Factorul Rh – ce inseamna factorul Rh si cum influenteaza o viitoare sarcina, sanatatea mamei si a fatului? Afla si ce este incompatibilitatea de Rh.

 

Cuprins:

1.Ce este factorul Rh?
2.Determinarea de Rh
3.Rh negativ
4.Rh pozitiv
5.Compatibilitatea grupelor de sange intre soti
6.Incompatibilitatea de Rh si boala hemolitica
7.Vaccin Rh negativ

Ce este factorul Rh?

Factorul Rh este o proteina mostenita, gasita pe suprafata celulelor rosii din sange. Daca sangele are aceasta proteina, sunteti Rh pozitiv. Daca sangele nu are proteina, sunteti Rh negativ.

Sarcina necesita o atentie deosebita daca sunteti Rh negativ si copilul este Rh pozitiv (apare incompatibilitatea de Rh). Un copil poate mosteni factorul Rh de la oricare dintre parinti.

Grupele de sange

Exista patru grupe principale de sange – A, B, AB si O. Grupa de sange este determinata de genele mostenite de la parinti. Fiecare grupa poate fi Rh pozitiv sau Rh negativ, ceea ce inseamna ca in total sunt 8 grupe principale de sange.

Anticorpi si antigene

Sangele este alcatuit din globule rosii, celule sangvine albe si trombocite intr-un lichid numit plasma. Grupa de sange este identificata prin anticorpi si antigene in sange. Anticorpii sunt proteine gasite in plasma. Sunt parte din sistemul de aparare naturala a corpului si recunosc substante straine, cum ar fi germenii. Antigenele sunt proteine gasite pe suprafata celulelor rosii din sange.

Sistemul ABO

Exista patru grupe principale de sange definite de sistemul ABO:

  • grupa de sange A – are antigene A in celulele rosii din sange cu anticorpi anti-B in plasma;
  • grupa de sange B – are antigene B cu anticorpi anti-A in plasma;
  • grupa de sange O – nu are antigene, dar are anticorpii anti-A si anti-B in plasma;
  • grupa de sange AB – are atat antigene A cat si B, dar nu are anticorpi

Sistemul Rh

Celulele rosii din sange au cateodata un alt antigen, o proteina cunoscuta sub numele de antigena Rh. Daca este prezenta, grupa de sange este Rh pozitiv. Daca este absenta, grupa de sange este Rh negativ.

Combinand grupele de sange ABO cu  Rh + sau Rh – inseamna ca sangele poate fi clasificat in 8 tipuri posibile:

  • O pozitiv (O +)
  • O negativ (O-)
  • A pozitiv (A +)
  • A negativ (A-)
  • B pozitiv (B +)
  • B negativ (B-)
  • AB pozitiv (AB +)
  • AB negativ (AB-)

Determinarea de Rh

Testarea pentru a vedea daca sunteti Rh pozitiv sau Rh negativ se face in mod obisnuit:

  • in timpul sarcinii;
  • pentru donatorii de sange;
  • pentru persoanele care primesc o transfuzie de sange.

Daca mama are Rh negativ, dar copilul are Rh pozitiv, mama poate produce anticorpi care lupta cu celulele rosii ale copilului. Acest lucru se poate intampla daca sangele copilului nenascut ajunge in circulatia mamei. Atunci cand exista acest risc (avort spontan, traumatisme abdominale, la nastere), o injectie cu anticorpi anti-D poate fi administrata mamei.

Cum se face testul?

In acest test, o proba de celule sangvine rosii este amestecata cu o solutie de laborator care contine anticorpi pentru Rh. Daca sangele reactioneaza la testul Rh prin aglutinare, Rh este pozitiv. Daca nu reactioneaza, este Rh negativ. Atat testarea sangelui ABO cat si RhD se efectueaza asupra intregii probe de sange colectat de la donator, precum si asupra intregii probe de sange utilizata pentru transfuzii in spitale.

Prima sarcina nu este, de obicei, afectata de incompatibilitatea Rh, deoarece copilul este adesea nascut inainte ca multi anticorpi sa se dezvolte. Rezultatele testului pot varia in functie de varsta, sex, starea de sanatate, metoda utilizata pentru test si alte lucruri.

Rh negativ

In timpul sarcinii, pot aparea probleme daca sunteti Rh negativ si copilul este Rh pozitiv. De obicei, sangele nu se amesteca cu sangele bebelusului in timpul sarcinii. Cu toate acestea, o cantitate mica din sangele copilului ar putea intra in contact cu sangele mamei in timpul nasterii sau daca aveti sangerari sau traumatisme abdominale in timpul sarcinii. Rh negativ la femei si copil cu Rh pozitiv inseamna ca organismul ar putea produce proteine numite anticorpi Rh dupa expunerea la globulele rosii ale copilului.

Anticorpii produsi nu reprezinta o problema in timpul primei sarcini. Problema este insa la urmatoarea sarcina. Daca urmatorul copil este Rh pozitiv, acesti anticorpi Rh pot traversa placenta si pot deteriora celulele rosii ale copilului. Acest lucru poate duce la anemie severa, cand celulele rosii sunt distruse mai repede decat pot fi inlocuite de organism.

In caz de Rh negativ in sarcina este posibil sa aveti nevoie de un alt test de sange in primul trimestru de sarcina, in saptamana 28 de sarcina si la nastere. Daca organismul inca nu produce anticorpi Rh, poate fi necesara o injectie cu imunoglobulina, care impiedica organismul sa produca anticorpi Rh in timpul sarcinii. In caz de Rh negativ la barbati si Rh tot negativ la mama, copilul va fi Rh negativ, de asemenea.

Care sunt semnele de Rh negativ?

Nu exista simptome. De fapt, factorul Rh nu afecteaza deloc sanatatea – cu exceptia situatiei in care sunteti insarcinata.

Rh pozitiv

Daca aveti Rh pozitiv, atunci purtati o gena pozitiva si o gena negativa. Daca copilul primeste doua gene negative, atunci el va fi Rh negativ, fara sa apara o problema. Se estimeaza ca 85% dintre persoane au Rh pozitiv.

Compatibilitatea grupelor de sange intre soti

Daca mama are Rh negativa si tatal are Rh pozitiv (Rh negativ unul dintre soti), exista un risc ca cel mic sa aiba sange Rh pozitiv. Se poate produce astfel sensibilizarea Rh. Daca vorbim de Rh pozitiv ambii parinti,  copilul va avea sange Rh pozitiv.

Daca o femeie care are Rh negativ si ramane insarcinata cu un barbat care are Rh pozitiv, fatul poate avea sange Rh-pozitiv, mostenit de la tata. Aproximativ jumatate dintre copiii nascuti dintr-o mama Rh-negativ si tatal Rh pozitiv vor avea Rh pozitiv. Daca vorbim de Rh negativ si partenerul este Rh pozitiv, exista o sansa ca fatul sa fie pozitiv, dar incompatibilitatea este un risc. In caz de Rh pozitiv, corpul este deja familiarizat cu proteina Rh, astfel incat nu va fi  o problema. De asemenea, daca ambii parteneri sunt negativi, nu trebuie sa va faceti griji cu privire la incompatibilitatea Rh.

Incompatibilitatea de Rh si boala hemolitica

Incompatibilitatea de Rh apare in timpul sarcinii atunci cand exista o incompatibilitate intre tipurile de sange ale mamei si copilului.

Daca proteina factorului Rh este prezenta pe celule, persoana este Rh pozitiv. Daca nu exista proteina factorului Rh, persoana este Rh negativ.

Un copil poate avea tipul de sange si factorul Rh al fiecarui parinte sau o combinatie a ambilor parinti. Factorii Rh urmeaza un model comun de mostenire genetica. Gena de Rh pozitiv este dominanta si chiar si atunci cand este asociata cu o gena Rh negativa, gena pozitiva este cea care dicteaza. De exemplu:

  • Daca o persoana are gene + +, factorul Rh va fi pozitiv.
  • Daca o persoana are genele + -, factorul Rh va fi pozitiv.
  • Daca o persoana are genele – -, factorul Rh va fi negativ.

Riscuri incompatibilitate Rh

Incompatibilitatea de Rh nu este de obicei o problema in timpul primei sarcini, deoarece sangele de la un fat in curs de dezvoltare nu se amesteca cu sangele mamei pana la nastere. Sistemul imunitar al mamei cu Rh negativ trebuie sa fie expus la sange pozitiv Rh inainte de a putea dezvolta un raspuns suficient de puternic pentru a afecta copilul. In timpul travaliului si al nasterii, cel mai probabil mama va fi expusa la sangele copilului, iar daca vorbim de incompatibilitate de Rh, corpul va incepe sa produca anticorpi impotriva acestei proteine.

La a doua sarcina, cu un fat cu Rh pozitiv, anticorpii mamei incep sa lucreze si pot aparea efecte grave.. Anticorpii pot trece in sangele bebelusului si pot elimina celule identificate drept straine. Acest lucru poate duce la afectarea celulelor sangine rosii ale copilului – boala hemolitica.

Aceasta poate cauza icter si anemie (nivel scazut al globulelor rosii din sange). In unele cazuri, boala poate duce la leziuni cerebrale, insuficienta cardiaca sau chiar deces. Din fericire, medicina moderna a redus dramatic riscurile de boala hemolitica.

Care sunt simptomele incompatibilitatii Rh?

Simptomele de incompatibilitate Rh la bebelusul nenascut pot varia de la usoara pana la severe. Cand anticorpii mamei ataca celulele rosii ale bebelusului, poate aparea boala hemolitica. Boala hemolitica se manifesta prin distrugerea celulelor sangvine rosii ale copilului. Cand se intampla acest lucru, bilirubina se va acumula in sange. Excesul de bilirubina este semn ca ficatul este afectat.

Semne de exces de bilirubina includ icter (o ingalbenire a pielii si a albului ochilor), letargie, scaderea tonusului muscular. Aceste simptome vor disparea dupa terminarea tratamentului pentru incompatibilitatea Rh.

Cum este diagnosticata incompatibilitatea de Rh?

Un test de sange pentru a determina Rh-ul va fi efectuat la primul control prenatal. Un rezultat pozitiv la testul Coombsindirect este un semn al incompatibilitatii Rh. Acest test utilizeaza o proba de sange pentru a identifica prezenta anticorpilor care distrug celulele de sange. Valori mai mari decat cele normale ale bilirubinei in sangele copilului sunt un semn al incompatibilitatii Rh. Dupa 24 de ori, nivelurile de bilirubina ale unui copil trebuie sa fie mai mici de 6,0 mg/dl.

Vaccinul Rh negativ

Tratamente pentru Rh la copil

Tratamentul pentru incompatibilitatea Rh se concentreaza asupra prevenirii efectelor incompatibilitatii. In cazuri usoare, copilul poate fi tratat dupa nastere cu:

  • transfuzii de sange;
  • fluide de hidratare;
  • electroliti;
  • fototerapie.

Fototerapia implica mentinerea copilului in apropierea unei surse de lumina fluorescenta pentru a ajuta la reducerea bilirubinei din sange. Aceste proceduri pot fi repetate pana cand anticorpii Rh negativi si excesul de bilirubina sunt redusi din sangele copilului.

Sensibilizarea la antigenul Rh

Puteti preveni efectele incompatibilitatii Rh printr-o injectie cu imunoglobulina Rh imun (RhIg) in timpul primului trimestru de sarcina, in timpul unui avort spontan sau in timpul unei hemoragii in timpul sarcinii. Acest produs contine anticorpi pentru factorul Rh. In cazul in care copilul are sange Rh-pozitiv, trebuie sa se efectueze o a doua injectie la cateva zile dupa nastere.

Daca o femeie insarcinata are riscul de a dezvolta incompatibilitatea de Rh, medicii vor administra doua injectari cu  imunoglobulina in timpul primei sale sarcini. Se va administra prima doza in jurul celei de-a 28-a saptamani de sarcina si a doua in decurs de 72 de ore de la nastere.

Imunoglobulina Rh actioneaza ca un vaccin. Impiedica organismul mamei sa faca orice anticorpi Rh care ar putea cauza probleme grave de sanatate la nou-nascut sau sa afecteze o sarcina viitoare. O femeie ar putea, de asemenea, sa primeasca o doza de  imunoglobulina daca are o avort spontan, amniocenteza sau orice sangerare in timpul sarcinii.

Complicatii

Cazurile severe, in care efectele incompatibilitatii Rh nu sunt impiedicate, pot duce la complicatii severe. Aceste complicatii pot include:

  • leziuni ale creierului la copil – kernicterus;
  • acumularea de lichid sau umflarea corpului copilului;
  • probleme de miscare, auz, vorbire;
  • convulsii;
  • anemie;
  • insuficienta cardiaca.

Poate fi prevenita incompatibilitatea Rh?

Aceasta conditie poate fi prevenita. Daca o femeie crede ca este  gravida si este Rh-negativ, trebuie sa discute cu medicul pentru a stabili cel mai bun plan de tratament. Daca tatal copilului este Rh-pozitiv sau tipul sau de sange este necunoscut, tratamentul preventiv cu imunoglobulina va preveni efectele grave.

 

Referinte:
(1) Blood typing, link:https://www.mydr.com.au/tests-investigations/blood-typing
(2) Rh Incompatibility During Pregnancy, link: https://kidshealth.org/en/parents/rh.html
(3) Rh factor, link: https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/rh-factor/
(4) Rhesus factor and pregnancy, link: https://www.mydr.com.au/heart-stroke/rhesus-factor-and-pregnancy
(5) Rh Incompatibility, link: https://www.healthline.com/health/rh-incompatibility#prevention

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma