Cariile dentare sunt provocate de anumite bacterii care traiesc in cavitatea bucala, iar aceastea reprezinta cele mai frecvente probleme dentare.

Cuprins:

1. Informatii generale despre cariile dentare

2. Cauze

3. Simptome provocate de carii

4. Cariile la copii

5. Tratament

6. Complicatii ale cariilor

7. Cele mai importante sfaturi pentru prevenirea cariilor

Informatii generale despre cariile dentare

Cariile dentare reprezinta o demineralizare a suprafetei dintelui cauzata de bacterii. Acestea sunt printre cele mai frecvente probleme de sanatate din lume. Cariile sunt deosebit de frecvente atat la copii, cat si la adolescenti si adulti chiar si la adultii mai in varsta. Dar oricine are dinti poate sa aiba carii dentatare, inclusiv sugarii.

Cariile dentare sunt la inceput mici si arata ca un punct de culoare inchisa (negru) pe dinte sau masea si treptat devin mai mari atunci cand sunt lasate netratate. Deoarece multe carii nu provoaca durere la inceput, poate fi greu de depistat faptul ca aveti o problema in cavitatea bucala. Medicii stomatologi recomanda sa se efectueze periodic cate un control pentru a putea depista din timp anumite probleme dentare, precum sunt cariile dentare.

Potrivit Clinicii Mayo, cariile dentare sunt unele dintre cele mai frecvente probleme de sanatate din lume.

Cum apar cariile dentare?

Cariile dentare sunt o boala a dintelui in care mineralele acestuia sunt dizolvate in placile bacteriene inconjuratoare si in saliva. Cariile care sunt de ceva timp pe anumite masele sau dinti pot duce la o leziune a dintilor mult mai grava. Daca procesul nu este oprit, suprafata smaltului se va distruge si vor fi afectati nervii maselelor sau a dintilor. Astfel se pot ajunge la probleme mult mai grave si mai dureroase ale dintilor.

Cariile dentare sunt zone afectate permanent, care se dezvolta adesea in gauri in smalt sau pe suprafata exterioara tare a dintilor.

Demineralizarea dentara

Cand zaharul si alti carbohidrati fermentabili ajung la bacterii, ele formeaza acizi care incep sa dizolve smaltul dintelui – o leziune precoce a cariei apare din cauza pierderii de calciu si fosfat.

Remineralizarea dentara

Cand consumul de zahar a incetat, saliva poate spala zaharurile si poate tampona acizii. Calciu si alti fosfati pot intra din nou in dinti. Procesul este puternic facilitat de fluoruri.

Tipuri de carii dentare

  • Carii in santuri si fosete. Aceste tipuri de carii se formeaza in profunzimea santurilor si fosetelor de pe suprafata de masticare a dintilor posteriori.
  • Carii pe suprafete netede. Aceste tipuri de carii se formeaza pe fetele laterale ale unui dinte si aici sunt incluse si cariile care se formeaza intre dintii alaturati dintelui bolnav.
  • Carii pe radacina dintelui. Acest tip de carie se poate extinde sub linia de insertie a gingiei si poate sa afecteze gingia dintelui.
  • Carii secundare se formeaza acolo unde exista deja o cavitate.
  • Cariile dentare netratate cauzeaza probleme severe, chiar boli ale gingiei.

Unde apar cariile dentare?

Cariile dentare se formeaza usor si treptat in anumite locuri, precum:

  • In spatele dintilor
  • Intre dinti
  • Pe dinti
  • Langa linia gingiilor

Daca sunt lasate netrate, cariile dentare pot afecta treptat si ceilalti dinti din cavitatea bucala, inclusiv tot maxilarul. In plus, cariile care sunt lasate sa patrunda pana cand afecteaza nervii dintilor sau ale maselelor pot duce la declansarea de anumite boli, precum:

  • boli de inima
  • afectiuni ale rinichilor si ale articulatiilor
  • miocardita
  • infectii ale muschii inimii
  • ateroscleroza
  • endocardita
  • gingivita

Gingivita si cariile dentare

Cea mai comuna cauza de aparitie a gingivitei este reprezentata de o igiena orala neadecvata si care favorizeaza formarea de placa dentara pe suprafata tuturor dintilor si maselelor. Astfel, tesuturile si gingia se inflameaza si provoaca boala dintilor numita gingivita.

Cauze

De obicei, cariile dentare pot fi observate pe doua zone specifice ale dintilor: cariile ocluzale, care se formeaza in partea superioara a dintilor, unde particulele de hrana intra in repetate randuri in contact direct cu dintii si cariile interproximale, cariile dentare care se formeaza intre dintii. Se afla in aceste doua locatii in care bacteriile se absoarbe si reprezinta un risc pentru igiena orala. Daca dintii nu sunt ingrijiti in mod corespunzator, bacteriile vor incepe sa digere zaharurile ramase din alimente in gura si sa le transforme in acizi ca produs rezidual. Acesti acizi sunt suficient de puternici pentru a demineraliza smaltul dintii si pentru a forma gauri mici – prima etapa a cariilor dentare. Odata ce smaltul incepe sa se descompuna, dintele isi pierde capacitatea de a intari structurile de calciu si fosfat ale dintilor in mod natural prin proprietatile de saliva si, in timp, acidul patrunde in dinte si il distruge din interior spre exterior.

Alte cauze

Oamenii de stiinta au declarat faptul ca aceste carii dentare pot avea drept cauza diferite conditii precum sunt:

  • factorii ereditari
  • dieta alimentara
  • caracteristicile imune
  • igiena orala

Simptome provocate de carii

Semnele si simptomele cariilor dentare variaza in functie de intindere si localizare.

Pacientul se poate plange, de obicei, de un dinte dureros care se agraveaza atunci cand mananca bauturi calde, reci sau zaharoase. Este posibil sa apara decolorare sau gauri la nivelul dintelui afectat, ceea ce poate provoca impactele enervante ale bucatilor mici de produse alimentare. In cazul in care dintele a devenit infectat, fata pacientului poate aparea umflata pe partea afectata.

Alte simptome:

  • sensibilitatea dintelui sau a maselei
  • durere atunci cand muscati si mestecati alimente
  • gauri vizibile in dinti sau masele sau pete negre
  • durere spontana
  • durere la alimente prea calde sau reci, chiar si la dulciuri (ciocolata)

Cariile la copii

Cariilor dentare se dezvolta atunci cand dintii copilului intra in contact frecvent cu prea mult zahar. Bacteriile din gura se hranesc cu zahar, se inmultesc si produc acid ca produs rezidual. Acidul ataca dintii si smaltul dintelui, ducand la carii dentare.

Zaharul se gaseste in:

  • lapte
  • hrana pentru sugari
  • suc
  • snacks-uri

Atunci cand un copil adoarme cu o suzeta sau foloseste un biberon pentru perioade lungi de timp, zaharul poate acoperi dintii. Acest lucru face ca dintii sa se destrame mai repede la sugari.

Identificarea cariilor dentare intr-un stadiu incipient este de dorit, daca masurile de prevenire si ingrijire trebuie sa aiba succes. Multi parinti se confrunta cu neintelegerea ca nu au nevoie sa-si duca copilul la un control de rutina stomatologic pana la varsta de 4 sau 5 ani.

Prin urmare, este mai important decat oricand ca parintii sa inteleaga necesitatea de a le i se face un control pentru a verifica sanatatea orala a copiilor inca de la o varsta frageda.

Parintii ar trebui incurajati sa-si aduca copilul la un control dentar de indata ce are dintisori, de obicei atunci copilul are in jur de 6 – 12 luni. Acest lucru permite tratarea sau prevenirea adecvata a cariilor prin diferite metode de curatarea dintilor cu pastele de dinti cu fluorura si evitarea obiceiurilor neadecvate. De asemenea, un control stomatologic timpuriu va permite copilului sa se familiarizeze cu mediul dentar si permite dentistului sa identifice orice deteriorare a dintilor intr-un stadiu incipient.

Tratament

Exista patru modalitati principale de a trata cariile dentare. Aceste tratamente efectuate de un medic dentist pot ajuta la tratarea daunelor provocate de cariile dentare.

  • Plombe dentare

Plombele dentare sunt cea mai obisnuita forma de tratament pentru cariile dentare. Medicul stomatolog se ocupa de perforarea in zona afectata a dintilor, indeparteaza materialul deteriorat in interiorul cavitatii pregatite si impacheteaza acest spatiu gol cu ​​un material de umplere dentar adecvat. Exista diferite tipuri de materiale pentru plombare, care pot fi utilizate, in functie de zona in care a aparut caria. Rasina compozita, cel mai obisnuit material de umplere, are un palet mare de culoare pe care stomatologii il pot folosi pentru a repara deteriorarea cariilor dentare, care sunt vizibile atunci cand zambiti. In cazul dintilor din spate, unii stomatologi prefera utilizarea altor materiale de umplutura dentare, care sunt mai puternice.

  • Coroanele dentare

Coroanele sunt o alta optiune pentru medicii stomatologi in tratarea cariilor dentare si sunt folositi numai atunci cand o mare parte a dintelui este distrusa de boala. Cand cariile dentare conduc la necesitatea unor umpluturi mari, dintele devine mai predispus la fisuri si, in cele din urma, la rupere. Medicul dentist ar incerca sa salveze dintele ramas, sa-l repare si, in cele din urma, sa se potriveasca cu un dinte de aluminiu sau portelan.

  • Canalul radicular

O alta metoda de tratament, pe care un medic stomatolog o poate folosi, se numeste terapia canalului radacinei sau radicular. Cum caderea dentara progreseaza prin smalt si se stabileste in centrul dintelui, poate chiar sa avanseze si sa deterioreze nervii care se afla in radacina. Un medic stomatolog ar indeparta nervul deteriorat sau mort cu tesutul vasului sanguin din jur (celuloza) si va umple zona. Procedura se termina, de obicei, cu dentistul plasand o coroana peste zona afectata.

  • Extractia dentara

In unele cazuri, dintele poate fi deteriorat dupa reparatie si trebuie extras daca exista riscul de raspandire a infectiei in osul maxilarului. Indepartarea unor dinti poate afecta alinierea celor ramasi in gura, asa ca se recomanda ca o proteza partiala, o punte sau un implant sa fie inserate in acele zone edentiale.

Complicatii ale cariilor

Bacteriile prezente in placa dentara pot deteriora nu numai dintii, ci si gingiile inconjuratoare si oasele dentare.In cazuri severe, se pot dezvolta abcese dentare dureroase in dinti si in gingii.

Unele dintre complicatiile cariilor dentare includ:

  • Deteriorarea si chiar ruperea dintelui, fie a smaltului. De asemenea, dintii pot sa se desprinda si sa cada.
  • Afectiunea gingivala sau gingivita, caracterizata prin durere si inflamatie a gingiilor, se poate dezvolta. Gingiile vor deveni rosii si umflate si pot sangera atunci cand sunt manipulate sau periate.
  • forma mai severa de boala a gingiilor numita parodontita poate, de asemenea, sa se manifeste in cele din urma. Cu aceasta conditie, tesuturile care leaga dintele de gatul dintelui (numit ligamentul parodontal) sunt afectate, precum si osul maxilarului sau osul alveolar unde sunt localizate prizele dintelui.
  • In cazurile avansate de degradare a dintilor, pot aparea abcese dentare, in cazul in care placa dentara formeaza umflaturi cu puroi. Acest lucru poate provoca dureri severe, febra si alte simptome de infectie.
  • Persoanele cu carii dentare pot dezvolta sepsis dentar, in cazul in care sinusurile asociate cu un dinte afectat pot deveni infectate si umflate.

Cele mai importante sfaturi pentru prevenirea cariilor

O buna igiena orala si dentara va poate ajuta sa evitati cariile dentare. Iata cateva sfaturi pentru a ajuta la prevenirea cariilor:

  • Periati dintii cu pasta de dinti cu fluor dupa orice masa. Periati dintii cel putin de cel putin 2 ori pe zi si, in mod ideal, dupa fiecare masa, folosind pasta de dinti care contine fluor.
  • Curatati zilnic si dupa fiecare masa dintii cu ata dentara.
  • Clatiti zilnic gura cu apa de gura, deoarece aceasta contine ingrediente antiseptice care ajuta la uciderea bacteriilor din cavitatea bucala.
  • Mancati mese nutritive si bogate in vitamine.
  • Evitati consumul de carbohidrati rai, precum sunt bomboanele, covrigii, chipsurile, pufuletii – care pot ramane pe suprafata dintilor si maselelor. Daca alimentele pe care le-ati consumat sunt lipicioase si au ramas pe suprafata dintilor, curatati dintii in cel mai scurt timp.
  • Vizitati in mod regulat medicul dentist. Curatarea profesionala a dintilor si efectuarea unui control stomatologic de rutina va poate ajuta la prevenirea problemelor dentare sau la detectarea precoce a acestora.

Dieta si dinti sanatosi

O dieta bogata in vitamine si minerale poate sa consolideze in mod natural smaltul dintilor. De asemenea, este important sa va protejati dintii impotriva alimentelor si bauturilor care provoaca eroziune acida. Mai jos sunt cateva vitamine si minerale care sustin smaltul puternic si alimentele sanatoase unde le puteti gasi.

Calciul

Calciul este unul dintre cele mai importante minerale pentru dintii sanatosi, deoarece va consolideaza si va face smaltul mai puternic. Sigur, s-ar putea sa stiti ca produsele lactate sunt o sursa importanta de calciu, dar si legumele cu frunze, fasole si migdale.

Vitamina D

Vitamina D are o dubla importanta, deoarece nu numai ca sporeste densitatea minerala, ci ajuta la absorbtia, transportul si depozitarea calciului in oasele care sustin dintii. Unele produse lactate si cerealele sunt fortificate cu vitamina D, dar puteti, de asemenea, sa le obtineti natural de la soare.

Fosfor

Fosforul joaca un rol esential in sanatatea dentara, deoarece protejeaza natural si reface smaltul dintilor. Cele mai bune surse de fosfor pot fi gasite in alimente bogate in proteine, ​​cum ar fi carnea, pasarile de curte, pestele si ouale.

Vitamina A

Vitamina A este un element esential in mentinerea gingiilor sanatoase, precum si a inatririi smaltului dintilor. Cele mai multe alimente cu vitamina A sunt portocalii, ceea ce face usor de retinut, de exemplu, cartofii dulci, pepene galben si morcovii – toate contin vitamina A.

 

 

Referinte:

  1. https://www.colgate.com/en-us/oral-health/conditions/cavities/dental-caries-cavities
  2. https://oralb.com/en-us/oral-health/conditions/cavities-tooth-decay/what-are-dental-caries
  3. https://www.mah.se/fakulteter-och-omraden/Odontologiska-fakulteten/Avdelning-och-kansli/Cariologi/Cariology/What-is-dental-caries/
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892
  5. https://www.healthline.com/health/dental-oral-health-cavities#complications
  6. https://www.healthline.com/health/tooth-decay-early-childhood#causes
  7. https://www.news-medical.net/health/Complications-of-Tooth-Decay.aspx
  8. https://www.webmd.com/oral-health/guide/tooth-decay-prevention
  9. https://www.pronamel.us/healthy-living/nutrition-and-dental-health/natural-remedy-for-tooth-enamel-restoration/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma