Intoxicatia alimentara este o infectie gastro-intestinala produsa prin consumarea alimentelor care contin bacterii, toxine, paraziti, virusuri sau substante chimice daunatoare. Mai multe despre intoxicatia alimentara puteti afla din textul urmator.
Dureri de burta, diaree, stari de voma si/sau ameteala? Starea data de acestea este extrem de neplacuta, iar simptomele pot ascunde o afectiune cunoscuta. Intoxicatia alimentara este o boala provocata de alimente improprii consumului. Ingerarea mancarurilor care contin o toxina, un agent chimic sau un agent infectios (cum ar fi o bacterie, un virus sau un parazit) poate provoca efecte adverse in organism. Aceste simptome pot fi legate de tractul gastrointestinal provocand varsaturi si diaree sau pot implica alte organe, cum ar fi rinichii, creierul sau muschii. Printre cele mai frecvente cauze ale intoxicatiei alimentare sunt bacteriile de tipul Campylobacter, Salmonella, Escherichia coli si listeria, precum si virusurile de tip Norwalk.
In mod obisnuit, majoritatea afectiunilor cauzate de alimente provoaca voma si diaree care tind sa fie scurte si rezolvate pe cont propriu. Pot aparea, insa, deshidratarea si tulburari ale electrolitilor. Se estimeaza ca aproximativ 48 de milioane de persoane se imbolnavesc in fiecare an de maladii legate de alimente, ducand la 128.000 de spitalizari si la 3.000 de decese.
Toxinfectiile alimentare prezinta simptome evidente. Acestea pot varia in functie de sursa infectiei. Durata de timp pentru aparitia simptomelor depinde de sursa infectiei, dar poate varia de la o ora pana la 28 de zile. Unele bacterii cauzeaza in mod obisnuit eruptii ale pielii, cum ar fi bubitele.
Cazurile obisnuite de intoxicatie alimentera vor include de obicei cel putin trei dintre urmatoarele simptome:
Daca prezentati oricare dintre aceste simptome, trebuie sa va adresati imediat medicului.
intoxicatie alimentara
Daca stomacul este deranjat sau persoana in cauza prezinta arsuri la stomac, balonare sau gaze, dar fara varsaturi sau diaree, cel mai probabil este vorba de indigestie, nu de o infectie.
In schimb, indigestia este adesea un semn al unei tulburari digestive cum ar fi boala numita reflux gastroesofagian, ulcer sau boala vezicii biliare, mai degraba decat o conditie proprie. Chiar si tratamentul se recomanda in functie de cauza.
Aceste simptome ar putea fi mai accentuate atunci cand sunteti stresati. Daca inghiti prea mult aer atunci cand mancati, puteti inrautati balonarea si eructatiile.
Pe langa indigestie, oamenii pot acuza si senzatii de arsuri puternice in piept. Acestea apar cand acidul gastric se ridica pana in esofag.
Intoxicatia alimentara poate aparea la oricine, insa copiii mai mici de 5 ani au riscuri mai mari de imbolnavire. Acest lucru se intampla deoarece sistemele lor imunitare nu sunt, inca, la fel de bine antrenate in lupta impotriva germenilor. In plus, cei mici nu au suficient acid gastric, care nu numai ca descompuna alimentele, dar poate sa si ucida germenii.
Situatia este mai complicata in cazul copiilor pentru ca acestia au corpuri mai mici, iar diareea si varsaturile repetate pot avea un impact major si rapid asupra lor. De aceea, este nevoie de precautie.
In mod obisnuit, semnele pot aparea oricand dupa primele 30 de minute pana la 2 zile dupa ce alimentele au fost consumate. Pot aparea unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
In majoritatea cazurilor, copilul isi va reveni fara tratament. Este, totusi, indicat ca parintii sa ia legatura cu medicul daca apar semnele intoxicatiei alimentare.
Daca cel mic varsa toate lichidele pe care le consuma sau prezinta semne de deshidratare, poate fi necesara transportarea la spital pentru a compensa lichidele pierdute si pentru a restabili nivelul de electroliti.
Exista multe cauze ale intoxicatiei alimentare. Acestea pot fi clasificate in functie de rapiditatea aparitiei simptomelor dupa ce au fost consumate alimentele potential contaminate. Mai precis, in functie de perioada de incubatie de la momentul in care alimentele intra in organism pana cand simptomele incep sa apara. Cum sunt clasificate acestea:
Infectiile intestinului gros sau ale colonului pot provoca diaree cu sange, asociata cu crampe si dureri abdominale.
Diareea datorata infectiei intestinului subtire nu tinde sa prezinte sangerari, dar infectiile pot afecta atat intestinul mic cat si pe cel mare in acelasi timp.
Examinarea fizica incepe prin verificarea semnelor vitale ale pacientului (tensiunea arteriala, rata de puls si temperatura). Semnele clinice ale deshidratarii includ: piele uscata, ochi adanciti, gura uscata si lipsa transpiratiei in axile. La sugari mai pot aparea: tonusul muscular scazut si alaptarea proasta
Testele de sange de rutina nu sunt comandate de obicei daca exista doar varsaturi si diaree. La pacientii cu deshidratare semnificativa, medicul poate dori sa verifice nivelurile de electroliti din sange, precum si functia renala. Daca exista ingrijorare cu privire la sindromul hemolitic uremic, poate fi comandata o analiza de sange pentru a verifica celulele rosii, celulele albe si numarul de trombocite. Daca exista ingrijorare cu privire la hepatita, pot fi comandate teste specifice.
Acestea pot fi utile, in special, daca exista ingrijorari legate de infectiile cauzate de Salmonella, Shigella si Campylobacter. Acest lucru este valabil mai ales cand pacientul prezinta diaree cu sange, considerata a fi una din cauzele infectiei. Probele de scaun pot fi examinate si daca exista ingrijorare cu privire la o infectie cu paraziti.
In functie de cauza suspectata a intoxicatiei alimentare, exista cateva teste imunologice (de exemplu, detectarea toxinelor Shiga). Cyclospora poate fi detectata in scaun folosind testarea moleculara numita reactie in lant a polimerazei.
intoxicatie alimentara
Cheia ingrijirii la domiciliu este mentinerea hidratarii. O persoana poate pierde o cantitate semnificativa de lichid prin diaree si / sau varsaturi, iar aceste lichide trebuie inlocuite. Persoanele care prezinta semne de deshidratare, cum ar fi urinarea slaba, ameteli sau mucoase uscate, trebuie sa consulte de urgenta un specialist.
Masurile de prevenire a toxiinfectiilor alimentare au la baza aceleasi principii, indiferent de etiologia vizata, cunoscute sub numele de ”Cele 10 reguli de aur pentru pregatirea corecta a alimentelor”, stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii:
Metodele de prevenire sunt simple si la indemana oricui. Riguros aplicate, va scutesc de multa suferinta. Atitudinea fiecarei persoane este, si in acest caz, hotaratoare pentru apararea sanatatii tuturor.
Pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare si a altor boli cu transmitere digestiva aveti grija la:
Referinte:
https://www.medicinenet.com/food_poisoning/article.htm#what_is_food_poisoning
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-poisoning/symptoms-causes/syc-20356230
https://www.healthline.com/health/food-poisoning
https://www.healthline.com/health/digestive-health/stomach-bug-or-food-poisoning
https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/food-poisoning-in-children-what-to-know#1
https://www.webmd.com/heartburn-gerd/indigestion#1
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…