Dieta cu apa – cum poti sa slabesti cu apa

Dieta cu apa este un obice practicat de mii de ani, insa a devenit mai popular in ultimii ani ca o modalitate de a pierde din greutatea corporala.

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Principiile dietei cu apa

3. Planul dietei

4. Beneficii si rezultate

5. Dieta cu apa – riscuri si contraindicatii

Informatii generale

Studiile arata ca dieta cu apa poate avea multiple beneficii pentru sanatatea organismului. Dieta cu apa poate reduce riscul unor afectiuni cronice si poate stimula intregul organism intr-un proces, care va ajuta ca celulele vechi ale corpului sa se descompuna si sa fie eliminate in mod sanatos si corect.

Toate acestea fiind spuse, studiile cu privire la dieta cu apa sunt foarte limitate. De asemenea, aceasta dieta vine cu multe riscuri, dar si cu beneficii pentru sanatate, insa nu este potrivita pentru toata lumea.

Aceasta dieta cu apa este recomandata de specialistii nutritionisti sa fie tinuta intre 24 si 72 de ore si nu mai mult.

Cura de slabire cu apa

Iata cateva motive pentru care oamenii incearca dieta cu apa:

  • Din motive religioase sau spirituale
  • Pentru a pierde din greutatea corporala
  • Pentru a-si detoxifia organismul
  • Pentru beneficiile sale pentru sanatate
  • Pregatirea inainte de o procedura medicala

Dintre toate cele enumerate anterior, principalul motiv pentru care oamenii incearca sa tina dieta cu apa este pentru beneficiile sanatoase aduse organismului. Acest lucru se datoreaza faptului ca mai multe studii au asociat dieta cu apa cu unele beneficii impresionante pentru sanatate. De exemplu, exista un risc mai mic de a face cancer, boli cardiace sau de diabet zaharat.

Dieta fulger

Apa potabila mareste cantitatea de calorii pe care o arzi, ceea ce este cunoscut sub numele de cheltuieli pentru energia de odihna.

La adulti, cheltuielile cu energia de odihna s-au dovedit a creste cu 24-30% in decurs de 10 minute de cand au baut apa. Aceasta dureaza cel putin 60 de minute.

Sprijinind acest lucru, un studiu al copiilor supraponderali si obezi a constatat o crestere cu 25% a cheltuielilor pentru energia de repaus dupa consumarea apei reci.

Cateva alte studii au monitorizat persoanele supraponderale care au consumat zilnic, timp de cateva saptamani, in jur de 1-1,5 litri de apa. Cercetatorii au descoperit o reducere semnificativa in greutate, cat si a indicelui de masa corporala (IMC), circumferinta taliei si grasimea corporala.

Asadar, cand beti apa rece, corpul vostru utilizeaza calorii suplimentare pentru a incalzi apa pana ajunge la temperatura corpului.

Apa bauta inainte de masa reduce apetitul

Unii oameni sustin ca apa potabila bauta inainte de masa reduce semnificativ pofta de mancare. Intr-un studiu, participantii de varsta mijlocie si cei obezi care au baut apa inainte de fiecare masa au pierdut cu 44% mai multa greutate, comparativ cu un grup care nu bea mai multa apa.

Un alt studiu a aratat, de asemenea, ca apa potabila inainte de micul dejun a redus cantitatea de calorii consumate in timpul mesei cu 13%.

Principiile dietei cu apa

Dieta cu apa se va tine maxim 3 zile consecutive, timp in care nu aveti voie sa mancati nimic solid, ci sa beti doar lichide. Aceasta dieta de 3 zile serveste si ca sistem de detoxifiere pentru organism.

Potrivit Institutului de Cercetare Psihoactiva, teoria din spatele dietei de apa de 3 zile este apa rece care determina organismul sa creeze caldura. Cand se consuma apa rece, corpul va arde calorii suplimentare pentru a incalzi apa la temperatura normala a corpului.

Dieta de 3 zile pe baza de apa este ca o dieta yoyo (care va scade din greutatea corporala, apoi veti castiga in greutate, apoi iar veti pierde din greutate) si nu trebuie tinuta mai mult de 3 zile consecutive.

Planul dietei

Cat de multa apa trebuie sa bei

Nu exista recomandari standard pentru cantitatea de apa consumata. Unii oameni necesita mai multa sau mai putina apa, in functie de o varietate de factori, printre care:

  • nivelul de activitate
  • varsta
  • marimea corpului
  • temperatura
  • umiditate
  • expunere solara
  • stare de sanatate

Majoritatea autoritatilor din domeniul sanatatii sugereaza intervale pentru aportul zilnic de apa. Urmatoarele recomandari privind admisia de apa provin de la Academia Nationala de Medicina (NAM) din Statele Unite:

  • 2.50 litri/ zi pentru femeile adulte
  • 2.94 litri / zi pentru barbati adulti

Apa pe stomacul gol

Un pahar de apa baut dimineata imediat dupa ce v-ati trezit este benefic pentru intregul organism. Expertii au descoperit faptul ca numai 250 ml de apa reprezinta cantitatea ideala de lichid de care are organismul nevoie in anumite momente ale zile, precum dimineata, imediat dupa ce v-ati trezit cand aveti stomacul gol. In plus, apa pe stomacul gol va ajuta sa scapati rapid de senzatia de transa si somnolenta pe care o avem toti dupa somn. Pe de alta parte, iata care mai sunt beneficiile unui pahar cu apa dis-de-dimineata pe stomacul gol:

  • previne durerile de cap din cauza unei posibile deshidratari
  • ajuta la reglarea metabolismului
  • previne sau reduce palpitatiile
  • regleaza menstruatia neregulata
  • protejeaza impotriva altor afectiuni ale corpului

Apa calda cu lamaie

Lamaile sunt bogate in vitamina C si ajuta la intarirea sistemului imunitar. Pe acest lucru, un pahar cu apa calda si cu lamaie dimineata pe stomacul gol ajuta la lupta cu kilogramele in plus. In plus, apa calda cu lamaie contine aproximativ 25 de calorii, insa aceste calorii sunt benefice pentru organism, pentru ca au un aport crescut de:

  • calciu
  • potasiu
  • vitamina A
  • vitamina C
  • fier

Toate aceste vitamine si multiminerale ajuta la absorbtia tuturor nutrientilor necesari pentru sanatatea organismului, controleaza nivelul de colesterol, previn dereglarile stomacale si constipatia, va confera senzatia de satietate pe un termen lung si cel mai important, va ajuta in lupta cu kilogramele in plus.

Apa cu lamaie si parerea unui nutritionist

“Apa calda cu lamaie, consumata cu 30 de minute inainte de masa, are rolul de a da o mana de ajutor aciditatii gastrice prin cresterea nivelulului acestei aciditati, dat fiind ca lamaia are astfel de proprietati. Astfel, se imbunatateste procesul de digestie al alimentelor care urmeaza sa fie consumate. In concluzie, atata timp cat lamaia este bine tolerata (unele persoane pot avea arsuri digestive in urma consumului de lamai), se poate folosi ca ajutor inainte de mesele de dimineata si pranz, cele mai consistente din zi.”

Dieta cu apa – ce puteti manca

Timp de 3 zile consecutive, veti manca mese care nu sunt bazate pe alimentele pe care le aveti in momentul de fata in bucatarie. De exemplu, micul dejun din prima zi ca fi dintr-o cafea neagra sau un pahar cu apa, jumatate de grapefruit si o felie de paine prajita cu o lingura de unt de arahide.

La pranz veti bea un pahar cu apa si veti manca ton cu paine prajita si o alta cana cu cafea, apa sau ceai. Un alt tip de masa, poate fi alcatuit dintr-o ceasca de branza de vaci cu paine prajita.

Dieta de 3 zile este o dieta cu continut scazut de calorii, care foloseste alimente simple care sunt ieftine si usor de gasit si de pregatit.

Activitatea fizica

Sportul este important in viata fiecaruia, mai ales atunci cand va apucati de o dieta. Insa, de data aceasta este recomand sa faceti sport mai putin, deoarce consumati un numar foarte mic de calorii, iar acest lucru poate duce la stari de ameteala, stari de voma, de tremurat, etc.

Beneficii si rezultate

Beneficii ale dietei cu apa:

  • Apa este esentiala pentru buna functionare a rinichilor si a altor organe ale corpului.
  • Consumul de apa imbunatateste sanatatea si frumusetea pielii.
  • Atunci cand sunteti deshidratati, pielea poate deveni mai sensibila si mai vulnerabila la anumiti factori exteriori.
  • Consumul de apa formeaza saliva si mucusul care ne ajuta sa digeram mancarea si sa mentinem permanent gura, nasul si ochii umezi.
  • Apa ofera oxigen intregului corp. Sangele este mai mult de 90% apa, iar sangele transporta oxigen in diferite parti ale corpului.
  • Consumul de apa imbunatateste sanatatea si frumusetea pielii.
  • Apa regleaza temperatura corpului.
  • Consumul de apa ajuta la mentinerea tensiunii arteriale.
  • Sistemul digestiv depinde de cantitatea de apa pe care o beti. Deshidratarea poate duce la probleme digestive, constipatie si la afectiunea de aciditate gastrica.

Alte rezultate ale dietei cu apa:

  • Apa mareste arderea caloriilor

Unele cercetari arata ca apa potabila poate ajuta la arderea caloriilor .

Consumul de apa rece poate imbunatati si mai mult beneficiile de ardere a caloriilor, deoarece organismul consuma energie sau calorii prin incalzirea apei pentru digestie.

  • Apa ajuta la eliminarea deseurilor din organism

Atunci cand organismul este deshidratat, acesta nu poate elimina corect deseurile ca urina sau fecale. Apa ii ajuta pe rinichi sa filtreze toxinele si deseurile, in timp ce organul retine nutrienti esentiali si electroliti. Cand corpul este deshidratat, rinichii retin lichid.

Deshidratarea poate duce, de asemenea, la scaune grele sau in forma de bucati si constipatie. Apa mentine deseurile in miscare prin inmuierea sau slabirea scaunelor.

Apa ajuta, de asemenea, organismul sa se recupereze de la problemele digestive, cum ar fi diareea si indigestia.

Cand se acumuleaza deseuri in organism, oamenii se pot simti balonati, umflati si obositi. Balonarea poate adauga centimetri la talia unei persoane.

  • Apa potabilita reduce aportul total de lichide calorice

Este usor sa acumulati calorii lichide consumand sifon, sucuri, cafea sau ceauri. Majoritatea oamenilor ignora si numarul de calorii pe care le consuma in bauturile sportive sau bauturile alcoolice.Inlocuirea chiar si a catorva bauturi bogate in calorii in fiecare zi pentru apa sau alte bauturi fara calorii, cum ar fi ceaiul din plante, poate avea beneficii pe termen lung de pierdere in greutate.

  • Apa este necesara pentru arderea grasimilor

Fara apa, organismul nu poate metaboliza in mod adecvat grasimile sau carbohidratii depozitati.

Procesul de metabolizare a grasimilor se numeste lipoliza. Prima etapa a acestui proces este hidroliza, care apare atunci cand moleculele de apa interactioneaza cu trigliceride (grasimi) pentru a crea glicerol si acizi grasi.

Consumul de apa suficienta este esentiala pentru arderea grasimilor din alimente si bauturi, precum si a grasimilor depozitate.

  • Apa imbunatateste performanta in timpul exercitiilor fizice

Unii cercetatori au sugerat faptul ca daca consumati mai multa apa, ati putea spori performanta in timpul unei activitati intense.Sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma acest lucru, dar o revizuire a constatat ca deshidratarea reduce performanta in activitati care dureaza mai mult de 30 de minute.

Dieta cu apa – riscuri si contraindicatii

Atunci cand tineti dieta cu apa trebuie sa stici ca organismul vostru va pierde foarte multi dintre nutrientii esentiali de care este nevoie. Rezultatul acestei diete cu apa este ca veti pierde din greutate, dar veti pierde si din masa musculara. In plus, rata metabolica a corpului va scadea in mod semnificativ pe toata perioada dietei. De aceea, nu este indicata aceasta dieta pentru femeile gravide sau persoanele care sufera de hipertensiune arteriala, fie si alte boli de inima sau autoimune si nici persoanele tinere care au un stil de viata foarte activ.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/water-fasting
  2. https://www.livestrong.com/article/315981-3-day-water-diet-information/
  3. https://www.healthline.com/nutrition/drinking-water-helps-with-weight-loss
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322296.php
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/290814.php
  6. https://www.livestrong.com/article/322763-48-hour-water-diet/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

12 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

12 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

12 luni in urma