Dieta cu cartofi – principii si recomandari

Dieta cu cartofi este o dieta pe termen scurt, care promite o scadere rapida a kilogramelor nedorite. Aflati care sunt principiile acestei diete, dar si exemple de meniuri corecte pe care le puteti urma din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce este dieta cu cartofi?

2. Principiile dietei cu cartofi

3. Alimente permise si interzise

4. Dieta cu cartofi: beneficii si rezultate

5. Exemple de meniuri

6. Posibile riscuri si contraindicatii

Ce este dieta cu cartofi?

Dieta cu cartofi este o dieta populara ca va ajuta sa pierdeti in jur de 0,45 de kg pe zi, consumand doar cartofi timp de 3 pana la 5 zile consecutive. Conceptul acestei diete de slabit dateaza inca din anul 1849, insa a fost popularizata de un nutritionit abia in anul 2016 printr-un lucrare academica de specialitate. Conform acestei lucrari, dieta cu cartofi ajuta la intarirea sistemului imunitar, imbunatateste sanatatea intestinului si o ofera organismului o multime de substante nutritive importante, care vor ajuta pentru mentinerea energiei in procesul de slabire.

Astfel, dieta cu cartofi are la baza consumarea unui aliment care este foarte bun pentru sanatate. Cartoful poate fi consumat sub orice forma, de exemplu, cartoful fiert reprezinta o sursa excelenta de vitamine, precum vitamina B, vitamina C, dar si potasiu si alte fibre esentiale care ajuta la o buna digestie.

Principiile dietei cu cartofi

Reguli pentru dieta cu cartofi

Exista cateva reguli pe care trebuie sa le respectati pe parcursul dietei cu cartofi, precum:

  • Mancati numai cartofi simpli, gatiti timp de 3 pana la 5 zile maxim
  • Ca regula generala, mancati in jur de 0,9 – 2 kg de cartofi pe zi
  • Nu mancati alte alimente si nu adaugati topping-uri peste cartofi, cum ar fi ketchup, unt, smantana sau branza
  • S-ar putea sa simtiti nevoia sa puneti putina sare peste cartofi, insa trebuie sa aveti grija la cantitate. Ideal ar fi sa incercati sa evitati chiar si sarea
  • Puteti adauga peste cartofi cateva condimente ca menta, chimen, rozmarin, usturoi tocat sau patrunjel proaspat tocat
  • Beti 2 litri de apa in fiecare zi, precum si alte ceaiuri din plante diuretice, ca ceaiul de urzica sau ceaiul de papadie
  • Dupa ce incheiati dieta, nu trebuie sa reveniti brusc la programul alimentar de odinioara pentru a evita efectul yoyo, ci introduceti treptat alte tipuri de alimente

Dieta cu cartofi fierti si iaurt

Acest tip de dieta permite consumarea a doua alimente care sunt prietenoase cu sistemul digestiv, permitand reglarea si functionarea normala a acestuia. Totodata, prin dieta cu cartofi fierti si iaurt veti putea elimina in scurt timp excesul de apa in organism, dar si toxinele printr-un proces usor si natural. Desi cartoful este considerat ca fiind un aliment care ingrasa, acesta aduce multe beneficii pentru organism, iar modul de preparare (prin prajire) si combinatiile de sosuri duc la castigarea de kilograme in plus.

Cartofii contin:

Calorii cartofi fierti

  • 100 de grame

Calorii: 87

Proteine: 1,9

Lipide: 0,1

Carbohidrati: 20,1

Fibre: 2

Calorii cartofi dulci fierti

  • 100 de grame

Calorii: 76

Proteine: 1

Lipide: 0

Carbohidrati: 18

Fibre: 3

In plus, combinarea cartofilor cu iaurt ajuta nu numai la slabit, ci si la mentinerea sanatoasa a florei intestinale, combate colesterolul rau si problemele legate de constipatie.

Calorii iaurt 2,8% grasime

  • 100 de grame

Calorii: 56

Proteine: 3,6

Lipide: 2,8

Carbohidrati: 4

Fibre: 0

Dieta de 5 zile

Dieta cu cartofi si iaurt este usor de urmat si va garanteaza rezultate rapide. In numai 5 zile puteti sa slabiti in jur de un kilogram pe zi.

Alimente permise si interzise

Desi cartofii sunt singurele alimente permise in aceasta dieta, ei pot fi preparati in mai multe moduri printre care:

  • cartofi fierti
  • cartofi la cuptor
  • cartofi la aburi
  • piure de cartofi
  • cartofi prajiti fara ulei

Pe parcursul acestei diete, sarea este singurul condiment care ar trebui sa fie utilizat. In ceea ce priveste consumul de bauturi, ar trebui sa va rezumati doar la apa, ceai simplu de planta si cafea neagra.

Alimente interzise

  • cartofii prajiti
  • chipsuri
  • cartofi trasi la tigaie
  • cartofi taranesti
  • fast food
  • dulciuri
  • sucuri si bauturi acidulate

Dieta cu cartofi: beneficii si rezultate

Multe cercetari arata ca dieta cu cartofi limiteaza numarul de calorii, ceea ce poate duce la pierderea in greutate. Insa, desi aceasta dieta cu cartofi poate fi eficienta pentru scaderea in greutate pe termen scurt, pe termen lung nu este o solutie potrivita, deoarece cartofii nu contin toate substantele si vitaminele nutritive de care aveti nevoie pentru a avea o sanatate buna. In plus, s-a dovedit ca dietele care au un continut scazut de calorii pot reduce metabolismul si puteti pierde din masa musculara. De asemenea, puteti sa recastigati greutatele pierdute odata ce va intoarceti la dieta obisnuita daca nu aveti grija cum introduceti alimentele.

Alte beneficii

  • cura slabire rapida 5 kg in 3 zile
  • cartofii sunt alimente hranitoare, reprezinta o sursa excelenta de vitamine si minerale esentiale, cum ar fi vitamina C, potasiu, folat si fier
  • desi dieta cu cartofi este restrictiva, aceasta este usor de inteles si simplu de tinut daca veti consuma numai cartofi simpli timp de 3 pana la 5 zile
  • dieta accesibila oricui. Cartofii sunt printre cele mai ieftine alimente disponibile, facand aceasta dieta sa fie relativ ieftina in comparatie cu alte diete de slabit
  • dieta bogata in fibre. Studiile arata ca dietele care sunt bogate in fibre ajuta la mentinerea sanatatii intestinului si joaca un rol important in prevenirea obezitatii, a declansarii bolilor de inima si a diabetului zaharat de tip 2

In ciuda acestor avantaje, cartofii nu ofera toate substantele nutritive de care aveti nevoie, de fapt, niciun singur aliment nu poate.

Dezavantaje dieta cu cartofi

Dieta cu cartofi este una dintre cele mai restrictive diete, care poate duce la alte comportamente nesanatoase, cum ar fi consumul excesiv de alcool sau tutun. Pe langa faptul ca dieta este restrictiva, acesteia ii lipsesc sursa de proteine, grasimi si alti nutrienti esentiali. Desi cartofii sunt o componenta nutritiva si care ofera senzatia de satietate dupa masa, pur si simplu nu pot satisface toate nevoile organismului in ceea ce priveste nutrientii esentiali. De exemplu, cartofii sunt bogati in anumite vitamine si minerale, cum ar fi potasiul, vitamina C, fierul, insa acestea sunt prezente in cantitati reduse, inclusiv calciu, vitamina A si complexul necesar de vitamina B.

Din moment ce dieta de cartofi este destinata doar a fi urmata timp de 3 pana la 5 zile, este putin probabil sa dezvoltati un deficit de nutrienti. Cu toate acestea, va puteti pune in pericol mai multe deficiente nutritive daca alegeti sa urmati dieta pe termen lung sau in perioade frecvente.

Cartofii si beneficiile pentru sanatate

Contin multe fibre

Cartofii contin o cantitate considerabila de fibre. Acestea stimuleaza miscarea peristaltica si creste secretia de sucuri gastrice, ceea ce usureaza digestia si previne constipatia. Cartofii pot, de asemenea, proteja organismul de afectiuni grave, cum ar fi cancerul colorectal, datorita continutului ridicat de fibre. Fibrele din cartofi sunt, de asemenea, legate de imbunatatirea sanatatii inimii.

Reduc inflamatiile

Cartofii sunt foarte eficienti in reducerea inflamatiilor, atat interne, cat si externe, potrivit unui studiu publicat de Janet King si Joanne Slavin de la Oakland Research Institute din California. Deoarece sunt moi si usor de digerat si au o cantitate mare de vitamina C (un antioxidant foarte bun care repara uzura tesuturilor), potasiul si vitamina B6 , pot ameliora orice inflamatie in intestine si in sistemul digestiv. In plus, cartofii sunt un aliment foarte bun pentru cei care au ulcere la nivelul gurii. Prin urmare, persoanele care sufera de artrita si guta pot manca cartofi ca remediu antiinflamatori.

Ajuta la functionarea corecta a creierului

Functionarea corecta a creierului depinde in mare masura de nivelul de glucoza, de furnizarea de oxigen, de diferitele componente ale complexului vitamina-B si de anumiti hormoni, aminoacizi si acizi grasi, cum ar fi omega-3. Cartofii raspund aproape tuturor nevoilor mentionate mai sus. Acestia sunt bogati in carbohidrati si, prin urmare, promoveaza un nivel bun de glucoza in sange la persoanele care nu au diabet zaharat de tip 2. Acest lucru impiedica creierul sa fie obosit si sa-si pastreze activitatea cognitiva si performanta ridicata. Apoi, creierul are nevoie de oxigen, care este transportat de catre hemoglobina in sange; componenta sa principala este fierul. Cartofii contin si fier. Prin urmare, ei ajuta la eliberarea oxigenului in creier. Exista o mare varietate de vitamine si minerale in cartofi care afecteaza pozitiv functia creierului, incluzand fosforul, zincul si diferite vitamine.

Preveni bolile cardiace

In afara de vitaminele, mineralele si grasimile, cartofii contin, de asemenea, anumite substante numite carotenoide (luteina si zeaxantina). Carotenoidele sunt benefice pentru sanatatea inimii si functionarea altor organe interne. Din nou, deoarece cartofii ridica nivelul de glucoza in sange si consumul lor excesiv poate provoca obezitatea, ceea ce pune presiune asupra inimii, de aceea trebuie sa fiti atenti la cum consumati cartofii, de preferat este sa urmati dieta cu cartofi si iaurt.

Trateaza pietrele de la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirea de calculi renali, sunt cauzate in principal de cresterea nivelului de acid uric in sange. In astfel de cazuri, ar trebui evitate alimente bogate in proteine, in special proteine ​​animale cum ar fi carne, curcan, creveti, peste, oua si lapte, precum si spanac, plante crude,  fasolea, alimente care cresc drastic nivelul acidului uric in sange. De asemenea, fierul si calciul contribuie la formarea de pietre. Astfel, deoarece cartofii contin magneziu, care inhiba acumularea sau depunerea calciului (calcificarea) in rinichi si alte tesuturi, s-a dovedind ca sunt benefici pentru remedierea si tratarea de pietre la rinichi. Mare atentie la combinarea cu alte alimente.

Trateaza diareea

Cartofii sunt o componenta excelenta a unei diete bogate, care ofera energie pentru persoanele care sufera de diaree, deoarece sunt usor de digerat si contin o cantiate redusa de grasime. Cu toate acestea, consumul excesiv de cartofi poate provoca diaree din cauza ingestiei excesive de amidon. De aceea nu este indicat sa tineti dieta cu cartofi mai mult de 5 zile consecutive sau sa repetati dieta lunar. Pot exista reactii adverse.

Exemple de meniuri

Retete pentru slabit

Ziua 1

Mic dejun: cafea sau ceai fara zahar, 25 grame de telemea, un cartof fiert

Pranz: un bol cu supa de cartofi, salata verde cu o lingurita de ulei de masline si suc proaspat de lamaie

Cina: doi cartofi fierti, un ou fiert tare

Ziua a 2-a

Mic dejun: cafea sau ceai fara zahar, 10 linguri de cartofi pasati cu iaurt

Pranz: doi cartofi fierti, 200 g de peste la gratar

Cina: un bol cu supa de cartofi

Ziua a 3-a

Mic dejun: cafea sau ceai fara zahar, doi cartofi fierti, un iaurt cu 0% grasimi

Pranz: doi cartofi fierti, un ou fiert tare, salata verde

Cina: doi cartofi fierti, un iaurt cu 0% grasimi

Ziua a 4-a

Mic dejun: cafea sau ceai fara zahar, doi cartofi fierti, un ou fiert

Pranz: 100 grame de carne slaba fiarta, o salata verde

Cina: doi cartofi fierti, un iaurt cu 0% grasimi

Ziua a 5-a

Mic dejun: cafea sau ceai fara zahar, o banana, un cartof fiert

Pranz: salata verde, doi cartofi fierti

Cina: cartofi fierti, doua ciuperci la gratar

Posibile riscuri si contraindicatii

Consumul excesiv de cartofi poate provoca in anumite cazuri diverse simptoe respiratorii si circulatorii determinand aparatia de:

  • greata
  • diaree
  • dureri de stomac
  • crampe abdominale
  • dureri de cap
  • migrene
  • ameteli

De asemenea, este recomandat ca cei care sufera de afectiuni renale cronice sau boala renala in stadiu terminal si care primesc dializa sa nu consume nici cartofi sau sa urmeze aceasta dieta cu cartofi.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/potato-diet
  2. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-potatoes
  3. https://www.weetnow.in/diet-tips/potato-diet-for-weight-loss-5-kilograms-less-in-only-3-days/
  4. https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-potato.html
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma