Scleroza multipla este o boala care provoaca demielinizarea (pierderea mielinei care protejeaza celulele nervoase) creierului si maduvei spinarii. Puteti afla mai multe informatii despre aceasta afectiune cronica din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce este scleroza multipla?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Scleroza in placi si sarcina
  6. Tratament
  7. Sfaturi pentru pacienti

Ce este scleroza multipla?

Scleroza multipla este o boala grava care poate afecta orice persoana, indiferent de varsta, sex sau situatie sociala.

Scleroza multipla este o boala care provoaca demielinizarea creierului si a celulelor nervoase ale maduvei spinarii. Cand se intampla acest lucru, axonii (partile celulelor nervoase care conduc impulsurile la alte celule) nu mai functioneaza adecvat. Mielina are rolul de a izola electric fibrele nervoase.

Scleroza multipla este cunoscuta si sub denumirea de scleroza in placi.

Pe masura ce mai multe zone sau nervi sunt afectate de aceasta pierdere de mielina, pacientii dezvolta simptome, deoarece capacitatea axonilor de a conduce impulsuri este diminuata sau pierduta. Simptomele specifice pe care le intampina suferinzii sunt legate de zona afectata. Deoarece are loc demielinizarea, pot fi identificate zone de inflamatie si leziuni ulterioare. Aceste zone sunt numite leziuni sau placi si sunt usor de observat in studiile de imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).

Exista patru tipuri de scleroza multipla:

  • Recurent-remisiva
  • Secundar progresiva (cel mai frecvent tip)
  • Primar progresiva
  • Recadere progresiva

Scleroza multipla este o boala care implica un proces imunitar care are ca rezultat un raspuns anormal al sistemului imunitar al organismului. Acest raspuns afecteaza tesuturile sistemului nervos central (SNC), sistemul imunitar atacand mielina, substanta care inconjoara si izoleaza fibrele nervoase. Deoarece antigenul sau tinta exacta a atacului imun mediat nu sunt cunoscute, multi experti prefera sa diagnosticheze scleroza multipla ca fiind „imun mediata” si nu boala autoimuna.

Cauze

Deoarece scleroza multipla este considerata de unii specialisti ca fiind o afectiune autoimuna, cauza exacta a dezvoltarii bolii nu este cunoscuta. Exista multe teorii cu privire la cauzele pentru care oamenii dezvolta scleroza multipla. Aceste teorii variaza de la deficitul de vitamina D la o infectie virala. Printre cauze se poate numara chiar si consumul excesiv de sare. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste teorii nu a fost dovedita, iar cauza aparitiei maladiei ramane necunoscuta. Boala nu este contagioasa si nu poate fi transmisa de la o persoana la alta.

Boala poate fi dezvoltata si de copii si adolescenti?

Dupa cum spuneam, afectiunea poate fi dezvoltata de oricine, inclusiv de catre copii si adolescenti. Se estimeaza ca aproximativ 8.000 pana la 10.000 de copii si adolescenti pana in 18 ani au fost diagnosticati cu scleroza multipla pediatrica. In plus, alte 10.000 pana la 15.000 de copii si adolescenti au prezentat cel putin un simptom al bolii.

Cel mai frecvent tip de scleroza multipla la copii este cel recurent-remisiv. Cu toate acestea, acestia pot prezenta simptome suplimentare care nu apar la adulti, printre care convulsii si modificari ale starii mentale, cum ar fi letargie.

Copiii si adolescentii cu scleroza multipla primesc aceleasi tratamente ca adultii. Unele studii demonstreaza ca medicamentul natalizumab (Tysabri) poate fi administrat celor mici care nu au prezentat raspuns la alte tratamente.

scleroza multipla

Persoane predispuse la dezvoltarea bolii

  • Scleroza multipla se produce predominant la persoanele mai tinere, iar persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 60 de ani sunt cel mai probabil diagnosticate.
  • Varsta medie la care o persoana este diagnosticata cu scleroza in placi este de aproximativ 30 de ani. Cu toate acestea, maladia a fost descoperita la persoane de toate varstele.
  • Desi scleroza multipla poate sa apara si la copii, cazurile sunt extrem de putine.
  • Aproximativ 2,5 milioane de persoane din intreaga lume au fost diagnosticate cu scleroza multipla.
  • Femeile au de aproape doua ori mai multe sanse sa dezvolte scleroza multipla decat barbatii.

Simptome

Simptomele sclerozei multiple depind de zona in care teaca de mielina care protejeaza nervii (demielinizarea) este afectata.

Semnele si simptomele timpurii sunt reprezentate de probleme de vedere, cum ar fi vedere dubla sau pierderea totala a vederii.

Simptomele pot include:

  • Modificari vizuale, inclusiv pierderea vederii in cazul in care nervul optic a fost afectat
  • Vedere dubla
  • Senzatie de amorteala, furnicaturi sau slabiciune. Slabiciunea poate fi usoara sau suficient de grava pentru a provoca paralizia unei parti a corpului
  • Vertij sau ameteli
  • Lipsa coordonarii bratelor sau picioarelor, probleme cu echilibrul, probleme de mers si cadere din picioare
  • Vorbire neclara
  • Senzatia unui impuls electric care se deplaseaza pe coloana vertebrala in timpul flexarii gatului (semnul Lhermitte)
  • In unele cazuri, o persoana poate dezvolta incontinenta sau chiar o incapacitate de a-si goli vezica.
  • Pe masura ce boala si starea avanseaza, unii oameni prezinta spasticitate musculara sau o contractie involuntara dureroasa a anumitor muschi.

Alte semne ale sclerozei multiple:

Diagnostic

Nu exista teste prin care sa fie diagnosticata scleroza multipla. Pentru a diagnostica maladia, medicii iau in considerare, in primul rand, istoricul pacientului. Acestia pot recomanda efectuarea unor examene fizice, teste precum RMN, punctie lombara si teste prin care este verificata viteza impulsurilor nervoase. De asemenea, pot fi facute si alte teste pentru a exclude alte boli care pot determina simptome similare.

Istoricul pacientului este important deoarece multe persoane cu scleroza multipla au prezentat diverse simptome care au fost ignorate sau atribuite altor evenimente sau boli. Daca o persoana nu-si aminteste simptomele anterioare, este necesara verificarea istoriei medicale pentru a exclude alte conditii care ar putea fi confundate cu scleroza multipla.

Dupa aceea, este necesara o examinare fizica integrala. Primele semne pe care medicii le cauta sunt leziunile sistemului nervos central (creierul sau maduva spinarii). Concluziile trase dupa efectuarea testelor pot ajuta medicul sa determine ce zona a sistemului nervos central este afectata.

Cel mai utilizat test pentru diagnosticarea sclerozei multiple

Studiile de imagistica ajuta la confirmarea diagnosticului de scleroza multipla. Cel mai cunoscut test efectuat este rezonanta magnetica nucleara (RMN). Computerul tomograf (CT), desi este util in gasirea unor leziuni cerebrale, nu este in masura sa dezvaluie modificarile asociate cu scleroza multipla, ca rezonanta magnetica. RMN-urile pot fi folosite pentru a avea o imagine mai buna asupra creierului si maduvei spinarii.

De asemenea, se poate face o punctie lombara pentru a colecta o cantitate mica de lichid cefalorahidian. Acest lichid poate fi verificat pentru a confirma prezenta proteinelor, a markerilor inflamatorii si a altor substante.

Efectuarea unui robinet vertebral nu este considerata obligatorie, cu exceptia cazului in care exista observatii in urma RMN-ului.

Alte teste ce pot fi efectuate pentru a diagnostica scleroza in placi

Testul potentialului evocat (potentialul evocat vizual, potentialul evocat auditiv al bratului si potentialul somatosenzorial evocat) poate sa prezinte timpi de raspuns redus in nervul optic, nervul auditiv, maduva spinarii sau trunchiul cerebral. Desi sunt de ajutor, aceste teste nu sunt specifice pentru modificarile observate in scleroza multipla.

Cand se suspecteaza scleroza multipla, de multe ori se efectueaza si analize de sange si teste specifice pentru a exclude alte afectiuni cum ar fi boala Lyme, vasculita, lupus, HIV si procesele care duc la accidente vasculare multiple.

Scleroza in placi si sarcina

In mod normal, nimic nu o poate impiedica pe o femeie care sufera de scleroza multipla sa ramana insarcinata. Cu toate acestea, este esential ca aceasta sa consulte medicul inainte de a decide sa ramana gravida. In cazul in boala este sub control, viitoarea mamica va primi acordul specialistului.

De asemenea, unele medicamente, cum ar fi glatiramer acetat (Copaxone), teriflunomide (Aubagio) si interferoni, nu mai trebuie administrate in timpul sarcinii. Acestea trebuie eliminate cu cel putin o luna inainte de a ramane gravida.

Femeile care sufera de scleroza multipla nu par sa intampine probleme in a ramane gravide. Ba mai mult, in timpul sarcinii, multe dintre femei afla ca simptomele maladiei stagneaza sau chiar se imbunatatesc, mai ales in timpul celui de-al treilea trimestru.

scleroza multipla

Riscuri

Femeile care sufera de scleroza multipla au, insa, mai multe riscuri decat celelalte femei sa:

  • Aiba un copil prea mic pentru varsta gestationala. Acest lucru inseamna ca fatul este mai mic decat in ​​mod normal, pe baza numarului de saptamani in care a stat in uter.
  • Probleme in a impinge bebelusul in timpul travaliului si al nasterii. Acest lucru se poate intampla daca boala afecteaza muschii pelvieni si nervii.
  • O nastere prin cezariana. Aceasta este o operatie in care copilul se naste printr-o taietura pe care medicul o face in burta si uter. Expertii nu au descoperit de ce femeile cu scleroza multipla sunt mai predispuse decat alte femei sa nasca prin cezariana. Aceasta poate aparea din cauza problemelor musculare care pot intarzia travaliul.
  • Grija mare la infectiile tractului urinar. Acestea se intalnesc mai des la femeile gravide care sufera de scleroza multipla. Se recomanda consumul de apa in cantitati mari si consultarea medicului daca urina are o culoare ciudata sau este mirositoare.

Tratament

Optiunile de tratament includ:

  • steroizi
  • interferon
  • glatiramer acetat
  • fumaratul de dimetil

Specialistii iau multi factori in considerare in tratarea unui pacient care are scleroza multipla. In timpul unei exacerbari acute, steroizii sunt frecvent prescrisi si adesea ii ajuta pe pacienti sa se recupereze mai repede. In cazul in care un pacient nu poate primi steroizi, se poate folosi si schimbul de plasma.

Odata ce diagnosticul a fost confirmat, se recomanda o metoda revolutionara: terapia modificatoare a bolii. Aceasta poate reduce numarul de exacerbari acute pe care le sufera un pacient sau poate reduce severitatea acestor accese. In plus, multe dintre aceste terapii s-au dovedit a diminua potentialul de dezvoltare a handicapului pe termen lung.

Medicamente recomandate in cazul sclerozei multiple

Terapii cu interferon

Terapiile cu interferon trebuie administrate prin injectare. Unii pacienti dezvolta simptome asemanatoare gripei sau noduli sub piele dupa fiecare injectie, in timp ce altii pot acuza o depresie severa.

Glatiramer acetat

Glatiramer acetat – s-a demonstrat ca modifica sistemul imunitar si ca reduce recaderile. Alte medicamente orale care au fost aprobate pentru a trata scleroza multipla sunt fingolimod si teriflunomida.

Desi aceste medicamente sunt administrate pe cale orala, exista riscul unor efecte secundare semnificative:

  • boli cardiace (fingolimod);
  • leziuni hepatice severe (teriflunomida).

Administrat tot pe cale orala, fumaratul de dimetil impiedica atacul celulelor imune asupra celor localizate, in sistemul nervos central si poate avea proprietati antiinflamatorii.

Dalfampridina

Aceasta a fost aprobata pentru ca ajuta in cazul problemelor de mers pe jos cauzate de scleroza multipla. Modul specific in care functioneaza acest medicament nu este cunoscut. Exista riscul ca acest medicament sa provoace convulsii, chiar si la pacientii fara antecedente legate de convulsii sau de epilepsie. Ca atare, utilizarea acestui medicament trebuie monitorizata cu atentie.

Natalizumab

Natalizumab este un anticorp monoclonal si a fost aprobat pentru pacientii care prezinta scleroza multipla recurent-remisiva. Din cauza efectelor secundare semnificative, inclusiv a riscului de infectie cerebrala severa, se utilizeaza de obicei de catre pacientii care nu au raspuns la unul dintre produsele interferonului sau care au fost diagnosticati cu boala foarte activa.

Alemtuzumab

Alemtuzumab poate scadea, de asemenea, rata de recadere in scleroza multipla recurent-remisiva. Cu toate acestea, din cauza riscului de efecte secundare grave, acesta este in prezent limitat la utilizarea la pacientii care nu au raspuns la alte tipuri de tratamente.

Mitoxantrona

Este un agent chimioterapeutic pentru leucemie sau cancer de prostata, care s-a dovedit a fi benefic in tratarea mai multor tipuri de scleroza multipla.

De notat, mitoxantronul si betaseronul sunt singurele medicamente identificate pentru a ajuta pacientii cu scleroza multipla recurenta primara.

Sfaturi pentru pacienti

Aveti grija de mintea voastra

Cereti ajutor, daca aveti nevoie de el. Uneori, doar vorbind despre problemele intampinate, va puteti imbunatati starea psihica. De asemenea, va va ajuta sa intelegeti si sa gestionati mai bine numeroasele efecte ale sclerozei multiple. Daca sunteti deprimat, medicamentele pot, de asemenea, ajuta la imbunatatirea starii de spirit.

Gasiti un grup de asistenta

Un alt sprijin de nadejde pot fi grupurile din care fac parte alti oameni care traiesc cu aceasta maladie. Acestia va pot invata noi modalitati de a va gestiona starea si, in plus, aveti sansa de a va impartasi suferintele. Este foarte important sa stiti ca nu sunteti singuri.

Luati in considerare consilierea psihologica

Daca vreti sa dezbateti problemele cu o singura persoana, puteti lua in considerare o discutie cu un consilier sau un terapeut.

Tineti un jurnal

Scrieti ce anume simtiti, fara oprelisti. Nu numai ca aceasta va fi o informatie pretioasa pe care o puteti impartasi cu medicul, dar va va ajuta sa invatati sa va exprimati liber.

Preluati controlul

Scleroza multipla vine cu o multitudine de incertitudini, de aceea pot fi benefic sa preluati controlul asupra lucrurilor pe care le puteti gestiona, cum ar fi: finantele, munca si adaptarea aspectului casei la noile nevoi.

 

Referinte:

https://www.medicinenet.com/multiple_sclerosis_ms/article.htm

https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/default.htm

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-sclerosis/symptoms-causes/syc-20350269

https://www.nhs.uk/conditions/multiple-sclerosis/

https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/healthy-pregnancy-with-ms

https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/living-with-multiple-sclerosis

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma