de vaca, lapte de capra, lapte de oaie, lapte de bivolita etc.;
  • mod de prelucrare – lapte pasteurizat, lapte sterilizat, lapte UHT;
  • continut de grasime – lapte integral, lapte semi-degresat, lapte degresat.

Laptele pasteurizat este adesea inalzit timp de 15-25 secunde la temperaturi de 71. 7°C. Laptele sterilizat este incalzit la 50°C si dupa ce este imbuteliat se incalzeste iar la 110 – 130 °C. Lapte UHT inseamna ca e incalzit la 135°C.

Laptele de capra e mai usor de tolerat decat cel de vaca de catre cei cu intoleranta la lactoza. Laptele de bivolita are de doua ori mai multe grasimi decat laptele de vaca. Laptele de oaie e mai gras decat laptele de capra sau de vaca.

1. Lapte integral

Multi oameni opteaza pentru laptele integral – care este de fapt lapte cu pana la 3,6 % grasime. Procentul de grasime variaza de obicei intre 3,25% si 3,6%. Motivul principal pentru care se numeste lapte integral este acela ca este mai pur comparativ cu majoritatea celorlalte tipuri de lapte si, de asemenea, datorita continutului de grasime. Laptele integral este considerat a fi foarte gros, cremos si bogat.

2. Lapte semidegresat

Laptele cu continut redus de grasimi e de obicei cu 1,8-3 % grasimi. Se refera practic la faptul ca nivelul de grasime din acest lapte este de fapt in medie 2% din greutatea totala a laptelui. Nu este la fel de gros ca laptele integral si are o aroma usoara, care nu este prea puternica. Este o sursa buna de calciu, vitamina D si alti nutrienti benefici. Acest tip de lapte trece printr-un proces important de indepartare a grasimii in care este eliminata grasimea suplimentara din lapte.

3. Lapte degresat

Diferenta dintre laptele cu continut redus de grasimi (0,1%) si laptele integral este cantitatea de grasime din fiecare portie. Acest lucru se reflecta si in calorii. Daca sunteti in cautarea aceluiasi continut de substante nutritive ca in laptele integral, dar vreti sa reduceti din calorii si grasimi, laptele fara grasimi (cunoscut si sub numele de degresat) este o alegere buna. Laptele degresat sufera un proces numit „centrifugare” care inseamna indepartarea stratului de grasime cremoasa. Aceasta eliminare are ca rezultat un lapte mai subtire, cu o nuanta alba opaca.

Lapte fara lactoza

Laptele fara lactoza este lapte de vaca – la fel ca celelalte tipuri de lapte – dar cu o diferenta. Zaharul natural din lapte, denumit lactoza, a fost defalcat. Este o optiune pentru persoanele cu intoleranta la lactoza. Contine aceiasi nutrienti esentiali, inclusiv calciu, proteine ​​si vitamina D, ca celelalte tipuri de lapte. Laptele fara lactoza este produs de producatorii de alimente prin adaugarea de lactaza la laptele obisnuit. Lactaza este practic o enzima care ajuta la descompunerea lactozei in organism. Cu toate acestea, acest lucru nu afecteaza in niciun fel gustul, profilul nutritiv sau textura laptelui.

Lapte organic

Laptele organic provine de la vacile carora nu li se administreaza hormoni suplimentari si este produs de acei fermieri care utilizeaza numai pesticide si ingrasaminte organice. Acest lapte are trei caracteristici cheie care il diferentiaza de alte tipuri de lapte. In primul rand, provine de la vacile care obtin 30% din hrana din pasune. In al doilea rand, acestor vaci nu li se administreaza niciun fel de antibiotice si in al treilea rand, nu sunt hranite cu hormoni de reproducere sau de crestere.

Laptele crud

Laptele crud este lapte nepasteurizat si care nu a fost omogenizat. Faptul ca laptele crud nu este pasteurizat ridica unele probleme de sanatate in primul rand, deoarece poate contine germeni, bacterii si virusuri care pot afecta sanatatea. Cu toate acestea, sustinatorii laptelui crud sustin ca acesta este un tip „complet” de lapte care este lipsit de aditivi sau conservanti nocivi si este de fapt un aliment natural, cu toti aminoacizii, proteinele, mineralele si vitaminele sale complet intacte.

Lapte pasteurizat

In acest proces, bacteriile daunatoare sunt distruse prin incalzirea laptelui la o temperatura foarte ridicata. Astfel, laptele devine un produs sigur pentru consum. Toate acestea se fac fara a pierde valoarea nutritiva a laptelui si, de asemenea, aroma sa.

Laptele UHT este tratat la caldura foarte mare pentru a permite depozitarea laptelui pentru perioade indelungate.

Laptele si intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza este o afectiune in care organismul nu produce lactaza, o enzima de care are nevoie pentru a descompune un zahar numit lactoza care se gaseste in lapte. Se estimeaza ca 65% dintre oameni au o capacitate redusa de a digera lactoza dupa copilarie.

Unele lactate contin mai putina lactoza decat altele si pot fi mai bune pentru persoanele care au intoleranta la lactoza. Produsele din lapte fermentat, inclusiv kefirul, unele iaurturi, branzeturile mature (cum ar fi branza cheddar, fetta si mozzarella) si untul, in general, nu prezinta probleme de toleranta.

Alergie la lapte

O alergie la lapte sau hipersensibilitate este diferita de intoleranta la lactoza. Intr-o alergie, organismul reactioneaza la proteine, nu la zaharuri. Alergia la laptele de vaca poate cauza simptome, cum ar fi respiratia suieratoare, diareea, varsaturile si probleme la nivel gastro-intestinal. Alergiile severe pot duce la anafilaxie, o reactie alergica ce poate pune viata in pericol.

Alternative vegetale la lapte

Pentru cei care nu pot consuma lapte din diferite motive sau vor sa difersifice alimentatia si cu bauturi vegetale, exista unele alternative la lapte – lactate vegetale. Retineti insa ca acestea NU sunt lapte real, si nu sunt surse la fel de bune de proteine si calciu ca laptele de origine animala. Daca alegeti lapte vegetal si produse din lapte vegetal, asigurati-va ca alegeti produse imbogatite cu calciu si care nu sunt indulcite. Laptele de origine animala asigura o absorbtie mai buna a nutrientilor si asigura nutrienti de mai buna calitate decat lactatele vegetale. Proteinele de origine animala sunt superioare din punct de vedere calitativ proteinelor vegetale.

Lapte de migdale

Laptele de migdale este obtinut din migdale macinate si apa filtrata. Poate contine, de asemenea, amidon si agenti de ingrosare pentru a-i imbunatati consistenta si durata de valabilitate. Persoanele alergice la migdale sau nuci ar trebui sa evite laptele de migdale. Laptele de migdale este de obicei mai scazut in calorii decat alte tipuri de lapte, atat timp cat este neindulcit. De asemenea, nu contine grasimi saturate si este fara lactoza.

Chiar daca migdalele sunt o sursa buna de proteine, laptele de migdale nu este lapte in adevaratul sens al cuvantului. De asemenea, laptele de migdale nu este o sursa buna de calciu. Cu toate acestea, multe marci de lapte de migdale sunt fortificate cu calciu, vitamina A si vitamina D.

Lapte de orez

Laptele de orez este obtinut din orez si apa. Ca in cazul altor alternative la lapte, contine frecvent aditivi pentru a imbunatati consistenta si stabilitatea. In timp ce laptele de orez poate fi fortificat cu calciu si vitamina D, acesta nu este o sursa naturala de calciu, la fel ca laptele de soia si migdale. Este cel mai putin alergic tip de lapte vegetal si este in mod natural mai dulce decat alte tipuri de lactate vegetale. Nu este o sursa buna de proteine.

Lapte de cocos

Laptele de nuca de cocos este obtinut din apa filtrata si crema de nuca de cocos, care este obtinuta din miezul nucii de cocos. Laptele de nuca de cocos este denumit mai exact „bautura din lapte de cocos”, deoarece este un produs mai diluat decat tipul de lapte de cocos folosit la gatit, care de obicei se vinde sub forma de conserve. Laptele de cocos contine mai multa grasime decat celelalte alternative la lapte. Bautura din lapte de cocos nu contine in mod natural calciu, vitamina A sau vitamina D. Cu toate acestea, poate fi imbogatita cu acesti nutrienti.

Lapte de soia

Laptele de soia este obtinut din soia si apa filtrata. Ca si alte alternative vegetale la lapte, acesta poate contine agenti de ingrosare pentru a imbunatati consistenta si durata de valabilitate. Este o sursa buna de potasiu si poate fi fortificat cu vitaminele A, B-12 si D, precum si calciu. Contine la fel de multe proteine ​​ca laptele de vaca, dar este mai scazut in calorii decat laptele integral. Retineti ca soia este un alergen comun atat pentru adulti, cat si pentru copii.

Lapte de canepa

Bauturile din canepa fara aroma au, de asemenea, un continut redus de calorii si proteine ​​in comparatie cu laptele de vaca. Cu toate acestea, exista mai multe proteine ​​in bauturile de canepa decat in ​​laptele de migdale. Semintele de canepa sunt, de asemenea, bogate in grasimi polinesaturate, similar cu laptele de migdale.

Lapte de ovaz

Laptele de ovaz are o aroma usoara, cremoasa, care il face bun pentru a fi consumat cu cereale, in bauturi calde sau baut ca atare. Laptele de ovaz nu este potrivit pentru persoanele cu intoleranta la gluten sau cu boala celiaca.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-milk
(2) https://www.myvmc.com/lifestyles/milk-and-milk-products-dairy-products/
(3) https://medlineplus.gov/ency/article/000276.htm
(4) https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/calcium-and-milk/calcium-full-story/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma