Spasmofilia reprezinta o stare caracterizata prin hiperexcitabilitate neuromusculara, o predispozitie a bolnavilor spre spasme si crize spasmodice. Mai multe despre spasmofilie si cauzele aparitiei acesteia puteti afla din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce este spasmofilia?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Spasmofilia si atacul de panica: cum faci diferenta?
  6. Spasmofilia in sarcina
  7. Tratament

Ce este spasmofilia?

Spasmofilia este o afectiune in care nervii motori prezinta o sensibilitate anormala la stimularea mecanica sau electrica, iar pacientul prezinta o tendinta de spasm si convulsii. Potrivit specialistilor, spasmofilia se diferentiaza net de tetania hipoparatiroidiana, o afectiune care succede unei tiroidectomii.

Spasmofilia a dat nastere unor contradictii puternice intre medicii specialisti, unii considerand-o doar o boala, altii un sindrom. Cei din categoria a doua au definit spasmofilia ca fiind un sindrom care include mai multe simptome legate de o stare de anxietate. Aceasta se manifesta prin hiperventilatie si hiperexcitabilitate neuromusculara. Acesta este un concept dezbatut care nu este universal recunoscut pe plan mondial. Spasmofilia este definita de aparitia unor atacuri atunci cand pacientul prezinta semne de anxietate.

Cauze

Cercetarile clinice efectuate asupra bolnavilor de spasmofilie au evidentiat ca, in general, acestia au un aport alimentar scazut de calciu. Un regim alimentar lipsit de lapte si produse lactate este carentat in calciu si aduce un raport calciu/fosfor sub 0,50 – impropriu pentru a asigura o absorbtie buna, mai ales daca la aceasta se adauga si carenta de vitamina D.

Una dintre cauze, cea mai frecventa, potrivit unor experti, este asa numita forma idiopatica. Este des intalnita, fara a prezenta modificari semnificative ale calcemiei. Exista si cauze endocrine: hipoparatiroidism, hipocalcemie, hipofosfatemie.

Spasmofilia ar avea o legatura stransa cu hipoglicemia. O multime de oameni din tarile occidentale sufera de aceasta boala, in timp ce o interventie nutritionala adecvata ar putea ajuta foarte mult in cazul acestora. Exista, de asemenea, un mecanism de baza comun pentru spasmofilie si hipoglicemie.

spasmofilie

Descoperirea unui celebru endocrinolog

Acest lucru a fost foarte bine descris de celebrul endocrinolog Selye in cadrul sindromului general de adaptare. Corpul reactioneaza intr-un mod general la asa-numiti factori de stres, cum ar fi schimbarile bruste ale temperaturii, intoxicatiile etc. La inceput, corpul reactioneaza ca intr-un soc. Apoi isi fac aparitia senzatiile neplacute, ca atunci cand este fumata o prima tigara. Cand actiunea stresorilor continua, corpul se va adapta la aceasta. Persoana in cauza se obisnuieste cu acest lucru si intampina probleme doar atunci cand este intrerupt aportul. Cu alte cuvinte, se dezvolta dependenta. In stadiul final al sindromului de adaptare generala, corpul va ceda sub stresul continuu aplicat asupra lui, iar Selye a numit aceasta faza de epuizare.

In acest caz, factorul de stres este o nutritie precara continua si o stare de deficienta constanta a corpului, la care organismul se va adapta in timp. Cu toate acestea, atunci cand dureaza prea mult, apar simptome cum ar fi: oboseala si epuizare, transpiratie, cascat, tahicardii, iritabilitate, depresie, fobii etc.

Alte cauze ale spasmofiliei

  • Nu este absolut clar exact cum functioneaza spasmofilia. O parte dintre medici sunt de parere ca aceasta afectiune ar putea fi descrisa ca o reactie disproportionata la o situatie de stres sau anxietate. Aceasta teama cauzeaza aparitia simptomelor care vor alimenta frica, dand nastere unui cerc vicios.
  • O alta ipoteza este ca spasmofilia se explica printr-o lipsa cronica de magneziu, care joaca un rol important in contractia musculara si transmiterea impulsurilor nervoase. Acest lucru ar explica hiperexcitabilitatea neuromusculara.
  • Tulburarile de somn care sunt responsabile pentru astenie si neurodistonie sunt, de asemenea, suspectate ca fiind cauze potentiale.

Simptome

Sindromul general de adaptare sta, de asemenea, la baza spasmofiliei. Cu acest sindrom, hiperexcitabilitatea neuromusculara a muschilor joaca un rol central. Se poate spune ca hiperventilatia face parte din acest sindrom. Fenomenul de hiperventilatie face parte dintr-un spectru mai larg. Alte simptome includ oboseala, rigiditate si tuse, crampe musculare, dureri intestinale si de stomac, alergii. O cauza psihosomatica este, de asemenea, extrem de intalnita. Aceste simptome par a fi destul de generale, dar pot fi si specifice. Dr. Van der Vlies din Amsterdam a oferit o imagine a pacientului cu spasmofilie.

Acesti pacienti se misca greu dimineata, iar seara sunt hiperactivi. In plus, acestia simt intepaturi in maini si picioare. Zbaterile la nivelul pleoapelor si durerile musculare minuscule sunt simptome tipice.

Extremitatile devin grele si rigide, iar crampele apar atunci cand acestea se afla in repaus si se amelioreaza in timpul exercitiilor fizice. De asemenea, pot aparea crampe in musculatura abdominala si spate, declansand dureri de spate si gat. In multe cazuri, aceste simptome sunt legate de factori psihologici. Femeile care sufera de spasmofilie au o atitudine subiectiva, mentinandu-si vizibile emotiile. In schimb, barbatii reactioneaza intr-un alt mod. Acestia sunt supercritici si rationalizeaza continuu, ascunzand in acest fel emotiile. Introversia este o caracteristica generala.

Efecte ale spasmofiliei asupra starii de sanatate

Comprimarea toracelui, insotita de frica, sunt caracteristici des intalnite ale pacientului cu spasmofilie. Aceste atacuri pot fi extrem de deranjante pentru suferinzi si sunt cauzate de spasme ale musculaturii netede a tractului gastro-intestinal superior.

Spasmofilia poate provoca greata, stari de voma, constipatie alternata cu diaree. Femeile pot avea tulburari de menstruatie, cum ar fi hemoragie si dureri. In plus, in cadrul spasmofiliei se pot dezvolta alergii, astm si exzeme. Acestea ar avea legatura cu hipoglicemia, care este, de asemenea, insotita de reactii alergice.

Semne clinice:

  • respiratii ample
  • parestezii (amorteli) ale extremitatilor
  • palpitatii
  • dificultati de inghitire
  • senzatie de nod in gat
  • hiperventilatie
  • angoasa
  • anxietate
  • crampe musculare
  • contracturi generalizate
  • spasme ale musculaturii carpo-pedale (a piciorului)luand aspect de picior in equin
  • spasmul la nivelul mainii, realizand cunoscuta „mana de mamos”.

Localizarea contracturii la nivelul fetei duce la aparitia „faciesului tetanic”. Mai pot aparea:

  • tulburari ale afectivitatii, comportamentului, ale apetitului
  • crize de sudoratie
  • dereglari ale somnului

Simptomele spasmofiliei pot fi manifestari acute, in care semnele majore ale bolii apar sub forma crizelor paroxistice ale tetaniei sau manifestari latente. Acestea sunt mereu prezente in crizele paroxistice, putand fi si singurele manifestari. Rinichiul si caile urinare ar putea prezenta adesea unele manifestari care pot fi puse in relatie patogenica cu spasmofilia, afectarea renala fiind secundara modificarii echilibrului acido-bazic. In cazul dereglarilor menstruale, hiperestrogenia dezechilibreaza rapid metabolismul calcic, explicand decompensarea premenstruala a spasmofilicelor.

Diagnostic

Primele semne evidente ale bolii sunt perioadele de criza specifica. Pentru un diagnostic sigur, medicul poate recomanda efectuarea unor analize specifice, in urma carora pot fi descoperite carente ale calciului si magneziului, hipofosfatemie sau hipoparatiroidism.

Unii medici mentioneaza ideea de „hiperexcitabilitate neuromusculara” sau „distonie neurovegetativa”, ceea ce inseamna o disfunctie a sistemului nervos automat.

De fapt, crizele specifice spasmofiliei pot fi rezumate prin senzatia unui pericol iminent, acesta fiind debutul unui „sistem de alarma”. Pacientul prezinta o disfunctie a unui organ vital. Este sentimentul ca se intampla ceva rau la nivelul inimii (infarct), creierului (paralizie), respiratiei (sufocare) sau burtii (operatie chirurgicala).

Exista multe semne ale spasmofiliei, dar niciuna nu este specifica, acest lucru facand ca aceasta patologie sa fie dificil de diagnosticat. In plus, simptomele acestei boli pot fi usor confundate cu ale altor afectiuni.

Spasmofilia si atacul de panica: cum faci diferenta?

Timp de multi ani, simptomele grupate sub aceasta eticheta denumita „spasmofilie” au fost regrupate. Aceste semne au fost evaluate diferit in Franta de catre psihiatrii, care atribuie simptomele isteriei sau anxietatii, si de catre endocrinologi si practicieni generalisti, conform carora aceste semne apar din cauza hiperexcitabilitatii neuromusculare. In acest caz, trebuie facuta o cautare atenta in biochimia calciului.

Studiile recente privind anxietatea ar trebui sa reduca distanta dintre aceste pareri discordante. Conceptul de anxietate in sine s-a schimbat in urma efectelor discriminatorii ale medicamentelor psihotrope si a unei clasificari bazate pe criterii precise de diagnostic, fara presupuneri teoretice. Deoarece anxietatea poate fi indusa biochimic, ipotezele prezentate de specialisti, cum ar fi tulburari ale metabolismului calciului sau hiperventilatie, pot fi acum testate in laborator.

Cum se manifesta atacurile de panica

Atacurile de panica apar din cauza anxietatii, in timp ce spasmofilia se manifesta in urma scaderii nivelului de calciu si magneziu din organism.

Potrivit unor experti, atacurile de panica sunt definite de mai multe simptome legate de anxietate. Primul este hiperventilatia, o accelerare a ritmului respiratiei. Acest lucru are ca rezultat un sentiment de panica, respiratie sacadata si nevoie de a gasi aer. De asemenea, pot fi prezente spasme musculare care se manifesta prin furnicaturi, amorteala, crampe, o contractie intensa si dureroasa a muschilor, care are ca rezultat o inclestare a mainii si o dificultate in deschiderea gurii.

spasmofilie

O persoana afectata de aceasta boala prezinta, in general, o stare de oboseala intensa, mai ales cand se trezeste. Atacurile sunt diferite pentru fiecare individ. Pot aparea la nivelul inimii (tahicardie, palpitatii, dureri in piept), sistemului digestiv (spasme intestinale, dureri abdominale, greata) sau pot dezvolta tulburari senzoriale (tremor, frisoane, transpiratii reci).

Spasmofilia in sarcina

Situatia poate fi mai complicata in cazul gravidelor. Spasmofilia poate aparea din cauza nivelului mic de calciu si magneziu din sange, dar si a alimentatiei precare. Aportul de magneziu trebuie sa fie mai ridicat in timpul sarcinii, la fel si in timpul menstruatiei. In timpul celor doua, pierderile de magneziu sunt extrem de mari.

De obicei, pentru a combate complicatiile, specialistii recomanda administrarea unor suplimente care sa contina doze importante de magneziu. In plus, se recomanda alimente bogate in fibre dietetice, printre care:

  • Migdale
  • Avocado
  • Fasole neagra
  • Cereale de cereale
  • Orezul brun
  • Cereale (grau maruntit)
  • Edamame
  • Fasole rosie
  • Ovaz
  • Unt de arahide
  • Arahide
  • Cartofi cu coaja
  • Dovleac
  • Stafide
  • Lapte de soia
  • Spanac
  • Paine integrala de cereale
  • Iaurt

Tratament

Hiperexcitabilitatea musculaturii este principala caracteristica in spasmofilie. De asemenea, cauza de baza este dezechilibrul aparut la nivelul rezervelor de minerale, in special magneziului si calciului. Potasiul este, de asemenea, implicat in acest dezechilibru. Acest lucru poate fi, bineinteles, verificat prin analizarea firului de par.

Astfel, suplimentele de magneziu reprezinta o parte esentiala a tratamentului. De asemenea, nivelul calciului si potasiului trebuie imbunatatit cu ajutorul suplimentelor minerale. Vitamina B6 (100 mg) sustine metabolismul serotoninei si absorbtia celulara a magneziului.

L-triptofan (3 grame pe zi) este indicat in cazul stresului acut. O dieta adecvata este desigur necesara. Alaturi de acest program nutritional, exercitiile fizice, masajul de relaxare a muschilor si psihoterapia pot fi extrem de folositoare.

Sfaturi utile pentru combaterea spasmofiliei:

  • Gestionarea si tratarea afectiunii presupune abordarea factorilor de risc. Este posibil ca unii oameni sa fie nevoiti sa diminueze cantitatile de cafea, ceai verde, sucuri sau sa le elimine complet din alimentatie. Reducerea consumului de zahar rafinat si de alcool este obligatorie. Tratarea potentialelor leziuni aparute, alegerea unor exercitii fizice potrivite si a unui mediu adecvat sunt, de asemenea, recomandari esentiale.
  • Mentinerea hidratarii, alimentatia corecta si administrarea de suplimente minerale, cum ar fi magneziul si potasiul, ar putea fi o solutie potrivita pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune.
  • In plus, reducerea nivelului de stres este esentiala pentru o sanatate mai buna, nu numai pentru tratarea spasmofiliei.
  • Este importanta monitorizarea constanta a starii de sanatate, pentru a preveni si controla eventualele schimbari.
  • Trebuie urmarite frecventa, severitatea si intervalul reaparitiei spasmelor musculare, crampelor, amortelilor, intepaturilor. Trebuie raportate medicului orice schimbari sau ingrijorari semnificative.

Unii pacienti au redus consumul de cafea sau chiar au renuntat la aceasta licoare, au diminuat sau eliminat aportul de zahar, astfel crescand nivelul de magneziu si potasiu. Astfel, spasmele musculare si tremurul au disparut definitiv.

 

Referinte:

https://www.gentside.co.uk/health/spasmophilia-symptoms-and-treatment_art186.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3018720

http://orthomolecular.org/library/jom/1988/pdf/1988-v03n03-p145.pdf

http://www.sommeil-mg.net/spip/-Spasmophilia-Tetany-Panic-disorder-

https://www.unboundmedicine.com/medline/citation/13487464/%5BChronic_tetany_or_spasmophilia;_signs_etiology_pathogenesis_&_treatment%5D_

https://draxe.com/magnesium-deficient-top-10-magnesium-rich-foods-must-eating/

https://www.everydayhealth.com/pictures/foods-high-in-magnesium/

https://www.natureword.com/tag/spasmophilia-treatment/

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma