Totul despre alergii – cauze, simptome, tratament

Alergia este o reactivitate exagerata, specifica, a unui organism fata de o substanta care in cantitati comparabile, este inofensiva pentru subiectii normali. Aflati totul despre alergii din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce sunt alergiile?
  2. Tipuri de alergii
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Alergii la copii
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Sfaturi pentru controlul alergiilor

Ce sunt alergiile?

Alergia este o forma de manifestare a reactiilor imunologice si este dependenta de existenta antigenilor si anticorpilor.

Antigenul

Antigen este orice substanta care, in contact cu un organism, poate determina eliberarea de anticorpi specifici si genera un raspuns imun specific, interactionand cu anticorpii sau cu celulele sensibilizate.

Substantele medicamentoase cele mai utilizate sunt: Prometazina, Clorfenoxamina, Clemastin, Feniramin, Dimetinden, Alimemazina, Difenilhidramina, Clorfeniramin, Astemizol, Histaglobina, Cetirizina, Levocetirizina, Ciproheptadina, Loratadina, Ketotifen, Fexofenadina, Desloratadina.

Anticorpul

Anticorp este substanta care apare in organism in urma contactului cu un antigen si are proprietatea de a reactiona selectiv cu acesta.

Alergiile sunt o reala problema de sanatate publica nu doar la nivel mondial, ci si in tara noastra. Se estimeaza ca pana la 20-50% din populatia Europei sufera de rinita sau conjunctivita alergica.

Etimologic, numele de alergie provine din cuvintele grecesti: ”allos” si ”ergos” (tradus: alta reactie), cuvant creat de pediatrul Clemens von Pirquet in 1906. Alergia a generat o familie de cuvinte printre care si alergenele, reprezentate de antigenele ce declanseaza o reactie de hipersensibilitate imediata.

Alergic la aproape orice?

La majoritatea persoanelor, reactiile alergice deriva dinsensibilitatea la agenti specifici, ca polen sau mucegai. Unii oameni, totusi, simt ca sunt alergici la aproape orice se afla in jurul lor. Mirosurile puternice, gazele de esapament, covoarele noi, fumul de tigara, solventii, obiectele din plastic, formaldehida si pesticidele sunt printre iritantii amintiti cel mai des ca ar produce diverse simptome.

Acesti indivizi pot avea:

  • ameteli
  • dificultati de concentrare
  • cefalee
  • dureri articulare
  • pierderi de memorie
  • intoleranta la caldura.

Starea este cunoscuta sub diferite denumiri cum ar fi sensibilitate chimica multipla, sindromul alergic total sau intolerante idiopatice.

Explicatiile invocate de specialisti

Alergiile nu constituie cauza acestor simptome. S-au emis diferite teorii cu privire la ceea ce le-ar putea produce, dar nici una nu a putut fi demonstrata. Unii oameni de stiinta cred ca simptomele pot fi legate de o imunodeficienta. Altii considera ca sunt cauzate de o hipersensibilitate imunologica, hiperstimularea centrului olfactiv (al mirosului) din creier, afectarea tesuturilor, depresie sau de o tulburare anxioasa. Aproape 1/2 dintre persoanele cu intolerante idiopatice ambientale au si depresie sau anxietate. Nu se poate spune cu certitudine daca acestea produc starea sau mai degraba sunt asociate cu ea.

Persoanele cu intolerante idiopatice ambientale se simt frustrate atunci cand medicii nu pot gasi o cauza fizica a simptomelor lor si, adesea, apeleaza la alti specialisti din domeniul sanatatii pentru gasirea unei explicatii a bolilor lor.

Masuri extreme luate de pacienti

Unii adopta masuri extreme care sunt costisitoare si le afecteaza stilul de viata. Acestea pot fi parasirea slujbelor pentru a se muta la munte, locuirea intr-o casa care sa nu aiba niciun material sintetic sau consumul doar de hrana organica. In ciuda acestor metode, in putine cazuri simptomele dispar pentru totdeauna.

Cel mai eficient tratament pare a fi un demers care tine cont de mai multi factori, care se refera la controlul – nu vindecarea – simptomelor si tratarea altor afectiuni asociate, ca depresia sau anxietatea.

Tipuri de alergii

Principalele afectiuni alergice, cele cu cea mai mare raspandire, sunt:

”Febra fanului”

Cea mai frecventa alergie este rinita alergica. Rinitele pot fi produse de numerosi alergeni. Unii dintre acestia sunt prezenti pe tot parcursul anului (de ex. praful de casa), situatie in care rinitele au fost denumite anterior ca rinite perene. Cele mai frecvente rinite sunt insa produse de alergeni care sunt prezenti in atmosfera pe perioade limitate, de ex. polenurile. Rinitele alergice produse de polen au fost numite anterior rinite sezoniere. Ele sunt cunoscute in terminologia engleza ca ”febra fanului”. Despre aceasta boala avem si primul tratat de alergologie scris in 1873 de catre Charles Blackley, intitulat: ”Experimental Researches on the Causes and Nature of Catarrhus aestivus” (Cercetari Experimentale asupra cauzelor si Naturii Catarului Estival), publicat la Londra.

Rinita alergica se poate asocia cu alte afectiuni alergice: jumatate dintre pacientii cu rinita prezinta concomitent si conjunctivita alergica, mai putini pot prezenta diferite forme de urticarie. In timp, pana la 50% dintre pacientii cu rinita pot dezvolta concomitent astm bronsic.

Cauze

Alergiile sunt o reactie anormala a sistemului imunitar. Organismul tau reactioneaza defensiv la o substanta, de obicei, inofensiva, cum ar fi polenul, parul de animale sau alimentele. Aproape orice poate declansa o reactie alergica, care poate fi blanda sau sa va poate pune viata in pericol. Va prezentam 10 dintre cei mai comuni factori declansatori.

Polenul

Polenul de la copaci, ierburi si buruieni pot declansa febra fanului sau alergii sezoniere. Ati putea avea simptome, cum ar fi stranutul, nasul infundat, congestie nazala, mancarime si lacrimarea ochilor. Tratamentele includ medicamente fara reteta, medicamente pe baza de prescriptie medicala si injectii. In zilele cu vant, incercati sa stati cat mai mult in interior, deoarece polenul este foarte raspandit in aer.

Parul de animale

Proteinele secretate de glandele de ulei din pielea de animal si prezente in saliva lor pot provoca reactii alergice la unele persoane. Alergia poate dura doi sau mai multi ani pana se dezvolta, iar simptomele nu dispar luni de zile de la separarea de animal. In cazul in care animalul personal provoaca alergii, nu-l lasati sa intre in dormitor si spalati-l in mod regulat. Injectiile impotriva alergiilor pot fi benefice.

Acarienii

Acarienii sunt organisme microscopice care traiesc in praful de casa. Ei prospera in conditii de umiditate ridicata si se hranesc cu celulele moarte ale pielii oamenilor si animalelor, precum si cu polen, bacterii, ciuperci. Puteti preveni alergiile la acarieni prin acoperirea saltelelor, pernelor cu invelitoare hipoalergenice, spalarea saptamanala a lenjeriei de pat in apa fierbinte si pastrarea curateniei in casa.

Intepaturi de insecte

Oamenii care sunt alergici la intepaturile de insecte pot avea o reactie severa ce le poate pune viata in pericol. In cazurile rare cand intepaturile de insecte pot provoca o reactie severa (anafilaxie), simptomele includ respiratie dificila, umflarea in jurul fetei, gatului, gurii sau puls scazut, eczema insotita de mancarime sau urticarie, ameteli sau o scadere brusca a presiunii sanguine. Daca sunteti alergic, trebuie sa luati epinefrina imediat dupa intepatura. Sunt recomandate si injectiile impotriva alergiilor pentru a preveni anafilaxia la unele intepaturi de insecte.

Mucegaiul

Mucegaiul produce  forme de alergeni, iritanti si in unele cazuri, posibile substante toxice. Inhalarea sau atingerea mucegaiului sau a porilor de mucegai poate cauza reactii alergice la unele persoane. Sunt mai multe tipuri de mucegai. Acestea au nevoie de umezeala pentru a creste. Se gasesc in zone umede cum sunt subsolurile sau baile, precum si in iarba sau frunze mucegaite. Ventilati zonele umede din casa.

Alimentele

Printre cele mai comune alimente care provoaca alergii se numara laptele, crustaceele, ouale si alunele. De obicei, o reactie alergica se manifesta la cateva minute de la consumul alimentului respectiv. Simptome, cum sunt problemele cu respiratia, urticariile, varsaturile, diareea si umflarea in jurul gurii, pot fi severe. Evitati toate alimentele la care sunteti alergic. Daca ati fost expus la ele, s-ar putea sa aveti nevoie de o injectie cu epinefrina.

Latexul

Latexul din manusi, prezervativele si unele dispozitive medicale pot declansa o alergie. Simptomele includ eruptii cutanate, iritarea ochilor, nas curgator, stranut, respiratie suieratoare, mancarimea pielii si a nasului. Reactiile alergice pot varia de la roseata pielii si mancarime la anafilaxie, o reactie grava ce poate cauza dificultate respiratorie si urticarii. Daca sunteti alergic, e important sa aveti un kit cu epinefrina.

Medicatia

Simptomele de alergii la medicamente, cum ar fi alergia la penicilina sau aspirina, pot fi usoare sau grave si pot include urticarie, mancarimi ale ochilor, congestie si umflarea fetei, a gurii si gatului. Cel mai bine este sa evitati pe cat posibil aceste medicamente. In caz ca sunteti expusi, medicul va poate recomanda tratarea simptomelor usoare cu antihistaminice sau steroizi. Pentru simptome grave de alergie, s-ar putea sa aveti nevoie de epinefrina.

Parfumul

Esentele gasite in produse cum sunt parfumurile, lumanarile parfumate, detergentul de rufe si cosmeticele (alergia la cosmetice) pot cauza probleme grave de sanatate. Pentru majoritatea oamenilor, simptomele se amelioreaza odata ce mirosul dispare. Pentru unii, expunerile repetate provoaca mai multe simptome care se manifesta mai des si pe o perioada mai lunga de timp.

Gandacii

Gandacii elimina o proteina in excrementele lor care poate fi un alergen suparator. Este foarte greu sa scapati de gandacii din casa, in special, daca locuiti intr-o zona cu climat cald sau intr-un apartament la bloc, unde gandacii pot veni de la vecini. Puteti incerca sa scapati de gandaci cu ajutorul unor pesticide, prin astuparea crapaturilor si a gaurilor din podea, cu ajutorul unei plase la geam si pastrarea curateniei in casa.

Transmitere genetica

In conditiile in care cu totii suntem expusi zilnic la numeroase alergene, raspandite in mediul inconjurator, in case, gradinite, scoli, mijloacele de transport in comun s.a.m.d., se ridica intrebarea de ce alergiile afecteaza doar o parte dintre noi. Explicatia rezida in faptul ca predispozitia catre alergie este mostenita genetic. Cand unul din parinti este alergic, copilul are un risc de 20-30% de a dezvolta alergii. Acest risc creste pana la 80% in cazul in care ambii parinti sunt alergici si este in general mai mare atunci cand mama este alergica.

Expunerea la alergene se face prin inhalare sau prin contact cu tegumentul/mucoasa conjunctivala. La personele predispuse (persoanele cu teren atopic), expunerea la alergene conduce la sinteza imunoglobulinelor specifice anti-polen din clasa imunoglobulinelor E (IgE specifice).

Contactul cu polenul, la cei ce au aceste IgE specifice, duce la activarea ”in cascada” a sistemului imunitar, cu eliberarea de mediatori din mastocite si bazofile (celulele implicate in alergii). Mediatorul principal, dar nu unicul, este histamina, care produce multe din simptomele de rinita.

Simptome

Cum se manifesta alergiile?

Multi dintre cei alergici declara ca, atunci cand se declanseaza simptomele alergiei, au o zi distrusa deoarece:

  • nu simt gusturile, aromele
  • abia pot respira
  • stranuta in salve
  • nasul le curge continuu
  • lacrimarea ochilor este permanenta
  • simt mancarime in gat si in cerul gurii.

Cat dureaza o alergie?

Alergiile tin atata timp cat bolnavul este expus la alergenii care cauzeaza reactiile.

Alergii la copii

Orice copil poate dezvolta alergii, dar acestea sunt mai frecvente la copiii care provin din familiile cu un istoric de alergii. Deoarece le este imposibil parintilor sa controleze absolut tot ce mananca sau la ce este expus copilul lor, acestia ar trebui sa se concentreze pe monitorizarea simptomelor copilului.

Identificarea precoce a alergiilor va imbunatati calitatea vietii copilului si va reduce numarul de absente de la scoala. Daca cel mic este afectat de simptome, preluati controlul asupra situatiei si mergeti la un alergolog.

Simptomele si factorii declansatori sunt aceiasi ca la adulti, deci monitorizarea celor mici nu va fi dificila.

Diagnostic

Test de alergii

Pe langa examinarea fizica, medicul poate recomanda unul sau ambele dintre urmatoarele teste alergologice. Cu toate acestea, trebuie sa fiti constienti de faptul ca aceste analize de alergie pot fi falspozitive sau falsnegative.

Test de piele

In cazul acestei analize, un medic sau o asistenta medicala injecteaza o cantitate mica de proteine gasite in alergenii potentiali. Daca sunteti alergic, probabil va va aparea o umflatura in zona injectarii.

Test de sange

RAST (Radio Allergo Sorbent Test) este un test care indica nivelul specific de IgE din sange si din secretii. Anticorpii IgE reprezinta niste imunogluboline produse de organism, numarul lor crescand la contactul cu un alergen. O proba de sange este testat intr-un laborator medical pentru a demonstra sensibilitatea la eventualele alergene.

Tratament

Tratamentul alergiilor este complex, iar farmacoterapia este una din masurile de tratament si prevenire.

  • Tratamentul specific al alergiilor presupune identificarea alergenului, indepartarea lui sau evitarea contactului cu acesta. Un tratament specific este desensibilizarea alergica sau imunoterapia cu alergene.
  • Tratamentul nespecific presupune influentarea eliberarii si fixarii mediatorilor generati in alergii. Medicatia antialergica se recomanda cu prudenta persoanelor cu stari depresive, celor care prezinta fenomene de inhibare a sistemului nervos central cat si celor care practica o profesie ce necesita integritate neuromotorie. Doza zilnica trebuie respectata si este importanta atat in cazul copiilor, a adultilor, cat si la persoanele varstnice. Prospectele acestor produse trebuie citite cu atentie si respectat sfatul medicului sau al farmacistului.

Fitoterapie

O asociere de extracte din plante cu efecte antialergice pot fi administrate atat sub forma de tincturi, cat si sub forma de capsule moi sau de suplimente nutritive destinate reducerii inflamatiei specifice reactiilor alergice. Trebuie stiut ca, in prezent, extractele din plante sunt obtinute prin noi tehnologii, care garanteaza o concentratie ridicata de principii active din plante. ”Extracte din plante precum coacaz negru, lavanda, catina, lamaie, asociate cu probiotice, vitamina D, fier si omega 3, permit reducerea intensitatii si frecventei crizelor de alergii. Aceasta asociere prezinta avantajul ca se adreseaza mai multor tipuri de alergeni”, afirma dr. Marc Beck, specialist in fitoterapie, citat de presa franceza. Efectuat pe durata a 7-10 zile, tratamentul din plante poate calma simptomele alergiei. Luat cu 10 zile inainte de declansarea sezonului polemic si continuat in doze minime toata primavara, extractele naturale au o actiune preventiva. Administrate corect, la recomandarea medicului, unele dintre remediile din plante reusesc sa realizeze o adevarata desensibilizare.

Homeopatie

Homeopatia este indicata atat in cazul ”febrei fanului”, cat si in cazul rinitei alergice si mai nou al conjunctivitei alergice. Ceea ce este foarte important intrucat 50-80% dintre pacientii afectati de ”febra de fan” prezinta si conjunctivita, in care manifestarile sunt suparatoare (ochi rosii, lacrimare, umflarea pleoapelor, mancarimi). Iata principalele remedii homeopate cu efecte antialergice si indicatiile lor:

  • Histaminum muriaticum 9 CH (reactii alergice)
  • Allium cepa 5 CH (secretii nazale apoase si iritante)
  • Solidago virga aurea 5 CH (rinita si iritatii nazale)
  • Euphrasia officinalis 5 CH (conjunctivita, lacrimare, iritatii oculare)
  • Sabadilla officinarum 5 CH (stranuturi si mancarimi pe cerul gurii)
  • Ambrosia artemisiaefolia 5 CH (secretii nazale si lacrimare).

De la primele simptome este indicata administrarea a cate unei granule la 1-2 ore, timp de 6 zile.

Uleiurile esentiale, interzise!

Plantele sunt benefice, dar nu administrate sub orice forma si oricarui pacient. De exemplu, uleiurile esentiale sunt strict interzise persoanelor alergice si astmaticilor. De ce? Pentru ca uleiurile esentiale sunt extreme de bogate in substante volatile, care au efecte iritante asupra bronhiilor persoanelor alergice.

Oricum, chiar daca este vorba despre un tratament pe baza de plante, acesta nu trebuie luat dupa ureche, ci numai cu acordul unui medic de specialitate sau al farmacistului.

Atentie la histaminice!

Tratamentul clasic al alergiilor se bazeaza pe medicamente antihistaminice. Ce sunt acestea? Un medicament antihistaminic blocheaza efectele histaminei, o substanta eliberata de cellule in caz de reactie alergica. Antihistaminicele sunt eficiente asupra unor simptome ale alergiilor:

  • mancarimi (urticarie)
  • secretii nazale (rinita)
  • lacrimare (conjunctivita)
  • stranuturi

Dar aceste medicamente nu sunt lipsite de efecte secundare si sunt contraindicate in caz de insuficienta renala, glaucom, adenom de prostata. Antihistaminicele nu trebuie luate fara avizul medicului, pentru a preveni reactiile adverse si eventualele asocieri nepotrivite cu alte medicamente.

Sfaturi pentru controlul alergiilor

Unele simptome ale alergiilor se amelioreaza prin tratamentul la domiciliu.

Congestia nazala si simptomele rinitei. Acestea se imbunatatesc adesea prin irigarea nazala, mai precis clatirea sinusurilor cu o solutie cu sare si apa.

Simptomele alergiilor date de mucegai. Reduceti umiditatea in zonele umede, cum ar fi baia si bucataria, utilizand ventilatoare si dezumidificatoare. Montati scurgeri in interiorul si in exteriorul casei.

Sfaturi utile pentru pacientii alergici la polen

  • Daca stiti ca sunteti alergic la polen, tineti ferestrele inchise in cursul zilei si nu aerisiti locuinta in zilele cu vant, intrucat concentratia de polen este maxima in aceste conditii. Rezerva aceste activitati orelor de seara, cand polenul se depune total.

  • Daca e necesar sa parasiti locuinta in cursul zilei, la intoarcere, dusul este obligatoriu, pentru ca sunteti literalmente acoperit cu polen.
  • Nu tineti hainele din cursul zilei in camera de dormit.
  • Polenul se ataseaza cu usurinta de haine, perne, lenjerii de pat, mobila. Igiena corespunzatoare combate expunerea la alergen.
  • Ventilati corespunzator spatiile de locuit, baile si subsolurile, pentru a preveni dezvoltarea excesiva a mucegaiurilor.
  • Renuntati la plantele ornamentale/inflorite. Sunt sursa de mucegaiuri si/sau polen.
  • Masina sa dispuna de filtru de polen.
  • Nu plecati in concediu in timpul sezonului.
  • Nu consumati produse pe baza de polen.

Expunerea la rozatoare poate preveni astmul si alergiile

Persoanele care lucreaza in mod regulat cu rozatoare in laboratoare prezinta mai putine reactii alergice, probabil din cauza contactului prelungit cu aceste animale, sustin cercetatorii de la Imperial College London, UK. Se pare ca expunerea la anumite animale are un efect protector.

Acest lucru nu este insa valabil in cazul persoanelor care lucreaza intr-un mediu cu alergeni de alta origine decat cea animala. De exemplu, brutarii sau muncitorii din fabricile de detergenti.

Expunerea la caini si pisici

Nu toate animalele reduc insa riscul aparitiei reactiilor alergice. Intr-un alt studiu s-a gasit ca expunerea la caini in timpul copilariei scade incidenta eczemelor, in timp ce contactul prelungit cu pisici are un efect opus.

O posibila explicatie ar fi ca expunerea regulata la infectii si microorganismeare efect protector impotriva astmului si altor boli alergice. Cu alte cuvinte, in unele cazuri evitarea infectiilor si a microbilor cu care putem sa neintalnim in mod natural este mai daunator decat expunerea la acesti agenti. Astfel, laborantii, daca sunt expusi in mod regulat la rozatoare, beneficiaza de fapt de o imunoterapie naturala.

 

Referinte:

  1. https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/allergies
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497
  3. https://www.healthline.com/health/allergies
  4. https://acaai.org/allergies/who-has-allergies/children-allergies
  5. https://www.webmd.com/allergies/guide/allergy-symptoms-types
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma