Dieta cu pepene – principii si recomandari

Dieta cu pepene va ajuta sa pierdeti din numarul de kilograme in plus, sa reduceti inflamatiile si sa va curatati corpul de toxinele acumulate de-a lungul timpului. Astfel, vara este momentul ideal pentru a tine aceasta dieta delicioasa cu pepene. Aflati principiile si regulile acestei diete din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce este dieta cu pepene?

2. Dieta cu pepene galben: principii si reguli

3. Dieta cu pepene verde: principii si reguli

4. Beneficii si rezultate

5. Exemple de meniuri

6. Posibile riscuri si contraindicatii

Ce este dieta cu pepene?

Dieta de vara cu pepene este o modalitate delicioasa de a pierde in greutate si de a curata corpul, insa exista un numar de factori pe care trebuie sa ii luati in considerare inainte de a va apuca de o astfel de dieta bazata numai de consumul de fructe.

Dieta cu pepene galben: principii si reguli

Pepenele galben are miezul dulce ca mierea, aduce beneficii surprinzatoare organismului si contine vitamine si minerale, precum:

Calorii pepene galben

  • 100 de grame

Calorii: 87

Proteine: 1,9

Lipide: 0,1

Carbohidrati: 20,1

Fibre: 2

Dieta principii si reguli

Pe parcursul dietei cu pepene galben care trebuie sa dureze maxim 2 saptamani va trebui sa:

  • beti doar apa plata
  • beti doar o singura ceasca de cafea doar dimineata
  • nu mancati paine, cartofi sau orez
  • nu mancati alimente grase sau preparate in ulei
  • nu consumati alimente prajite
  • nu consumati alcool

Dieta cu pepene verde: principii si reguli

Dieta cu pepene verde este eficienta deoarece este bogata in fibre si apa. Totodata, aceasta dieta are un nivel scazut de calorii, facandu-va sa va simtiti satuli si hidratati si, in acelasi timp, va ajuta sa pierdeti din greutate. Astfel, consumul de pepene verde poate crea un deficit mare de calorii, ceea ce ajuta la pierderea rapida in greutate. La fel ca in cazul multor diete de detoxifiere sau diete rapide extrem de restrictive, exista o mare controversa in legatura cu aceasta dieta cu pepene, deoarece aceasta poate oferi rezultate masurabile insa care vor fi greu de intretinut.

Pepene verde cu miez rosu calorii

  • 100 de grame

Calorii: 30

Proteine: 0,6

Lipide: 0,2

Carbohidrati: 7,6

Fibre: 0,4

Dieta principii si reguli

Ca si in cazul dietei cu pepene galben, regulile sunt aceleasi si trebuie sa fie respectate cu strictete pentru a avea rezultate rapide.

Pepene rosu inainte de culcare

Desi dieta cu pepene verde cu miez rosu ofera multe substante nutritive si va ajuta in procesul de slabire este important sa nu mancati cu cel putin 2 ore inainte de culcare, deoarece:

  • produce balonarea
  • poate provoca diareea
  • veti urina frecvent
  • nu va permite organismului sa se odihneasca

Beneficii si rezultate

Beneficiile consumului de pepene galben

Reduce tensiunea arteriala

In general, o dieta bogata in fructe si legume este asociata cu un risc redus de tensiune arteriala crescuta si de aparitia anumitor boli de inima. Deoarece pepenele galben este un fruct bogat in sodiu si potasiu, consumul acestuia va poate ajuta sa va mentineti un nivel sanatos ale tensiunii arteriale.

Mentine sanatatea oaselor

Pepenele galben contine multe substante nutritive care sunt vitamine pentru mentinerea unor oase puternice, inclusiv vitamina K, magneziul si folatul. Totodata, pepenele mai contine cantitati mici de calciu, fosfor si zinc care ajuta la mentinerea sanatatii osoase.

Regleaza controlul zaharului din sange

Unele cercetari arata ca un consum regulat de fructe, in special de pepene galben poate ajuta la mentinerea nivelurilor sanatoase de zahar din sange. Desi pepene galbenul contine carbohidrati care pot creste temporar zaharul din sange, el furnizeaza, de asemenea, fibre si alti nutrienti, care pot ajuta la imbunatatirea controlului glicemiei in timp. Prin urmare, consumarea fructelor in mod regulat, cum ar fi de pepene galben, este asociata cu un risc mai scazut de declansare al diabetului zaharat.

Bogat in electroliti si apa

Cand va ganditi la hidratare, primul lucru care probabil va vine in minte este apa. Cu toate acestea, pentru a va hidra eficient si corect, organismul are nevoie de mai mult decat apa si are nevoie si de electroliti. Pepenele de galben este format din aproximativ 90% apa si contine electroliti, cum ar fi potasiu, magneziu, sodiu si calciu. Astfel, consumarea de pepene galben va mentine organismul hidratat.

Piele sanatoasa

Aportul ridicat de vitamina C din pepene este raspunzator pentru producerea naturala de colagen, o proteina care este importanta pentru repararea si mentinerea tesului pielii. In plus, deoarece vitamina C este un antioxidant puternic, unele cercetari indica faptul ca aceasta va poate proteja pielea impotriva daunelor provocate de soare.

Beneficiile consumului de pepene rosu

Pepenele rosu contine un amestec unic de nutrienti, vitamine, minerale si compusi organici. Acestea includ cantitati semnificative de vitamina C , calciu , magneziu , fibre, proteine si o cantitate mare de potasiu. In plus, pepene rosu mai contine vitaminele A si B – vitamina B6 , niacinul, tiamina – si o mare varietate de carotenoide si fitonutrienti, inclusiv licopenul.

Daca urmati dieta pe baza de pepene verde pentru a pierde in greutate, va veti bucura si de alte beneficii pentru sanatate ce tin de o digestie imbunatatita datorita continutului ridicat de fibre si al unui sistem de detoxifiere, datorita faptului ca acest fruct este compus din mai mult de 90% apa. In cele din urma, fibra gasita in pepene rosu poate ajuta la reglarea glucozei si a insulinei, care va poate ajuta sa preveniti diabetul zaharat sau sa reglati simptomele diabetului.

Rezultate dieta cu pepene

Consumand pepene, veti putea slabi in in mod sanatos in jur de aproximativ 3 kilograme in 5 zile, fie 5 kilograme in 7 zile. Numarul de kilograme pe care doriti sa-l pierdeti depinde de numarul de zile in care veti tine dieta. Insa, mare atentie la cresterea numarului de zile ale dietei, deoarece va puteti confrunta chiar si cu reactii adverse. In plus, pepenele contine o mare cantiate de zahar, iar consumul in exces al acestui fruct s-ar putea sa interfereze cu procesul de slabire.

Alte beneficii pepene rosu

Elimina pietrele de la rinichi

Pepenele rosu contine mult potasiu, despre care se spune ca actioneaza ca un remediu eficient pentru eliminarea depunerilor de pietre la rinichi. Mai mult, se stie ca pepenele scade concentratia de acid uric in sange, reducand astfel sansele de afectare a rinichilor si formarea de calculi renali. In plus, avand un continut ridicat de apa, pepenii verzi provoaca urinarea, ceea ce este din nou util pentru curatarea rinichilor. De asemenea, antioxidantii prezenti in pepenele verde asigura o sanatate buna a rinichilor pentru o lunga perioada de timp si reduce semnele de imbatranire prematura, cum ar fi ridurile si petele de varsta pe piele.

Previne deshidratarea

Pepenele verde contine peste 90% apa si este eficient in reducerea temperaturii corpului si cat a tensiunii arteriale crescute, prevenind totodata deshidratarea organismului. Acest fruct este ideal sa fie consumat in sezonul de vara pentru a mentine intregul organism hidratat. Oamenii din regiunile tropicale mananca acest fruct in fiecare zi in timpul verii pentru a se reduce riscul de producere a unui accident vascular cerebral. Cantitatea mare de apa din pepene stimuleaza, de asemenea, eliberarea excesului de lichid sub forma de transpiratie

Regleaza presiunea sanguina

Jurnalul American de Hipertensiune a publicat un studiu care arata ca pepenele verde joaca un rol important in scaderea tensiunii arteriale la persoanele obeze care sufera de hipertensiune arteriala. In plus, cantitatea de potasiu si magneziu prezenta in pepenii verzi este foarte benefica in ceea ce priveste scaderea tensiunii arteriale. Potasiul este considerat un vasodilatator, ceea ce inseamna ca elibereaza tensiunea pe vasele sanguine si arterele, stimuland astfel fluxul sanguin si reducand stresul asupra sistemului cardiovascular. Carotenoizii prezenti in acest fruct intaresc peretii si venele arterei, ajutand la reducerea tensiunii arteriale si a sanselor de formare a cheagurilor de sange, a accidentelor vasculare cerebrale, a atacurilor de inima si a aterosclerozei.

Exemple de meniuri

Dieta cu pepene galben

In primele doua zile ale dietei cu pepene galben se vor consuma aceleasi alimente

  • Mic dejun: o ceasca de iaurt simplu cu 2/3 linguri de fulgi de ovaz
  • Gustare: 2 felii de pepene galben
  • Masa de pranz: piept de pui sau peste cu salata de legume proaspete (salata nu trebuie sa contina ulei)
  • Gustare: salata de fructe preparata dintr-o banana taiata felii, o lingurita de seminte de canepa, o lingurita de seminte de dovleac, o lingurita de miere
  • Cina: pepene galben – oricat simtiti nevoia

In urmatoarele 3 zile ale dietei cu pepene galben se vor consuma aceleasi alimente

  • Mic dejun: doua felii de branza cu 2 castraveti si o rosie
  • Gustare: 2 felii de pepene galben
  • Masa de pranz: un bol mare de supa sau ciorba de legume
  • Gustare: 2 felii de pepene galben
  • Cina: o ceasca de iaurt cu fulgi de porumb si doua lingurite de seminte de in

In urmatoarele 2 zile ale dietei se va consuma doar pepene galben.

Slabeste in 14 zile

Apoi, in urmatoarele 3 zile ale dietei cu pepene galben se vor consuma aceleasi alimente

  • Mic dejun: doua felii de branza cu 2 castraveti si o rosie
  • Gustare: 2 felii de pepene galben
  • Masa de pranz: un bol mare de supa sau ciorba de legume
  • Gustare: 2 felii de pepene galben
  • Cina: o ceasca de iaurt cu fulgi de porumb si doua lingurite de seminte de in

In urmatoarele 2 zile ale dietei se va iar consuma doar pepene galben.

In ultimele 2 zile ale dietei cu pepene galben se vor consuma aceleasi alimente

  • Mic dejun: o ceasca de iaurt simplu cu 2/3 linguri de fulgi de ovaz
  • Gustare: 2 felii de pepene galben
  • Masa de pranz: piept de pui sau peste cu salata de legume proaspete (salata nu trebuie sa contina ulei)
  • Gustare: salata de fructe preparata dintr-o banana taiata felii, o lingurita de seminte de canepa, o lingurita de seminte de dovleac, o lingurita de miere
  • Cina: pepene galben – oricat simtiti nevoia

In urma acestei diete, daca este tinuta cu strictete, veti putea pierde intre 2 si 7 kilograme in 2 saptamani, dar greutatea poate sa difere in functie de raspunsul fiecarui organism la schimbarea nutritionala.

Dieta cu pepene rosu

In primele trei zile ale unei diete pe baza de pepene verde, ar trebui sa mancati doar pepene la micul dejun, pranz si cina si sa beti doar apa. Dupa aceste prime trei zile, veti manca doua mese pe zi si doua gustari cu pepene verde pentru a reduce senzatia de foame. Cele doua mese principale ale zilei trebuie sa fie bogate in fibre si proteine slabe.

Alt exemplu de meniu pepene rosu

In primele doua zile ale dietei cu pepene rosu se vor consuma aceleasi alimente:

  • Mic dejun: un pahar mare de iaurt de baut
  • Gustare: 1 – 2 felii de pepene rosu
  • Masa de pranz: salata de cruditati cu branza si un ou fiert
  • Gustare: o mana de migdale sau de nuci (in functie de preferinte)
  • Cina: pepene rosu – cat simtiti nevoia

Urmatoarele 3 zile de dieta reprezinta o provocare prin care are loc procesul de detoxifiere al organismului si este permis sa mancati doar pepene rosu in orice cantitate doriti. Specialistii nutritionisti nu recomanda sa fie consumate mai mult de 3 felii de pepene rosu la o masa pentru a evita efectele secundare.

Apoi, urmatoarele 2 zile din dieta cu pepene rosu se va consuma la:

  • Mic dejun: un iaurt grecesc
  • Gustare: 1 – 2 felii de pepene rosu
  • Masa de pranz: salata verde cu legume, cu branza si un ou fiert
  • Gustare: o mana de migdale sau de nuci (in functie de preferinte)
  • Cina: pepene rosu – cat simtiti nevoia

Aceasta dieta cu pepene rosu nu trebuie sa dureze mai mult de o saptamana, insa o puteti relua dupa aproximativ o luna.

Posibile riscuri si contraindicatii

Dieta cu pepene este contraindicata persoanelor care au diabet zaharat sau care sufera de diferite boli ale pancreasului, gastrita, ulcer, care au colita, enterocolita infectioasa sau se confrunta cu diareea. In plus, in ceea ce privesc riscurile acestei diete cu pepene este important sa stiti ca un consumat exagerat (in cantitati mari) de pepene poate sa va creeze o stare de disconfort la nivelul stomacului. De asemenea, pot sa apara:

  • Dureri abdominale
  • Dureri de burta
  • Balonare
  • Gaze intestinale
  • Diverse afectiuni ale sistemului digestiv
  • Incetinirea metabolismului
  • Producerea diareei

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/honeydew
  2. https://www.healthline.com/health/diet-weight-loss/watermelon-diet-fact-or-fiction
  3. https://www.organicfacts.net/watermelon-diet.html
  4. https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/watermelon.html
  5. https://food.ndtv.com/health/5-side-effects-of-melons-that-you-may-not-have-known-1872912
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma