Echinacea este un remediu eficient si foarte cunoscut pentru combaterea racelii sau gripei. In plus, planta este folosita si pentru a trata anumite dureri, inflamatii, migrenele si alte probleme de sanatate. Aflati beneficiile echinaceei si cum se utilizeaza preparatele pe baza de echinacea.

Cuprins:

1. Ce este echinacea?

2. Preparate pe baza de echinacea

3. Beneficii

4. Contraindicatii

5. Echinacea pentru copii

6. Echinacea in sarcina

Ce este echinacea?

Echinacea este o planta foarte populara si oamenii o folosesc in mod obisnuit pentru ca ajuta la combaterea gripei si a racelilor. Echinacea este disponibila la farmacii, plafaruri si supermarketuri si se gaseste in moduri diferite, cum ar fi ceaiuri, extractele lichide, pulbere din planta uscata, capsule sau pastile. Specialistii in fitoterapie spun ca planta sustine sistemul imunitar si reduce multe dintre simptomele racelii, gripei sau ale altor inflamatii.

Trei specii de Echinacea sunt folosite ca remedii pe baza de plante:

  • Echinacea angustifolia – are frunze inguste
  • Echinacea pallida – purpuriu palid
  • Echinacea purpurea – violet

Plantele Echinacea contin o varietate impresionanta de compusi activi, cum ar fi acidul cafeic, alcamidele, acizii fenolici, acidul rosmarinic, poliacetilele si multe altele. Datorita acestor compusi, studiile au legat echinaceea de multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi inflamatia redusa, imunitatea imbunatatita si nivelurile scazute ale zaharului din sange.

Echinacea, bogata in antioxidanti

Preparatele pe baza de echinacea contin substante active care functioneaza ca antioxidanti.

Antioxidantii sunt molecule care va ajuta sa va aparati celulele impotriva stresului oxidativ, o stare care a fost legata de boli cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inima si multe altele.

Unii dintre acesti antioxidanti sunt flavonoide, acid cichoric si acid rosmarinic. Acesti antioxidanti par a fi mai mari in extractele de fructe si flori ale plantelor, comparativ cu alte parti, cum ar fi frunzele si radacina.

In plus, plantele contin compusi numiti alkamide, care pot spori si mai mult activitatea antioxidanta. Alkamidele pot reinnoi celulele degradate si pot ajuta antioxidantii sa ajunga mai bine la moleculele predispuse la stres oxidativ.

Preparate pe baza de echinacea

Ceai de echinacea

Facut din frunzele si mugurii de flori (si uneori radacini) ale plantei, ceaiul de echinacea a fost folosit de sute de ani ca remediu pentru o gama larga de afectiuni.

Beneficiile notabile ale echinaceei provin din proprietatile antioxidante, antiinflamatorii si antivirale. De asemenea, este identificat ca un agent de intarire a imunitatii.

Ceaiul de echinacea contine complexul vitaminelor A, B si E, precum si mineralele, precum calciu, fier, sodiu si potasiu. De asemenea, in acest preparat se gasesc polizaharide, aflate in concentratii mari in tulpina si radacinile plantei. Alti compusi terapeutici gasiti in ceaiul Echinacea includ alcamide, glicoproteine, uleiuri volatile si flavonoide.

Desi aceasta bautura nu contine cafeina, ceaiul de echinacee interactioneaza cu cafeaua sau alte bauturi psihostimulante, ducand la efecte secundare cum ar fi bataile rapide ale inimii, durerile de cap si anxietatea. 

Cum se face ceaiul de echinacea

Puteti folosi frunze, flori sau radacini uscate sau proaspete de echinaceea pentru a prepara infuzia acasa.

Ingrediente:

  • 1 lingurita de flori sau radacini proaspate sau uscate
  • 2 cesti de apa clocotita
  • suc de la 1 lamaie stoarsa
  • 1 lingurita de ghimbir, tocat fin
  • 1 lingurita de miere

Preparare:

  • Puneti florile sau radacinile si ghimbirul intr-un ceainic.
  • Se toarna apa fierbinte, se acopera si se lasa la infuzat timp de 10 pana la 15 minute.
  • Adaugati miere, apoi sucul de lamaie proaspat stors si amestecati.

Cu alte cuvinte, echinaceea poate sustine sistemului imunitar pentru o recuperare mai rapida dupa o perioada de boala.

In afara de ceai, aceasta planta minune o puteti gasi sub mai multe forme, precum:

  • Capsule
  • Pastile
  • Picaturi
  • Tinctura
  • Echinacea cu vitamina C
  • Echinacea cu propolis.

Beneficii

Mai multe cercetari privind echinacea sugereaza ca aceasta planta ofera cateva beneficii impresionante pentru sanatate.

Intareste sistemul imunitar

Planta este cunoscuta cel mai bine pentru efectele sale benefice asupra sistemului imunitar. Numeroase studii au descoperit ca aceasta planta poate ajuta sistemul imunitar sa combata infectiile si virusurile, ceea ce va poate ajuta sa va recuperati mai repede de boala. Acesta este motivul pentru care aceasta planta este adesea folosita pentru prevenirea sau tratarea racelilor si a gripei.

Impotriva gripei

Pentru unii dintre noi, contractarea gripei este pur si simplu un inconvenient, dar pentru altii poate fi de fapt o amenintare pentru viata, de exemplu gripa la varstnici. De aceea, medicii recomanda efectuarea unui vaccin antigripal anual. Consumul de ceai echinacea s-a dovedit eficient pentru scurtarea duratei simptomelor. Studiile au aratat ca administrarea echinaceei poate reduce riscurile de a dezvolta o raceala cu 58% si de a reduce durata acestea cu 1- 4 zile. Utilizarea unui tratament pe baza de echinacea poate, de asemenea, sa influenteze vaccinul impotriva gripei pentru a fi mai eficace in combaterea bolii.

Scade nivelul zaharului din sange

Hiperglicemia poate ridica riscul de aparitie a unor probleme grave de sanatate. Aceasta include diabetul de tip 2, boala cardiaca si alte cateva afectiuni cronice. Mai multe studii efectuate au constatat la final ca administrarea echinaceei poate ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange.

Reduce anxietatea

Anxietatea este o problema comuna care afecteaza aproape unul din cinci adulti. In ultimii ani, plantele de echinacee au aparut ca un potential ajutor pentru anxietate. Cercetarile au descoperit ca remediile pe baza de echinaceea contin compusi care pot reduce sentimentele de anxietate. Acestea includ alcamide, acid rosmarinic si acid cafeic.

Proprietati inflamatorii

Mai multe studii au aratat ca echinaceea poate ajuta la reducerea inflamatiei in exces. Intr-un studiu de 30 de zile, adultii cu osteoartrita au descoperit ca administrarea unui supliment care contine extract de echinacee reduce semnificativ inflamatia, durerea cronica si umflarea. Interesant este ca acesti adulti nu au raspuns bine la medicamentele inflamatorii nesteroidiene conventionale, dar au gasit ca suplimentul care contine extractul de echinacea le face bine si ii trateaza de inflamatii si dureri.

Contraindicatii

Ceai de echinacea contraindicatii

Planta a fost asociata cu mai multe efecte secundare, care pot fi provocate de consumul de ceai. De exemplu, stomacul deranjat este cea mai frecventa reactie adversa la aceasta planta medicinala.

Alte complicatii:

  • simptomele astmului sunt inrautatite
  • anafilaxie (reactie alergica manifestata prin dificultati de respiratie, care pot pune viata in pericol).

Reactii alergice

In cazuri rare pot apararea eruptii cutanate care dispar imediat dupa ce utilizarea echinaceei este oprita.

Aceasta planta poate interactiona, de asemenea, cu anumite medicamente, cum ar fi antifungice si medicamente prescrise pentru probleme cardiace. Atunci cand sunt luate in combinatie cu acest plante sau ceai din plante, aceste medicamente va pot pune in pericol sanatatea.

Echinacea pentru copii

Deoarece remediile naturale din plante devin din ce in ce mai populare in randul adultilor, multi parinti se intreaba daca este bine ca si copiii sa le ia. Echinacea este una dintre cele mai populare plante pentru a ajuta la lupta impotriva tusei, racelii si gripei. Deci este normal ca parintii sa intrebe daca pot sa o administreze copiilor.

Intr-un studiu recent, un grup de parinti le-a dat copiilor lor de 1-5 ani un produs echinacea si vitamina C. Copiii au luat produsul de doua ori pe zi timp de 12 saptamani. Un grup separat de parinti le-a dat copilului un placebo. Copiii care au luat produsul au facut mult mai putine raceli – putin mai mult decat jumatate – comparativ cu cei care au luat placebo. Acest lucru sugereaza ca echinacea si vitamina C impreuna pot ajuta la mentinerea sanatatii copiilor si combaterea racealii si gripei.

Echinacea in sarcina

Cand sunteti gravida, trebuie sa fiti atenta cu privire la tipurile de medicamente si suplimente pe baza de plante pe care le luati. Chiar si compusii care in mod normal sunt in siguranta pot fi periculosi pentru copilul dumneavoastra si pot creste riscul de complicatii ale sarcinii sau defecte congenitale. Cercetarile timpurii privind siguranta echinaceei sugereaza ca aceasta nu prezinta riscuri pentru femeile insarcinate, insa este nevoie de mai multa munca pentru a spune in mod clar ca este sigura.

Pana in prezent, singurul studiu major care a fost facut pentru testarea sigurantei echinaceei pentru femeile gravide a fost publicat intr-o editie din 2000 a Arhivei de Medicina Interna. Acest studiu a examinat efectele echinaceei asupra a 206 femei gravide, inclusiv 112 care au luat planta medicinala in primul trimestru de sarcina. Femeile care au luat echinacea nu au avut un risc crescut de a avea un avort spontan sau fetusi cu anomalii cromozomiale sau defecte congenitale comparativ cu femeile care nu au luat planta.

Desi acest studiu sugereaza ca planta este sigura pentru femeile gravide, este singurul studiu de acest fel, ceea ce inseamna ca rezultatele acestuia nu au fost duplicate. Asa cum s-a mentionat mai inainte, diferite preparate de echinacee pot varia semnificativ in compozitia si concentratia compusilor pe care acestea le contin. Drept urmare, desi echinacea poate fi sigura pentru femeile gravide, nu exista suficiente date pentru a concluziona definitiv ca nu exista riscuri asociate cu utilizarea acesteia. Daca sunteti insarcinata si doriti sa luati echinacee, discutati mai intai cu medicul dumneavoastra.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/echinacea
  2. https://www.healthline.com/health/echinacea-tea-benefits
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/252684.php
  4. https://www.healtheries.co.nz/articles/detail/is-echinacea-ok-for-children
  5. https://www.familyeducation.com/life/childrens-medications/it-okay-give-children-echinacea
  6. https://articles.mercola.com/teas/echinacea-tea.aspx
  7. https://www.webmd.com/baby/news/20001128/study-shows-echinacea-safe-during-pregnancy#1
  8. https://www.babycenter.com/404_is-it-safe-to-take-echinacea-during-pregnancy_1246878.bc

 

Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma