Gimnastica in apa – beneficii si tipuri de activitati

Gimnastica in apa este una dintre cele mai terapeutice modalitati de a face sport. Aflati din materialul urmatorul care sunt beneficiile si tipurile de activitati.

Cuprins:

  1. Ce este gimnastica in apa?
  2. Tipuri de activitati fizice in apa
  3. Beneficii
  4. Gimnastica in apa pentru copii
  5. Gimnastica in apa pentru gravide
  6. Dezavantaje si contraindicatii

Ce este gimnastica in apa?

Apa, apa si iar apa! Miscarea in apa este una dintre cele mai terapeutice activitati. Gimnastica in apa intareste si imbunatateste sanatatea cardiaca, forta si rezistenta organismului fara sa depuna greutati si forte mari pe articulatii. In plus, toata aceasta miscare se produce intr-o atmosfera racoroasa si relaxanta!

Gimnastica in apa poate parea a fi destinata persoanelor in varsta, insa cu siguranta nu mai este cazul in zilele noastre! Acest tip de sport a devenit foarte popular, iar, mai nou, multe cluburi de fitness care au o piscina ofera acest tip de exercitiu. De asemenea, tot mai multe centre de wellness si hoteluri spa incep sa puna la dispozitie aceasta activitate oaspetilor lor.

Gimnastica in apa – destinata tuturor categoriilor de persoane

Gimnastica in apa ofera mai mult decat un tip de exercitii fizice cu impact redus pentru cei accidentati, pentru femeile insarcinate si pentru varstnici. Antrenamentele in piscina ard mega-calorii si pun in functiune mai multe fibre musculare in timp ce este executata o gama larga de miscari. Atletii si cei care merg la sala constant pot beneficia foarte mult daca includ aerobicul in apa in rutina lor sportiva.

Aqua fitness ofera numeroase beneficii pentru sanatate si fitness

Flotabilitatea apei sustine o miscare mai libera. Si acest lucru ajuta la protejarea articulatiilor. Pentru persoanele care sufera de probleme frecvente, hidroterapia este forma ideala de tratament. Presiunea hidrostatica ii permite sangelui sa circule mai eficient in intregul corp. Aceasta scade in mod eficient tensiunea arteriala si, pe termen lung, scade ritmul cardiac in timpul odihnei. Acest beneficiu se traduce prin faptul ca inima isi mentine productivitatea, iar stresul pus pe acest organ vital este extrem de mic!

Rezistenta in timpul antrenamentului in apa este dinamica: cu cat este folosita mai multa forta, cu atat rezistenta este mai mare. Apa creeaza o rezistenta mai mare decat aerul si face ca muschii sa se incordeze mai mult. Cu toate acestea, fiind in apa, corpul cantareste doar o mica parte din masa sa si toate miscarile devin mai usoare. De aceea, chiar daca muschii lucreaza mai mult, nici nu veti observa acest lucru!

Avantaje

In timpul gimnasticii in apa, intensitatea antrenamentului ramane in intervalul optim. Pe langa avantajele acestui excelent tip de exercitii fizice, antrenamentul ramane aerobic. Acest lucru inseamna ca evitati suprasolicitarea.

In plus, apa indeparteaza caldura, astfel incat rata metabolica este mult mai mare atunci cand antrenamentul se produce in apa. Ardeti mai multe calorii pe care corpul le ia din tesutul gras. Stiati ca in 30 de minute de gimnastica in apa ardeti aproximativ 600 de calorii, echivalentul a 90 de minute de gimnastica in afara apei?

Aqua fitness ajuta la coordonare, deoarece asimetriile sunt eliminate de nivelul ridicat de imponderabilitate in apa.

Tipuri de activitati fizice in apa

Facuta in cea mai mare parte pe verticala si fara sa fie implicat inotul in mod obisnuit in apa adanca, gimnastica in apa este un tip de antrenament de rezistenta. Aerobicul acvatic este o forma de exercitii care necesita intrarea in apa a participantilor. In majoritatea cazurilor, gimnastica in apa presupune participarea la sedinte de fitness conduse de o persoana pregatita. Aceste sedinte dureaza aproximativ o ora. Clasele de aerobic se concentreaza pe rezistenta si miscare intr-o atmosfera placuta. Exista mai multe forme de aerobic in apa, printre care: Aqua Zumba, yoga in apa, aquagym, aquajogging sau hidrokinetoterapie.

Aquagym

Noi forme de activitati isi fac aparitia in randul exercitiilor fizice in apa, cum ar fi: ciclismul in apa (aqua cycling) si dansul la bara in apa (water pole dance). Aerobicul acvatic este benefic pentru o multitudine de participanti. Densitatea apei permite o mobilitate usoara pentru cei cu artrita, obezitate si alte afectiuni. Mai mult, este o modalitate eficienta pentru ca persoanele de toate varstele sa-si consolideze musculatura facand saptamanal sport. Cele mai multe astfel de sedinte dureaza 45-55 de minute. In plus, participantii nu trebuie sa fie inotatori profesionisti pentru a participa la gimnastica in apa.

Exista si un alt tip de aquagym, cunoscut sub numele de aerobic in apa adanca. In cadrul acestei activitati, oamenii fac miscare in timp ce stau suspendati in apa, fara sa poata sa atinga fundul bazinului cu picioarele, rezultand un antrenament total pentru corp, fara impact asupra acestuia. Printre beneficiile acestei metode se numara stresul mai putin pus pe spate, solduri, genunchi si glezne.

Aquajogging

Chiar si in zilele calduroase puteti face sport intr-un mod foarte placut, racorindu-va in apa. Aquajogging-ul este mai atractiv si mai eficient decat joggingul clasic. In acelasi timp, va protejeaza articulatiile. Este ideal daca va petreceti vacanta la malul marii.

Aquajogging-ul consta in alergarea in mare sau in piscina, cu un echipament special. Acesta este format dintr-o centura flotanta, care permite avansarea in apa fara a atinge pamantul cu picioarele. De asemenea, cu un mic aparat de cardiofrecventa se inregistreaza bataile inimii pentru a monitoriza si, treptat, pentru a imbunatati rezistenta la efort.

Miscarile de aquajogging sunt asemanatoare alergarii clasice. Numai ca se alearga plutind in apa! Bustul ramane pe verticala, in timp ce picioarele se deplaseaza in fata si in spate, iar bratele se misca si ele pentru a da elan.

Indicatii

Aquajogging-ul este indicat persoanelor carora le place sa faca miscare, dar detesta alergarea pe teren dur, care pune la grea incercare articulatiile si muschii. Este un sport complet, care tonifiaza atat silueta, cat si respiratia. Poate fi practicat atat in mare, cat si intr-un bazin de inot. Aquajogging-ul este ideal pentru persoanele supraponderale si obeze, celor care au probleme cu spatele sau cu articulatiile, precum si celor care sufera de insomnii. De asemenea, daca acuzati sindromul picioarelor grele si umflate si/sau daca doriti sa scapati de celulita puteti apela cu incredere la aquajogging.

Aquajogging-ul – un bun antrenament pentru inima

Apa creeaza o rezistenta de 15 ori mai mare decat cea generata de aer, motiv pentru care alergarea in apa impune organismului un efort suplimentar decat gimnastica in apa (aquagym). Rezultatul: sistemul cardiovascular este mai bine antrenat. Aquajogging-ul este o activitate perfecta pentru femeile mature care doresc sa-si imbunatateasca rezistenta la efort si respiratia intr-o maniera usoara, in apa. In plus, aquajogging-ul este un excelent mijloc de tonifiere a pielii pe tot corpul, de a elimina toxinele stimuland circulatia sanguina, datorita mediului lichid care maseaza corpul de la picioare pana la umeri.

Aquajogging-ul poate fi practicat singur sau cu un/o prieten(a) la bazin sau in cuplu/familie pe durata concediului la mare. Este accesibil, relaxant, placut si usor de practicat. Poate fi continuat si in sezonul rece, la piscinele acoperite.

Hidrokinetoterapie

Hidrokinetoterapia ajuta la reabilitarea unor functii afectate in urma unor boli sau traumatisme. Hidrokinetoterapia, metoda care presupune efectuarea de exercitii in apa, este, in cazul pacientilor diagnosticati cu hemiplegie, una dintre cele mai importante modalitati de recuperare. In cazul pacientilor hemiplegici, hidrokinetoterapia functioneaza ca factor pozitiv in ceea ce priveste afectarea neuromotorie a pacientilor, fiind astfel recomandata in cazurile compatibile cu tratamentul hidrokinetoterapeutic.

Beneficii

Imbunatateste capacitatea musculara

Deoarece apa curge in mai multe directii, rezistenta in piscina poate fi de 4 pana la de 42 de ori mai mare decat in aer, asigurandu-le muschilor un antrenament cat mai rigid. De fapt, un studiu realizat in 2007 a constatat ca, dupa 12 saptamani de exercitii fizice in apa, participantii au acumulat semnificativ la capitolele forta, flexibilitate si agilitate.

Asigura o rezistenta mai mare

Spre deosebire de exercitiile traditionale, care prespun ca organismul sa impinga si sa traga impotriva greutatii corporale si a gravitatiei, rezistenta in apa este o rezistenta mai naturala. In acest caz, corpul depune efort in apa si nu impotriva acesteia.

Sporeste flexibilitatea

Pe masura ce corpul este supus rezistentei la apa in timpul exercitiilor de gimnastica in apa – care necesita miscari in diferite directii in timp ce corpul este impins si tras de apa – articulatiile isi maresc in mod natural gama de miscari. In urma unui studiu realizat in 2013 pe un grup de adulti mai in varsta, s-a constatat ca acestia si-au imbunatattit semnificativ flexibilitatea in urma unor sedinte de gimnastica in apa.

Exercitii cu impact redus

Majoritatea nu acordam importanta acestui aspect, insa impactul pus pe articulatii in timpul unor sporturi de teren poate fi foarte mare si cu timpul poate fi resimtit. In cadrul aerobicului in apa, flotabilitatea apei ajuta la reducerea stresului pe care il punem pe corp, datorita greutatii proprii a apei. Practic, organismul nu este supus fortelor gravitationale in apa, de aceea impactul asupra articulatiilor in timpul unei alergari in apa nu este acelasi cu impactul produs in timpul unui jogging pe uscat. Iar acest tip de miscare este perfect pentru cei cu afectiuni cum ar fi artrita sau cei care sunt in prezent in curs de recuperare fizica.

Amelioreaza stresul si scade anxietatea

Gimnastica in apa poate fi una dintre cele mai linistitoare activitati la care puteti lua parte pentru a va elibera de stres. De aceea, vacantele la plaja si pe insulele exotice sunt atat de populare. Statul in apa poate fi la fel de relaxant! Un studiu realizat in 2007 de cativa cercetatori polonezi a constatat ca exercitiile acvatice au scazut semnificativ anxietatea si starea de spirit negativa la femei.

Arderea caloriilor

In functie de activitatea cardiaca, greutatea (inclusiv greutatile suplimentare, cum ar fi ganterele si centurile de greutate), temperatura apei, volumul si flotabilitatea, corpul poate arde intre 400 si 500 de calorii intr-o ora de sport.

Reduce tensiunea arteriala

De asemenea, aceste exercitii reduc in mod eficient tensiunea arteriala si, pe termen lung, scad ritmul cardiac.

Gimnastica in apa pentru copii

Aerobicul in apa este o modalitate ideala de a va mentine copilul in forma. Cercetatorii au descoperit ca exercitiile in apa au fost foarte benefice si pentru copiii cu dizabilitati.

Incalzirea

Incalziti-va copilul in apa, lasandu-l sa se joace liber timp de cinci minute inainte de a incepe orice tip de exercitii. Daca cel mic nu stie inca sa inoate bine, asigurati-va ca poarta o vesta in timp ce inoata prin bazin.

Copiii iubesc sa se balaceasca in apa, aceasta fiind o activitate cardiovasculara buna si o metoda excelenta de a imbunatati ritmul cardiac.

Alergarea prin apa

Alergatul prin apa ii ofera micutului o mai buna rezistenta. Cel mai probabil, se va simti ciudat la inceput. Va fi, insa, incurajat apoi sa-si miste bratele si picioarele ca si cand ar alerga pe uscat.

Gimnastica in apa pentru gravide

Efectuarea unor exercitii fizice regulate, cu impact redus, in timpul sarcinii va va ajuta sa:

  • va intariti capacitatea inimii si a plamanilor
  • va tonifiati muschii
  • va ameliorati durerile date de sarcina
  • aveti parte de un somn mai bun

Toate acestea va vor ajuta sa aveti o stare psihica buna si sa faceti fata mai bine cerintelor din timpul sarcinii.

Gimnastica in apa este o modalitate foarte buna de a va mentine in forma atunci cand sunteti insarcinata. Daca ati mai participat la astfel de activitati inainte de a ramane insarcinata si sarcina decurge bine, puteti sa continuati, atata timp cat nu este creat niciun disconfort.

Cu toate acestea, este bine sa va rezumati la exercitii cu impact redus. In acest fel, va puteti proteja articulatiile si podeaua pelviana.

Dezavantaje si contraindicatii

Desi exercitiile fizice in apa reduc foarte mult riscul de accidentare, numarul de calorii arse nu este la fel de mare ca in cazul altor activitati.

In plus, desi practicarea sportului in apa consuma mai multa energie decat alte activitati pe pamant realizate in acelasi ritm, viteza cu care se pot efectua miscarile este mult redusa.

In cazul aquajogging-ului, singurul punct in minus este ca alergarea in apa poate parea pentru unii prea repetitiva. De aceea, dupa un timp, poate deveni monotona. Dar placerea de a pluti in apa si rezultatele benefice resimtite dupa cateva antrenamente compenseaza aceasta senzatie.

 

Referinte:

  1. https://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-water-aerobics/
  2. https://www.sportsrec.com/100109-water-aerobic-ideas-kids.html
  3. https://www.babycentre.co.uk/a7879/aerobics-in-pregnancy
  4. https://www.besthealthmag.ca/best-you/fitness/7-reasons-to-try-aquafit/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma