Cancerul de san (cancer mamar) – cauze, simptome, tratament

Cancerul de san este cel mai frecvent tip cancer la femei si apare atunci cand au loc anumite mutatii genetice. Aceste schimbari permit celulelor sa se divizeze si sa se multiplice intr-un mod necontrolat. In acest fel, celulele continua sa se inmulteasca si sa formeze in cele din urma o tumora la san.

Cuprins:

1. Ce este cancerul de san?

2. Tipuri de boala

3. Cauze

4. Simptome

5. Riscuri

6. Diagnostic

7. Tratament

8. Masuri de preventie

Ce este cancerul de san?

Cancerul de san reprezinta o proliferare maligna a celulelor epiteliale de pe marginea ductelor galactofore sau lobulilor sanului.

Cancerul mamar este cea mai comuna forma de cancer la femeie, iar la barbati apare rar. Cancerul mamar este o boala hormono-dependenta. Femeile cu ovare nefunctionale, care nu au primit niciodata tratament estrogenic de substitutie nu fac niciodata cancer de san. Raportul femei/barbati pentru cancerul de san este de 150/1. Mai multe studii medicale indica faptul ca hormonii joaca un rol cheie in provocarea bolii.

Cele trei date importante in viata sexuala a unei femei si care au un impact major pe toata viata corelate cu incidenta cancerului de san sunt varsta aparitiei primei menstruatii, varsta primei sarcini duse la termen si varsta instalarii menopauzei.

Varsta primei menstruatii

Femeile care au avut prima menstruatie incepand de la 16 ani au doar 50-60% risc pe durata vietii a dezvolta cancer mamar comparativ cu femeile care au avut prima menstruatie de la 12 ani.

Unele studii medicale au concluzionat ca anumite modificari ale stimularii hormonale afecteaza riscul de cancer de san. Terapia de substitutie hormonala (folosita pentru ameliorarea simptomelor menopauzei) creste riscul de cancer mamar.

Prima nastere

Varsta tanara pentru nasterea primului copil scade riscul de cancer de san.

Alaptarea, de asemenea, scade riscul de cancer de san. Femeile care alapteaza mai mult de 12 luni sau care au alaptat mai multi copii au sanse mult mai mici de a se imbolnavi de cancer mamar.

Tipuri de boala

Exista doua tipuri de cancer mamar care se pot aparea in diferite zone ale sanului:

Cancer mamar invaziv – atunci cand celulele canceroase apar din interiorul lobulilor si invadeaza in scurt timp tesutul din apropiere, sporind in acest fel sansa de a se raspandi si in alte parti ale corpului.

Cancer mamar neinvaziv – atunci cand celulele canceroase sunt prezente, dar nu au s-au raspandit in tesut. Chiar si asa, celulele care stagneaza se pot dezvolta intr-un final in cancer mamar invaziv.

Cauze

Celulele din corp se divid intr-un ritm potrivit, insa atunci cand celulele dintr-o parte a corpului se divid necontrolat se creaza o masa de tesut care se numeste tumora. Daca celulele care cresc necontrolat sunt celule normale tumora se numeste benigna si este necanceroasa, iar cand celulele ce cresc necontrolat sunt anormale si nu functioneaza ca celule normale tumora este maligna si este canceroasa. Aceste celule pot invada si alte parti ale corpului formand noi tumori numite metastaze.

Cancerul de san este o boala clonala, ceea ce inseamna ca o singura celula se poate transforma malign ca rezultat al unor mutatii dobandite sau mostenite. Astfel, cancerul de san poate exista pentru o lunga perioada de timp ca si boala neinvaziva, fie ca boala invaziva, dar nemetastatica. Acest fapt accentueaza necesitatea diagnosticului precoce si a instituirii cat mai precoce a tratamentului potrivit.

Mutatia genei BRCA

Femeile care mostenesc o mutatie a genei de la un parinte au risc de 85-90 % a face boala pe parcursul vietii.

Pe langa alti factori, iradierea poate fi un factor de risc la femeile tinere.

Femeile care au fost expuse inaintea varstei de 30 de ani, la iradiere, au risc semnificativ de a face cancer de san.

Terapia de substitutie hormonala

Studiile medicale demonstreaza ca terapia de substitutie hormonala facuta timp de mai mult de 5 ani creste riscul cancerului mamar. Riscul creste atat in timpul terapiei cat si daca terapia a fost intrerupta.

Dieta bogata in grasimi

Alte studii sugereaza ca o dieta bogata in grasimi determina riscuri mai mari decat o dieta saraca in grasimi. De asemenea, consumul de alcool creste riscul pentru cancer de san.

Cauze psihoemotionale

Sanii reprezinta feminitatea si maternitatea. Acest tip de cancer indica, in general, anumite atitudini si ganduri profund inradacinate din frageda copilarie in care exista o dificultate in a ne exprima adevaratele sentimente si a gasi un echilibru intre rolul de mama si cel de femeie implinita. Se presupune ca acest tip de cancer provine dintr-un puternic sentiment de culpabilitate interioara fata de sine sau fata de copii. Femeile predispuse la acest gen de cancer trebuie sa fie atente sa nu se judece prea aspru pentru ca toata furia si respingerea se vor amplifica, iar emotiile lor vor fi evacuate la nivelul sanilor care vor deveni simbolul esecului lor ca femeie sau ca mama.

Stare conflictuala in propria intimitate

Cancerul la san semnaleaza ca femeia traieste o stare confictuala, care poate fi fata de ea insasi sau fata de altcineva si este legata de un element care face parte din spatiul ei vital, din intimitatea ei.

De multe ori este vorba despre copiii ei sau de cineva pe care ea il considera copilul ei (de exemplu: mama bolnava care se simte dezarmata ca un copil mic).

Femeia ce prezinta aceasta tumoare vrea cu orice pret sa dea totul copilului sau si vrea ca tot ceea ii daruieste, sa si primeasca in totalitate. Cand nu se intampla acest lucru indoiala si culpabilitatea preiau controlul. Femeilor cu cancer de san le este teama ca cuibul – caminul lor se destrama si pot manifesta o multitudine de emotii de frica, de indoiala, de neputinta foarte puternice, idei de neacceptat precum este si ideea de a fi tradata de sotul lor. Ele doresc sa se ocupe de toata lumea, dar acest lucru nu le este posibil.

Traume afective

Femeile care dezvolta tumori de cancer mamar au suferit traume repetate de natura afectiva in relatiile de iubire, dorinta ei de a impartasi iubire i-a atras numai suferinta (sanii simbolizeaza, expresia in plan fizic a dorintei de a darui iubire si de a se darui in iubire).

Formatiunile tumorale sunt expresia specifica a reprimarii acestei dorinte de a darui iubire.

Simptome

Simptomele foarte vizibile sunt:

  • modificarea marimii si a formei sanului (apar ingrosarii la nivelul sanilor sau sub brat si care persista dupa incheierea menstruatiei)
  • scurgeri transparente sau sangerari la nivelul mamelonului.
  • prezenta nodululilor la nivelul sanului sau axilei.
  • modificare a culorii, a texturii si a pielii sanului.
  • aparitia unor cruste la nivelul mamelonului sau in jurul mamelonului.
  • aparitia unei zone care este clar diferita de orice alta zona de pe oricare dintre sani.

Uneori, in aproximativ 5% din cazuri se manifesta si prin durere de sani (mastodienie).

Aceste modificari pot fi descoperite vizual, dar si cu autoexaminarea sanilor. Realizand periodic aceste autoexaminari femeile pot depista la timp orice modificari ce apar la nivelul sanului.

Riscuri

Riscul unei femei de a face cancer mamar trebuie evaluat la orice control medical periodic de rutina, cel putin o data pe an, deoarece factorii de risc se modifica pe parcursul vietii.

Riscul reprezinta probabilitatea ca un eveniment sa aiba loc si se poate exprima in cateva  moduri, cele mai folosite fiind riscul relativ si riscul pe toata durata vietii. Riscul relativ este raportul dintre riscul de boala al celor expusi la un anumit factor de risc si riscul de boala al celor neexpusi la acel factor de risc.

Pentru cancerul mamar, factorii importanti de risc includ:

  • varsta
  • sexul
  • istoricul familial
  • varsta la care s-a instalat menopauza
  • alti factori reproductivi
  • utilizarea terapiei hormonale de substitutie
  • expunerea la radiatii
  • consumul de alcool si antecedentele de biopsii mamare, in special cele cu rezultate anormale

Riscul absolut este riscul de a face boala pe parcursul intregii vieti.

Anumiti factori de risc pentru cancerul mamar sunt mai semnificativi decat altii si, in general, exista interactiuni intre acesti factori. Aceste interactiuni fac foarte dificila calcularea corecta a riscului.

Factorii patologici

Un istoric personal de cancer mamar creste riscul pentru al doilea cancer mamar, la sanul contralateral sau la acelasi san, daca mai exista tesut mamar restant. Carcinomul ductal in situ confera un risc similar cu cancerul mamar invaziv. Alte entitati patologice care cresc riscul de cancer mamar includ carcinomul lobular in situ, hiperplazia ductala atipica, hiperplazia lobulara atipica, fibroadenomul complex, hiperplazia moderata sau florida si papiloamele solitare fara hiperplazie coexistenta.

Factorii de risc genetici sau familiali includ mutatii mostenite in genele susceptibile:  BRCA1/BRCA2, PTE, STK11 etc.

Categoriile cu risc genetic crescut pentru cancer de san

Un istoric familial de cancer de san creste semnificativ riscul la rudele de gradul intai sau doi – parinti, copii, bunici, unchi, matusi, nepoti.

• Persoanele care au unul sau mai multi membri ai familiei (rude de gradul 1 sau 2) cu cancer de san la varste tinere (sub 40-50 ani).
• Cancer de san si al doilea cancer primar la o ruda apropiata, in special cancer ovarian.
• Cancer de san la un barbat ruda apropiata.
• Doua sau mai multe rude cu cancer de san indiferent de varsta.

Factori personali de risc

Sexul feminin este cel mai important factor de risc pentru cancerul de san. Femeile au un risc de 100 de ori mai mare decat barbatii.
• Varsta – riscul de neoplasm mamar creste cu varsta; 96% din cancerele mamare apar la femei de 40 ani sau mai mult (ACS, 2003-2004).
• Rasa – femeile caucaziene au un risc mai mare de cancer de san decat alte rase.
• Expunerea prelungita la estrogeni endogeni sau la progestative.
• Expunerea la terapia combinata de substitutie cu estrogeni exogeni si progesteron la femei postmenopauza.
• Consumul de alcool.
• Obezitatea.
• Expunerea la radiatii a toracelui superior.

 

Diagnostic

Secretiile mamelonare de orice fel, in afara perioadei de lactatie, asa numita ,,mamela secretanta,, sunt susceptibile sa duca la dezvoltarea unui cancer mamar. Orice modificare a glandelor mamare de exemplu aparitia de mici noduli, trebuie sa fie un semn de alarma pentru prezentarea la controlul medical.

In prevenirea cancerului mamar, tratamentul acestor leziuni precanceroase are rol deosebit. Pentru diagnosticul precoce si depistarea la timp a tumorilor mamare se recomanda autopalparea periodica si atenta a sanilor si prezentarea la medic pentru orice modificare de volum, textura sau aparitia secretiei.

Mamografia

Mamografia este o examinare radiologica a sanilor cu raze X care poate da informatii importante cu privire la umflatura de la nivelul sanului.

Ecografia mamara

Ultrasonografia (ecografia mamara) utilizeaza undele ultrasunete pentru a detecta caracterul umflaturii, daca este chist plin cu lichid (inseamna ca, de regula, nu este canceros) sau masa tumora solida, care poate sa fie sau nu canceroasa. Aceasta metoda poate fi realizata impreuna cu mamografia (se completeaza).

Biopsia mamara

Biopsia este o alta metoda care poate da informatii valoroase. Ea se realizeaza prin introducerea la nivelul masei tumorale a unui mic ac cu care se preleva tesutul.

Analize de sange

Hemoleucograma este o analiza de sange indicata in aceasta boala care ofera informatii pretioase despre globulele rosii, leucocite si trombocite.

Daca examinarile medicale descopera existenta unui cancer de san, tratamentul urmeaza sa se aplice cat mai rapid cu putinta.

Tipul de tratament recomandat depinde de marimea si de localizarea tumorii sanului, de rezultatele testelor de laborator, de stadiul sau extinderea bolii, de varsta si starea generala de sanatate a pacientei.

Tratament

Tratamentul cancerului de san este local si sistemic.

Tratamentul local este utilizat pentru a inlatura, a distruge  celulele canceroase dintr-o anumita zona.

Tratamentul sistemic este utilizat pentru a distruge si controla celulele canceroase din intregul corp.

Majoritatea femeilor care au o tumora mica la nivelul sanului, intr-un stadiu timpuriu sunt candidate la radioterapie. Terapiile de vindecare folosite in tratamentul cancerului de san sunt mastectomia, chimioterapia, hormonoterapia si radioterapia.

Mastectomia partiala sau totala implica indepartarea tesuturilor canceroase de la nivelul sanului, printr-o procedura chirurgicala de extirpare a tesuturilor canceroase.

Terapiile standard au eficatitate demonstrata de nenumarate studii medicale. Insa nu toate pacientele pot fi vindecate prin aplicarea tratamentului standard, iar unele tratamente standard pot avea mai multe efecte secundare decat cele dorite.

Chimioterapie

Chimioterapia utilizeaza medicamentele pentru distrugerea celulelor cancerigene.

Terapia hormonala cu Tamoxifen este folosita de asemenea in tratamentul cancerului mamar.

Tratament naturist

Plante vindecatoare ca galbenele, sunatoare, salvie, coada soricelului, paralute, nalba sunt plante care vindeca traumele si  ranile sufletesti. Rolul lor in terapia cancerului mamar sunt evidente. Aceste plante se pot folosi in amestecuri , intern, sub forma de pulbere fin macinate si administrate sublingual sau sub forma de  macerate, cat si extern sub forma de comprese sau cataplasme.

Masuri de preventie

Ca si in cazul cancerului de col, dieta joaca un rol foarte important.

Pentru a stopa si a apoi a vindeca corpul de celulele canceroase trebuie luate masuri mai drastice de dieta.

La recomandarea medicului competent pacienta poate tine post negru, numai cu apa, cateva zile (daca starea pacientei este buna si corpul este vital).

Regimul Oshawa este o alta recomandare pentru acest tip de cancer. Acest regim implica ca timp de 10 zile sa consume numai cereale yang (grau, orez, mei, hrisca).

Regimul cu sucuri din legume si fructe (de preferat numai yang deoarece cancerul este si o consecinta a consumului in exces a alimentelor nesatatoase -yin).

Regimul cu alimente yang ajuta foarte mult la purificarea intregului organism si la regenerarea lui.

Se recomanda stoparea consumului de carne si peste, precum si consumul bauturilor alcoolice, cafeaua si tutunul.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/symptoms-causes/syc-20352470

https://www.medicalnewstoday.com/articles/37136.php

https://www.medicalnewstoday.com/articles/158401.php

https://www.healthline.com/health/breast-cancer#stages

 

 

Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma