Antibioticele sunt medicamente destinate sa ucida sau sa incetineasca dezvoltarea bacteriilor sau a unor ciuperci. Antibioticele sunt frecvent utilizate pentru combaterea infectiilor bacteriene, dar nu pot lupta impotriva infectiilor cauzate de virusuri. Mai multe despre antibiotice aflati din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce sunt antibioticele?
  2. Clasificare
  3. Lista de antibiotice de la A la Z
  4. Ce rol au antibioticele?
  5. Antibiotice pentru raceala?
  6. Riscuri vs beneficii
  7. Rezistenta la antibiotice
  8. Reguli privind administrarea antibioticelor

Ce sunt antibioticele?

Antibioticele sunt probabil cele mai cunoscute tipuri de medicamente. Sunt extrem de eficiente in tratarea mai multor afectiuni si maladii, insa trebuie administrate cu mare grija si nu in orice situatie.

Antibioticele sunt medicamente puternice care combat anumite infectii si pot salva vieti atunci cand sunt utilizate corespunzator. Acestea sunt renumite pentru ca opresc bacteriile sa se reproduca sau, pur si simplu, le distrug.

De obicei, sistemul imunitar este cel care intervine si distruge bacteriile inainte ca acestea sa se multiplice si sa provoace simptome. Celulele albe din sange ataca bacteriile daunatoare si, chiar daca apar simptome, sistemul imunitar poate de obicei sa faca fata si sa lupte impotriva infectiei.

Exista totusi cazuri destul de frecvente cand numarul de bacterii daunatoare este excesiv, iar sistemul imunitar nu poate lupta impotriva tuturor. Antibioticele reprezinta arma perfecta in cadrul acestui scenariu.

Penicilina, primul antibiotic

Primul antibiotic a fost penicilina, remediul-minune inventat de Alexander Flemming in urma cu aproape 100 de ani. Antibioticele pe baza de penicilina, cum ar fi ampicilina, amoxicilina si penicilina G, sunt inca disponibile pentru a trata o varietate de infectii si se afla pe piata de foarte mult timp.

Clasificare

Exista sute de tipuri diferite de antibiotice, insa majoritatea acestora pot fi clasificate in general in sase grupuri. Acestea sunt prezentate mai jos.

  1. Penicilina – utilizata la scara larga pentru a trata o varietate de infectii, inclusiv infectii ale pielii, infectii toracice si infectii ale tractului urinar.
  2. Cefalosporinele – pot fi utilizate pentru a trata o gama larga de infectii, dar sunt, de asemenea, eficiente pentru tratarea infectiilor mai grave, cum ar fi septicemia si meningita.
  3. Aminoglicozidele – acestea sunt utilizate numai pentru a trata boli foarte grave, cum ar fi septicemia, deoarece pot provoca reactii adverse grave, inclusiv pierderea auzului si afectarea renala. Aminoglicozidele se sparg rapid in interiorul sistemului digestiv, astfel incat acestea trebuie sa fie administrate prin injectare. Pot fi, de asemenea, utilizate sub forma de picaturi pentru unele infectii ale urechilor sau ochilor.
  4. Tetraciclinele – pot fi administrate pentru a trata o gama larga de infectii. Sunt utilizate frecvent pentru a trata acneea moderata pana la severa si rozaceea, care cauzeaza inrosirea pielii.
  5. Macrolidele – pot fi deosebit de utile pentru tratarea infectiilor pulmonare si toracice. Macrolidele pot fi, de asemenea, o alternativa utila pentru persoanele cu alergie la penicilina sau pentru tratarea tulpinilor de bacterii rezistente la penicilina.
  6. Fluorochinolonele – antibiotice cu spectru larg care pot fi utilizate pentru a trata o gama larga de infectii.

antibiotice

Antibiotice

  • Agenti hipocolesterolemici
  • Polipeptide
  • Macrolide
  • Monobactami
  • Nitrofurani
  • Oxazolidinonele
  • Chinolone
  • Sulfonamide
  • Tetraciclinele
  • Lincosamide
  • Glicopeptide
  • Agenti imunosupresori
  • Agenti anti-migrena
  • Anti-bacterieni
  • Antifungicele
  • Peniciline
  • Aminoglicozidele
  • Carbapeneme
  • Cefalosporine
  • Fluorochinolonele

Lista de antibiotice de la A la Z

Exista o multime de antibiotice recunoscute, fiecare avand capacitati importante de lupta impotriva diferitelor infectii.

  1. Amoxicilina

Este utilizata pentru a trata diferite tipuri de infectii cauzate de bacterii, cum ar fi amigdalita, bronsita, pneumonia, gonoreea si infectii ale urechii, nasului, gatului, pielii sau tractului urinar. Amoxicilina este, de asemenea, uneori utilizata impreuna cu un alt antibiotic numit claritromicina pentru tratarea ulcerelor de stomac cauzate de infectia cu Helicobacter pylori. Aceasta combinatie este uneori utilizata cu un inhibitor de acid gastric numit lansoprazol.

  1. Doxiciclina

Doxiciclina se utilizeaza pentru a trata multe infectii bacteriene diferite, cum ar fi acneea, infectiile tractului urinar, infectiile intestinale, infectiile oculare, gonoreea, chlamydia, parodontoza si altele.

Doxiciclina este, de asemenea, utilizata pentru a trata pete, umflaturi si leziuni asemanatoare acneei cauzate de rozacee. Nu trateaza, insa, roseata faciala cauzata de rozacee.

Unele forme de doxiciclina sunt utilizate pentru prevenirea malariei, tratarea antraxului sau pentru tratarea infectiilor cauzate de acarieni, capuse sau paduchi.

  1. Cefalexina

Cefalexina este un antibiotic cefalosporinic care combate bacteriile din organism.

Cefalexina este utilizata pentru a trata infectiile cauzate de bacterii, inclusiv infectii ale cailor respiratorii superioare, infectii ale urechii, infectii ale pielii si infectii ale tractului urinar.

  1. Ciprofloxacina

Ciprofloxacina este un antibiotic fluorochinolon care lupta impotriva bacteriilor din organism. Se utilizeaza pentru a trata diferite tipuri de infectii bacteriene.

Ciprofloxacina este, de asemenea, administrata pentru a trata persoanele care au fost expuse la antrax sau anumite tipuri de ciuma.

Ciprofloxacina trebuie utilizata numai pentru infectiile care nu pot fi tratate cu un antibiotic mai sigur. Antibioticele fluorochinolone pot provoca efecte secundare grave care nu pot fi reversibile.

  1. Clindamicina

Clindamicina este un antibiotic utilizat pentru a trata infectiile grave cauzate de bacterii.

  1. Metronidazol

Metronidazolul este utilizat pentru a trata infectiile bacteriene ale vaginului, stomacului, ficatului, pielii, articulatiilor, creierului si tractului respirator. Metronidazolul nu trateaza, insa, infectia cu Candida (candidoza).

  1. Azitromicina

Azitromicina este utilizata pentru a trata multe tipuri diferite de infectii cauzate de bacterii, cum ar fi infectii respiratorii, infectii ale pielii, infectii ale urechii si boli cu transmitere sexuala.

  1. Sulfametoxazol/Trimetoprim

Acest antibiotic este injectabil si este administrat pentru a trata si preveni infectiile bacteriene.

  1. Amoxicilina/Acid clavulanic

Amoxicilina este un antibiotic care lupta impotriva bacteriilor din organism.

Clavulanatul de potasiu este un inhibitor beta-lactamazic care ajuta la prevenirea aparitiei anumitor bacterii rezistente la amoxicilina.

Amoxicilina si clavulanatul de potasiu sunt un medicament combinat utilizat pentru a trata multe infectii diferite cauzate de bacterii, cum ar fi sinuzita, pneumonia, infectii ale urechii, bronsita, infectii ale tractului urinar si infectii ale pielii.

  1. Levofloxacina

Acest antibiotic este folosit pentru a tratarea infectiilor bacteriene.

Ce rol au antibioticele?

Sigur ati auzit de antibiotice, insa v-ati intrebat vreodata ce sunt ele si cum functioneaza? Aceste medicamente miraculoase reprezinta una dintre marile descoperiri ale secolului trecut. Cu ajutorul lor, de-a lungul istoriei, zeci de milioane de oameni au reusit sa supravietuiasca, numarul deceselor cauzate de infectii fiind mult mai mic.

Antibioticele sunt medicamente care ucid sau stopeaza dezvoltarea bacteriilor. Mai precis, acestea blocheaza functiile importante din interiorul celulei bacteriene. Antibioticele se pot gasi sub forma de creme si unguente, pastile, dar si solutii intravenoase. Aceste medicamente opresc infectiile bacteriene care pot aparea in urma unor taieturi minore sau infectiile care ameninta viata.

Cum a fost obtinut primul antibiotic?

Primul antibiotic a fost descoperit in urma izolarii sale din mucegaiuri. Acestea pot fi periculoase, multe infectii fiind dezvoltate din cauza mucegaiurilor si diferitelor tipuri de ciuperci. In acest caz, totusi, mucegaiurile au fost extrem de utile.

Moleculele de antibiotice au fost extrase din mucegaiuri pentru a fi utilizate ca aparare impotriva bacteriilor. Tintele antibioticelor sunt adesea specifice celulelor bacteriene, mai degraba decat celor umane. De aceea, in general, au putine efecte secundare si sunt considerate sigure pentru marea majoritatea oamenilor.

Antibiotice pentru raceala?

Pentru ca sunt considerate medicamente-minune, multe persoane au inceput sa ia antibiotice pentru a scapa mai repede de raceala. Se formase chiar o moda. Nimic mai gresit! Antibioticele nu lupta impotriva infectiilor cauzate de virusuri, cum ar fi:

  • Raceli
  • Gripa
  • Tuse si bronsita
  • Dureri de gat, in cazul in care nu sunt cauzate de streptococi

Daca un virus va poate face rau, administrarea de antibiotice in cazul racelilor va poate face mai mult rau decat bine.

Riscuri vs beneficii

Beneficiile tratamentelor cu antibiotice sunt mai mult decat evidente, acestea eliminand bacteriile sau impiedicandu-le sa se reproduca.

In timp ce antibioticele sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, un numar mic de persoane sunt predispuse la reactii alergice la antibiotice. Acestea apar in urma tratamentului cu penicilina sau alte antibiotice. Simptomele includ eruptii cutanate, dureri la nivelul gatului sau umflaturi, dificultati de respiratie, buze umflate, urticarie, probleme gastro-intestinale, insomnie, pierderea cunostintei si scaderea tensiunii arteriale. In cazuri rare, oamenii pot muri din cauza alergiilor. Daca banuiti ca aveti o alergie la un antibiotic, opriti imediat utilizarea acestuia si contactati medicul.

Ce alte reactii adverse pot produce antibioticele

Alte reactii adverse frecvente ale antibioticelor pot include diaree si infectii fungice. Acestea apar deoarece antibioticele pot elimina bacteriile naturale care fac parte din microorganismul nostru. Unii specialisti, de asemenea, se tem ca antibioticele pot influenta nasterile, desi aceste efecte nu pot sa apara la toate femeile gravide.

antibiotice

Lista posibilelor efecte secundare ale antibioticelor:

  • Eruptii cutanate
  • Durere la nivelul gatului
  • Dificultati de respiratie
  • Greata si varsaturi
  • Diaree
  • Dureri de stomac
  • Umflarea articulatiilor
  • Sindromul Stevens-Johnson (o afectiune cutanata rara foarte asociata cu sulfonamide)
  • Dezlipire de retina
  • Afectarea functiei rinichilor (asociata cu fluorochinolone precum Cipro, Levaquin si Avelox)
  • Durerea difuza (cu simptome similare ale fibromialgiei)
  • Tendinita
  • Palpitatii ale inimii
  • Spasme musculare
  • Afectarea functiei stomacului (asociata cu utilizarea repetata a antibioticelor prescrise pentru infectii intestinale, urinare si sistemice).

Rezistenta la antibiotice

Rezistenta antimicrobiana este capacitatea microbilor, cum ar fi bacterii, virusi, paraziti sau ciuperci, sa se dezvolte in prezenta unui medicament care i-ar distruge, in mod normal, sau le-ar stopa inmultirea.

Cand bacteriile sunt expuse unui antibiotic, pot dezvolta o rezistenta sau o intoleranta la antibiotic. Aceasta se produce  mai rapid sau mai lent. Din aceasta cauza, unele antibiotice nu mai sunt astazi la fel de utile ca in trecut. Noi si noi antibiotice s-au descoperit. Totusi, este probabil ca ele sa devina ineficiente in urmatorii ani.

Pentru a evita aparitia rezistentei la antibiotice este important sa luati antibiotice doar atunci cand este necesar si doar la recomandarea medicului. Daca luati fara un motiv concret un antibiotic, cum ar fi intr-o raceala, care este cauzata de un virus, virusul nefiind omorat de antibiotic, veti creste riscul de a dezvolta bacterii rezistente la medicamente. O astfel de rezistenta va face un eventual tratament antibiotic ulterior mai dificil.

Reguli privind administrarea antibioticelor

Este important ca tratamentul cu antibiotice sa fie indicat si administrat justificat doar de catre medic. Uneori, aceste medicamente pot face mai mult rau decat bine si folosirea lor frecventa si nejustificata poate avea ca rezultat numeroase efecte adverse. Pacientii trebuie sa stie ca la aparitia unei febre nu trebuie administrat neaparat un antibiotic. In cazul in care un antibiotic a fost prescris, este important ca pacientul sa cunoasca schema de administrare (doza si durata tratamentului).

Rezistenta la antibiotice, reactiile alergice (mergand de la eruptiile cutanate pana la socul anafilactic), tulburarile gastrointestinale sunt cateva din reactiile adverse ale tratamentului prelungit si necontrolat cu antibiotice.

Cum poate fi afectata activitatea florei intestinale

In urma tratamentului cu antibiotice poate fi afectata activitatea florei intestinale, avand ca rezultat aparitia diareei. Exista o schema de produse gemoterapice foarte utila in aceste cazuri: Extract din muguri de Nuc- Junglans regia MG=D1, 2 ml dimineata si extract din mladite de Merisor – Vaccinium vitisidaea MG=D1 2 ml seara.

Administrarea antibioticelor favorizeaza inmultirea levurilor gen Candida albicans. Acestea provoaca infectii la nivelul mucoaselor si pielii. In cazul candidozei bucale, exista urmatoarea schema: extract din mladite de Lemn cainesc – Ligustrum vulgare MG=D1, 2 ml dimineata si extract din mladite de Mur – Rubus fructicosus MG=D1, 2 ml seara.

 

Referinte:

https://www.medicinenet.com/antibiotic_resistance/article.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/10278.php

https://www.drugs.com/article/antibiotics.html

https://www.cdc.gov/antibiotic-use/community/about/should-know.html

https://medlineplus.gov/antibiotics.html

https://medshadow.org/features/pros-cons-of-antibiotics/

https://www.cdc.gov/features/antibioticuse/index.html

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma