Cum sa scapi de acarieni – 10 solutii

Acarienii din praful de casa sunt mici arahnide ce apartin aceleiasi familii in care regasim si paianjenul sau scorpionul. Afla din urmatorul articol cum poti scapa rapid de acarieni.

Cuprins:

1. Ce sunt acarienii?

2. Boli provocate de acarieni

3. Simptome

4. De ce e important sa mergi la medic?

5. Solutii cum sa scapi de acarieni

6. Sfaturi pentru persoanele alergice

Ce sunt acarienii?

Exista mai multe zeci de mii de specii de acarieni raspandite pe planeta, mare parte din ei cu rol in descompunerea si reciclarea materiei organice.

Acarienii de interior (Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae – principali reprezentanti) reprezinta o mica parte din totalitatea acestor specii si sunt perfect adaptati la conditiile de viata oferite de habitatul uman, prezenta lor fiind obisnuit bine tolerata de catre om.

Ce trebuie sa stiti despre acarieni

  • Acarienii de praf sunt creaturi microscopice, cu opt picioare, care seamana cu mici paianjeni albi.
  • Alergia la praf se aseamana in mod egal cu alte tipuri de alergii, inclusiv alergiile sezoniere.
  • Unui medic ii poate fi greu sa identifice o alergie de paraziti in timpul unui prim control de rutina.
  • In multe cazuri, o persoana poate trata cu usurinta alergiile la acarienii de praf.

Acarienii se hranesc in principal cu celulele pielii noastre. O singura persoana elimina suficienta piele pentru a alimenta mii de acarieni de praf pe zi, ceea ce inseamna ca in casa cuiva se pot afla milioane de acarieni de praf. Celulele pielii scoase de la oameni si de la animalele de companie pot fi gasite adanc in interiorul suprafetelor tesaturii unei case, cum ar fi, in covoarele si in canapelele.

Acarienii de praf provoaca alergii in doua moduri. Primul este prin risipa lor. Ei produc deseuri, pe masura ce mananca, asa cum fac toate organismele. Deseurile sunt un alergen pentru unii oameni.

Cea de-a doua cauza a alergiilor provocate de acarienii de praf sunt organismele sau partile corpului acestor creaturi. Pe masura ce acarienii mor, ramasitele raman in loc. Aceste ramasite sunt al doilea alergen produs in timpul ciclului lor de viata.

Boli provocate de acarieni

Alergie la praful de casa

Expunerea la concentratii mari de alergene de interior, in special la acarieni, reprezinta insa un factor de risc important pentru inducerea sensibilizarii alergice, pentru dezvoltarea bolilor alergice si pentru agravarea acestora. Primele informatii legate de alergia la praful de casa au aparut in 1921 (Kern), iar identificarea acarienilor ca si material allergenic in praful de casa s-a facut patru decenii mai tarziu (Voorhorst et al, 1964). Alergia este un raspuns gresit (hiperreactiv) al organismului la intalnirea cu substante inofensive (asa cum sunt si acarienii), pe care sistemul imun al indivizilor ce au predispozitie genetica pentru un astfel de raspuns le identifica drept „periculoase” (alergene).

Astm cronic

Factorii de risc pentru astm

De asemenea, alergia la acarienii din praful de casa reprezinta un factor de risc important pentru dezvoltarea astmului si pentru evolutia severa a acestuia. Sensibilizarea la acarieni in primul an de viata este asociata cu alterarea functiei respiratorii la copilul cu wheezing (respiratie suieratoare) si cu posibilitatea de evolutie clinica mai severa pe termen lung. Simptomele sugestive de astm sunt: tuse, wheezing, dispnee (respiratie dificila, sufocare), asociate variabil in episoadele simptomatice, cu intensitate de asemenea variabila, diferite ca mod de evolutie la copil fata de adult.

Date epidemiologice recente (Colloff, 2009) arata ca 1-2 % din populatia planetei prezinta sensibilizare la acarieni, in tari dezvoltate din Europa prevalenta sensibilizarii la acarieni in randul pacientilor cu rinita, astm sau ambele fiind de aproximativ 21% (Sunyer, 2004).

Rinita alergica

Rinita alergica reprezinta un raspuns al organismului printr-o inflamatie acuta a mucoasei nazale. Cauza declansarii de rinita alergica poate fi datorata unor prezente ale unor substante sau corpuri straine care provoaca alergii anumitor persoane. Printre alergeni, se numara praful (acarieni), polen, scuame, mucegai, puf, pene, etc.

Cand corpul vostru vine in contact cu un alergen, acesta elibereaza histamina, care este o substanta chimica naturala care va apara corpul de alergen. Aceasta substanta chimica poate provoca rinita alergica si simptomele acesteia, incluzand nasul curgator, stranutul si senzatia de mancarime in ochi.

Dermatita atopica

Evolutia dermatitei atopice, suferinta cronica a tegumentelor ce afecteaza in special copii, caracterizata de uscaciune a pielii, prurit, eczeme, poate fi si ea influentata de alergia la acarieni. Atat contactul direct cat si inhalarea alergenelor de tip acarieni pot determina exacerbarea leziunilor cutanate.

Suspiciunea de alergie la acarieni este ridicata chiar de pacient sau apartinatori atunci cand este observata o legatura intre expunere si simptome (de exemplu accese de stranut si / sau tuse, wheezing, etc., cand merg in vizita la bunici intr-o casa veche, incarcata cu mobilier, covoare) sau de catre medic (medicul de familie, specialist ORL, pediatru, pneumolog, dermatolog, alergolog).

Simptome

Pacientul alergic la acarieni poate avea simptome de rinoconjunctivita, cum ar fi prurit nazal din cand in cand, stranut, nas infundat (de cele mai multe ori ca simptom dominant) mai multe zile la rand, secretii nazale, prurit ocular, lacrimare, simptome interpretate de multe ori drept raceala de catre pacient sau de catre parinti in cazul copilului alergic. Desi variabile in timp, simptomele sunt de obicei de lunga durata, corelate cu expunerea cvasipermanenta la acarienii din praful de casa.

De ce e important sa mergi la medic?

Unele semne si simptome de alergie la acarienii de praf, cum ar fi nasul curgator sau stranutul, sunt similare cu cele ale racelii obisnuite. Uneori este dificil sa stiti daca aveti o raceala sau o alergie. Daca simptomele persista mai mult de o saptamana, este posibil sa aveti o alergie.

Daca semnele si simptomele sunt severe – cum ar fi congestia nazala severa, respiratia suieratoare sau dificultatea de a dormi – adresati-va in cel mai scurt timp medicului de familie.  Solicitati asistenta de urgenta daca respiratia suieratoare sau alte dificultati de respiratie se agraveaza rapid.

Acarieni si teste alergologice

  • Test de piele alergica. In acest caz, medicul alergolog va poate sugera sa faceti un test de piele alergic (test alergologic) pentru a determina ce sunteti alergic.
  • Teste de sange pentru alergii. Medicul poate sa va sugereze sa faceti un test de sange care sa monitorizeze anticorpii specifici pentru alergii sau pentru diferiti alergeni comuni, inclusiv acarieni de praf. Acest test poate indica, de asemenea, cat de sensibil sunteti la un alergen anume.

Solutii cum sa scapi de acarieni

Ca si in cazul oricarui alergen, expunerea limitata este cel mai bun mijloc de prevenire a unei alergii la acarienii de praf. Din pacate, cu acarieni microscopici care pot trai potential pe orice numar de suprafete din casa, limitarea expunerii poate fi destul de dificila.

Daca a fost identificata alergia la acarieni drept cauza a simptomelor pe care le prezinta pacientul, este necesara aplicarea unor masuri specifice de reducere a expunerii la praful de casa ca si componenta importanta a masurilor de ingrijire si tratament. Sunt 3 factori importanti pentru supravietuirea acarienilor: temperatura, umiditatea si hrana.

Sfaturi si solutii

Iata cateva sfaturi care ar putea ajuta la limitarea expunerii si prevenirea aparitiei simptomelor:

  • Utilizati saltele, perne, canapele si dispozitive de protectie pentru arcuri.
  • Utilizati perne cu fibre sintetice.
  • Utilizati un dezumidificator sau un aparat de aer conditionat pentru a mentine umiditatea la mai putin de 50%.
  • Pentru ferestre, optati sa puneti jaluzele in loc de perdele, ori de cate ori este posibil.
  • Indepartati animalele din casa sau spalati-le in mod regulat. In plus, nu lasati animalele de companie sa doarma in aceeasi incapere cu voi.
  • Spalati asternutul in apa fierbinte si uscati la caldura mare o data pe saptamana pentru a distruge microbii.
  • Indepartati covorul in dormitoare, daca este posibil.
  • Purtati o masca la praf atunci cand faceti curat.
  • Folositi un aspirator puternic atunci cand faceti curat in casa si aspirati intreaga locuinta.
  • Spalati covoarele in apa fierbinte si cu solutii antibacteriene.
  • Folositi un mop imbibat in apa calda cu produse antibacteriene pentru a sterge suprafetele.
  • Cea mai buna metoda de a scapa majoritatea acarienilor de praf este curatenia efectuata in mod regulat. Nicio alta metoda nu va elimina complet toate acarienii de praf, dar veti scapa de un numar mare dintre ei daca faceti curat in casa in mod constant si respectati toatele sfarturile mentionate anterior.

Lupta cu acarienii este una de lunga durata, costisitoare si consumatoare de timp, insa este obligatoriu necesara si doar combinarea tuturor masurilor de profilaxie recomandate de specialisti poate reduce eficient concentratia de acarieni din micromediul nostru.

Sfaturi pentru persoanele alergice

Primul tratament pentru controlul alergiilor provocate de acarienii de praf este evitarea acarienilor de praf cat mai mult posibil. Cand va minimalizati expunerea la acarieni de praf, va puteti astepta la reactii alergice mai putine sau mai putin severe. Cu toate acestea, este imposibil sa eliminati complet acarienii din mediul inconjurator. De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de medicamente pentru a controla toate simptomele.

Anumite medicamente eliberate fara prescriptie medicala si medicamente eliberate pe baza de reteta pot ajuta la reducerea simptomelor alergiei la paraziti.

Terapia medicamentoasa

  • Antihistaminicele sunt disponibile sub forma de pastile, lichide sau spray-uri de nas. Ele pot alina stranutul si senzatiile de mancarime din nas si din ochi. De asemenea, acestea reduc nasul curgator.
  • Corticosteroizii nazali sunt un tip de spray nas. Acestea reduc umflarea nasului si blocheaza reactiile alergice. Acestea sunt cele mai eficiente tipuri de medicamente pentru rinita alergica, deoarece pot reduce toate simptomele, inclusiv congestia nazala. Corticosteroizii nazali au putine efecte secundare.
  • Antagonistii receptorilor de leucotriena blocheaza actiunea unor mesageri chimici importanti (altii decat histamina) implicati in reactiile alergice.
  • Cromolyn de sodiu este un spray nas care blocheaza eliberarea de substante chimice care cauzeaza simptome de alergie, inclusiv histamina si leucotriene. Acest medicament are putine efecte secundare, dar trebuie sa-l luati de patru ori pe zi.
  • Decongestionantii sunt disponibili sub forma de pilule, lichide, spray-uri nasale sau picaturi. Ele ajuta la micsorarea captuselii pasajelor nazale si la ameliorarea umilitatii. Utilizati picaturile nazale si pulverizatoarele decongestionante numai pentru o perioada scurta de timp. Decongestivele orale pot provoca reactii adverse cum ar fi insomnie si cresterea tensiunii arteriale la unii oameni. Luati in considerare aprobarea si sfatul medicului inainte de a le folosi.
  • Imunoterapia este un tratament pe termen lung care poate ajuta la prevenirea sau reducerea severitatii reactiilor alergice. Acesta poate reduce cursul bolilor alergice prin schimbarea raspunsului imun al organismului la alergeni.

Detalii despre terapia medicamentoasa

Tratamentul medicamentos se adreseaza simptomelor pacientului (antihistaminice, corticosteroizi topici nazali, corticosteroid inhalator simplu sau in combinatie cu bronhodilatatoare, antileucotriene, etc.), schema exacta de tratament depinzand de tipul de suferinta alergica si de severitatea acesteia.

Durata tratamentului in bolile alergice este posibil una indelungata, depinzand printre altele si de alergenul sensibilizant. Astfel un pacient alergic la polenuri poate avea nevoie de tratament an de an doar in sezonul de polen. Expunerea la acarieni este asa cum am mai mentionat de lunga durata, ceea ce face ca pacientii inalt sensibilizati ce au manifestari severe ale alergiei (crize de astm, rinita severa) sa necesite tratament cronic.

Desensibilizarea

Tratamentele de desensibilizare (imunoterapia alergen specifica) pot influenta evolutia naturala a bolilor alergice prin modularea raspunsului imun al pacientului in sensul inducerii specifice a tolerantei fata de alergenul sensibilizant si pot fi recomandate atat la adulti, cat si la copii cu varsta peste 5 ani. Rinita alergica la acarieni, insotita sau nu si de astm, poate avea indicatie de desensibilizare. Tratamentul in sine presupune administrarea injectabila sau pe cale orala (sublingual) a unor extracte alergenice standardizate in doze progresive pana la obtinerea unei doze de mentinere ce va fi continuata timp de 3-5 ani.

 

 

Referinte:

  1. https://www.aafa.org/dust-mite-allergy/
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dust-mites/symptoms-causes/syc-20352173
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dust-mites/diagnosis-treatment/drc-20352178
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318419.php
  5. https://www.webmd.com/allergies/dust-allergies#1
  6. https://www.healthline.com/health/allergic-rhinitis#causes
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma