Iubirea de sine – ce inseamna si cum poate fi cultivata

Iubirea de sine – care sunt ideile de la baza conceptului de iubire de sine, de ce e importanta pentru sanatatea fizica si emotionala si cum putem invata sa ne iubim mai mult? Afla din articol.

Cuprins:

1. De ce e importanta iubirea de sine?
2. Ce este iubirea de sine
3. Iubirea de sine vs. narcisism
4. Ce este stima de sine?
5. Cum iti poti cultiva iubirea de sine?

De ce e importanta iubirea de sine?

Cel mai adanc principiu in natura umana este dorinta de a fi apreciat.”William James

Si primul pas trebuie sa fie acela de a te aprecia si iubi pe tine insuti, sa iti cladesti stima de sine, sa eviti sa te subestimezi si sa investesti mai multe resurse pentru a te dezvolta.

E important sa ne iubim, pentru ca daca tu nu ai grija de tine, atunci nu vei putea avea grija nici de altii. Pentru ca suntem responsabili de bunastarea, siguranta, sanatatea, existenta si fericirea proprie. Pentru ca tu te cunosti cel mai bine, tu stii ce nevoi ai, tu esti responsabil de deciziile tale si de dezvoltarea ta.

Aristotel spunea ca oamenii se iubesc pe sine mai mult decat pe ceilalti, dar am ajuns sa credem ca ii iubim pe altii mai mult din cauza factorilor culturali. Astfel, trebuie doar sa indepartam barierele din jurul nostru si sa ne reamintim sa ne iubim.

Vocea interioara negativa si perfectionismul

Autocritica si vocea interioara care doar ne critica sunt un semn al perfectionismului. Perfectionistii au un risc mai mare de boli fizice, dar si psihice. Perfectionismul a fost asociat si cu un risc mai mare de sindrom de colon iritabil, fibromialgie, tulburari de alimentatie, depresie etc.

Nimeni nu e perfect! Cu totii facem greseli care duc ulterior la retineri si temeri ca nu suntem suficient de buni, ca nu putem si nu vom reusi. De multe ori vocile din capul nostru devin un model de gandire, din pacate unul negativ. Se formeaza un cerc vicios. „Nu sunt bun de nimic”, „Nu pot sa fac asta”, asteptari nerealiste, hranirea stimei de sine negative, voci distructive in capul nostru etc. Acestea nu pot avea decat efecte negative pentru psihicul si asupra starii noastre emotionale. Fara iubire de sine nu ne putem atinge obiectivele, nu putem avea relatii sociale satisfacatoare si nu ne putem perfectiona. Tot iubirea de sine poate fi raspunsul pentru reducerea depresiei si anxietatii.

Beneficiile iubirii de sine

Iata patru beneficii ale iubirii de sine:

  • Cresterea satisfactiei vietii – Cand te iubesti, iti formezi o mentalitate de acceptare. Iti accepti etapele si situatiile de viata, iti asumi responsabilitatile, devii multumit de tine si satisfacut.
  • Iti dezvolti un stil de viata sanatos – Vei incepe sa ii oferi corpului tau tot ceea ce are nevoie: somn, hrana, apa si sport. Un stil de viata sanatos te ajuta sa iti atingi toate obiectivele. Rezultatele pozitive care apar iti construiesc increderea in tine.
  • Faci fata mai bine situatiile negative – Vei fi mai putin stresat si vei face fata mai bine situatiile dificile. Nu mai concurezi cu altii si nu te mai compari cu altii. Inveti sa fii optimist si sa incerci lucruri noi.
  • Stima de sine sanatoasa – Te vei simti bine cu tine, iti vei accepta opiniile si te vei cunoaste mai bine, accepti esecurile ca pe o oportunitate de invatare.

Ce este iubirea de sine?

Dragostea, dupa cum stim cu totii, este forta cea mai puternica din univers si, cu siguranta, este un ingredient indispensabil daca dorim sa traim o viata fericita. Inainte de a putea iubi pe altcineva, primul pas este sa ne iubim pe noi insine, de fapt.

Iubirea de sine inseamna acceptarea a ceea ce suntem si aprecierea personala. Acest lucru duce la cladirea sanatatii mentale si emotionale, la cresterea stimei de sine, la fericire si echilibru. Iubirea de sine nu inseamna ca ne straduim din rasputeri sa fim mai buni comparativ cu altii, ci sa ne raportam doar la propria persoana. Comparatia trebuie facuta cu noi insine, nu cu cei din jur. Iubirea de sine inseamna sa cauti permanent sa te dezvolti din punct de vedere fizic, psihologic si spiritual prin experiente. Dragostea de sine este o stare de apreciere pentru sine care creste de la actiuni care sustin cresterea noastra fizica, psihologica si spirituala.

A te iubi neconditionat este un concept gresit inteles insa. Iubirea de sine nu inseamna ca crezi ca esti perfect, nu inseamna sa ignori sau sa negi defectele, nu inseamna sa te auto-conditionezi.

3 tipuri de iubire de sine

Iubirea de sine este definita in ceea ce priveste propria bunastare si fericire. Exista trei tipuri de dragoste de sine:

  • Fizic – se refera la modul in care va vedeti pe voi insiva;
  • Mental – se refera la modul in care ganditi despre sine (acceptarea de sine);
  • Psihologic – se refera la modul in care va tratati (respectul de sine).

Abia atunci cand te iubesti pe tine, poti oferi iubire celor din jur. Iubirea de sine ne ofera rezistenta, optimism. Iubirea de sine nu este o destinatie finala, ci trebuie mentinuta si hranita pe tot parcursul vietii. Oscar Wilde spunea ca „Sa te iubesti este inceputul unei povesti de dragoste pe tot parcursul vietii”.

Auto-compasiunea si iubirea de sine

Cand vezi o persoana care sufera esti alaturi de ea, nu? Atunci de ce nu faci asta si pentru tine?Auto-compasiunea poate fi definita ca fiind bunatate si intelegere pentru propria persoana atunci cand ne confruntam cu esecuri personale. Include observarea suferintei proprii, empatie si acordarea de bunatate si intelegere.

Iubirea de sine este aprecierea sinelui, inseamna a te aprecia ca fiinta umana ce merita iubire si respect.

Iubirea de sine vs. narcisism

Avem uneori tendinta de a crede ca iubirea de sine se traduce prin narcisism, dar termenii sunt diferiti. Iubirea de sine inseamna a te iubi fara a fi nevoie sa faci comparatii sociale, inseamna sa fii mandru de ceea ce esti si de realizarile tale, sa te auto-validezi, dar sa iti permiti si sa simti uneori indoiala sau incertitudine. Este o forma de apreciere sincera si autentica.

Narcisismul inseamna o comparatie cu cei din jur pentru a ne simti mai bine, pentru a arata ca suntem mai buni, si de a avea nevoie de validare permanenta din partea celor din jur. Comparativ cu iubirea de sine, narcisismul inseamna nevoia de a dovedi permanent ca suntem mai bun decat altcineva.

Ce este stima de sine?

Stima de sine este opinia pe care o avem despre noi insine. Cand avem stima de sine sanatoasa, avem tendinta sa ne simtim pozitivi in legatura cu noi insine si cu viata, in general. Ea ne face mai capabili sa ne ocupam de evenimentele din viata. Atunci cand stima noastra de sine este scazuta, avem tendinta de a ne vedea pe noi insine si viata noastra intr-o lumina mai negativa si critica. De asemenea, ne simtim mai putin capabili sa ne asumam provocarile care apar.

O stima de sine scazuta isi are de multe ori radacinile in copilarie. Profesorii, prietenii, fratii, parintii si chiar mass-media ne transmit mesaje despre noi insine, atat pozitive, cat si negative. Din anumite motive, mesajul ca nu suntem suficient de buni este cel care ramane. Stresul si evenimentele dificile ale vietii, cum ar fi o boala grava sau o suferinta, pot avea un efect negativ asupra stimei de sine. Personalitatea poate, de asemenea, sa joace un rol.

Caracteristicile stimei de sine scazute

Stima de sine este opinia ta despre tine. Oamenii cu o stima de sine sanatoasa isi valorifica realizarile. Oamenii cu stima de sine scazuta se simt nefericiti sau nemultumiti de ei insisi de cele mai multe ori. Acest lucru poate fi remediat, dar necesita atentie si practica zilnica pentru a stimula respectul de sine.

De obicei, semnele pentru un nivel scazut de stima de sine includ:

  • critica extrema fata de tine;
  • ignori sau subestimezi calitatile tale pozitive;
  • te consideri inferior fata de alte persoane;
  • te descrii prin cuvinte negative;
  • vocea ta interioara e una critica si negativa;
  • tot ce ai realizat bun pui pe seama norocului, nu a calitatilor tale;
  • te invinovatesti cand ceva merge prost;
  • nu accepti si nu crezi complimentele celor din jur.

Imaginea corporala si stima de sine

Imaginea corporala si stima de sine incep in minte, nu in oglinda. Acestea pot modifica modul in care ne apreciem.O imagine corporala sanatoasa inseamna ca accepti modul in care arati. Inseamna recunoasterea calitatilor si a punctelor forte si sa eviti sa lupti pentru mitul corpului perfect.

Daca nu iti place corpul tau, este greu sa te simti bine cu privire la intregul tau sine. De asemenea, daca nu te apreciezi, e greu sa observi lucrurile bune si sa ii acorzi corpului respectul pe care il merita. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa adopti un stil sanatos pentru a reduce excesul ponderal, pentru a-ti dezvolta musculatura etc., dar trebuie facute cu acceptare, compasiune si fara tinta obsesiva de a deveni ca alte persoane sau de a tanji spre perfectiune.

Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in jurnalul PloS One (2015) a aratat ca activitatea fizica este asociata cu o crestere a stimei de sine la copii si dolesecenti. Sportul imbunatateste sanatatea psihosociala si psihologia, nu doar pe cea fizica.

Cum iti poti cultiva iubirea de sine?

1. Vocea critica interioara!

Un prim pas este sa inveti sa iti inlocuiesti vocea interioara critica. Aceasta voce interioara sopteste sau striga ganduri distructive in mintea noastra, cum ar fi „Nu esti bun”, „Nu o sa reusesti”, „Esti mai putin priceput decat X” etc. O modalitate de a reduce vocea interioara este sa o opresti de fiecare data cand apare, prin inlocuirea cuvintelor negative sau modificarea afirmatiilor cu unele pozitive.

De multe ori suntem propriul nostru dusman. Gandurile noastre ne pot duce in mai multe directii, atat bune cat si rele. Unele erori de gandire sunt o capcana nu numai pentru anxietatea si stima de sine scazuta, ci si o cauza inevitabila a lipsei iubirii de sine si a nefericirii.

2. 2 minute de autoapreciere pe zi

La inceput de zi, in timpul zilei sau seara ia-ti un moment de ragaz, respira adanc si intreba-te: care sunt 3 lucruri pe care le apreciez la mine? Ce am facut bun? Chiar si lucrurile marunte conteaza. Aceste pauze si afirmatii te ajuta sa iti cladesti stima de sine pe termen lung si iti dau energie pozitiva.

Poti alege si sa scrii 3 lucruri despre tine in fiecare seara intr-un jurnal. Un avantaj este ca dupa cateva zile sau saptamani le poti reciti si poti sa iti imbunatatesti mai mult stima de sine.

3. Afirmatiile pozitive

Afirmatiile pozitive se pot face in mai multe moduri si ori de cate ori doriti. Puteti sa rostiti afirmatiile in oglinda, puteti sa scrieti afirmatiile pe post-it-uri colorate si sa le lipiti prin casa sau sa le spuneti in minte. Indiferent de metoda, cu timpul, afirmatiile vor contribui la cresterea gradului de constientizare a punctelor forte, a atributelor pozitive si chiar va vor ajuta sa atingeti obiectivele.

E importanta centrarea atentiei pe calitatile interne, nu pe aspect fizic si succes financiar. Mai importante sunt afirmatiile despre modul nostru de a fi , despre bunatate, empatie, iertate, curaj etc. Recunostinta este o modalitate de a experimenta lumea si oportunitatile din aceasta lume. Punerea in aplicare a unei practici de recunostinta nu va vindeca imediat toate probleme emotionale, dar va incepe sa atenueze stresul si sa ne ajute sa distrugem mai multe bariere in calea iubirii de sine.

4. Scapa de perfectionism!

Perfectionismul este poate inamicul numarul unu cand vine vorba de scaderea simei de sine. Te poate face sa crezi ca nimic din ce ai realizat nu e bun sau nu e suficient, sau ca meritele nu iti apartin. Evita sa te compari cu altii! Esti in competitie doar cu propria persoana.

Evita sa te compari cu altii! Cand iti compari viata cu a altor persoane, nu faci decat sa hranesti un comportament autodistructiv. Din comparatia cu altii nu poate iesi nimic in avantaj. Mereu va fi cineva mai bun, mai priceput decat tine sau care are mai mult decat tine. Compara-te doar cu tine, cu ceea ce ai fost, unde ai ajuns, concentreaza-te pe tine. Asta te va motiva si iti va cladi stima de sina.

5. Gestioneaza greselile si esecurile intr-un mod pozitiv

Daca alegi sa iesi din zona de confort, daca incerci lucruri noi sau iti stabilesti obiective, exista si ricuri, si nu de putine ori drumul nu e usor. Acest lucru e normal si trebuie sa intelegi ca nu de fiecare data reusim din prima. Accepta-ti greselile, evita sa te demotivezi si concentreaza-te pe optimism si oportunitati. Intreaba-te ce poti invata din greseala sau esec, ce poti face diferit data viitoare si cum poti continua?

In acelasi timp, incearca tot mai multe lucruri noi. Cand incerci ceva nou, te provoci intr-o maniera mai mica sau mai mare si iesi din zona de confort, si atunci parerea ta despre tine creste. Lucrurile trebuie facute cu pasi mici.

6. Dezvolta-ti punctele forte

Daca investim toata energia noastra intr-un sport, o cariera sau o anumita alegere de viata, trebuie sa ne asiguram ca aceste alegeri sunt date nu numai de credintele si valorile noastre de baza, ci si adaptate la fortele noastre adevarate.

Fiecare persoana este unica in dorintele sale sunt unice, la fel si calitatile si punctele forte. Fiecare persoana detine valori diferite, fiecare om e diferit, are dorinte, obiective, talente si idei diferite. Urmeaza-ti propriile dorinte, talente si obiective.

7. Concentreaza-te pe ceea ce ai facut bun!

Fiecare persoana are o tendinta inradacinata de a-si aminti evenimentele negative din viata lor, inainte de a-si aminti ceva pozitiv. Aceasta tendinta este de fapt biologica.

Aceasta prejudecata a negativitatii devine mai evidenta pe masura ce luam masuri pentru a creste iubirea de sine. Acorda-ti imp pentru a reflecta asupra dificultatilor si pentru a vedea daca exista sansa de a invata ceva din experienta negativa. Incearca sa vezi experientele negative ca pe oportunitati de a creste si de a te dezvolta. Trebuie sa intelegem ca a gresi e uman si ca o greseala nu ne defineste.

8. Nu uita sa zambesti si sa razi

Umorul, daca este folosit in mod corespunzator si nu ca un instrument de mascare a emotiilor, ne permite sa ne detasem si sa practicam dragostea de sine. Cand folosim umorul ca pe o abilitate pozitiva de a face fata situatiilor dificile, ne permitem sa depasim rigiditatea, sa adoptam gandirea reflexiva si sa ne imbunatatim abilitatea de a vedea partea pozitiva a lucrurilor.

Umorul in situatii dificile nu inseamna sa glumim despre chestiuni serioase. Ne permite doar sa intelegem defectele umane si, prin urmare, sa ne conectam cu sinele. A fi capabil sa folosesti umorul in momente dificile imbunatateste iubirea de sine.

Zambetul are acelasi efect. Zambetul induce o stare de bine, relaxeaza si descreteste fruntile. Im plus, zambetele si rasul sunt contagioase!

Stiinta a aratat ca zambetul poate imbunatati starea de spirit. Pe baza multor studii, daca ne fortam sa zambim timp de cateva minute, starea de spirit se va imbunatati. Zambetul e o reactie chimica ce apare in creier, care va modifica starea emotionala. Cu fiecare zambet, corpul elibereaza dopamina si serotonina sau hormonii starii de bine. Dopamina creste nivelul de fericire si serotonina scade stresul.

9. Traieste in prezent – mindfulness

Tehnica mindfulness ne poate ajuta sa ne bucuram de lucruri fundamentale in fiecarezi. Mindful eating, de exemplu, inseamna ca constientizam alimentele si procesul de alimentatie, sa ne ascultam corpul si sa ne axam pe momentul prezent.

Mindfulness este ceea ce ne permite sa devenim constienti de autocunoastere si sa identificam sentimentele si gandurile noastre dificile pentru a le confrunta sau pentru a le aborda cu dragoste si compasiune.

10. Recunoaste si accepta-ti emotiile

Accepta-ti emotiile, invata sa le recunosti, sa le accepti, deschide-te spre noi senzatii. Numai atunci iti vei putea stapani cu adevarat viata emotionala si iti vei iubi trupul.” (Marie Haddou)

Iubirea de sine ne cere sa fim cinstiti si buni cu noi insine. Ne solicita sa ne intelegem principiile, nevoile, dorintele, temerile, secretele, sentimentele. Emotiile umane pot fi o parte atat de frumoasa a vietii, dar ele pot fi, de asemenea, o parte mai dureroasa. Cu toate acestea, daca vrem sa ne iubim fara teama, trebuie sa ne acceptam emotiile, deoarece ele stau la baza fiintei noastre.

Evalueaza-ti de mai multe ori pe zi emotiile. Cum te simti? A existat un moment special care a cauzat emotia actuala? Cum poti procesa aceasta emotie intr-o maniera sanatoasa? In plus, de ce ai nevoie de aceasta emotie acum? E important sa ne intelegem emotiile si sa nu le ignoram sau sa le negam. Daca nu le cunoastem, nu le putem intelege si nu le putem controla.

Referinte:
(1) What Does Self-Love Actually Look Like?, link: https://www.recovery.org/pro/articles/what-does-self-love-actually-look-like/
(2) Confidence and self esteem , link: https://childmind.org/topics/concerns/confidence-self-esteem/
(3) Self esteem link: https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/self-esteem/#.XKsCev0zbIU
(4) https://www.mentalhealth.org.uk/blog/8-simple-ways-practise-self-love
(5) https://pathofselflove.org/about/about-self-love/
(6) How Does Physical Activity Intervention Improve Self-Esteem and Self-Concept in Children and Adolescents? Evidence from a Meta-Analysis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4524727/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma